Doğu Ekspresi ile İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey

0
133396
Doğu Ekspresi ile İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey

Kartpostaldan fırlamışçasına olağanüstü manzaralar, kendinizi Türk filmlerinde hissettirecek nostaljik bir tren, her durakta farklı kültürlerin havasını soluyabileceğiniz bir güzergâh…Tüm bu güzellikleri barındıracak fakat sizi de cebinizi de yormayacak bir seyahate çıkma niyetindeyseniz Doğu Ekspresi tam size göre!

Son yıllarda özellikle sosyal medyada bir fenomen haline gelen Doğu Ekspresi, Ankara’dan başlayıp Kars’ta son bulan bir serüven. Evet, serüven. Çünkü yirmi dört saat boyunca yedi farklı şehre misafir, onlarca farklı hikâyeye tanık oluyorsunuz.

Yolculuğu daha keyifli kılmak için yanınıza yol şarkılarınızı, termosta kahvenizi ve sevdiklerinizi almanızı öneririm. Zira trenin penceresinden size tüm maharetlerini sergileyen doğayı seyrederken kulağınızın güzel bir şarkıya, elinizin sıcak bir kahveye, başınızın sevgi dolu bir omuza ihtiyacı olacak. Peki bu keyifli serüvene atılmak için ne yapmalıyız? Gelin bir bakalım.

Doğu Ekspresi Nedir?

Kars Doğu Ekspresi
Doğu Ekspresi Nedir?

Doğu Ekspresi’ni en yalın haliyle “Bir Anadolu Masalı” olarak tanımlayabiliriz. Sonu her daim mutlu biten, uzun bir masal bu… Ankara ve Kars arasında uzun bir tren yolculuğunu kapsayan Doğu Ekspresi, varlığını 70 yıldan fazladır sürdürmesine karşın son zamanlarda özellikle genç kitle arasında müthiş bir popülerlik kazandı.

Sosyal medyanın da etkisiyle bilinirliği artmaya başlayan bu büyülü yolculuk, başkent Ankara’dan başlayıp Türkiye’nin en güzel kış manzarasına sahip şehri Kars’ta son buluyor. Bu uzun yolculuğa Doğu Ekspresi denmesinin sebebi Doğu bölgesindeki pek çok şehri aynı yolculukta görebilme fırsatını sunuyor oluşu. Peki Doğu Ekspresi’ni diğer tren yolculuklarından farklı kılan ne? Onu bu denli efsane haline getiren özellikleri neler? Bunu anlamak adına Doğu Ekspresi’ne biraz daha yakından bakmakta fayda var.

Kars Doğu Ekspresi her şeyden önce ülkemizde trenle yapılacak en uzun yolculuklardan ve dünyanın en etkileyici tren yolculuklarından biri. Ankara’dan başlayan yolculuk toplamda 24 saate yakın sürüyor. Esasında kompartımanlı bir tren olan Doğu Ekspresi’ni bir tur şirketi sananların sayısı da az değil. Adeta bir Yeşilçam nostaljisi sunan Doğu Ekspresi, aradan geçen yıllara rağmen radikal değişimlerden ziyade orijinal dokusunu büyük ölçüde koruma yoluna gitti. Bu da özellikle 90’lı yılların o nostaljik tren yolculuklarını özleyenler için anıları taze tutma fırsatı sunuyor.

Kars Doğu Ekspresi Hangi Şehirlerden Geçer?

Kars Doğu Ekspresi Hangi Şehirlerden Geçer?
Kars Doğu Ekspresi Hangi Şehirlerden Geçer?

Doğu Ekspresi Ankara Tren Garı’ndan hareket edip Kars Tren Garı’nda yolcuğunu sonlandırıyor. Bu iki şehir arasında Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum’da kısa kısa molalar veriyor. Kars Doğu Ekspresi Anadolu’nun orta bölümünde başlayıp en doğusunda sona eren bir yolculuktur. Dolayısıyla Ankara ile Kars arasında 5 ayrı şehre misafir olur. Bu şehirler sırayla Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum’dur.

Doğu Ekspresi her bir şehirde yolcularına dinlenme fırsatı sunuyor böylece yolcular tren dışına çıkarak enerji depolayabiliyorlar. Özellikle genç yolcular genelde Kars şehrine kadar bu macerayı sürdürmek isteseler de, bölge insanı ara duraklarda inebiliyor. Ankara Tren Garı’ndan sonra kısa bir süre metropol görüntüsüyle karşılaşıyorsunuz ancak daha sonra uçsuz bucaksız bir coğrafyaya kucak açabiliyorsunuz. Her bir şehir, apayrı bir hikaye size, apayrı bir atmosfer sunuyor. Doğu Ekspresi ile sadece Kars’ın değil, mola verdiğiniz bütün diyarların tadını çıkarmaya bakın.

