Kategoriler EgeListelerYurt İçi

Urla Gezilecek Yerler: Urla’da Mutlaka Görülmesi Gereken 13 Yer

Urla Gezilecek Yerler: Urla’da Mutlaka Görülmesi Gereken 13 Yer

Masmavi denizi, yemyeşil doğası ve keyifli sokakları ile tatil için tercih edebileceğiniz en keyifli rotalardan biri olan Urla, özellikle yaz aylarının en favori destinasyonlarından. Kum, deniz ve güneş üçlüsünden oluşan muazzam bir tatil yapmak denilince akıllara ilk gelen yerlerden biri olan Urla, kültür tatili yapmak için de oldukça uygun bir lokasyon. 

Deniz ve kültür tatilini birleştirerek dolu dolu bir tatil yapmak isterseniz tercih edebileceğiniz Urla’nın gezebileceğiniz en güzel noktalarını sizler için bir araya getirdik. Ayrıca Urla tatilinizde konaklayabileceğiniz keyifli otel öneriler için de Urla Otel Tavsiyeleri yazımıza göz atabilirsiniz.

İşte Urla’da mutlaka görülmesi gereken 13 yer;

1) Urla Bağ Yolu

Urla Bağ Yolu

Urla’da kesinlikle görmeniz gereken yerlerin başında üzüm bağları geliyor. “Ege’nin Toscana’sı” olarak ifade edilen Urla’da o kadar çok bağ var ki bu rotaları keşfetmek oldukça keyifli. Hem şarap tadımı yapmak hem de Urla bağlarında keyifli vakit geçirmek isteyenlerin rotasını çevirdiği yer ise Kuşçular bölgesi. Burada şarap tadımı yapabileceğiniz pek çok atölye bulunuyor. Bağ Yolu ise bu bölgenin en çok bilinen rotası. Bu yol üzerinde sakin ve keyifli vakit geçirebilir, üreticilerden kendi damak tadınıza en çok uyan şaraplarından alabilirsiniz. Direkt üreticilerden alışveriş yapacağınız için buradan kaliteli şarapları daha uygun fiyatlara alabileceğinizi de belirtelim. 

2) Urla Sanat Sokağı

Urla Sanat Sokağı

Urla denilince ilk akla gelen yerlerden biri ise Urla Sanat Sokağı. Pek çok otelin ve işletmenin bulunduğu bu sokak Urla’da gezerken çok keyif alacağınız destinasyonlar arasında bulunuyor. Zaman zaman çeşitli sanat etkinliklerinin düzenlendiği bu sokakta zanaat ve el işi atölyelerini ziyaret edebilir, buradan hem sevdikleriniz hem de kendiniz için harika eşyalar alabilirsiniz. Urla’nın en merkezi yerlerinden birinde bulunan Sanat Sokağı’nda antika dükkanları gibi dikkat çekici dükkanların yanı sıra pek çok farklı damak zevkine hitap edebilecek çeşitli kafe ve restoranlar da bulunuyor. Tarih olarak 19’uncu yüzyıla dayanan ve Zafer Caddesi’nde bulunan bu harika sokakta alışveriş yapmanın yanı sıra keyifli bir yürüyüş yapabilir ve Urla’nın geleneksel yapısına şahitlik edebilirsiniz. 

3) Bademler Köyü

Bademler Köyü

Urla’nın merkezinden 10 km uzaklıkta kurulan Bademler Köyü, ülkemizde köy tiyatrosunun ilk olarak kurulduğu yer olarak biliniyor. Bu nedenle pek bir meşhur olan bu köy Türkmen kökenli Aleviler tarafından kurulmuş. Günümüzde de oldukça popüler ve turistik bir alan olan Bademler Köyü, 80 yıldır aralıksız bir şekilde köy halkından oluşan kadrosuyla tiyatro oyunlarını sergiliyor. Eğer bu oyunlardan birine denk gelirseniz kesinlikle izlemenizi öneriyoruz. Bunun yanı sıra köyde çocuk müzesi ve ünlü bir kütüphane de bulunuyor. Tertemiz sokaklarında uzun yürüyüşler yapabileceğiniz köyün beyaza boyanmış geleneksel evleri de görülmeye değer. 

