Kategoriler Lezzet Durakları

Lezzetleriyle Uluslararası Ün Salmış Dünyanın En Meşhur 19 Tatlısı

Meyveli, şerbetli, sütlü ya da çikolatalı herkesin favori bir ya da birkaç tatlısı vardır. Bazıları hayatımıza son yıllarda girmiş olsa da dünyanın en meşhur tatlılarını ülkemizde de birçok yerde bulmak ve tatmak mümkün. Tatlı denildiğinde sizin için de akan sular duruyorsa buyurun yazımıza.

İşte her lokması bolca mutluluk içeren dünyanın en meşhur tatlıları:

1 – Churros / İspanya

Dışı çıtır, içi ağızda dağılan nefis hamuru ile gönülleri fetheden churrosu çikolata sosuna banıp yemeye doyamayabilirsiniz. İspanya’nın en meşhur tatlısı olan churrosun ünü dünyaya yayılmış durumda. Hatta pek çok ülkede benzerleri yapılıyor ancak İspanyolların yaptığı orijinal churrosu yerinde yemenin tadı da keyfi de çok başka.

2 – Ekler / Fransa

Pastacılık konusunda öncü olan Fransızların dünya mutfağına kazandırdığı en muhteşem tatlılardan biri bence ekler. Tarihteki ilk eklerin 19. yüzyılda kraliyet ailesinin hamur işlerinden sorumlu aşçısı Marie-Antoine Carême tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Tatlı, adını Fransızca’da şimşek anlamına gelen “eclaire” sözcüğünden alıyor. Nedeni ise hamurun üzerine sürülen çikolata sosunun parlaması ve bu parlaklığın insanlara şimşeği düşündürmesi.

3 – Creme Brûlée / Fransa

17. yüzyıldan beri yapılan creme brûlée tatlısı Fransız mutfağının en özel ve bence en güzel tatlılarından biri. Creme brûlée tatlısının üzerine piştikten sonra biraz toz şeker serpilip pürmüzle yakılıyor. Ardından üzerinde karamel tadında incecik bir şeker tabakası oluşuyor. Krem karamel ile muhallebi arası bir kıvamı olan creme brûlée tatlısı son yıllarda kahve ya da meyve gibi farklı lezzetlerle de aromalandırılıyor. Ancak benim oyum her zaman klasiğinden yana.

4 – Tiramisu / İtalya

Kahve ile ıslatılan yumuşacık kedidili bisküvisinin mascarpone peyniri ile hazırlanan enfes krema ve likörle buluştuğu tiramisu İtalyan mutfağı denilince akla ilk gelenlerden biri. İtalya’da her bölgenin kendi usulünce hazırladığı bir tiramisusu var. Bu farklılık İtalyanlar arasında ufak tefek çekişmelere yol açıyor olsa da bence tiramisunun her hali ayrı güzel. Siz ne dersiniz?

5 – Cannoli / İtalya

Sicilya denilince ilk akla gelen cannoli tatlısı İtalya’nın en meşhur tatlılarından biri. Özel çubuklara sarılan incecik hamurlar önce kızartılıyor. Soğuduktan sonra ise çubuklardan çıkartılıyor ve arasına nefis bir krema dolduruluyor. Fıstıklı ve çikolatalı olmak üzere farklı aromalı cannoli çeşitleri olsa da klasik vanilyalı kremalısının gönüllerdeki yeri bir başka.

6 – Pasteis de Nata / Portekiz

Son yıllarda sosyal medyanın etkisi ile ülkemizde de popüler olan tatlılar arasında ilk sıralarda yer alıyor bence pasteis de Nata. Hamur çanaklarının içi nefis bir muhallebi ile dolduruluyor. Ardından fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriliyor. Ağızda dağılan bu nefis tatlıyı Portekiz’de hemen hemen her pastanede bulabilirsiniz. Ancak Portekiz’e giderseniz benim önerim pasteis de Nata’yı meşhur eden pastaneye öncelik vermeniz.

7 – Sticky Toffee Pudding / İngiltere

Yumuşacık bir ıslak kek üzerine tadı damaklardan uzun süre silinmeyecek bir toffee sos dökülerek hazırlanan bu muhteşem tatlı genellikle yanında dondurma ile servis ediliyor. Karamelli tatlılar sizin için de her zaman bir adım öndeyse sticky toffee puddingi asla es geçmeyin derim. Yok böyle bir lezzet. Bir de yanında taze demlenmiş bir filtre kahve varsa değmesinler keyfinize.

8 – Crumble / İngiltere

Her ne kadar günümüzün en popüler en havalı tatlılarından biri olsa da crumble aslında İkinci Dünya Savaşı yıllarındaki yokluk dönemlerinde ortaya çıkmış. O dönemde ellerinde yeterli miktarda un, tereyağı ve toz şeker olmayan İngiliz kadınları az hamurlu tatlılar denemeye başlamışlar ve ortaya crumble çıkmış. Bol meyveli, kıtır hamur parçalı crumble özellikle İngiltere’de çay saatlerinin en aranan tatlılarından. 

Related Post

9 – Waffle / Belçika

Belçika’nın meşhur waffle tatlısı ülkemizde daha yaygın olarak yapılan yumuşak hamurlu, arasına sos sürüldükten sonra sandviç misali katlanarak yapılan wafflelardan oldukça farklı. Sert hamurlu Belçika usulü kıtır waffle genellikle üzerine çikolata sos dökülerek servis ediliyor. Ancak bence sadece pudra şekeri ya da biraz bal ile de efsane oluyor.

10 – Sachertorte / Avusturya

Yoğun çikolata sevenlerin favorilerinden biri olan Sachertorte 1832 yılından beri Avusturya mutfaklarında pişiriliyor. Özellikle Viyana’ya giderseniz bu nefis tatlıdan yemeden dönmeyin derim. Yalnız söylemekte fayda var. Sachertorte baya yoğun çikolata içeriyor. Çikolatalı tatlılarla pek aranız yoksa tercihinizi Avusturya’nın diğer meşhur tatlısı “apple strudel”den yana kullanabilirsiniz.

11 – Strudel / Avusturya

Viyana mutfağının en karşı konulmaz tatlısı bence elmalı strudel. İncecik açılan hamur arasına bolca elma konulduktan sonra “burgaç” şeklinde sarılıyor. Adını da bu özel şekilden alan strudel genellikle üzerine vanilyalı dondurma ya da krema ilave edilerek servis ediliyor.

12 – Babka / Polonya

Bir nevi çikolatalı ekmek olan babka 1800’lü yıllardan beri Polonya mutfaklarının vazgeçilmezlerinden. Polonyalılar ne der bilemiyorum ama bence babka yanında taze demlenmiş çayla efsane oluyor. Deneyin göreceksiniz.

13 – Mochi / Japonya

Mochi geleneksel hali ile Japon pirinci ile hazırlanan bir tür hamur tatlısı. Japon pirincinin bulunmasının zor olduğu yerlerde ise pirinç unu kullanılarak yapılan Mochi farklı meyvelerle aromalandırılabiliyor. Japonya’da iyi şans getirdiğine inanılan mochi özellikle yeni yıl zamanı bolca pişirilip çok yeniyor. Yaz aylarında ise dondurmalısı çok seviliyor. Benden söylemesi.

14 – Malva pudding / Güney Afrika

Adının puding olması sizi yanıltmasın. Güney Afrika’nın bu meşhur tatlısı aslında süngerimsi yapıda nefis bir kek. Dışı karamelize oluncaya kadar pişirilen kayısı reçeli ile tatlandırılan malva pudingten bir kere tattınız mı bir daha vazgeçemeyebilirsiniz. Demedi demeyin.

15 – Pavlova / Yeni Zelanda

Çıktığı dünya turnesi kapsamında Yeni Zelanda’yı da ziyaret eden ünlü balerin Anna Pavlova’ya ithafen yapılan tatlı adını da ünlü balerinden alıyor. Yeni Zelanda’da yapılan ilk pavlova balerinin yeşil tütüsünden esinlenilerek kivi ile süslenmiş ve uzunca bir süre de sadece kivi ile yapılmış. Günümüzde ise pek çok farklı meyve ile yapılıyor olsa da kırmızı meyveli olanlar daha çok seviliyor.

16 – Doughnut / Amerika

Bol kalorili lezzetleri ile meşhur Amerikan mutfağının en çok tüketilen ve en sevilen tatlılarından biri de doughnut. Ortası boş halka şeklindeki hamurlar kızartıldıktan sonra farklı soslarla lezzetlendiriliyor. İçlerine de tercihe göre krema ya da reçel dolduruluyor. Rengarenk görüntüsü ile iştah kabartan doughnutlar Amerikalılar için kahvenin en sevilen eşlikçilerinden.

17 – Kardemummabullar / İsveç

İsveç’in telaffuzu bir hayli zor ama tadı bir o kadar güzel olan kakuleli nefis çöreğinin tadı tam anlatılmaz yaşanır türden. Bol baharatlı az şekerli kardemummabullar yanında kahveyle efsane oluyor. Hele bir de fırından yeni çıkmış haline denk gelirseniz en az iki tane yemek garanti demedi demeyin.

18 – Medovik / Rusya

Fransızlar kadar meşhur olmasa da Rus mutfaklarında da kremalı nefis pastalar pişiriliyor. Medovik de bence onlardan en güzeli. İncecik açıldıktan sonra pişirilen kek katları arasına ballı özel bir krema sürülerek üst üste diziliyor. Medovik tatlısının üzerine biraz incecik dövülmüş ceviz ilave edip azıcık da ısıttınız mı tadına doyum olmuyor. Benden söylemesi.

19 – Baklava / Türkiye

Yunanistan ve pek çok Ortadoğu ülkesinin kendine atfettiği baklavanın Osmanlı Dönemi’nden günümüze gelen tatlılardan biri olduğu biliniyor. O yıllardaki mutfak kayıtlarına bakacak olursak Osmanlı mutfağında kayıt altına alınan ilk baklavanın 1473 yılında Topkapı Sarayı’nda pişirildiği bilinmektedir. Ülkelere göre ufak tefek farklılıklar olsa da bu şerbetli hamur tatlısının seveni çok. Sizin favorini baklavanız hangisi, fıstıklı mı yoksa cevizli mi?

Paylaş
Etiketler Lezzet Durakları
Sıla Uçan

Saint Benoit Fransız Lisesi, Koç Üniversitesi Tarih mezunuyum. Bir süre kurumsal hayatta çalıştıktan sonra kendi yolumu çizmeye karar verdim ve uçanmutfak adlı blogumu kurdum. Böylece hayatıma en büyük tutkularımdan ve vazgeçilmezlerimden olan seyahat ve yemek ikilisinin serüveninde devam etmeye başladım. Hayallerim ışığım tutkularım ise mesleğim oldu. http://www.ucanmutfak.com