Doğu Ekspresi Seyahati Kaç Saat Sürüyor ve Hangi Saatlerde Sefer Yapıyor ?

Doğu Ekspresi Kaç Saat Sürmektedir?
Doğu Ekspresi Kaç Saat Sürmektedir?

Doğu Ekspresi’nin başkentten kalkış saatleri daima sabittir. Tren her gün saat 17.55 civarında Ankara’dan hareket eder. Kars’a varması yaklaşık olarak 24-29 saati bulmaktadır. Genel anlamda yavaş giden bu nostaljik tren, pek de acelesi olmayan yolculara göre diyebiliriz. Kimi zaman çetin hava koşullarından ötürü bu saat biraz daha uzayabiliyor. Bu tip gecikmelere ait bilgiler yolcularla hemen, sıcağı sıcağına paylaşılıyor.

Nihayetinde söz konusu 7 şehir de ülkemizin hava koşulları açısından en çetin bölgeleri sayılır. Zorlu kış günlerinde bu tip birkaç saatlik rötarlar oldukça doğal. Tren Ankara Tren Garı’ndan 17.55’te kalkıyor ve Kars Tren Garı’na bir sonraki gün 20.20’de varıyor. Fakat bu sürenin trenin rötar yapmasından dolayı özellikle kış aylarında 29 saate kadar ulaşabildiği söyleniyor.

Doğu Ekspresi’nin güncel sefer saatleri için tabloyu inceleyebilirsiniz:

Ankara – Kars İstikameti Sefer Saatleri

DurakVarışKalkış
Ankara 17.55
Irmak19.1819.20
Kayseri01.0301.05
Sivas05.0405.06
Erzincan11.5712.00
Erzurum16.1816.20
Kars20.20 

Kars – Ankara İstikameti Sefere Saatleri

DurakVarışKalkış
Kars 08.00
Erzurum12.2112.30
Erzincan16.2916.40
Sivas22.0422.18
Kayseri02.2702.35
Irmak08.1208.15
Ankara09.39 

Doğu Ekspresi Vagonları ve Özellikleri

Doğu Ekspresi Vagonları ve Özellikleri
Doğu Ekspresi Vagonları ve Özellikleri

Kuşkusuz ki Doğu Ekspresi’ni bu denli ayrıcalıklı kılan en önemli unsur vagon tipleri. Bugün standart bir tren yolculuğunda kolay kolay denk gelinemeyecek bir durum olduğu için yolcularda büyük bir heyecan yaratıyor. Tren yolculuğunda yemek yemek, uyumak, sevdiklerinizle beraber camdan tıpkı bir sinema filmini izliyor gibi manzarayı seyre dalmak tarifi pek mümkün olmayan bir keyif olsa gerek. Doğu Ekspresi’nden bilet aldığınızda özellikle vagon çeşitleri arasında kendiniz adına en doğru seçimi yapmalısınız.

1) Pulman

Pulman
Pulman

Pulman koltuklarda yolculuğunuzu yatakta değil koltuklarda sürdürüyorsunuz. Kulağa biraz can sıkıcı gelse de bu koltukların oldukça konforlu olduğunu söyleyebiliriz. Bu genelde size harika yol arkadaşlıkları sunan bir seçenek. 24 saatlik boyunca, yepyeni insanlarla bu deneyimi paylaşabilirsiniz. Bu koltukların ortak kullanımlı tuvalet bölümleri vardır ve buralarda birer priz bulunur. Uygun fiyata satıldığı için iki adet koltuk satın alarak rahatça uyuyabilirsiniz. Karşılıklı iki koltuğu satın alarak da ayaklarınızı uzatma şansınız var.

2) Örtülü Kuşetli

Örtülü Kuşetli
Örtülü Kuşetli

Burada da tıpkı pulman seçeneğinde olduğu gibi koltuklar söz konusu ancak bu koltukların yatağa dönüşme şansı var. İkişer koltuğun ranza biçiminde karşılıklı olarak sıralandığı vagonlarda, yatağınızı bizzat siz hazırlıyorsunuz. Görevliler ihtiyacınız olanları size temin edecektir.

3) Yataklı Vagon

Yataklı Vagon
Yataklı Vagon

Doğu Ekspresi’nin en çok ilgi gören vagonlarından bir tanesidir. Koltuklar iki kişiliktir ve anında yatağa çevrilebilir. Yataklı vagondan bir tanesini tercih edenler için bu vagonların her birinin özellikleri ise şu şekilde:

  • Lavabo ve raflar, size özel olarak sunulur.
  • Ayrıca bir mini buzdolabı da hizmetinizdedir.
  • Prizler ortak kullanım alanlarında değil, bizzat bulunduğunuz bölümün içindedir.
  • Oda sıcaklığını keyfinize göre ayarlamanız da mümkün.

4) Yemekli Vagon

Yemekli Vagon
Yemekli Vagon

Yemekli vagonda yataklı bölümlere ek olarak dörder kişilik çok şık masalar bulunuyor. Zengin bir menüye sahip olan restoranda, harika yemekler ve içecekler sizi bekliyor. Dileyenler yolcuk boyunca alkol de tüketebiliyor. Restoranın sabit açılış kapanış saatleri yok, müşteri olduğu sürece aktif diyebiliriz.

Vagon Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Vagon tercihi yaparken nelere dikkat etmeli?
Vagon tercihi yaparken nelere dikkat etmeli?

Doğu Ekspresi seyahatiniz en az 24 saati kapsayan ve ufak molalardan oluşan uzun bir yolculuk olduğu için vagon seçerken dikkatli olmanızda fayda var. Yolculuk süresince en rahat edeceğiniz vagonu seçmeniz keyifli ve hayal ettiğiniz gibi bir Doğu Ekspresi yolculuğu yapabilmeniz için oldukça önemli. Bu yüzden seyahatiniz için vagon seçerken kaç kişi ile yolculuk yapacağınız, sizin için rahatlığın mı yoksa bütçenin mi ön planda olduğu ve seyahatten beklentileriniz gibi noktalara odaklanmanız önemli. Bu sorulara verdiğiniz cevaplara göre vagonunuzu seçebilir ve keyifli bir yolculuk için en önemli adımlardan bir tanesi atabilirsiniz.

2024 Doğu Ekspresi Bilet Fiyatları

2024 Doğu Ekspresi Bilet Fiyatları
2024 Doğu Ekspresi Bilet Fiyatları

Doğu Ekspresi için standart bir fiyattan söz etmek çok zor. Tren içerisinde her koltuğun ayrı bir fiyat standardı söz konusu.

Doğu Ekspresi fiyatları 2024 için şu şekilde:

Vagon TürüFiyatlar (Yetişkin)
İki Kişilik Yataklı Vagon (Düşük Dönem)6000 TL
İki Kişilik Yataklı Vagon (Normal Dönem)8000 TL
İki Kişilik Yataklı Vagon (Yüksek Dönem)12.500 TL
Örtülü Kuşetli Vagon 4 Kişi2.880 TL
Örtülü Kuşetli Vagon Kişi Başı720 TL
Pulman Kişi Başı420 TL

Engelli ya da 65 yaş üstü yolculara %50 oranında bir indirim söz konusu. Ayrıca 7-12 yaş arasında bulunan çocuk yolculara %50, 13-26 yaş arasındaki genç yolculara ve 60-65 arasında bulunan yolculara da %15 oranında indirim yapılırken Öğretmen, TSK mensubu ve basın personeli olan kişilere de %15 indirim yapılıyor. Ek olarak eğer tüm yolculuğu tamamlamadan ara duraklarda inerseniz yolculuk ücreti azalabiliyor. Dönem dönem TCDD Taşımacılık Doğu Ekspresi’ne özel indirimler sunabiliyor bu yüzden Doğu Ekspresi yolculuğu yapmayı planlıyorsanız bilet fiyatlarını yakından takip etmenizde fayda var.

Doğu Ekspresi Biletleri Nereden Alınır?

Doğu Ekspresi Biletleri Nereden Alınır?
Doğu Ekspresi Biletleri Nereden Alınır?

Doğu Ekspresi her ne kadar nostaljik bir değere sahip olsa da bugün bir takım yenilikleri entegre edebilmiş durumda. Bunlardan bir tanesi de bilet alma noktasındaki kolaylıklar. Online bilet alma opsiyonu sayesinde Türkiye’nin neresinde olursanız olun, Doğu Ekspres biletinizi ayırtabilirsiniz. Doğu Ekspres ile anlaşmalı onlarca online bilet satış noktası bulunuyor. Buradan Ankara Garı ve Kars Garı arasındaki hattı seçtiğinizde sistem sizi otomatik olarak Doğu Ekspresi’ne yönlendirecektir.

