Doğu Anadolu’nun keşfedilmemiş hazinelerinden biri olarak gösterilen Ardahan, Türkiye’nin en doğuda yer alan şehirleri arasındadır. Bir sınır şehri olarak Ardahan günümüzde olduğu gibi geçmişte de komşularımızla kültürel etkileşimimizin yaşandığı bir şehir olmuştur.
Şehir ekonomisi henüz yeterince gelişmiş olmadığı için sürekli yurt içine ve yurt dışına dış göç vermektedir. Bu sebeple nüfusu 100.000 civarında kalmıştır.
Bununla birlikte Ardahan, diğer birçok şehrimiz gibi çok zengin bir kültürel ve tarihi mirasa sahiptir. Ardahan neredeyse 3000 yıllık bir tarihi taşımaktadır.
İlk olarak M.S. 628’de Hazar Türklerinin bir parçası olan Arda Türklerinin egemenliğine girerek Ardahan adını almıştır. Şehrin ismi Arda Türklerinin isminden gelmektedir.
Daha sonraki yıllarda ise Anadolu’nun kapılarını Türklere açan Selçuklu hükümdarı Sultan Alparslan’ın fethi ile bu bölge ele geçirilmiş ve Osmanlı dönemine kadar Selçukluların bir toprak parçası olarak kalmıştır.
16. yüzyılda ise Osmanlı İmparatoru Kanuni Sultan Süleyman tarafından ele geçirilerek Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçası olmuş ve uzun yıllar böyle kalmıştır.
19. yüzyılda gerçekleşen Osmanlı-Rus Savaşı sonucunda ise tarihinde ilk defa Kars ve Batum’a ek olarak savaş tazminatı adı altında Rus İmparatorluğu’nun eline geçmiştir.
Ancak Türklerin elinden giden bu toprakların ana yurda dönüşü çabuk olmuştur. 1918’de tekrar Türklerin egemenliği altına girmiş ve Kurtuluş Savaşı’ndan sonra bir şehir olarak ilan edilmiş ve Türkiye Cumhuriyeti için stratejik önemi vurgulanmıştır. Ardahan, diğer birçok sınır şehrimiz gibi, İstiklal Savaşı yıllarındaki mücadele sonrası anavatana kazandırılmıştır.
Son yıllardaki gelişmeler bu şekilde cereyan ederken tıpkı doğunun diğer kültürel ve tarihsel şehirleri gibi Ardahan’ın da geçmişi Milattan Önceki dönemlere dayanır.
Bu bölgede ilk olarak ilk Türklerin soydaşları oldukları öne sürülen Hurriler olduğu aktarılır. Hititlerin de öncülleri arasında sayılan Hurrilerin Ardahan da dahil olmak üzere bölgede yerleşik olduğu düşünülür.
İlkçağlardan başlayarak Ardahan, bir geçiş noktası olarak çok sayıda devletin egemenliği altına girmiş, farklı kültür ve medeniyetlere bu vesileyle ev sahipliği yapmıştır. Bu dönemlerde oluşan tarihi miras günümüzde de şehirde yaşamaktadır.
Türkiye’nin 75. ve en küçük ili olan Ardahan, tarım ve hayvancılıkta ön plandadır. Özellikle büyük baş ve küçükbaş hayvan ticareti ile bilinmektedir. Şehir ekonomisinin tamamına yakını tarım ve hayvancılık üzerine kurulmuştur. Diğer ekonomi kolları zamanla gelişmekle birlikte henüz istenen seviyeye ulaşabilmiş değildir.
Kümes hayvancılığı da oldukça meşhur olan bölge, “kazları” ile bilinmektedir. Hatta ülkenin her köşesinden Ardahan’a kaz almak için gelen birçok kişi vardır. Kaz üretimindeki bu başarısı, Ardahan’ın son yıllarda yurt dışında da tanıtımında büyük rol oynamıştır.
Kafkasların yanında yer alan Ardahan, Kafkas izleri de taşır ve Karadeniz bölgesindeki vatandaşlarımızın sıklıkla ziyaret ettiği Gürcistan’ın komşusu konumundadır.
İçindekiler
Türkiye’nin kuzeydoğusunda konumlanan Ardahan, kuzeyinde Acaristan Özerk Cumhuriyeti, Ermenistan ve Gürcistan’a, güneyinde Erzurum ve batısında Artvin’ komşudur.
Karasal iklim koşullarının hâkim olduğu bölgede kışlar uzun, sert ve kar yağışlı geçer. Bu dönemde yaşam şartlarını zorlaştıracak seviyede soğuk ve karlı günler yaşanır.
Soğuk iklimi ile bilinen şehirde, soğuklar Eylül’de başlar ve Mayıs’a kadar devam eder.
Daima yayla iklimini hissedebileceğiniz bu bölgede, kış mevsimi çok uzun sürdüğü için karlar daima yerde olur. Bu açıdan, kar sevenler için Ardahan adeta bir beyaz cennettir!
İlkbahar ve yaz mevsimleri oldukça kısa süren bölge, çayır ve meralar ile kaplıdır.
Bu durumda eğer kışı seviyorsanız Ardahan, yaz mevsimi hariç her mevsim uygun! Ancak ben kışa dayanamam, yazın gezeyim diyorsanız yaz ayları gayet sıcak!
Yine de kış mevsimi gelecekseniz, dayanılmaz seviyelere ulaşabilen soğuk havalar ve kar yağışları için gerekli önlemleri almalısınız. Kışın en sert dönemlerinde şehirde gezme planlarınız aksayabilir. Ancak gerekli tedbirleri aldıysanız belirleyeceğiniz rotada mükemmel bir kış tatili yapabilirsiniz.
Ardahan, kışa doymak isteyenler için muhteşem fırsatlar sunuyor!
Özel aracınız ile Ardahan’a ulaşmak isterseniz Türkiye’nin doğusuna geldiğinizi ile hesaplayın! İstanbul’dan tam olarak 1500 km uzaklıkta bu şehir, Ankara’dan 1050 km uzaklıktadır.
Otobüs seferleri ile yolculuk etmek isterseniz ülkenin her köşesinden şehre ulaşım mümkün! Ardahan Otobüs Terminali‘nden şehre toplu taşıma veya minibüs ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
İstanbul’dan geliyorum yol veya araç çekemem en kısa sürede Ardahan’da olmalıyım diyorsanız en yakın havaalanı olan Kars Havalimanı‘na bilet bularak faydalanabilirsiniz.
Kars’tan Ardahan merkeze rahatlıkla otobüs bulabilirsiniz. Hatta şehirler arası minibüs hatları bile çalışıyor.
En nostaljik yolculuk trendir ve sakin sakin manzara izlemeye bayılırım derseniz, en yakın demiryolu Kars Devlet Demir Yolları! Doğu Ekspresi’ne binerek Kars’a ulaştıktan sonra Kars’tan Ardahan’a minibüs veya otobüslere binebilirsiniz.
Kışları ve soğuğuyla meşhur olan Ardahan’a bu dönemde gitmeyi planlıyorsanız otobüs ya da tren seferlerinizi önceden ayarlamalı ve gideceğiniz gün yaklaştığında kontrol etmelisiniz. Nadir de olsa bazı durumlarda yoğun kar sebebiyle seferler ertelenebilmektedir.
Özel aracınızla kış aylarında Ardahan’a gelmeyi planlıyorsanız kış lastiği gibi önlemlerinizi aldığınızdan emin olmalısınız!
Şehir merkezinde yer alan Mevlit Efendi Camii, Halil Efendi Mahallesindedir.
Camide yer alan kitabeye göre, camii 1071’de Türklerin Anadolu’ya girdiği ilk yıla aittir.
11. yüzyılın başında inşa edilen bu yapı oldukça ilginç mimarisi ile sizi karşılıyor.
Ardahan’ı sembolleri arasında gösterilen camiden başlayarak şehir merkezinde keşfe çıkabilirsiniz.
Katanpaşa mahallesinde konumlanan Derviş Paşa Camii, 13. yüzyıla ait bir yapıdır.
Derviş Paşa’nın kim olduğu hakkında net bir bilgi bulunmasa da, masmavi camii oldukça dikkat çekicidir.
Özellikle kar yağışının yoğun gözlendiği ve uzun süre yerde kaldığı kış aylarında Derviş Bey Camii’nin görüntüsü görülmeye değerdir.
Şehir merkezindeki turunuzun ikinci ayağında Derviş Bey Camii’ni ziyaret edebilir, etkileyici fotoğraflar çekebilirsiniz.
Posof ilçe merkezinde bulunan Posof Merkez Camii, üzerinde yer alan kitabeye göre 19. yüzyıla ait bir yapıdır.
Tipik Osmanlı mimarisini yansıtan bu eser, tarih severlerin ilgi odağındadır.
Şehir merkezinden sonra Ardahan’ın ilçelerini gezmek isterseniz Posof’la başlayabilirsiniz.
İlçenin mimari simgeleri arasında bulunan Posof Merkez Camii, kartpostallık görüntüsüyle dikkat çekiyor.
16. yüzyılda Osmanlı Sultanı Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Ardahan Kalesi, şehri korumak amacı ile yapılmıştır.
Kalenin etrafında gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda M.Ö. 3500-200 yıllarında ait olduğu düşünülen kalıntılar ortaya çıkmıştır.
Şehrin tarihi ve kültürel yapısına ışık yutan bu kaleyi her zaman ziyaret edebilirsiniz. Ancak karlı kış günlerinde kaleye tırmanmakta sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Çıldır ilçesinde yer alan Şeytan Kalesi, bugün Karaçay Vadisi olarak anılan bölgeye inşa edilmiştir. Yapı, ilginç ismiyle dikkat çeker.
Araştırmacıların incelemelerine göre bu ilginç kale, Urartular döneminden kalmadı ancak bugün neden “Şeytan” olarak adlandırıldığı gizemini koruyor.
Çıldır beldesinde bulunan Taşköprü Kitabeleri bölgede taşların üzerine yazılmıştır.
Bu kitabelerin, Ardahan’a ait ilk yazılı belgeler olduğu düşünülmektedir.
İl merkezinde konumlanan Hamşioğlu Rasim Bey Konağı’nda Batlık mimarisinden izler bulunmaktadır.
Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmeyen konakta, 20. yüzyılda Osmanlı Devleti tarafından yenileme yapılmıştır.
Kurtuluş Savaşı sırasında karargâh ve kongresi merkezi olarak da hizmet veren bu tarihi yapı, Cumhuriyet’in ilanının ardından resmi hükümet binası olarak atanmıştır.
Çıldır yolu üzerinde konumlanmış olan Cemal Tural Tabiat Parkı, harika bir doğal güzelliktir. Doğa severlerin uğrak noktası olan tabiat parkı sevdiklerinizle birlikte keşfetmeniz gereken yerler arasında bulunuyor.
Envai çeşit bitki örtüsü ile aileniz ve arkadaşlarınız ile piknik yapabileceğiniz güzel bir ortam sunan Cemal Tural Tabiat Parkı’na yılın her mevsimi gidebilirsiniz.
Posof beldesinde bulunan Savaşır Kalesi, yüksekçe bir yamaç üzerinde yer alır.
İlçenin tarihini keşfetmek isterseniz bu etkileyici yapıyı muhakkak ziyaret edin!
Bağdeşe köyünde bulunan Kinzi Kalesi, doğa ile iç içe eşsiz bir manzaraya sahiptir.
Hem tarih hem de doğa manzarasına doyacağınız bu yapıyı yakından keşfedebilirsiniz.
Hanak ilçesinde yer alan Sevimli Kalesi, Kura Nehri vadisinde inşa edilmiştir.
Bölgedeki birçok kale gibi hangi dönemden kaldığı tam olarak bilinmemektedir. Ancak günümüze ulaşan yapı turistlerin ilgisini çekmeye devam etmektedir.
Çıldır Gölü’nde bulunan Akçakale Adası, birinci derece arkeolojik sit alanı olarak korunmaya alınmıştır.
Bölgenin tarihine ışık tutan bu yapılar sayesinde Ardahan hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Şehir merkezinde bulunan Halil Mahallesinde inşa edilen Dursun Soylu Konağı, 19. Yüzyılın sonlarına doğru yaptırılmıştır.
Yörenin önde gelenlerinden Dursun Soylu adına yaptırılan tarihi camii, Sarıkamış, Kars, Gümrü, Kafkas ve Gürcü mimarisinden esintiler de barındırır.
Komşu ülkelerin mimarisini incelemek ve kültürel bilgi birikiminizi arttırmak isterseniz bu konak sizin için müthiş bir deneyim olabilir.
Kuş Gözlemciliği ile ön planda olan meşhur Aktaş Gölü’nde birçok kuş türü görmek mümkün!
Oldukça yüksek bir platoda bulunan Aktaş Gölü, sığ bir tektonik göldür.
Son derece geniş bir alan üzerinde konumlanan Aktaş Gölü’nde envai çeşit bitki türü bulunur.
Çevresinde tarlalar, çayırlar ve sazlıklar vardır. Oldukça etkileyici görüntüsü ile ilgi odağı olan Aktaş Gölü, ak pelikanları ve tepeli pelikanları ile ünlüdür.
Farklı kuş türlerini incelemek ve arkadaşlarınız ile keyifli dakikalar geçirmek isterseniz Aktaş Gölü tam size göre!
Yalnızçam Kayak merkezi ile ünlüdür. Yılın büyük bir bölümünde yerde kalan karlar göz önünde bulundurulduğunda Ardahan’de kayak yapmak da oldukça yaygın bir spor dalı!
Hangi ayda olursanız olun ben kayak yapmak, kara doymak istiyorum derseniz pek çok hizmet sunan Yalnızçam tam size göre!
Şehrin kuzeyinde bulunan Ardahan Ormanı, Kura Vadisi üzerindedir.
Sarı çamlardan dağlık bozkırlara oldukça geniş bir bitki örtüsü olan bu bölgede, hem doğayı hem de hayvan türlerini keşfedebilirsiniz.
Ormanın hemen yakınında ise Putka Gölü bulunur.
Doğu Anadolu Bölgesi’neki en büyük göl olarak bilinen Çıldır Gölü, Akbaba ve Kısır Dağları’nda ortaya çıkan tektonik bir çöküntü sonucunda ortaya çıkmıştır.
Yöre halkının ve yerli-yabancı pek çok turistin ilgi odağı olan Çıldır Gölü, sonbahar aylarında donması ile dillere destan olur. Hatta birçok kişi, özellikle gençler, sırf bu yüzden Çıldır Gölü’nü kış mevsiminde ziyaret eder.
Pek çok etkinlik de düzenlenen bu alanda kızak yarışları da yapılır. Siz de bu heyecana ortak olmak ve göl çevresinde bulunan tarihi yapıları incelemek isterseniz yöre halkının konukseverliği ile Çıldır Gölü’nü heyecanını yaşayabilirsiniz.
Hayvancılık ile meşhur olan Ardahan’da ayı, domuz, tilki, sansar keçi ve kartal gibi birçok yabani hayvan türünü gözlemleyebilirsiniz.
Özellikle Çıldır ve Aktaş Göllerinde uzun bir gün geçirerek hem doğa ile iç içe olabilir hem de hayvan türlerini keşfedebilirsiniz.
Çıldır’a uğramışsanız, Övündü ve Ortakent Mağaralarını görmeden olmaz!
Yontma taş devrinden kaldığı düşünülen bu gizemli mağaralarda tarihi keşfedebilirsiniz.
Hepimiz zaman zaman internet üzerinde veya sosyal medyada gezinirken doğada bir yayla üzerinde Atatürk siluetini andıran bir gölgelik ile karşılaşırız.Evet, hepimiz merak ederiz neresi acaba diye? İşte bu siluet tam da Ardahan’da!
Ardahan’a gelmişseniz muhakkak bu silueti görmelisiniz, inanılmaz bir doğa olayı!
Demal ilçesinde bulunan Karadağ’ın yamaçlarında ortaya çıkan Atatürk silueti görenleri hayrete düşürüyor.
Her sene 15 Haziran ve 15 Temmuz tarihleri arasında bu bölgeyi ziyaret edebilir ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün siluetini izleyebilirsiniz.
Ardahan ve Artvin arasında yer alan bu eşsiz ve insanın içini açan yaylada kamp kurabilir doğa yürüyüşleri yapabilir ve yöre halkı ile tanışabilirsiniz.
Karadeniz’in doğasını andıran bu müthiş ve iç açan hava size çok iyi gelebilir.
Kış sporlarının ve doğa yürüyüşlerinin ön planda Yalnızçam Yaylası’nda siz de doğanın ve manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
Azerbaycan ve Ardahan arasında bulunan Kura Nehri, harika manzaraları ve güzelliği ile herkesin gönlünü çeliyor.
Sevdiklerinizle piknik yapmak ve doğada vakit geçirmek isterseniz Kura Nehri en doğru tercih olabilir.
Hayvancılığın ön planda olduğu şehirde Posof ilçesinde konumlanan Balık Gölü de oldukça ilgi çekicidir.
Hem keyifli bir gün geçirerek balık tutabilir hem de arkadaşlarınız ile eğlenebilirsiniz.
Arşiyan ve Cin Dağı arasında bulunan Ayı Gölü’nün etrafında birçok sulak alan bulunur.
Özellikle yaz aylarında oldukça ilgi gören bu gölün çevresinde kamp kurabilir, aileniz ve sevdikleriniz ile pikniğe gelebilirsiniz.
Rahat ve huzurlu bir gün geçirmek, doğanın tadını çıkararak ferahlamak isterseniz Ayı Gölü doğru bir tercih olabilir.
Gölleri ve hayvanları ile meşhur olan Ardahan’da birçok gölden biri de Posof ilçesine baplı Ayaz Gölü’dür.
Gölde fazlaca bir hayvan çeşidi bulunmasa da manzarası ile sizi etkileyebilir.
Yorgunluğunuzu atmak ve keyifli bir gün geçirmek isteyenler için Ayaz Gölü gayet hoş bir tercih!
Yöre halkının da özellikle yaz aylarında tercih ettiği bu gölü, sizler de yaz aylarında ziyaret edebilirsiniz.
Ardahan’ı en sevilen ilçelerinden biri olan Yeşil Göle’de düzenlenen Göle Kültür ve Kaşar Festivali, her sene yaz aylarında yapılır.
Yeşil Göle’nin ineklerinden elde edilen süt ile hazırlanan kaşar ise dillere destandır.
Festivalde ilginç ve eğlenceli etkinlikler de düzenlenir. Bunlardan en sevileni ise kaşar, kaymak ve süt güzeli yarışması da düzenlenir. Bu eğlenceli etkinliklerden siz de faydalanabilirsiniz.
Hem yaylanın ferah ve zinde havasına doymak, hem de mideniz bayram etsin isterseniz bu festival tam size göre!
Kaşarı dillere destan Ardahan’ın bir diğer lezzeti ise doğal baldır.
Hem balın tadına bakmak hem de arkadaşlarınız ve sevdiklerinize hediye olarak alabilirsiniz.
Festivale çevre illerden de katılım sağlanırken, çeşitli sanatçılar da sahne alır ve yöresel gösterileri de izleyebilirsiniz.
Herkesin hayran olduğu Çıldır Gölü Festivali, gölün tadını çıkarmak ve eğlenceye doymak isteyenler için müthiş bir etkinlik!
Şehrin en görkemli festivali olan bu etkinliğe sadece Ardahanlılar değil, ülkenin her köşesinden katılım oldukça yüksek.
Özellikle Azerbaycan Kırgızistan, Kazakistan, Gürcistan ve Türkmenistan dâhil uluslararası olarak pek çok ülkeden katılım sağlanıyor.
Buz ve karın müthiş eğlencesi ve yörenin lezzetlerinin tadına bakabilirsiniz.
Ünü tüm ülkeye yayılan Çıldır Gölü Festivali kış aylarının vazgeçilmez etkinliği!
İl merkezinde her sene Şubat ayında düzenlenen Âşık Şenlikleri, yöresel müzikseverler için mükemmel bir etkinlik!
Eski geleneklerimizin devam ettiği bu festivalde âşıkları türküleri ve sözleri ile birbiri ile atışır.
Bu eğlenceyi izlemek ve yerel müzikleri, aşıkları daha yakından tanımak isterseniz Aşık Şenlikleri tam size göre!
Her sene Haziran ve Temmuz ayında düzenlenen festival, Atatürk’ün siluetinin ortaya çıktığı yaylada düzenlenir.
Hem yayla keyfi yapmak, hem yöresel etkinlikler ile eğlenmek hem de Atatürk siluetini sıcak havada izlemek isterseniz bu festival müthiş!
Hoçvan Yaylasında her sene Temmuz ayında düzenlenen şenlikleri ile yöresel yemekleri tadabilir ve eğlenceli aktivitelere katılabilirsiniz.
Şenliklere arkadaşlarınız veya aileniz ile gidebilir hatta kamp kurarak yaylanın temiz havasını içinize çekebilirsiniz.
Balçeşme ilçesinde düzenlenen Yayla Uçurtma Şenliği, içindeki çocuğu yaşatan ve rengârenk yayladaki bulutlara bakarak uçurtmanızı uçurabilirsiniz.
Yediden yetmişe herkesin katıldığı bu eğlenceli etkinlik bölge halkından da yoğun ilgi görüyor.
Haziran ayında Ardahan’da olursanız uçurtmanızı uçurtmayı unutmayın!
Cumhuriyet’in ilanından sonra şehir statüsüne yükselen Ardahan’ın Kurtuluşu her yıl büyük bir coşku ile kutlanıyor.
23 Şubat’ta Ardahan’da olursanız bu coşkuya siz de katılabilirsiniz.
Ardahan’ın meşhur yemeklerini şehrin her noktasında bulabilirsiniz.
Bunlardan en meşhur olanları ise ayran çorbası, boran, düğme, etli mantı, feselli, fodol gevreği, Ardahan helvası, gevrek, harşo, haşıl, hünkar çorbası, katmer, kesme aşı, kuymak (mıhlama), pişi, saçta kaymaklı yufka, sinor, mafiş tatlısı, hıngel, hasuta, kaz etli üçlü pilav, un çorbası, keleçoş, cinar çorbası, kelemkeşir çorbası, evelik çorbası, işkembe çorbası, kaygana, peynir eritme, Mısır Papası, haşil, gaşo, Bozbaş, lalanga, evelik sarması, buglama, kelle paça, hasuda, kurut, lokma, un helvası, sütlaç, şekerleme, etli hengel, kayıtma, feselli, kül poğaça, karnı çırık, pileki ekmek, mumbar kebap, dil kebap, dal kebap, dolma kebap, tandırda kaz!
Daha pek çok lezzeti denemek ve tadına doymak, hatta eşinize dostunuza satın almak isterseniz Ardahan’ın her ilçesi bu nefis tarifler ile dolu!
Gündüz olduğu kadar gece de Ardahan’ın eğlence hayatına katılmak ve müzikleri ile coşmak isterseniz pek çok mekân sizleri bekliyor.
Ancak yöre insanı sadece kimlik ile geçiş yapılabilen Gürcistan’ı da çokça tercih ediyor.
Ardahan’a geldik, ne alsak ne alsak diye düşünüyorsanız yöresel olarak alabileceğiniz pek çok hediye mevcut!
İlk aklımıza gelen Ardahan’ın meşhur yiyecekleri bal ve kaşar! Hem kahvaltıda hem de gün içinde tadına doyulmayan bu yöresel lezzetleri sevdikleriniz için de satın alabilirsiniz.
Bir diğer ilginç hediyesi ise ister kaz olabilir, bazılarımız hayvanları çok severiz ve kaz hediye ederek insanları şaşırtabilirsiniz.
El yapımı ürünleri de gelişmiş olan Ardahan’a çeşitli halı ve kilim dokumaları bulabilirsiniz. Yöreyi yansıtan ve her zaman hatırlanabilecek bir hediye olan kilimler herkesin hoşuna gidebilir.
Gümüş işçiliği de yörenin en önde gelen ürünleri arasında! Gümüş takılar, kolyeler, bilezikler, halhallar ve küpeler sevdiklerinizin sevebileceği ürünler olabilir.
Yöreye özgür bir diğer ürün ise 1996’da Japonya’da yapılan el emeği ürünler yarışmasında birinci seçilerek bizleri gururlandıran Damal bebekleri’dir. Bu oyuncak bebekler çocukların bayılacağı bir hediye olabilir.
Yöresel el sanatlarından olan yolluk, folklorik çocuk giysileri, hasır, keçe yün çorap ve kayış da ilginizi çekebilir. Yöresel halk giysileri de oldukça popülerdir.