Kategoriler Lezzet Durakları

Dünyanın Farklı Yerlerinden Sokak Lezzetleri

Yemek yemeyi seviyorsanız, tatilin en keyifli yanlarından biri yeni lezzetler deneyimlemek olabilir. Ucuz, güzel ve yeni tatlar deneyimlemenin en güzel yolu ise tabii ki sokak lezzetleri. İşte bu yüzden hangi ülkede hangi sokak yiyeceği meşhur bunu sizin için araştırdık.

1- Masala Dosa, Hindistan

Masala dosa, bir Güney Hindistan yemeği. Mercimek ve pirinçten yapılan bir hamurun içerisine soğanlı haşlanmış patates, acı biber ve birçok baharat eklenerek yapılıyor. Hızlı atıştırmalık olarak oldukça popüler olan bu yiyecek, ölmeden önce yenilmesi gereken yiyeceklerden biri olarak anılıyor.

2- Arancini, İtalya

Arancini, ortasında lezzetli bir sosu bulunan altın renkli büyük toplar olarak biliniyor. Bu lezzet topu dolgusunun içerisinde genellikle domates, kuru kapari, mozzarella, pecorino gibi peynirler bulunuyor. Kızartılarak yapılan bu yemek evde de kolaylıkla yapılabilir.

3- Takoyaki, Japonya

Ahtapot topları olarak anılan takoyaki, bir Japon atıştırmalık sokak lezzeti. Buğday unuyla yapılan bir hamur içerisine kıyma, ahtapot parçaları ve kolu, zencefil turşusu, tempura artıkları ve taze soğan eklenerek yapılan keyifli bir ara öğün yiyeceği. 

4- Tripas, Meksika

Meksika sokak lezzetlerinin en sevilenlerinden olan tripas, bizim mutfağımıza çok uzak olmayan bir lezzet. Taco şeklinde satılıyor ve kokoreç sevenlerin bayılarak yiyebileceği bir yemek. Bu yemek, ince bağırsağın doldurulması ile yapılıyor.

5- Burek, Bosna Hersek

Burek, aslında isminden de anlaşılacağı üzere bir börek ve bu lezzet bizim yabancı olduğumuz bir tat değil. Genellikle ıspanaklı veya kıymalı olarak yapılan burek, üzerine bir kaşık tereyağı ve yoğurt eklenerek servis ediliyor. 

6- Currywurst, Almanya

Özellikle Berlin’de tercih edilen, domuz sosisini kızartıp üzerine domates salçası, ketçap ve köri serperek servis edilen, ekmek veya patates kızartması ile tüketilen bir fast food yemek çeşidi.

7- Krep, Fransa

Krep yemenin özellikle Fransa’da popüler olduğunu söyleyebiliriz. Süt, yumurta, yağ ve nişasta ile bir hamur yapılıyor. Sıvı halde bulunan bu hamur, tavada kızartılınca ortaya muhteşem lezzette ince krepler çıkıyor. Üzerine meyve, bal, pudra şekeri dökerek servis ediliyor. 

Related Post

8- Pho, Vietnam

Pho, ülkemizde çok bilinmese de tüm dünyada çok sevilen bir sokak lezzeti. İçerisinde et, çeşitli otlar ve pirinç eriştesi bulunan doyurucu bir çorba. Ayrıca Vietnam kültürünü harika bir şekilde yansıtıyor. Vietnam’da hemen her yerde bulabileceğiniz bu lezzeti evinizde de deneyebilirsiniz.

9- Bakso, Endonezya

Bir sokak lezzeti olarak bilinen bakso, zarif restoranlarda da bulunuyor. Bakso için Endonezya usulü bir çorba diyebiliriz. Birçok farklı çeşidi yapılmasına rağmen temel olarak erişte, köfte ve et suyu ile yapılan, acı biber ve soya eklenerek sıcak servis edilen bir yemek. 

10- Çin Mantısı, Çin

Çin sokaklarında bulabileceğiniz bu atıştırmalık lezzet, özellikle son yıllarda ülkemizde de oldukça tercih edilen bir yiyecek. Mantı içerisine genellikle sebzeli dolgu veya kıyma eklenerek yapılıyor. Mantılar öncelikle zeytinyağlı bir tavada kızartılıyor. Daha sonra su eklenerek buharda pişiriliyor. 

11- Elote, Meksika

Meksika’da oldukça tercih edilen bir sokak lezzeti olan elote, mısır koçanını mayonez ve lime kaplayarak chile tozu ve ufalanmış cotija peynirine sararak pişirilen bir lezzet. Bu yemek sap tarafından elle tutularak yeniliyor. 

12- Gimbap, Kore

Gimbap, pirincin pişirilmesi ve içerisine deniz yosununun kurutulmuş yaprakları eklenerek yapılan, dilim şeklinde servis edilen bir Kore yiyeceği. İçerisine isteğe göre farklı yiyeceklerin de eklenebileceği gimbap, mantık olarak suşiye benziyor. Farkı ise ortasında deniz ürünleri değil, sebze olması. 

13- Churros, İspanya

Bir tür hamur tatlısı olarak bilinen churros, İspanya’nın yanı sıra tüm dünyada bilinen bir tatlı. Un ve su ile hazırlanan hamurun kızartıldıktan sonra şeker ile kaplanmasıyla yapılıyor. Dünya genelinde tatlı olarak anılan churros, İspanya’da kahvaltıda tercih ediliyor. 

14- Tom Yum Çorbası, Tayland

Tayland sokak lezzetleri arasında birinci sırada gelen çorba, ekşi ve acı bir lezzete sahip ve genellikle karides veya levrek ile yapılıyor. İçerisine birçok ot ve baharat eklenen bu lezzet, bizim damak tadımıza uzak bir lezzet değil. 

15- Döner, Türkiye

Sokak lezzetleri demişken dönerden bahsetmesek olmazdı. Büyük bir şiş üzerine konulan etin, odun ateşinde yavaşça pişirilmesi ile yapılıyor. Kırmızı et veya beyaz et olarak tercih edebileceğiniz seçenekleri olan döner, ülkemizin yanı sıra dünyada da oldukça popüler. 

Paylaş
Etiketler Lezzet Durakları
Aysel Sokur

Medipol Üniversitesi Radyoloji mezunu. Bir süre sağlıkçı olarak çalıştıktan sonra okuma, gezme ve yazma aşkının önüne geçemedi. Şimdi kendi yolunu çiziyor.