Kategoriler Lezzet Durakları

Rusya’da Ne Yenir? Rus Yemekleri

Rus kültürü oldukça geniş bir alana yayılmış ve çeşitli kültürlerle etkileşim haline geçmiştir. Rus mutfağında sadece pek çok türe ait yemek çeşitlerini görebilirsiniz.

Genellikle yaz aylarında hazırlanan yemekler aynı bizde olduğu gibi kışa hazırlık gibi düşünülebilir. Kurutulmuş yiyecekler, turşular, tütsülenmiş et ve balık çeşitleri ve mantı gibi hamur işleri olmak üzere oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. 

Rusya’da sıklıkla ot çeşitleri ve soslar yemeklerde yoğun olarak kullanılır. Rusya’da çokça çorba çeşitleri, kırmızı et ve deniz ürünü yiyecekleri görebilirsiniz. 

Ana yemek, ara yemek ve tatlı çeşitlerinde zengin bir menüye sahip olan Rusya’da ne yemeliyim sorusunu soranlara ise birbirinden farklı çeşitler sunuluyor. Bu soğuk ülkeye gittiğinizde içinizi ısıtacak ve yemeye doyamayacağınız lezzetlere göz atabilirsiniz.

Rusya’da Ne Yenir?

1) Beef Stroganoff

Rusya’da akşam yemeğinin vazgeçilmezi Beef Strohanoff’u pek çok restoranda görebilir ve evinizde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Çoğunlukla ekşi krema ile birlikte sunulan bu ürün et soteden yapılıyor. 

Dana etinin lezzetini farklı bir şekilde taşıyan bu yemek etin kesimi, pişirimi ve seçimi ile diğer et yemeklerinden ayrılıyor. Etin yüksek oranda ısıtılması ve sotelenmesi ile hazırlanan et yemeğinin asıl sırrı suyunu içinde hapsetmek. 

Sonrasında ekleyeceğiniz ekşi krema ile Rusya’nın vazgeçilmez Stroganoffunu tadabilirsiniz. Orta kıvamda olan et sayesinde ağızda dağılan bir lezzet ortaya çıkıyor. Şık ve lezzetli bir yemek olan Beef Stroganoff Rusya’da pek çok yerde görebilirsiniz.

2) Sırniki

Rusya’nın hamur işlerine olan düşkünlüğü ile ortaya çıkan Sırniki, kahvaltılarda sıkça tüketilir. Yapımı oldukça basit olan bu kahvaltılığın gerçek ismi “Syrniki” dir. 

Lor peynirinden dolayı yumuşak bir kıvama sahip bu yemek sabah kahvaltılarında sıcak olarak tüketiliyor. 

İçinde irmik bulunan Sırniki, poğaçalara benzemektedir. Ancak farklı olarak içinde olan malzemeler onu poğaçadan ayırıyor. Ayrıca tatlı olarak da görebileceğiniz bu kahvaltılık sıcak içeceklerin yanında oldukça iyi gidiyor.

 Ekstra olarak meyve, marmelat ve soslarla da süslenebilir. Lor peynirinin tuzsuz şekilde içine eklenmesiyle ortaya eşsiz bir tat çıkıyor. Kahvaltıların ve tatlı servislerinin favorisi olan Rus yemeği Sırnikiyi mutlaka denemelisiniz. 

3) Piroşki

İçinde kıyma bulunan bu hamur işi esasen kıymalı poğaçaya benzemektedir. Ancak normal poğaçadan farklı olarak lezzet konusunda değişik bir tada sahiptir. 

Kahvaltı, öğle veya akşam yemeği fark etmeksizin istediğiniz zaman hazırlayıp yiyebileceğiniz piroşki, Rus mutfağının klasikleri arasında yer almaktadır. Rus poğaçası olarak bilinen bu yemeğin hazırlanması oldukça kolay ve hızlıdır. 

Pastanelerde rahatça bulabileceğiniz bu hamur işinin içinde kıymanın dışında sucukta görmeniz olasıdır. Damak zevkinize göre hangisi sizin için uygunsa onu tercih edebilirsiniz. 

Orijinali kıymalı olan bu poğaçanın patatesli, pirinçli, yumurtalı ve sucuklu türevleri de bulunuyor. Rusya’ya gittiğinizde fırınlardan çıkan piroşki kokusunu alabilirsiniz.

4) Somonlu Blini

Balık yemeklerinde ayrı bir öneme sahip Rusya, etkilendiği kültürlerin vermiş olduğu gelenekleri mutfağına da yansıtmayı bilmiştir. Şık ve lezzetli bir ön yemek olan blini, somon balığının tavada kısa sürede kızartılması ile hazırlanıyor. 

Balığın altında olan hamur ise blininin lezzetini ortaya çıkarıyor. Özellikle hamurunun dikkatli bir şekilde kabarması önemlidir. Çünkü istenen kıvamda hamur mayalanmaz ise aradığınız lezzeti somonlu blinide bulamayabilirsiniz. 

Related Post

Damak tadını deniz ürünlerinden yana kullanan kimseler için Rusya’ya gittiğinizde bu balık yemeğini tatmak size farklı bir lezzet sunacaktır. Rus kültüründe önemli bir yere sahip olup, en çok tercih edilen balık yemeklerinden biridir.

5) Borş Çorbası

Rusya’nın milli yemekleri arasında bulabileceğiniz bu çorba tadı ile normal çorbalardan oldukça farklı bir lezzete sahiptir. İçinde mayonez, soğan ve lahana gibi gıdaları barındıran borş çorbası, Rusya ile bütünleşmiş geleneksel yemeklerin en önemli temsilcisidir. 

Etli ve etsiz olarak karşımıza çıkan bu çorba adeta bir vitamin deposudur. Lezzetli ve şifalı bir yemek olan Borş çorbası özellikle kış aylarında fazlasıyla tüketilmektedir. 

Yapımı oldukça kolay olan çorbanın içinde sığır eti veya koyun eti gibi kırmızı etler olabilir. Etin suyunun da verdiği lezzet ile daha da tatlanan çorba çeşitli sebzeler ile süslenebilir. Zengin bir içeriğe sahip çorba, pancar, havuz ve diğer sebzeler ve otlar ile zenginleştirilebilir.

6) Çavdarlı Siyah Rus Ekmeği

Karşınızda bu sefer hamur işi olarak bir ekmek çeşidi bulunuyor. Slav kökenli olan bu ekmek çeşidi aslında Rusya’nın fakirlik zamanında ortaya çıkardığı bir ekmek türüdür. 

Rus çavdarlı ekmeği olarak da bilinen bu hamur işi sabah kahvaltılarında farklı bir lezzet olarak kullanılmaktadır. Rusya’ya gittiğinizde sıklıkla karşılaşabileceğiniz bu ürün yüksek lif kaynağıdır. 

Sağlıklı ve lezzetli bu ekmeği sabah kahvaltılarında deneyebilirsiniz. Tereyağı, çikolata, kaymak ve bal gibi gıdaları ekmeğin üzerine sürerek keyifli bir sabah kahvaltısı geçirebilirsiniz. Üstelik oldukça doyurucu bir ekmek olarak da biliniyor. 

7) Pashka

Rusların yemek kültürü, kimi zaman dini etkenlerden de nasibini alabiliyor. Bunun bir örneği olan Pashka tatlısı, Rus Hristiyan toplulukları arasında önemli bir yere sahiptir. 

Kutsal Hafta olarak bilinen ve İsa’nın insanlar için acı çektiği zamanı temsile eden haftada çoğunlukla bu pastayı görebilirsiniz. 

Özel bir Rus peyniri olan Tvorog kullanılan pasta İsa’nın mezarını temsil edecek şekilde hazırlanıyor. Pasta içinde, badem, kuş üzümü, tereyağı ve tvorog peyniri kullanılıyor. Oldukça lezzetli bu pastayı Kutsal Hafta’da ya da normal bir zamanda tadabilirsiniz. 

Ülkede çoğu pastane ve kafede yerini alan bu tatlıyı değerlendirebilirsiniz. Rus mutfağı denilince akla gelen Pashka tatlısının besleyici ve lezzetli dokusu sizi farklı diyarlara götürecektir.

8) Golubtsy

Rusya’nın meşhur yemeklerini tatmaya gittiğinizde karşınıza çıkabilecek yemeklerden biri golubtsydir. İsminin kökeni 18. yüzyıla kadar dayanmaktadır. 

Küçük güvercinler anlamına gelen bu yemek lahanaların rulo şeklinde katlanması ile hazırlanıyor. Ara yemek olarak değerlendirebileceğiniz bu sarmanın yanında Rusya’da sıklıkla kullanılan ekşi krema servis ediliyor. 

İç malzeme olarak pirinç, karabuğday ve kıyma kullanılıyor. Üzerine eklenen sos ve frenk soğanı sayesinde eşsiz bir lezzet ortaya çıkıyor. İsteğe bağlı tavuk suyunun da kullandığı bu yemeğe Rusya’da birçok restoranda rastlayabilir ve tadabilirsiniz.

9) Rus Salatası

Bu salata esasen bir Fransız tarafından ortaya çıkarılmıştır. 1800’lü yıllarda yapılan salata bir restoranın baş aşçısı tarafından hazırlanıp servis edilmiştir. Ardından oldukça beğeni toplayan salata Rusya’ya popüler hale gelmiştir. 

Rusya’da fazlaca tüketilmesi ile birlikte Rus kültürüne yerleşmiş ve benimsenmiştir. Rus salatasını farklı kılan içinde soğuk et parçalarının bulunmasıdır. İçinde bezelye, salam, tavuk eti, mayonez, salatalık turşusu ve yoğurt gibi gıdalar bulunmaktadır. 

Et yemeklerinin yanında bir garnitür olarak ya da ekmek arası şeklinde yenilebileceği gibi çay ya da böreğin yanına gelerek güzel bir ikili şeklinde tüketilebilir. Yemek kültürü açısından pek çok salata ile benzerlik gösterse de Rus salatası lezzeti ile diğerlerinden ayrılmaktadır. 

Paylaş
Ebrar Büyükkapucu