Uzun Uçak Yolculuğu Nasıl Kolay Geçer?

0
5991

Uçak yolculukları birçok insan için endişe verici bir deneyim olabilir. Ancak bulutların üzerinden yeryüzünü izlemeyi sevenler, uzun uçak yolculuklarını eşsiz bir keyfe dönüştürebiliyor.

Uçakla Atlantik üzerinden geçmek, Çin Seddi’ni seyretmek, Eiffel Kulesi’ni görmek gerçekten de büyük bir zevk olabilir. Uzun yolculuklarda edindiğimiz tecrübeler bize hayatımız boyunca hatırlayacağımız anılar olarak kalır.

Bununla birlikte, 18 saate kadar ulaşabilen seferlerde canınızın sıkılmaması için bazı küçük önlemler geliştirebilirsiniz.

Sevdiğiniz müzikleri dinlemek, sürekli ertelediğiniz filmleri izlemek, bir türlü okumaya fırsat bulamadığınız kitapları ve dergileri bitirmek, oyun oynamak, bir seyahat günlüğü tutmak, uyumak ya da diğer yolcularla sohbet etmek… Bu gibi aktiviteler uzun uçak yolculuğunuzun daha kolay ve daha keyifli geçmesini sağlayabilir.

Elbette bunları belirlerken kendi ilgi alanlarınızı göz önünde bulundurmalı, vaktinizi hoşça geçirebilmek için bazı hazırlıklar yapmalısınız.

Bunlar dışında, uzun uçak yolculuğunuz sırasında sevdiğiniz aktiviteleri gerçekleştirebilir, yolculuğunuzu keyifli hale getirebilirsiniz.

Kendinize en uygun seçeneği bulup uyguladığınızda uzun seyahatler bir stres ve endişe kaynağı olmaktan çıkıp güzel bir hatıraya dönüşebilir. Bu yazıda, uzun uçak yolculuğunuzu kolay geçirmenize yardımcı olabilecek bazı önerileri bulabilirsiniz.

Uzun Uçak Yolculuğu Nasıl Kolay Geçer?

Müzik Dinlemek

Uçak Yolculuğu

Türkiye’de ve tüm dünyada uygulanan uluslararası havacılık kuralları gereği uçuş esnasında yolcuların telefon görüşmesi yapması yasak. Bu durum bazı yolcular için çekilmez bir hal alabiliyor.

Yerden uzaklaştığımızda onunla alakalı işlerimize de bir süreliğine ara vermek durumunda kalıyoruz. Ancak kalkış ve iniş dışında bilgisayar, tablet ve uçuş modunda olmak koşuluyla telefonlarımızı kullanabiliriz. Bu durumda ilk akla gelen etkinlik de kuşkusuz müzik dinlemek olacaktır.

Favori Spotify listenizi ya da elektronik cihazınızdaki şarkılarınızı dinlemek için şimdiye kadar fırsat bulamamış olabilirsiniz. Uçuşta yeterince zamanınız olacak!

Bulutların üzerindeyken en sevdiğiniz grupların en güzel parçalarını dinleyebilirsiniz. Yerde dinlemekten daha zevkli olacağına emin olabilirsiniz. Peki, gökyüzüne hangi müzik türleri yakışır? Onu belirlemek de kendi müzik zevkinize kalmış…

Film İzlemek

Uçak Yolculuğu

Birçoğumuz IMDB 250 listesine bakıp iç geçiriyoruz. Yoğun iş temposu arasında dünya sinema tarihinin en beğenilen filmlerini izlemek için yeterince zaman bulamayabiliyoruz. Bir tabletiniz ya da bilgisayarınız varsa uçuş sırasında bir hatta birden fazla filmi izleme fırsatınız olacak. Şimdiye kadar erteleyip izlemek için bir türlü fırsat bulamadığınız filmleri uzun uçak yolculuğunda izleyebilirsiniz.

Artık hemen hemen tüm hava yolu firmaları büyük yolcu uçaklarında koltuk arkasında elektronik ve dokunmatik ekran bulunduruyor. Burada sisteme yüklü onlarca filme erişim sağlayabilirsiniz.

Ayrıca, USB yardımıyla elektronik cihazınızdan ya da harici diskinizden istediğiniz filmleri koltuk arkası ekrandan izleyebilirsiniz. Böylece saatler sürecek yolculuğu daha kolay ve daha keyifli hale getirebilir, zamanınızın boşa geçmesini engelleyebilirsiniz.

Kitap Okumak

Uçak Yolculuğu

Yoğun tempo bizi yalnızca filmlerden değil kitaplardan da uzak tutabiliyor. Günlük hayatta kitap okumak için yeterince zaman bulamıyorsanız, uzun uçak seyahati bunun için iyi bir fırsat olabilir.

Otobüs yolculuğuna nazaran daha uygun bir ortam bulmanız yüksek ihtimal. Otobüs yolculuğundaki sarsıntı uçakta minimum seviyeye inecektir. Ayrıca daha sessiz ve daha sakin bir ortamda uzun süredir okumak isteyip de zaman bulamadığınız bir kitabı bitirebilirsiniz!

Örneğin İstanbul’dan Amsterdam’a uçuyorsanız, orta kalınlıkta akıcı bir romanı tek seferde bitirmeniz mümkün. İstanbul’da başladığınız hikayenin sonunu Amsterdam’a inerken okumak keyifli olacaktır.

Sadece kitap da değil, uzun uçak yolculukları dergi okumak için de uygun ortam sunar. Firmaya ait seyahat dergileri koltuk arkası ceplerde bulunur. Bu dergilerde dünyanın farklı şehirlerine yönelik hazırlanan gezi rehberleri, moda – tasarım haberleri, kültür – sanat içerikleri ve çeşitli yazılar bulunur. Fazla kafanızı meşgul etmeden hoş vakit geçirmek isterseniz seyahatiniz sırasında bu dergileri okuyabilirsiniz. Daha önceden seçtiğiniz bir dergi varsa seyahat öncesi yanınıza alabilirsiniz.

Oyun Oynamak

Mobil, PC ve konsol oyunları hayatımızda git gide daha büyük bir yer işgal ediyor. Yapılan son araştırmalara göre ortalama bir kullanıcı günde 40 ila 70 dakika arasında çeşitli oyunlarda zaman geçiriyor. Gittikçe gelişen oyun piyasasındaki artan çeşitlilik ve inanılmaz boyutlara ulaşan görsellik, oyunları gün içinde zaman geçirmek için en popüler etkinliklerden biri haline getiriyor.

Uçak yolculuğu sırasında telefon, tablet ya da diz üstü bilgisayarınızdan en sevdiğiniz oyunları saatlerce oynayabilirsiniz. Ancak mouse yardımı gerektiren oyunlar bu seçenek için uygun olmayabilir. Bunun dışında, diğer yolcuları rahatsız etmemek kaydıyla kalkış ile iniş arasında dilediğiniz şekilde oyun oynayabilir, hoşça vakit geçirebilirsiniz.

Seyahat Günlüğü Tutmak

Uçak Yolculuğu

Stendhal şöyle diyor: “Belki de en akıllıca olanı, insanın sırlarını başkasına değil, kendine açmasıdır.” Çoğu zaman başkalarına söylemekten çekindiğimiz şeyleri kendimize söyler ve rahatlarız.

Kendi kendine konuşanları deli diyoruz ama bu, kendi kendine yazanlar için geçerli değil! Tarihte iz bırakmış yazarların hemen hemen hepsinin gizli veya açıklanmış günlükleri bulunuyor. Günlük tutmak hayatı derinden yaşamayı sevenler için vazgeçilmez bir alışkanlık.

Seyahat notlarını günlük halinde tutmak ise ayrı bir zevk olmalı. Yıllar sonra okuduğunuzda sizin için anlamı büyük olacaktır.

Seyahatinize başlamadan önce yanınıza aldığınız küçük bir not defterine duygularınızı, düşüncelerinizi, seyahatinizin nasıl gittiğini ve yıllar sonra bu seyahati nasıl hatırlamak istediğinizi yazabilirsiniz. Böylece uçak yolculuğunuz unutulmaz bir hatıra haline gelecektir.

Üstelik bir kez yazmaya başladıktan sonra zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Uzun seyahatlerde keyifli vakit geçirmek için günlük tutmak iyi bir fikir olabilir.

Uyumak

Uçak Yolculuğu

Şimdiye kadar hep “faydalı” aktivitelerden bahsettik ama uzun uçak yolculuklarını kolay geçirmenin oldukça kolay ve bir o kadar da popüler bir yolu daha var: Uyumak!

10 saatlik bir yolculuğun yarısını uyuyarak geçirdiğinizi düşünün. Eğer yolculuğunuzun bir an önce bitmesini diliyorsanız en uygun yol bu olabilir. Uyuduğunuz süre boyunca yolculuk stresini yaşamayacaksınız. Tabi bu yolu tercih ediyorsanız uçak içi ikramları kaçırma riskini de göz almış olmanız gerek.

Yolculuğa başlar başlamaz uykuya dalabilen arkadaşlarımıza imrenerek bakarız. Beşinci dakikada uyumaya başlar ve inişe birkaç dakika kala uyanırlar. Uçak yolculuğundan pek haz etmeyen kişiler için oldukça iyi bir özellik. Eğer böyle bir yeteneğiniz yoksa kendinizi hazırlamanız gerekecektir.

Seyahatiniz boyunca kolayca uykuya dalabilmek için yola çıkmadan önce bazı önlemler almanız gerekiyor. Bir gece öncesinden alıştığınız uyku düzeninde ufak bir değişiklik yapabilirsiniz. Mesela günde 7 saat uyuyorsanız o gece uykunuzu 3 saatle kısıtlayabilirsiniz. Böylece vücudunuz alışık olduğu uyku düzenine dönmek için seyahat sırasında uyuma isteğinize yardımcı olacak, zorluk çıkarmayacaktır.

Diğer Yolcularla Sohbet Etmek

Şehirlerarası otobüslerin vazgeçilmez karakteri olan “otobüs teyzeleri”ni bilirsiniz. Eğer yakınında bir koltukta oturuyorsanız yol boyunca memleketiniz, işiniz, evlilik hayatınız ve benzeri birçok konuda açıklama yapmak zorunda kalırsınız. Bir yandan sıkıcı olsa da aslında bu sohbetler zamanı hızlı geçirmek için bir fırsattır.

Konuşmayı seven bu kişilere uçaklarda rastlamak o kadar da kolay değil. Ancak genel saygı kuralları çerçevesinde uçakta da yeni insanlar tanıyabilir, diğer yolcuları rahatsız etmemek koşuluyla seyahat boyunca sohbet edebilirsiniz.

Genellikle üç veya dört koltuklu diziler şeklinde olan oturma düzeninde yanınızda bulunan yolcularla tanışabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli şey ise tanıştığınız kişiyi ve diğer yolcuları rahatsız etmemek olacaktır.

Bir Şeyler Atıştırmak

Uzun uçak seyahatlerinde yolcular için zengin menülerde yiyecek ve içecek ikramı yapılır. Hem yemeklerde hem de alkollü – alkolsüz içeceklerde hava yolu firmaları geniş bir yelpazede seçenekler sunar. Ancak sevdiğiniz atıştırmalıklarla seyahatinizi renklendirebilirsiniz.

Uçağa binmeden önce en sevdiğiniz çikolatalardan, bisküvilerden veya kuru meyvelerden küçük paketler yapabilir, yol boyunca atıştırabilirsiniz. Ancak kabuklu kuru yemiş ve ağır kokulu yiyeceklerden kaçınmalısınız. Bu tercihler diğer yolcuları rahatsız edeceği gibi uçuş personelinden uyarı almanıza da sebep olabilir. Bunlar yerine kokusuz, hafif ve yemesi kolay küçük atıştırmalıkları tercih edebilirsiniz.

Bulmaca Çözmek

Uzun uçak yolculuklarında kitap – dergi okumak kadar tercih edilmese de “faydalı işler” yapmak isteyenler için bulmaca seçeneği bulunuyor. Sudoku, çengel ya da farklı bulmaca çeşitleri ile uçak yolculuğunuzu keyifli bir şekilde geçirebilirsiniz.

Bunun için havalimanından veya seyahat öncesinde bir kitapçıdan bulmaca dergileri edinebilirsiniz. Yüz sayfaya kadar çıkabilen bu dergilerde onlarca farklı bulmaca çeşidi bulunuyor. Yolculuğunuz boyunca bu bulmacalar size eşlik edebilir. Üstelik otobüsten farklı olarak daha az sarsıntı olacağı için kalem kullanımınız da daha rahat olacaktır.

Hayal Kurmak!

Uçak Yolculuğu

Şimdiye kadarki önerilerin hemen hemen hepsi seyahatinizin sonuna kadar sizi meşgul edebilecek aktivitelerden oluşuyordu. Son öneri pek de öyle olmayabilir. Elbette hayal kurarak saatler geçirebilecek kişiler olabilir. Onlardan biriyseniz uçak yolculuğu sizin için fazlasıyla keyifli olabilir.

Uçağın penceresinden manzarayı izlerken gideceğiniz yeri, orada yapacaklarınızı, geleceğe dair hedeflerinizi düşünmek her zamankinden daha heyecan verici olur. Bulutların üzerinde hayal kurmak bulutların altında kurmaktan kuşkusuz daha farklı bir tecrübe sunar.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız