2024’te Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken 8 Harika Yer

2024’te Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken 8 Harika Yer

Dünyada gezilecek pek çok güzel lokasyon bulunuyor. Her lokasyon kendine özgü, görülmeye değer güzellikleri ve değerleri içinde barındırsa da kısa sürede beğendiğiniz bütün lokasyonları gezmek oldukça zor olabilir. Fakat yıl içinde gitmek istediğiniz destinasyonları belirlemek ve bu yerler hakkında bilgi edinmek gezilerinizi daha rahat bir şekilde yapmanıza yardımcı olabilir. 

2024 yılında hedefiniz yeni yerler keşfetmek, daha önce görmediniz yerler görerek heyecanlı deneyimler yaşamaksa fakat bu seyahatleriniz için seçeceğiniz lokasyonlara karar veremiyorsanız yazımıza göz atabilir ve bu yıl hedefinizi gerçekleştirmek için gidebileceğiniz lokasyonlara karar verebilirsiniz. 

İşte 2024’te mutlaka ziyaret etmeniz gereken 8 harika yer:

1) Sifnos Adası -Yunanistan

Sifnos Adası -Yunanistan

Deniz’e yakın ve sıcak lokasyonlara seyahat etmek istiyorsanız, sizin için en güzel seyahat lokasyonu seçeneklerinden biri tabi ki de Yunanistan. Masmavi denizi, lezzetli yemekleri ve Türkiye’ye oldukça yakın olan konumu ile özellikle yaz tatillerini yurt dışında geçirmek isteyenlere hitap ediyor. Fakat tabi ki Yunanistan’da gidebileceğiniz pek çok destinasyon bulunuyor. Yunanistan adalarının ve şehirlerinin her biri oldukça güzel olsa da size Yunanistan’ın son zamanlarda oldukça popüler olmuş bir adasını önereceğiz. 

Sifnos Adası, geçen yıllarda Yunanistan’da bulunan diğer adalara göre daha sakin olduğu için pek çok ünlü tarafından tercih edilen bir lokasyon oldu. Ama tabi ki bu güzel adada ünlülerin tatil yaptığı duyulduğu için Sifnos, sakinliğini yavaş yavaş kaybetmeye başladı. Eğer çok sakin bir destinasyon arayışı içinde değilseniz ve maviye doymak istiyorsanız, Sifnos Adası tam size göre olabilir. 

Muhteşem denizi ve manzaralarının yanı sıra Sifnos Adası, yemekleri ile de oldukça ünlü. Kiklad Adaları’ndan bir tanesi olan Sifnos, Akdeniz yemeklerinin en güzel yapıldığı bölgelerden olduğu için, Akdeniz mutfağına ilgi duyuyorsanız burada midenizi de mutlu edebilirsiniz. Sifnos adası ile ilgili bilmeniz gereken bir başka ayrıntı ise adada havalimanı bulunmuyor oluşu ve adaya ulaşımın sadece tekne ve feribotla mümkün olması. Bu yüzden Sifnos Adası’na gelmeden önce ulaşım ile ilgili ufak bir araştırma yapabilirsiniz. 

2) St. Moritz – İsviçre

St. Moritz – İsviçre

Sıcacık havası ve masmavi denizi ile ünlü Yunanistan’dan sonra biraz daha soğuk bölgelere giderek İsviçre’den bir öneri yapıyoruz sizlere. Yaz tatili sevenlerin yanında kış tatilini sevenlerin sayısının oldukça fazla olduğu bir gerçek. Eğer siz de kış tatilleri için heyecanlanan ve bembeyaz manzaralar ile farklı lokasyonlar görmek isteyenlerdenseniz İsviçre’de bulunan St. Moritz tam size göre bir rota olabilir.

St. Moritz, soğuk havası ve kar yağışının yoğun oluşu ile ünlü bir şehir. Fakat tabi ki şehir, sizlere sadece soğuk hava ve kar vadetmiyor. Şehir, misafirlerine kendilerini termal sularda şımartma ve SPA gibi hizmetler ile keyifli bir tatil geçirme fırsatı da sunuyor. Oldukça lüks konaklama tesisleri de bulunan St. Moritz, eğer kış sporları yapmayı seviyorsanız kesinlikle gitmeniz gereken lokasyonlar arasında. İsviçre’nin bu şehrinde harika manzaralar eşliğinde kayak yapabilir, buz pateni gibi çeşitli kış etkinliklerine katılabilirsiniz. 

Türkiye’den nispeten uzak bir konumda bulunsa da İsviçre’nin St. Moritz bölgesi yeni bir keşif ve kış tatili için harika bir seçenek olabilir.

3) Dresden – Almanya

Dresden – Almanya

Almanya, pek çok kişi için popüler bir seyahat destinasyonu. Güzel mimarisi ve lezzetli yemekleri ile Almanya’da keşfedilecek şeylerin listesi oldukça uzun. Fakat siz Almanya’nın daha az bilinen bir bölgesine seyahat etmek istiyorsanız gitmenizi önerdiğimiz yer, Dresden.

Dresden seyahati, özellikle kültür tatili yapmak istiyorsanız sizi mutlu edecek bir öneri. Almanya’nın Floransa’sı olarak anılan Dresden, gezilecek tarihi yapıları ve güzel sokakları ile sizi derinden etkileyebilir. Ayrıca farklı yemekler denemek istiyorsanız Dresden yine doğru bir lokasyon. Çünkü Almanya’nın bu etkileyici şehrinde sadece Almanya’nın geleneksel yemekleri değil Polonya ve Çek Cumhuriyeti gibi yakın komşularının mutfaklarını da deneyimleyebilirsiniz. Bununla birlikte şehirde Michelin yıldızlı restoranlar da bulunuyor. Eğer Michelin yıldızı almış mekanları merak ediyor ve bu başarıyı yakalamış restoranlarda yemek yemeyi seviyorsanız bu restoranlardan rezervasyon yaptırarak seyahatinizi bir lezzet şölenine çevirebilirsiniz.  

4) Marakeş – Fas

Koutoubia Camii

Biraz daha renkli biraz daha sıcak yerlere gitmek istiyorsanız Kırmızı Şehir olarak da adlandırılan Fas’ın Marakeş şehri sizin için doğru bir lokasyon olabilir. Oldukça otantik bir havası olan Marakeş, dünyanın dört bir yanından ziyaretçileri karşılıyor. İklimi dolayısıyla sıcak havaları seviyorsanız, Marakeş sizi oldukça mutlu edebilir. Marakeş’te çöl iklimi hakim olduğu için yazın şehirde sıcak bir hava hakim olurken kış mevsimi ise oldukça ılık geçiyor. 

Türkiye’den uçakla yaklaşık 4.5 saatte gidilebilen şehirde yapabileceğiniz pek çok şey var. Bu yüzden eğer bu ülkeye seyahat etmeyi planlıyorsanız kısa bir kaçamaktansa uzun bir tatil için burayı tercih etmeniz şehri daha rahat gezmenizi sağlar. Bunun yanı sıra Marakeş’te yiyebileceğiniz yemeklerin çeşitliliği de oldukça fazla olduğu için damak tadınıza uyan yemekler bulmanız çok mümkün. Fas’ın bu renkli şehrinde ağırlıklı olarak Fas mutfağına özgü yemeklerin yapıldığı restoranlar olmasına rağmen Fas mutfağı Berberi, Akdeniz ve Arap mutfaklarının birleşimi ile ortaya çıktığı için oldukça güzel yemeklerinin olduğunu da söylemeliyiz. 

Related Post

Marakeş’te gezebileceğiniz önemli ve tarihi yerler arasında şehrin her yerinden görünen kırmızı taşları ve ustaca oyulmuş işlemeleri ile dikkat çeken Koutoubia Camii, 30.000 zeytin ağacı ile Fas’ın sadece bir çöl ülkesi olmadığını en güzel şekilde kanıtlayan Menara Bahçeleri ve Marakeş’in el sanatında ne kadar önemli bir yerde durduğunu gözler önüne seren Dar Sİ Said Müzesi bulunuyor. Bu lokasyonlar gezmenizi önerdiğimiz sadece birkaç yer. Marakeş’in gerçekten her bir sokağı görülmeye değer. 

6) Quebec – Kanada

Quebec – Kanada

Türkiye ile mesafeyi biraz daha arttırarak bu sefer öneri rotamızı Kanada’ya çeviriyoruz. Soğuk havaları ile meşhur olan Kanada’nın gezebileceğiniz en güzel şehirlerinden bir tanesi Quebec. Quebec’te yapabileceğiniz çeşitli aktiviteler bulunuyor. Fakat eğer burada doya doya gezmek istiyorsanız seyahatinizi bahar ya da yaz mevsimlerinde planlamanızda fayda olabilir. Her ne kadar Quebec şehri kışın masalsı bir havaya bürünse de oldukça soğuk olduğu için rahat bir gezme deneyimi olmayabilir. 

Oldukça güzel bir mimariye sahip olan Quebec şehri, sadece sokaklarında yürürken bile keyif almanızı sağlıyor. Fakat bu kadar yolu sadece sokaklarda dolaşmak için gelmedim de diyebilirsiniz. Ama merak etmeyin burada yapabileceğiniz pek çok etkinlik bulunuyor. Kanada’nın Quebec şehrine gelen turistlerin en sevdiği etkinliklerden biri yerli rehberler eşliğinde kutup ayılarını izlemeye gitmek. Oldukça farklı bir etkinlik olan ve doğa ile bütünleşmenizi gerektiren bu etkinlik, tatilinizi unutulmaz bir deneyim haline getirebilir. Bunun yanı sıra şehrin kuzeyinde bulunan ve yerli Eskimo halkının yaşadığı bölgeye de bir kültür turu yapabilir, farklı bir kültür tanıyabilirsiniz.

Yeni kültürler ve doğa ile iç içe olduğunuz farklı bir deneyim yaşadığınız seyahat planları yapmak istiyorsanız sizin için en heyecan verici rotalardan biri Quebec şehri olabilir. Ayrıca bu şehirde farklı kültürlere ve farklı mutfaklara ait yemeklerin yapıldığı oldukça kaliteli restoranlar bulabilir ya da lokal ama çok lezzetli yemekler yapan küçük işletmelerde şehrin halkı ile birlikte sosyalleşerek vakit geçirebilirsiniz. 

7) Erdemli – Mersin

Kız Kalesi

Rotamızı biraz da Türkiye’nin güzel bölgelerine çeviriyoruz. Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri olan Mersin’i seyahat lokasyonlarınızın arasına ekleyebilir ve keyifli bir yolculuk için yola çıkabilirsiniz. Mersin, keyifli bir tatil için güzel bir lokasyon fakat özellikle Erdemli’ye gitmenizi öneriyoruz. 

Mersin’de bulunan Erdemli, plajı ve meşhur kalesi ile ziyaretçilerini büyülüyor. Kıyıdan 600 metre uzaklıkta bulunan Kız Kalesi, masmavi suların ortasında o kadar dikkat çekici ve etkileyici duruyor ki adeta bir masal kitabına girmişsiniz gibi hissettiriyor. Kalenin oldukça güzel bir lokasyonu var. Eğer Kız Kalesi’ni görmek için yola çıktıysanız ve mevsim yazsa yanınıza kesinlikle mayonuzu da alın. Çünkü Kız Kalesi Plajı sizleri bekliyor. Erdemli’de ilk olarak bu harika plajda denize girebilir ve güneşin keyfini çıkarabilir, sonrasında da kaleye giden balıkçı teknelerinden birine binerek kaleyi ziyaret edebilirsiniz. Kaleyi gezmek içinse en az bir veya iki saat ayırmanızda fayda var. Çünkü kalenin içinde kilise ve sarnıç gibi bölümler de bulunuyor. 

Ayrıca Mersin’e kadar gelmişken Mersin’in yöresel yemeklerinden yememek tabii ki olmaz. Tantuni, Tarsus Kebabı ve Dövme Pilavı gibi meşhur Mersin yemeklerini de yerinde yemenizi kesinlikle öneriyoruz. 

8) Artuklu – Mardin

Deyrulzafaran Manastırı

Türkiye’nin bir başka etkileyici ve tarih açısından oldukça zengin olan şehri Mardin, keşfetmeniz ve gezmeniz gereken yerler arasında bulunuyor. Mardin’in Artuklu bölgesi ise tek başına gezmeye ve görülmeye değer. Hem gastronomi hem de kültür gezisi yapmak istiyorsanız Mardin-Artuklu tam size göre bir lokasyon olabilir. 

Tarihi yerleri ve mimarisi ile sizi oldukça etkileyecek Artuklu’da gezebileceğiniz pek çok yer bulunuyor. Bu yerlerin başında Süryaniler için kutsal bir yer olan ve oldukça eski bir bina olan Deyrulzafaran Manastırı geliyor. Şehir merkezine 4 km uzaklıkta bulunan bu yapının hem tarihini ve önemini öğrenmek hem de fiziksel olarak gezmek sizin için oldukça güzel bir deneyim olacağına eminiz. Manastırın yanı sıra Artuklu’da Zinciriye ve Kasımiye Medresesi, Kırklar Kilisesi, Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Mardin Arkeoloji ve Etnografya Müzesi bulunuyor. Fakat burada gezerken Artuklu’nun sadece sokaklarında gezmeye de vakit ayırın. Çünkü ünlü Mardin evleri de görülmeye değer. 

Bunun yanı sıra Mardin yemeklerini yerinde yemek de Mardin seyahatinizin en keyifli anlarından olabilir. Özellikle gastronomiye özel bir ilginiz ve düşkünlüğünüz varsa Mardin yemekleri sizi çok mutlu edebilir. Kaburga Dolması, Sembusek, Alluciye (Erik Yahnisi) Firkiye, Killice (Mardin Çöreği) Soğan Kebabı, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte), Dobo, Kibbe (İşkembe Dolması) ve tatlılardan Harire gibi yemekleri lokal yerlerde yiyerek gerçek bir lezzet şöleni yaşayabilirsiniz.

8) Silvan – Diyarbakır

Malabadi Köprüsü

Silvan, Diyarbakır Türkiye’nin en etkileyici tarihi bölgelerinden bir tanesi. Türkiye’yi keşfetmek için yola çıktığınızda kesinlikle gitmeniz gereken yerler arasında bulunan Diyarbakır; mimarisi, tarihi yerleri ve yemekleri ile sizin için harika bir tatil deneyimi olabilir. 

Silvan’da gezmeniz gereken ilk yer Malabadi Köprüsü. 12. yüzyıl mimarisine güzel bir örnek olan bu köprünün fotoğraflarını çekmek de üstünden geçmek de oldukça etkileyici bir deneyim. Ayrıca Mardin’in Silvan bölgesinde Hasankeyf, Ulu Camisi, Surp Giragos Kilisesi, Diyarbakır Arkeoloji Müzesi ve Hz. Veysel Karani Tabiat Parkı gibi yerleri de keşfedebilirsiniz. Gezilecek yerlerin yanında Silvan’da, Diyarbakır’a özgü yemekler yiyebilirsiniz. Diyarbakır’da kesinlikle yemenizi önerdiğimiz lezzetler ise Pıçık (Hıllorik), Meftune, Ciğer Kebabı, Duvaklı Pilav ve Mahlepli Diyarbakır Çöreği.  

Diyarbakır, Silvan’da lezzetli yemekler yiyerek tarihi yerleri gezdiğiniz, hatta tarihi otellerde kaldığınız bir tatil yaparak, Türkiye’nin çok güzel bir başka şehrini keşfedebilirsiniz.

Paylaş
Dehan Fulya Türeler

İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunu. Yazmayı, araştırmayı ve okumayı çok seviyor. Kariyerine içerik uzmanı olarak devam ediyor.