Doğu Ekspresi için bilet almak ise biraz zorlayıcı olabilir. Vakit kaybetmeden kendiniz ve sevdikleriniz için biletlerinizi alın, talebin artmasıyla beraber biletler çok daha hızlı tükenebiliyor. Hatta öyle ki Doğu Ekspresi biletleri çıkar çıkmaz tükeniyor desek abartmış olmayız. Günler boyunca şansını deneyip yine de bilet alamayanların sayısı azımsanmayacak düzeyde. Haftanın her günü için bilet arayışlarınızı güncelleyebilirsiniz.

TCDD e-bilet sistemi ise bu işlemin odak noktasındaki sistem diyebiliriz. Her sabah 07.00 sularında satış işlemi başlıyor ve birkaç dakika sonunda boş tek bir koltuk dahi bulamıyorsunuz. Hal böyle olunca internet dışında telefonla ya da doğrudan Ankara Garı’ndan da bilet bulmak olanaksızlaşıyor. Şansınızı denemekten ve hızlı olmaktan başka bir seçeneğiniz yok. Pek çok kişi Ankara Garı’na gidip Doğu Ekspresi için bilet arayışına giriyor ancak sonuç alamıyor. Oysa aynı garda diğer şehirlere trenle gitmek isteyenler günün her saati için rahatlıkla bilet bulabiliyor.

Bu durum Doğu Ekspresi’nin yeniden popülerleşmeye başladığı dönemden bu yana ne yazık ki bu şekilde. Biletler genelde 15 gün öncesinden çıkıyor, aradaki tüm günlerin bilet satışları ise çoğunlukla dolmuş durumda oluyor. Durum kimi zaman öyle bir hal alıyor ki bilet bulamayan insanlar, karaborsadan dahi olsa bilet arayışına girebiliyor. Doğu Ekspresi’nden bilet bulabilmek için sayfalar dolusu tavsiyelerin yazıldığı pek çok internet sitesi bile bulunuyor. İnanması güç; ancak Doğu Ekspresi’ne olan ilgi bu düzeyde.

Doğu Ekspresi, yolcularına pulman, örtülü kuşetli, yataklı ve yemekli olmak üzere toplam 4 ayrı vagon seçeneği sunuyor. Doğal olarak burada aldığınız hizmetin içeriğine göre ödemeniz gereken bedel de değişiyor.

Doğu Ekspresi Yemek Ücretleri ve Trende Yeme-İçme

Cağ Kebabı
Cağ Kebabı

Öncelikle Doğu Ekspresi yolcuları tarafından adeta bir ritüel haline getirilen cağ kebabına değinelim. Tren uzun molalar vermediğinden inip kebap yeme şansınız yok. Bu yüzden Erzurum’a gelmeden 35-40 dakika evvel kebap siparişlerinizi vermeniz, tren durduğunda inip siparişlerinizi almanız gerekiyor. Cağ Kebabı’na ek olarak Kars deyince ilk akla gelenlerden olan tandırda kaz yemeden Kars’tan ayrılmayın. Dönerken de yanınıza Kars kaşarı ve gravyer peyniri almayı ihmal etmemelisiniz.

Doğu Ekspresi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Doğu Ekspresi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Doğu Ekspresi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Doğu Ekspresi’nin bazı geleneksel ve kökleşmiş kuralları söz konusu. Yolculuk boyunca bazı kötü sürprizlerle karşılaşmamak adına dikkat etmeniz gereken bazı konuları sizler için bu soru-cevap bölümünde derledik:

  • Doğu Ekspresi’nde hangi bölümde olursanız olun vagonlarda valiz için ayrılan özel bir yer yok. Dolayısıyla valizinizi başka bir noktaya emanet edemiyorsunuz, yolculuğunuz boyunca yanınızda olmak durumunda.
  • Kompartımanlarda, arkadaşlarınızla ya da sevgilinizle seyahat edebilirsiniz.
  • Kompartımanların kapıları içeriden kilitlenebiliyor. Bu da sizin yolculuk sırasında size ayrılan bölgede daha rahat hareket etmenizi sağlayarak güvenlik sağlıyor.
  • Doğu Ekspresi’nde evcil hayvanınız ile seyahat edebilirsiniz. Sadece bu konuda birkaç küçük husus söz konusu. Evcil hayvanlara yataklı vagonlarda değil, yalnızca pulman vagonlar için izin veriliyor. Öte yandan hayvanlarınız için %50 indirimli bir bilet alma zorunluluğunuz bulunuyor.
  • Doğu Ekspresi seyahatiniz boyunca farklı şehirlerde mola verecek olsanız da bu şehirlerde gezmek için vaktiniz olmuyor. Çünkü genelde molalar 10 dakikanın altında kalıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız