Bir Gastronomi Yolculuğu: İzmir’in Michelin Yıldızlı Restoranları

İzmir’in Michelin Yıldızlı Restoranları

İzmir, özellikle de Urla, “Tarladan sofraya” mottosunu benimseyen restoranları ile son yılların yükselen gastronomi destinasyonları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Şarap bağları ile de dikkat çeken Urla’nın Michelin Yıldızlı restoranlarının pek çoğunun mutfağı ise genç şeflere emanet.

Kısa bir giriş yaptığımıza göre ülkemizin son yıllarda popülerliğini giderek arttıran, gastronomi cenneti İzmir’in Michelin ile ödüllendirilen restoranlarına bir göz atabiliriz.

İzmir 2024 Michelin Rehberi

1 Michelin Yıldızı Kazanan Restoranlar

1) Vino Locale, Şef Ozan Kumbasar

Vino Locale

Ozan ve Seray Kumbasar çiftinin harikalar yarattığı Vino Locale sıcacık bir aile işletmesi. Seray Hanım’ın şarap tavsiyeleri Vino Locale’de Şef Ozan Kumbasar’ın enfes tabaklarıyla buluşuyor ve ortaya karşı konulmaz bir lezzet şöleni çıkıyor. Mutfağında sadece kendi yetiştirdiği ve bölgelerdeki yerel üreticilerden aldığı ürünleri kullanan Şef Ozan Kumbasar menüsü de sık sık yeniliyor. Eğer zamanına denk gelirseniz mangalda piştikten sonra tereyağı ve keçi peyniri ile tadına tat katan kuzu göbeği mantarını asla es geçmeyin deriz. Yok böyle bir lezzet!

Adres: Kuşçular Mahallesi, 8037. Sokak, No: 3, Urla, İzmir

Telefon: 0533 321 84 66

2) Od Urla, Şef Osman Sezener

Od Urla

Od Urla tam bir gastronomi cenneti. Sadece meyve ve sebzesi değil, kullandıkları zeytinyağları da kendi hasatları. Şef Osman Sezener, ailesinden kalan bir konağı restorana çevirmiş. Kapıdan girdiğiniz anda iyi ki de çevirmiş diyorsunuz! Od Urla’nın açık ateşte pişirme tekniğinin kullanıldığı, sürdürebilirliğin oldukça dikkate alındığı son derece sade, şaşaadan uzak ama ilk lokmada lezzet fırtınaları estiren harika bir mutfağı var.

Menüsü mevsimsel olarak şekillenen Od Urla’ya giderseniz tadım menüsü alabileceğiniz gibi masanızı kendi seçeceğiniz lezzetlerle de donatabilirsiniz. Kendi menünüzü yaratmaya karar verirseniz Şef Osman Sezener’in mutfağından çıkan en özel lezzetlerden olan kızarmış soğan sosuyla kaplı ızgara kalamar, taş fırından çıkan gözünüze kestirdiğiniz lezzetlerden bir tanesi masanızda mutlaka olsun.

Adres: Rüstem Mahallesi, Süt Pınarı Mevkii, 2018/9. Sokak, Urla, İzmir

Telefon: 0532 696 39 30

3) Teruar Urla, Şef Osman Serdaroğlu

Teruar Urla

Teruar Urla’nın üzüm bağlarının ortasına konumlandırılmış taş binaları arasında kendinizi bir anda Toscana’ya ışınlanmış gibi hissedecekseniz. Teruar Urla’ya giderseniz şarabınızı ister mutfak ekibinin çalışmasını izleyerek yudumlayın isterseniz de aperatif odasına geçerek muhteşem bir vadi manzarasına karşı keyif yaparak yudumlayın, tercih sizin. Yakaladığı sürpriz tatlarla insanı şaşırtan Şef Osman Serdaroğlu’nun menüsünün öne çıkanları arasında keçi peynirli krema ve kurutulmuş yoğurtla servis edilen kızarmış kabak ve kuzu saltimbocca ilk sıralarda yer alıyor. Siz de Urla’nın bu eşsiz teruarında daha uzun vakit geçirmek isterseniz Teruar Urla’nın butik bir oteli olduğu da aklınızda olsun.

Adres: Kuşçular Mahallesi, 8028. Sokak, No: 16, Urla, İzmir

Telefon: 0532 659 20 90

İzmir 2024 Michelin Yeşil Yıldız Alan Restoranlar

1) Hiç Lokanta, Şef Ekin Can Kün

Hiç Lokanta

Ege Bölgesi’nin en iyi, en iyi meşhur zeytinyağlarından biri olan Hiç’in, mutfağın her alanında sürdürülebilirliğin esas alındığı nefis bir de restoranı var. Polen sosuyla lezzeti uçurulan fermente fasulye ve yabani ot salatası Hiç Lokanta’nın en sevilen lezzetlerinden. Hiç Lokanta’ya giderseniz yemeklerin tadına tat katan o muazzam zeytinyağından almayı da ihmal etmeyin.

Adres: Yeni Mahallesi, Zafer Caddesi, No: 52, Urla, İzmir

Telefon: 0232 754 30 99

2) Od Urla, Şef Osman Sezener

Son yılların en başarılı şeflerinden biri olan Osman Sezener yerel üreticilere verdiği deste ve kendi tarım alanları ile Yeşil Yıldız aldı.

3) Vino Locale, Şef Ozan Kumbasar

İzmir’in Michelin Yıldızlı şefi Ozan Kumbasar eşi ile birlikte işlettiği Vino Locale’nin mutfağında yerel ürünlerin kullanılmasına büyük özel gösteriyor. Bu özen Michelin ekibinin de dikkatinden kaçmamış olacak ki Vino Locale’yi Yeşil Yıldız ile ödüllendirmişler.

İzmir 2024 Sommelier Ödülü

1) Vino Locale, Seray Kumbasar

İzmir’in en çok Michelin ödülüne layık görülen mekanı Vino Locale muhteşem yemeklerinin yanı sıra şarap seçkisi ile de dikkat çekiyor.

İzmir 2024 Michelin Tavsiye Listesi

1) Amavi, Ahmet Can Aras

Amavi

Amavi, yaratıcı menüsü, güzel kokteylleri, eğlenceli atmosferi ile keyifli bir akşam vaat ediyor. Istakoz dolgulu çıtır simit, ızgara morina balığı Şef Ahmet Can Aras’ın menüsünün öne çıkan lezzetlerinden. Siz de farklı lezzetleri buluşturan tabaklar denemeyi seviyorsanız mutlaka bir akşam Amavi’ye gitmelisiniz.

Adres: Alaçatı Mahallesi, 13003. Sokak, No:1, Çeşme, İzmir

Telefon: 0533 352 60 12

2) Sota Alaçatı, Figen Erbaş

Sota Alaçatı

Deniz ürünleri denilince sizin için de akan sular duruyorsa hiç düşünmeden Sota Alaçatı’nın yolunu tutun derim. Istakozdan istiridyeye, midyeden karidese her türlü kabuklu deniz ürününü bulabileceğiniz Sota’nın menüsünde sushi olduğunu da söylemeden geçmek olmaz. Her daim taze ve lezzetli deniz ürünleri bulabileceğiniz Sota bizce tam bir Egeli.

Adres: Alaçatı Mahallesi, 11039. Sokak, No: 18, Çeşme, İzmir

Telefon: 0232 716 98 78

3) Levan, Onur Canbulat

Levan’a giderseniz yemeğinizi ister üzüm bağlarının arasında isterseniz de tepenizden sarkan asma yapraklarının altındaki terasta yiyin. Geleneksel Ege mutfağının farklı yorumlarını bulabileceğiniz Levan’ın her bölümü ayrı keyifli. Levan’a giderseniz bizim önerimiz ortaya önden paylaşımlı bir meze tabağı söylemenizden yana. Ardından masadaki herkes bir ana yemek söylesin ve hepsini paylaşın. Böylelikle Levan’ın hiçbir lezzetinden mahrum kalmamış olursunuz. Kaymaklı yoğurt ile servis edilen yaprak sarma, beyaz şarapta pişirilmiş kuzu yahni Levan’ın en çok tercih edilen lezzetlerinden. Seçim yapmakta zorlananlara duyurulur!

Adres: Kuşçular Mahallesi, Kuşçular Caddesi, No: 3, Urla, İzmir

Related Post

Telefon: 0232 754 58 54

4) Ristorante Pizzeria Venedik, Osman Sezener

Ristorante Pizzeria Venedik

Türkiye’nin Michelin Yıldızlı şeflerinden Osman Sezener’in aile işletmesi restoranı Ristorante Pizzeria Venedik. Kırk yılı aşkın bir süredir sadece İzmirlilerin değil şehri ziyarete gelenlerin de favori restoranlarından biri olan Ristorante Pizzeria Venedik’in en sevilen lezzetleri arasında “karides dolgulu çıtır mantı”, “alla turca pizza” ve tiramisu ilk sıralarda yer alıyor.

Adres: 1382. Sokak, No: 10/B, Alsancak, İzmir

Telefon: 0232 422 27 35

5) Kasap Fuat, Serhat Yelmen

Taş plaktan yükselen ezgiler eşliğinde lokum gibi etler yemek istiyorsanız istikametiniz Kasap Fuat olsun deriz. Kocaman bir mangalın sizi karşıladığı Kasap Fuat’ın et reyonu oldukça çeşitli. O yüzden bize sorarsanız tüm sevdiğiniz et çeşitlerini birleştirip ortaya güzel bir seçki yapın, ardından afiyetle yiyin. Etlerin yanına Kasap Fuat’ın nefis mezelerinden söylemeyi de unutmayın. Ben öyle çok et yemek istemiyorum derseniz de Kasap Fuat’ın dana burgeri de efsane. Bizden söylemesi.

Adres: Alsancak Mahallesi, 1438. Sokak, No: 18, İzmir

Telefon: 0232 421 27 74

6) İsabey Bağevi, Uşar Alibey

İsabey Bağevi

Son yılların en çok tercih edilen şaraplarından biri olan İsabey, özellikle Sauvignon Blanc üzümleri ile beğeni topluyor. Böyle güzel şaraplar olur da lezzetli bir mutfak olmaz mı hiç? İsabey Bağevi’ne giderseniz şarabın en güzel eşlikçilerinden olan lokum gibi tereyağlı kuzu pirzolasının tadına bakmanızı öneririm. Tercihinizi deniz ürünlerinden yana kullanmak isterseniz de kalamar güzel bir alternatif olacaktır.

Adres: Gölcükler Mahallesi, 901. Sokak, İstasyon Mevkii, No: 38, Menderes, İzmir

Telefon: 0232 782 49 59

İzmir 2024 Bib Gourmand Ödülü Alan Restoranlar

1) Ayşa Boşnak Börekçisi, Ayşe Karadan

Ayşa Boşnak Börekçisi

İzmir’in esnaf lokantaları ile meşhur semtlerinden biri olan Kemeraltı’nda yer alan Ayşa’da Bosna ve Osmanlı mutfaklarının parmak ısırtan lezzetlerini tadabilirsiniz. Yaprak sarması, kuzu yahni, yaş baklava ve tabi ki efsane Boşnak börekleri Ayşa Boşnak Börekçisi’nde sizi bekliyor.

Adres: Anafartalar Caddesi, Abacıoğlu Hanı, No: 228, Kemeraltı, İzmir

Telefon: 0232 484 15 25

2) Beğendik Abi, Handan Kaygusuzer

Beğendik Abi

Günlük olarak hazırlanan, geleneksel Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinin tezgahı donattığı bir lezzet vahası bizce Beğendik Abi. Elbasan tava, Urla güveci, başta enginar dolması olmak üzere enginarlı pek çok lezzet, çalkama, Beğendik çorba, Girit böreği ve kadayıf Beğendik Abi’nin en sevilen lezzetleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Adres: Tatar Cami Sokak, No: 12, Urla, İzmir

Telefon: 0232 754 20 71

3) LA Mahzen, İsmail Baila

LA Mahzen

Ege Bölgesi’nin en sevilen şaraplarından biri olan Lucien Arkas Bağları içinde yer alan LA Mahzen keyifli yemek şarap eşleştirmeleri ile beğeni topluyor. Sade sunumlar, tadı damaklardan uzun süre silinmeyen tatlar arıyorsanız LA Mahzen güzel bir alternatif olacaktır. Özellikle içi özel ot karışımlı ve peynir dolgulu kabak çiçeği dolması enfes. Şarap risotto ikilisini seviyorsanız da kremalı mantarlı risottonun tadına bakmanızı öneririz.

Adres: Kuşçuburun Mahallesi, Başmimar Sinan Caddesi, No: 81, Yazıbaşı, Torbalı, İzmir

Telefon: 0232 853 70 01

4) Tavacı Recep Usta, Recep Budak

Tavacı Recep Usta

Fırında ezme güveç, odun ateşinde pişen kaburga dolması, sac tava, Ali Nazik kebabı başta olmak üzere pek çok et ve kebap çeşidinin yanı sıra çıtır çıtır pideler Tavacı Recep Usta’da sizi bekliyor. Siz de ziyafet tadında bir masada keyif yapmak istiyorsanız Tavacı Recep Usta’dan şaşmayın derim.

Adres: Alsancak Mahallesi, Atatürk Caddesi, No: 364, İzmir

Telefon: 0232 463 87 97

5) Adil Müftüoğlu, Yasin Gökay Okyay

Adil Müftüoğlu

1955 yılından beri hizmet veren Adil Müftüoğlu tam bir aile işletmesi. Şu an üçüncü kuşak tarafından işletilen Adil Müftüoğlu’nun mutfağından Şef Yasin Gökay Okyay sorumlu. Nefis mezeler, Ege’nin mis gibi zeytinyağı ile yapılan sebze yemekleri, ciğer sevmeyeni bile kendine hayran bırakan ciğer sarma, patlıcanlı kebap, İzmir köfte, iç pilav gibi Türk mutfağından onlarca özel lezzet Adil Müftüoğlu’nda sizi bekliyor. Adil Müftüoğlu’na giderseniz lor tatlısını yemeden kalkarsanız üzülürsünüz.

Adres: Korutürk Mahallesi, Mithatpaşa Caddesi, No: 159, Balçova, İzmir

Telefon: 0232 231 41 09

6) Hiç Lokanta, Ekin Cankün

Yeşil Yıldız alan Hiç Lokanta aynı zamanda BİB Bourmand Ödülü’ne layık görüldü.

Paylaş
Sıla Uçan

Saint Benoit Fransız Lisesi, Koç Üniversitesi Tarih mezunuyum. Bir süre kurumsal hayatta çalıştıktan sonra kendi yolumu çizmeye karar verdim ve uçanmutfak adlı blogumu kurdum. Böylece hayatıma en büyük tutkularımdan ve vazgeçilmezlerimden olan seyahat ve yemek ikilisinin serüveninde devam etmeye başladım. Hayallerim ışığım tutkularım ise mesleğim oldu. http://www.ucanmutfak.com