4) Urla İskele

Urla İskele

Urla merkez denildiğinde akıllara gelen lokasyonun ta kendisi olan Urla İskele, bu bölgede illa ki yolunuzun düşeceği bir yer. Günün her saatinde göz alıcı bir etkileyiciliği olan iskelenin bir önemli özelliği ise Antik Klazomenai Kenti’nin bulunduğu alanda konumlanmış olması. İzmir Körfezi’nin manzarasını en güzel şekilde izleyebileceğiniz yerlerden bir tanesi olan iskele Kum plajı ve Gelinkaya gibi plajlara da yakın konumda bulunuyor. Pazar günleri burada gezerseniz bölgenin organik ürünlerinin satıldığı pazara denk gelebilir, Urla’nın meşhur pembe domatesinden alabilirsiniz. 

5) Malgaca Pazarı

Malgaca Pazarı

Urla’nın bir başka popüler yeri ise Malgaca Pazarı. Arasta olarak da anılan bu pazar İstanbul’da bulunan Mısır Çarşısı’nı andırıyor. Merkeze oldukça yakın olan Malgaca Pazarı, ziyaretçilere farklı dükkanları bir arada bulabilme fırsatı sunuyor. Urla Sanat Sokağı’na da oldukça yakın konumda bulunan Malgaca Pazarı’nda Urla’nın meşhur lezzetlerinden biri olan katmeri denemek için en doğru yerlerden birinin burası olduğunu da belirtelim. Ayrıca doğal ürünlere ilgi duyuyorsanız bu pazara kesinlikle uğramanızı tavsiye ediyoruz.

6) Köstem Zeytinyağı Müzesi

Köstem Zeytinyağı Müzesi

Zeytinin anayurdu olan yerlerden birinde zeytinyağı ile ilgili bir müze olmazsa olmazdı zaten. Zeytin ağaçlarının öneminin en güzel şekilde anlatıldığı müzede zeytinin Anadolu’daki yolculuğuna odaklanılıyor. 20 bin metrekarelik alanı kaplayan müzede zeytin ürünleri ile ilgili her detayı görmeniz mümkün. Ayrıca müzede yapabileceğiniz çeşitli şeyler de bulunuyor. Müzede 1/1 ölçekle sunulan farklı zeytinyağı lezzetleri için tadım yapabilir, hediyelik dükkanından hediye ve hatıra alabilir ek olarak yine burada bulunan kafeteryada dinlenebilirsiniz. 

Related Post

7) Karantina Adası

Karantina Adası

Üzücü bir tarihi olan Karantina Adası da kesinlikle Urla’da ziyaret etmeniz gereken yerler arasında bulunuyor. Tekne ve deniz taksi ile gidebildiğiniz bu ada 1950’li yıllara dek bulaşıcı hastalıklara yakalanan kişileri izole etmek amacıyla kullanılıyormuş. Bunun yanı sıra 18. yy’da veba ve kolera salgını olduğu için gemi ile seyahat edenler ile gemiciler de halk sağlığı için büyük bir tehditti. Önlem olması açısından gemicilerin de bir sürede bu adaya gelerek bekledikleri biliniyor. Ada bulunan Osmanlı yapıları ise Fransızlar tarafından inşa edilmiş. Evlerin içini ziyaret etmek mümkün olmasa da bu adanın sokaklarında dolaşmak oldukça etkileyici bir aktivite.

8) Çeşmealtı

Çeşmealtı

Merkeze 5 km uzaklıkta olan ve Urla’nın en sevilen lokasyonlarından biri olan Çeşmealtı, pek çok kafesi, restoranları ve pastenleri ile Urla’da keyifli bir yemek yemek isteyenlerin uğrak noktası. Güzel bir yat limanının da bulunduğu Çeşmealtın’daki evlerin çoğu yazlık olarak kullanılıyor. Oldukça güzel bir mimariye sahip olan Çeşmealtı sokaklarında rengarenk çiçekler ile süslenmiş veya özenli bir şekilde boyanmış duvarlar oldukça estetik. Harika fotoğraflar çekebileceğiniz bu bölgede Yolluca plajı ve Mavi plajı gibi güzel plajlarda bulunuyor.  

Ayrıca burada ziyaret etmen gereken yerler arasında Güvendik Tepesi de bulunuyor. Harika bir manzara ile karşılaşacağınız bu keyifli destinasyonu görmeden Urla’dan dönmeyin. 

9) Arkas Sanat Urla

Arkas Sanat Urla

Urla’da sanatın yeri oldukça önemli. Urla sokaklarında ve köylerinde farklı sanat dalları ile ilgili alanlar ve etkinlikler bulmak oldukça mümkün. Arkas Sanat Urla ise bu yerlerden bir tanesi. Arkas Sanat Urla’da pek çoğu 19 ve 20. yüzyıldan kalma 2000’in üzerinde tablo, 3 bin kitaplık bir kitap koleksiyonu ve Roma imparatorlarına ait büstler bulunuyor. Merkeze çok yakın bir lokasyona konumlanan Arkas sanat Urla, silah koleksiyonları, duvar halıları ve zırhlar gibi farklı alanlardaki eşyalara da ev sahipliği yapıyor. Tarihin farklı dönemlerine ışık tutan kapsamlı bir müze olan Arkas Sanay Urla diğer pek çok çok koleksiyona da ev sahipliği yapıyor. 

10) Klazomenai Antik Kenti

Klazomenai Antik Kenti

Urla’da sanatın yanı sıra ön plana çıkan bir diğer etmen ise tarih. Tarih açısından da oldukça zengin olan Urla’da ziyaret etmeniz gereken yerler arasında Klazomenai Antik Kenti. 6.000 yıllık geçmişe sahip olan bu antik kentte bugün hala kazı çalışmaları devam ediyor. Oldukça geniş bir alanı kapsayan bu kente ulaşması da oldukça kolay. Otopark alanının bulunduğu antik kentte antik tiyatroyu, tapınakları ve diğer kalıntıları görmeniz mümkün. Ücretsiz bir şekilde gezebildiğin Klazomenai Antik Kenti’nde dinlenme alanları ve tuvalet gibi bölümler de mevcut. 

11) Balıklıova

Balıklıova

Sakinliğin hayat bulduğu bu Rum köyü de Urla’nın görülmesi gereken köylerinden bir tanesi. Doğası ile oldukça etkileyici bir köy olan Balıklıova’da ilk yapmanız gereken şey ise uzun yıllardır bu köyde hizmet veren ve çok meşhur olan fırına uğramak. Ek olarak bu köyde harika deniz mahsüllü ürünleri ve yemekleri yapıldığını da belirtelim. Doğa yürüyüşü yapabileceğiniz Balıklıova’da denizde yüzebileceğiniz ve keyifli vakit geçirebileceğiniz bir plajı da bulunuyor. Dolu dolu bir gününüzü geçirebileceğiniz bu köye varmak içinse Urla merkezden yaklaşık 39 km’lik bir yol gitmeniz gerekiyor. 

12) Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi

Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi

Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi, aslında Urla’ya olan sevgisi ile bilinen ünlü yazarımız Necati Cumalı’nın büyüdüğü ev. Günümüzde ise Necati Cumalı’nın yazı taslaklarını, mektuplarını, yayımlanmış kitaplarını, fotoğraflarını ve satranç takımlarını görebileceğiniz güzel bir müze. Urla için önemli bir kişi olan Necati Cumalı’yı daha yakından tanıyabileceğiniz ve Urla’ya onun gözünden bakabileceğiniz bu müze size farklı bir deneyim yaşatacak. Urla Sanat Sokağı’nda bulunan bu güzel evde aynı zamanda bir kütüphane de bulunuyor. 

13) Urla Kum Plajı

Urla Kum Plajı

Urla’da gezmeniz gereken yerleri yazarken plajlardan bahsetmemek olmaz. Urla’nın bütün plajları harika. Fakat Urla Kum Plajı, kesinlikle görmenizi ve burada vakit geçirmenizi önerdiğimiz bir yer. Belediyeye ait olan bu alan, Urla’nın doğal güzelliğini adeta gözler önüne seriyor. İncecik kumu ve masmavi denizi ile buradan ayrılmak istemeyecekseniz. Girişte belirli bir ücret alınıyor fakat içeride bulunan şezlong ve şemsiyeler için ekstra bir ücret ödemenize gerek kalmıyor. Ek olarak plajda uzun uzun vakit geçirmeyi planlıyorsanız yiyecek – içecek ihtiyacınızı karşılaşabileceğiniz restoran ve kafelerde alanda bulunuyor. 

Paylaş
Dehan Fulya Türeler

İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunu. Yazmayı, araştırmayı ve okumayı çok seviyor. Kariyerine içerik uzmanı olarak devam ediyor.