Yeni Delhi Seyahat Rehberi

0
946

Yamuna Nehri’nin kıyısında kurulmuÅŸ olan Yeni Delhi, Hindistan’ın baÅŸkenti ve aynı zamanda ülkenin en hızlı büyüyen ÅŸehirlerinden biri.

Tarihi arka plana bakıldığında, şehrin uzun zamandan beri Hindistan’ı yöneten hanedanlar açısından siyasi önem sahip olduğu görülmektedir. Şanlı geçmişinin kalıntıları, kentin farklı yerlerinde önemli anıtlarla kendisini göstermektedir.

Hindistan’ın baÅŸkenti Yeni Delhi’de görülmesi gereken yerler ile ilgili ayrıntılı bilgi için Yeni Delhi’de Gezilecek Yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

Yeni Delhi’ye Ne Zaman Gidilir?

Yeni Delhi’ye Ne Zaman Gidilir?

Bir turist olarak Yeni Delhi’ye gitmeye karar verdiyseniz, iklim ve hava durumu oldukça önem arz etmekte. Yeni Delhi’nin tarihi güzelliÄŸinin ve kültürel renklerinin tadını çıkarmak için en uygun aylar, ekim, kasım, ÅŸubat ve mart aylarıdır. Yeni Delhi’de yıl içinde çok yüksek ve çok düşük sıcaklıklar söz konusu olabilmekte. O yüzden bu aylardaki ılıman hava ÅŸehrin tadını çıkarmanıza izin verecektir.

[awesome-weather location=”Yeni Delhi” size=”tall” units=”C”]

 

Ekim ayında Yeni Delhi’de sıcaklıklar 20 ile 25 derece arasında deÄŸiÅŸir. Kasım ayında ise 15 ile 20 dereceye düşer. Åžubat ve mart ayları ise ekim ve kasım aylarındaki sıcaklıklara benzer bir iklim sunar.

Nisan ayında sıcaklıklar 35 ila 40 dereceye kadar yükselir ve mayıs ve haziran aylarında 46 derecenin üzerine çıkar ve şehir tabiri caizse kavrulmaya başlar.

Hindistan Vizesi Nasıl Alınır?

Hindistan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize alarak ziyaret edebileceği ülkeler arasında yer almaktadır. Bunun tek istisnası diplomatik pasaport sahibi Türk vatandaşlarıdır. Vize işlemlerinizi en az bir ay önceden başlatmanız herhangi bir sürprizle karşılaşma şansınızı azaltacaktır.

Tüm diğer ülke vize başvurularında olduğu gibi Hindistan vizesi için de bazı evrakları hazırlamanız gerekecek. Hindistan Büyükelçiliği/Konsolosluğuna teslim etmeniz gereken  evraklarınızın hem eksiksiz hem de doğru olması vize başvurunuzun kabul edilmesi için oldukça önemli.

Başvurular Hindistan Konsolosluğu internet sitesi üzerinden başvuru formunun doldurulması ve parmak izi alınması amacıyla randevu alınması ile başlamakta. Size verilen randevu tarihinde internetten doldurduğunuz başvuru formunun fotoğraflı ve imzalı bir çıktısının yanı sıra gerekli belgeleri yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.

Yeni Delhi’ye Ulaşım

Yeni Delhi Ulaşım

Yeni Delhi’ye Nasıl Gidilir?

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’ye ve Mumbai gibi önemli şehirlerine ülkemizin çeşitli kentlerinden doğrudan veya aktarmalı Hindistan uçak biletleri bulunmaktadır.

Yeni Delhi’de Ulaşım

Yeni Delhi oldukça kalabalık bir şehir. Şehir içinde ulaşım ise doğru araçları ve zamanı seçtiğiniz sürece sizi üzmeyecek kadar çeşitliliğe sahip.

Yeni Delhi’de otobüs seçenekleri oldukça geniş ve şehrin tamamına yayılmış hatlarla hizmet veriyor. Ayrıca en ekonomik ulaşım seçeneği de otobüsler. Ancak, yoğun saatlerde inanılmaz kalabalık otobüslerle karşılaşmanız kesin. Otobüslerin neredeyse tamamı devlet tarafından işletiliyor. Ayrıca Delhi Ulaşım A.Ş. (DTC (Delhi Transport Corporation)) tarafından işletilen otobüsler de mevcut. Otobüslerdeki renk kodları bilhassa sıcak havalarda sizin için çok önemli olacaktır. Kırmızı otobüsler klimaya sahip otobüsler iken yeşil olanlar kliması olmayanlardır. Duraklarda otobüs güzergahlarını tespit etmeniz oldukça zor. Bu yüzden önceden internet üzerinden kontrol etmek ya da insanlara sormak en iyi yoldur. İngilizce konuşabiliyorsanız bu şehirde hiçbir sorun yaşamadan insanlarla iletişim kurabilirsiniz.

Delhi’de oldukça yeterli bir metro ağı da bulunuyor. Delhi Metrosu şehri dolaşmanın en ekonomik, en hızlı ve en iyi yolu diyebiliriz. Bu geniş şehir içi metro ağı kırmızı, sarı, mavi, yeşil, mor ve havaalanı hattı olmak üzere altı hatta hizmet vermektedir. Metroda kullanmak için günlük ve üç günlük bir turist kartı almanız halinde en ekonomik yolculuğu garantilemiş olacaksınız. Tüm metro trenlerinin ilk bölümü kadın yolculara ayrılmıştır.

Åžehri gezmenin bir diÄŸer yolu da turist otobüsleridir. Yeni Delhi’deki belirli duraklara uÄŸrayan bu otobüslere yolcular istedikleri zaman inip binebilmektedirler. Klimalı bu otobüsler pazartesi hariç haftanın her günü hizmet vermektedirler. Bir günlük veya iki günlük biletleri alan turistler Yeni Delhi’deki 20’den fazla turistik mekânı ziyaret etme fırsatını yakalayabilirler. Açıkçası, Yeni Delhi’yi keÅŸfetmenin en kolay ve en rahat yollarından biri bu otobüsler diyebiliriz.

Bu alternatiflerin dışında taksi ve çekçekler de Yeni Delhi içinde yolculuk yapmanın konforlu bir yolu. Çok değişik fiyatlandırma seçenekleri nedeniyle dikkatli kullanılması gereken seçeneklerdir. Taksi ve çekçeklerle ilgili herhangi bir sorun yaşamanız durumunda en yakın karakola aracın numarasını vererek başvurabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey araçtan makbuz almak ve bunu saklamaktır.

Yeni Delhi’de Masraflar

Hindistan dünyanın en büyük ekonomilerinden birine sahip. Ancak başlangıçta da belirttiğimiz gibi çelişkilerle dolu bir ülke. Uzaya uydu gönderebilen bir nükleer güç olmasına rağmen yoksulluğun yoğun yaşandığı ülkelerden biri. Bununla birlikte uygun fiyatlar karşılığında güzel bir tatil geçirmenize olanak sağlayan bir ülke.

Yeni Delhi’yi ziyaret edecekler için kişi başına günlük ortalama harcama 50 Dolar. Yeni Delhi’de bir gün içinde üç öğün yemek ve su fiyatı 10 Dolar. Ulaşım için 5 Dolar ve eğlence için 10 Dolar. Yeni Delhi’de ortalama bir otelde bir çift için ortalama kalış masrafı 25 Dolar.

Yeni Delhi’de Ne Yenir, Nerede Yenir?

Yeni Delhi tabiri caizse tam bir yeme içme cennetidir. Yerli halk yemek konusunda çok tutkulu ve bununla da gurur duyuyorlar. Şehirde bulabileceğiniz yemekler sadece Kuzey Hindistan mutfağıyla sınırlı değil. Güney Hindistan, Çin ve tabii ki kıtasal yemeklerin çeşitli versiyonlarını da bulmanız mümkün.

Buna ilave olarak, Kore, İran, ve Keşmir yemekleri de şehrin her yerindeki restoranlarda bulunabilmekte. Tabii ki öne çıkan yemekler mevcut.

Tereyağlı tavuk

Delhi’nin gururla kendi adını verebileceÄŸi bir yemek olan TereyaÄŸlı Tavuk, ÅŸehrin vejetaryen olmayan halkının favorisi.

Bu yemeÄŸi Yeni Delhi Uluslararası Havalimanı yakınlarındaki Andaz Otel‘de deneyebilirsiniz.

Momos

Hint Yemekleri Momos

Kökenleri Tibet’e dayanan bu haÅŸlanmış ve bazen kızartılmış mantı önce kentteki üniversite öğrencileri arasında popülerlik kazandı.

Nispeten ucuz ve çeşitli dolgu seçenekleriyle sunulan Momos genellikle baharatlı bir sos ile servis edilir.

Dilli Haat‘ta bulunan Nagaland’ta bu yemeÄŸin keyfini çıkarabilirsiniz.

Chola Bhatura

Hint Yemek Chola Bhatura

Öğle yemeği için mükemmel olan Chola Bhatura, kabarık, sıcak, maida unu ekmeği ve baharatlı nohut karışımı bir yemektir.

Bu lezzetli yemeÄŸi Paharganj‘daki Sita Ram Diwan Chand‘da tadabilirsiniz.

Yeni Delhi’de Alışveriş

Yeni Delhi Alışveriş

Yeni Delhi alışverişe asla doyamayacağınız bir yer. Üst düzey markalardan sokak arası perakende satışlarına kadar çok sayıda alternatif arasından seçim yapabilirsiniz.

Yeni Delhi’de alışveriÅŸ yapmanın asıl cazibesi ise aslında yerel pazarlarda. Burası gerçekten çok ucuza yerel ürünlere ulaÅŸabileceÄŸiniz alışveriÅŸ merkezleri.

Delhi’deki en eski pazarlardan biri olan Chandni Chowk, eski ortaçaÄŸ pazar deneyimini sunan dar yollara sahip ve hamalların sıralandığı karmaşık bir alışveriÅŸ caddesi. Burası aslen Eski Delhi’nin ana caddesidir. Her türden malın yanı sıra yiyeceklerin de bulunabildiÄŸi bir tarihi mekandır. 17. yüzyılda, Babür hükümdarı Åžah Cihan tarafından inÅŸa ettirilmiÅŸtir. Kızıl Kale’nin karşısında yer alır ve Fatehpuri Camii manzaralıdır.

Dar sokaklar arasında çapraz gezinen, dükkanlar için boÅŸluÄŸu dolaÅŸan Chandi Chowk, eski Delhi alışveriÅŸine dair bir his verir. Bu yerler 17. yüzyıldan bu yana haklı olarak “alışveriÅŸ cenneti” olarak adlandırılır. Chandni Chowk ismi ay ışığı alan anlamına gelir. Chandni Chowk’ta alışveriÅŸ yapmak keyiflidir. Burada dar sokaklarda çeÅŸitli kıyafetler, parfümler, elektronik eÅŸyalar, mücevherler, mumlar, tanrıların idolleri ve yaÅŸam tarzı ürünleri bulabilirsiniz.

Pazarda hemen hemen her şeyi bulmak mümkündür. Burası bir toptan satış pazarı olduğundan, çoğu ürünü büyük indirimlerle satın alabilirsiniz. Alışverişin yanı sıra burası yemek mekanları ile de ünlüdür ve sokak yemekleri ve Hint atıştırmalıklarının tadına bakabilirsiniz.

Giysilerden ve aksesuarlardan resimlere ve baharatlara kadar, Delhi’de alışveriÅŸ yapmak için en ucuz yerlerden bazılarını sizin için sıraladık:

  • Janpath Pazarı
  • Dilli Haat Pazarı
  • Sarojini Pazarı
  • Paharganj Pazarı
  • Lajpat Nagar (Merkez) Pazarı
  • Karol Bagh Pazarı
  • Palika Pazarı
  • Han Pazarı

Hindistan’dan Ne Alınır?

Hindistan, tüm dünyada egzotikliğiyle bilinen bir ülke ve turistler için vazgeçilmez bir destinasyon. Hindistan yolculuğunuzdan dönerken hediyelik eşyaların yanı sıra yaşamınızın geri kalanı boyunca size Hindistan gezinizi anımsatacak anı objelerini de yanınızda götürmek isteyeceksiniz. İşte size önerebileceğimiz hediyelikler:

  • PaÅŸmina (KaÅŸmir Türü) ÅŸal
  • KaÅŸmir Halı
  • Mavi Çömlekçilik EÅŸyaları
  • Pirinç El Sanatları
  • Juttis (Jootis) ve Mojaris (deve deriden yapılmış kapalı ayakkabılar)
  • Bronz El Sanatları
  • Dhurries (Hindistan’da yaygın olarak kullanılan pamuklu zemin kaplamaları)
  • Jaipuri Yorgan
  • Lac Bilezik
  • Madhubani Boyamaları
  • Mermer Kakmalar
  • Minyatür Boyamalar
  • Kuklalar
  • Gümüş Mücevher
  • Ayurveda KiÅŸisel Ãœrünler
  • Sandal AÄŸacı
  • Çay
  • Baharatlar ve Masalalar

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız