Van’ın En İyi Plajları

0
1154

Dünya üzerinde hala yaşanılan en eski kentlerden birisi olan Van, ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunuyor. İnsan yerleşiminin milattan önce 7 bin yıllarına kadar uzandığı kadim şehir, tarih boyunca çok farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış. 

Doğu’nun incisi olarak bilinen Van yüz ölçümü açısından Türkiye’nin beşinci ili olarak karşımıza çıkıyor. Şehir ülkemizin en büyük gölü olan Van Gölü’nü sınırları içerisinde barındırıyor.

Van Gölü aynı zamanda dünyadaki en büyük sodalı göl olarak biliniyor. Gölün suları tuzlu ve sodalı olduğu için bölgedeki sert kış mevsimi koşullarına rağmen donmuyor.

Göldeki su seviyesi iklime bağlı olarak yükselip düşse de ortalama olarak denizden 1646 metre yükseklikte bulunuyor. Yeni yapılan çalışmalar ile Van Gölü’nün 600 bin yıl önce oluştuğu belirlenmiş. Gölün ortalama derinliği 171 metre iken en derin yeri ise 451 metre.

Van Gölü’nün doğu kısmında dört adet ada mevcut. Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş adaları tarihi ve turistik olarak büyük önem taşıyor. Adalar bu sebeple 1990 yılında Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmiş. 

Denize kıyısı olmadığı halde Van’da nasıl plaj olur derseniz bu yazımızda sizlere Van Gölü’ndeki plajları anlatmak isteriz.

Yerli ve yabancı turistimize çok keyifli bir tatil deneyimi sunan bu plajlar gölde yüzme keyfini doyasıya yaşamak isteyenler için harika bir seçim.

Van’ın En İyi Plajları

1) Tuşba Belediyesi Mollakasım Plajı

Yazımıza bölgede mavi bayrak alan ilk plajdan başlamak isteriz. Tuşba Belediyesi Mollakasım Plajı şehir merkezine 35 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Ülkemizde denize kıyısı olmadığı halde 2018 yılında mavi bayrak verilen ilk plaj olan Mollakasım Halk Plajı’nın uzunluğu 200 metre iken genişliği 20 metre.

Plaj çakıllı bir yapıda olduğu için rahat yürüyebilmek için deniz ayakkabısı kullanabilirsiniz.

Havalimanına 50 kilometre mesafedeki plaja özel aracınızla gidebileceğiniz gibi toplu taşıma da kullanabilirsiniz.

Gölün suları bu bölgede ani bir biçimde derinleşebildiğinden yüzerken dikkatli olmanızı öneririz.

Berrak suyu ile çok keyifli bir yüzme deneyimi yaşatan bu plaja mutlaka gelmenizi öneririz.

Doya doya yüzüp güneşlenebileceğiniz Mollakasım Plajı’nda deniz kum ve güneş üçlüsü bir arada bulunuyor.

Plajda piknik alanları, giyinme odaları, duş ve tuvalet olanakları mevcut. 

Adres: Mollakasım, 65090 Tuşba, Van

Giriş ve Şezlong Ücretleri:

  • Plaja giriş için 20 TL ödemeniz gerekiyor.
  • Plajda şemsiye ve şezlong kiralayabilirsiniz.

2) Edremit Halk Plajı

Van’ın merkez ilçesi Edremit’e sadece 9 kilometre uzaklıktaki Edremit Halk Plajı’na ulaşmak çok kolay.

Plaja hem özel aracınız hem de toplu taşıma araçları ile ulaşabilirsiniz.

Yaz aylarında serinlemek için ziyaret edebileceğiniz Edremit Halk Plajı’nın geniş bir kumsalı bulunuyor.

Göl suyu sığ olduğu için çocuklar ve acemi yüzücüler için uygun. Aileniz ile birlikte keyifli vakit geçirebileceğiniz plajda yüzmek sizi acıktırdığında piknik yapabilirsiniz.

Ayrıca güzel plajda yürüyüş yapabilir ya da bisiklete binebilirsiniz.

Edremit Halk Plajı şehir merkezine çok yakın bir konumda bulunduğu için konaklama için bu bölgedeki otelleri tercih edebilirsiniz.

Adres: Eski Cami, 65170 Edremit, Van

Giriş ve Şezlong Ücretleri:

  • Plaja giriş için 10 TL ödemeniz gerekiyor.
  • Plajda şemsiye ve şezlong kiralayabilirsiniz.

3) Dilkaya Halk Plajı

Edremit Belediyesi tarafından 2017 yılında açılan Dilkaya Halk Plajı, yukarıda anlatılan Edremit Halk Plajı’nın 7 kilometre uzağında konumlanıyor.

Edremit merkezine 15 kilometre mesafedeki Dilkaya Halk Plajı yeşil ile mavinin bir arada olduğu muhteşem bir yer. Göl suyu sığ olduğu için çocuklar ve yüzmeyi yeni öğrenenler için uygun.

Gölün girişi ilk başta çakıllı bir yapıda olsa da suda ilerledikçe zemin kumlu bir yapıya dönüşüyor. Eğer ayağınız hassas ise deniz ayakkabısı kullanabilirsiniz.

Sessiz bir ortamda dinlenmek için gelebileceğiniz plajın manzarası da gözlerinize bayram ettirecek. 

Adres: Dilkaya, 65170 Edremit, Van

Giriş ve Şezlong Ücretleri:

  • Plaja girişler ücretsiz.
  • Plajda şemsiye ve şezlong kiralayabilirsiniz.

4) Kampüs Sahili

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin yakınında bulunan Kampüs Plajı il merkezine 15 kilometre mesafede konumlanıyor.

Van’ın merkez ilçesi Tuşba’daki Kampüs Sahili muhteşem bir manzaraya sahip. Sahilde çardaklardan oluşan bir oturma alanı bulunuyor. Kampüs Sahili’ne kendi sandalyeniz ile gelirseniz yeşil alanlarda ya da kumsalda da oturabilirsiniz.

Kafa dinlemek için gelebileceğiniz bu sakin sahilde piknik yapabilir, bisiklet sürebilirsiniz.

Sahil dalgaların sesi eşliğinde kitap okumak için gelebileceğiniz ender yerlerden. Sahildeki gün batımı manzarası da ayrı bir güzel. 

Adres: Bardakçı, 65090 Tuşba, Van

Giriş ve Şezlong Ücretleri:

  • Plaja giriş ücreti bulunmuyor.
  • Plajda şemsiye ve şezlong kiralama olanağı bulunmuyor.

5) Çakıl Adası Aile Plajı 

Van’ın Erciş ilçesinde yer alan Çakıl Adası Aile Plajı ilçe merkezine 20 kilometre, il merkezine ise 115 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Hem özel aracınız hem de toplu taşıma ile ulaşabileceğiniz plaj çakıllı bir yapıda olduğu için deniz ayakkabısı kullanmanız iyi olacaktır.

İsminden de anlaşılacağı gibi plaja sadece aileler kabul ediliyor. Yaz mevsiminin sıcaklarında masmavi sularında ferahlayabileceğiniz Çakıl Adası Aile Plajı ailecek deniz keyfi yapabileceğiniz çok güzel bir yer.

Plajda duş, tuvalet ve giyinme kabini olanakları bulunuyor.

Gölün suyu bu bölgede tertemiz olduğu için saatlerce keyifle yüzebilirsiniz.

Kamp yapmak isteyenler için plajda kamp yapma imkanı mevcut. 

Adres: Bayramlı, 65400 Erciş, Van

Giriş ve Şezlong Ücretleri:

  • Plaja giriş ücreti araç başına 70 TL olarak belirlenmiş.
  • Plajda şemsiye, şezlong ve çardak kiralayabilirsiniz.

Doğunun incisi Van’a kadar gelmişken şehirdeki gezilecek yerleri de mutlaka ziyaret etmenizi öneririz. Van’daki görmeniz gereken bu güzel yerleri listelediğimiz blog yazımıza göz atabilirsiniz: Van’da Gezilecek Yerler

Şehri gezerken karnınız acıktığında ise kendinizi yöresel lezzetler ile ödüllendirebilirsiniz. Bu konuda seçim yaparken sizlere yardımcı olacak olan “Van’da Ne Yenir, Nerede Yenir?” isimli yazımızı okumanız sizler için faydalı olacaktır ().

Van’a hem kara yolu hem de hava yolu kullanarak ulaşabilirsiniz. Uygun fiyatlı Van otobüs veya uçak bileti satın almak için obilet.com internet sitemizi veya mobil uygulamamızı ziyaret edebilirsiniz. 

Her anından keyif aldığınız harika bir Van tatili dileriz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız