Türkiye’nin En Popüler 40 Tarihi Yeri 

2
276973

Yıllar boyunca doğusundan batısına birçok medeniyeti ağırlamış ve onlardan miras kalan birbirinden değerli tarihi ve doğal güzelliklere sahip cennet ülkemiz Türkiye’deki 20 tarihi yeri sizler için sıraladık.

Aralarından önceden duyduğunuz popüler tarihi yerler mutlaka çıkacaktır ancak hala bilinmeyen öyle yerler var ki…

Tarihe tanıklık etmiş bu yerleri bir an önce ziyaret etmek için sabırsızlanacağınızdan adımız gibi eminiz. Türkiye’nin tarihi mekanları rehberimizde!

Eğer Müzekart sahibiyseniz kartın geçerli olduğu yerleri bir sene içinde iki kez, Müzekart+ sahibiyseniz sene içinde sınırsız ziyaret hakkına sahipsiniz.

Türkiye’nin Tarihi Yerleri 

1) Tarihi Yarımada, İstanbul

Tarihi Yarımada, yalnızca İstanbul’un değil Türkiye’nin en çok turist ağırlayan bölgesi. Şehrin en eski noktası diyebileceğimiz Tarihi Yarımada, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Ayasofya, Sultanahmet Camii, Topkapı Sarayı, Gülhane Parkı, Arkeoloji Müzesi ve Yerebatan Sarnıcı gibi pek çok kültürel değer barındırıyor.

Tarihi Yarımada’da neler yapabilirsiniz daha detaylı bilgi için sizi bu yazımıza alalım.

2) Aya Yorgi Kilisesi, Büyükada, İstanbul

Hıristiyanlar için Türkiye’de iki önemli hac noktası olduğunu biliyor musunuz? Biri İzmir’in Selçuk ilçesindeki Meryem Ana Manastırı, diğeri ise Büyükada’nın zirvesinde konumlanan Aya Yorgi Kilisesi.

Büyükada’ya yapacak olduğunuz ziyarette Türkiye’nin popüler tarihi yerleri arasında yer alan Aya Yorgi Kilisesini listenize eklemeyi unutmayın.

Minik bir not: Ortodoks Hıristiyanlar her yıl 23 Nisan ve 24 Eylül tarihlerinde Azap Yokuşu olarak adlandırdıkları yoldan ellerinde makara iplikleri ile dua ederek Aya Yorgi Kilisesi’ne çıkıyorlar. Bu iki tarihte Aya Yorgi Kilisesi’ne giden yollar oldukça kalabalık! 

3) Yürüyen Köşk, Yalova

Yürüyen Köşk’ün hikayesini bilmeyen var mı? Hızlıca hatırlamaya ne dersiniz? Mustafa Kemal Atatürk’ün konaklaması amacıyla 1929 senesinde tam 22 günde inşa edilen iki katlı köşke bir çınar ağacı eşlik ediyor. Bir zaman sonra büyüyen çınar ağacının dalları köşke zarar veriyor ve bu sebeple ağacı kesmek istiyorlar. Atatürk ise ağacı kesmek yerine köşkün ileri taşınmasını emrediyor. Böylece köşkün temeline tramvay yayları yerleştirilerek yapı ileri taşınıyor. 

Ardında yatan hikayeden dolayı Yürüyen Köşk olarak adlandırılan yapı Cumhuriyet Dönemi’nden günümüze uzanıp, Türkiye’nin popüler tarihi yerlerinden biri olarak müze hizmeti veriyor. Burada Atatürk’ün yatak odası ve dinlenme odasını görebilir, kişisel eşyalarını inceleyebilirsiniz. Çınar ağacı mı? Yerli yerinde ziyaretçileri selamlaya devam ediyor.

4) Ulu Camii, Bursa

Evliya Çelebi’nin “Bursa’nın Ayasofyası” olarak bahsettiği Ulu Camii, Bursa’nın en simge yapısı halinde. Bursa şehir merkezine I. Bayezid tarafından yaptırılan camii, çok kubbeli Osmanlı camiilerinin ilki.

Bursa’ya yapacak olduğunuz ziyarette Türkiye’deki Ulu Camii’lerin en büyüğü olan Bursa Ulu Camii’ni ziyaret etmeyi unutmayın!

5) Selimiye Camii, Edirne

Mimar Sinan’ın “Ustalık eserim” olarak bahsetmiş olduğu Selimiye Camii, Edirne ilinin simgesi. Caminin yanı sıra sıbyan mektebi, medrese ve ibadethaneden oluşan bu kompleks 1575 yılından beri ibadet amacıyla dolup taşmaya devam ediyor.

Selimiye Camii’ne yapacak olduğunuz ziyarette 101 farklı lale desenine sahip çinilerini incelemeyi ve ünlü “ters lale” motifine bakmayı unutmayın!

Selimiye Camii hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz bu yazımıza göz atabilirsiniz.

6) Truva Antik Kenti, Çanakkale

Haydi efsanelere konu olmuş bir bölgeye gidelim: Truva Antik Kenti! Homeros’un İlyada Destanı’nda da ele aldığı Troya Savaşı’nın yaşandığı bu kent, tarihteki ilk güzellik yarışması ve ilk rüşvetin gerçekleştiği yer olarak biliniyor.

Dünyanın en ünlü antik kentlerinden biri olan Truva Antik Kenti’ni ziyaret etmeden önce Brad Pitt ve Orlando Bloom’un oynadığı Truva filmini izlemenizi öneririz.

7) Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Çanakkale

Türkiye’nin popüler tarihi yerleri arasında yer alan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Türkiye’de tarihin izinde yapacak olduğunuz ziyaretlerde mutlaka görmeniz gereken noktalardan.

33.400 hektardan fazla alana yayılan tarihi park farklı ülkelerden 250 binden fazla askere mezar olduğu gibi, birçok tabya, anıt, kale ve müze barındırıyor.

8) Taksiyarhis Kilisesi, Balıkesir

1873 tarihinde inşa edilen Taksiyarhis Kilisesi, Ayvalık’ın ilk kilisesi. Uzun yıllar kapılarını ibadete açık tutan yapı, 1927’de Tekel Deposu görevi görüp 2012 senesinde ise Koç ailesinin girişimleri ile müzeye çevrilme.

Rahmi M. Koç Müzesi olarak hizmet veren Taksiyarhis Kilisesi’nde görülmeye değer tarihi tahta oyuncaklar, arabalar ve tekne maketleri bulunuyor. 

9) Çeşme Kalesi / Çeşme Müzesi, İzmir

Çeşme ve komşu Sakız Adası arasındaki ticaretin geliştiği dönemde Cenevizliler tarafından 15. yüzyılda inşa edilen Çeşme Kalesi, bugün Çeşme’nin en önemli tarihi değerlerinden.

1984 yılından beri müze olarak hizmet veren Çeşme Kalesi’ne yapacak olduğunuz ziyarette yalnızca bir müze gezmeyecek, sahip olduğu manzara karşısında büyüleneceksiniz! 

10) Meryem Ana Manastırı, İzmir

Trabzon’daki Sümela Manastırı’ndan sonra Türkiye’nin en büyük ikinci manastırı olan Meryem Ana Manastırı, İzmir’in Selçuk ilçesine 9 km mesafede Bülbüldağı yamacına kurulma.

Meryem Ana’nın bir dönem yaşadığı ve öldüğü yer olduğuna inanılan bu yapı, Hıristiyan hacıların Türkiye topraklarındaki iki hac noktasından biri. (Bir diğer hac noktası Büyükada’daki Aya Yorgi Kilisesi) 

Meryem Ana Manastırı her yıl “Meryem Ana’nın Göğe Yükseliş Günü” yani 15 Ağustos’ta yüzlerce kişiyi bir araya getirmeye devam ederek Türkiye’nin popüler tarihi yerleri arasında ön sıralarda yer alıyor. 

11) Didyma Antik Kenti, Aydın

Şehirlerin isimlerinin nereden geldiğine ilginiz var mı? Peki dünyaca ünlü Apollon Tapınağı ile ünlü Didyma Antik Kenti’nin Aydın’ın Didim ilçesine ismini verdiğini biliyor muydunuz?

Tarihte tanrılara adak yeri olduğu kadar falcıları ile de ünlü Didyma, döneminde “Dünyanın en büyük kehanet şehri” olarak bilinme. Günümüzde ise Türkiye’nin popüler tarihi yerleri arasında yer alan görmeye değer antik kentlerden biri.

12) Güvercinada Kalesi, Aydın

Kuşadası’nın simgesi haline dönüşmüş Güvercinada Kalesi, bilinene göre Cenevizliler tarafından 13. yüzyıl sonlarında inşa edilme.

Uzun yıllar “Korsan Kalesi” olarak adlandırılan yapı, 2020 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde kendine yer bulma.

13) Bodrum Kalesi ve Su Altı Arkeoloji Müzesi, Muğla

Dünyanın en eski batığının nerede sergilendiğini biliyor musunuz? Cevabımız Bodrum Su Altı Arkeoloji Müzesi!

1403-1523 tarihleri arasında St. Jean Şövalyeleri tarafından inşa ettirilen Bodrum Kalesi, 1964 yılından beri dünyadaki en zengin Doğu Akdeniz amforalarının sergilendiği Su Altı Arkeoloji Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor.

14) Sagalassos Antik Kenti, Burdur

“İmparatorların gözde şehri” olarak bilinen, Roma İmparatorluğu’nun en önemli kentlerinden Sagalassos Antik Kenti, Türkiye’nin popüler tarihi yerleri arasında.

Birbirinden güzel heykel örneklerinin bulunduğu kente yapacak olduğunuz ziyarette muhteşem heykeltıraşlık örneklerinin yanı sıra, kentin ünlü üç çeşmesini de görebilirsiniz; Severuslar Çeşmesi, Hadrian Çeşmesi ve Helenistik Çeşme.

Sagalassos Antik Kenti hakkında pek çok bilgiye bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

15) Hierapolis Antik Kenti, Denizli

Türkiye tanıtımlarında bir demirbaş olarak yer alan Hierapolis Antik Kenti, Pamukkale Travertenleri ve Antik Havuz ile ünlü bir şifa merkezi. Tarihin her döneminde inanç ve şifa merkezi olarak anılan kent, Güneybatı Anadolu’nun en büyük nekropolü.

1988 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Hierapolis Antik Kenti’ni ziyaret ederek travertenler ve Antik Havuz’un yanı sıra, Antik Tiyatro, Roma Hamamı ve agorada yer alan pek çok kalıntıyı inceleyebilirsiniz. 

16) Olympos Antik Kenti, Antalya

Dünya üzerinde Olympos adını taşıyan kaç yerleşim vardır dersiniz? Antik Yunanca “Ulu Dağ” anlamına gelen Olympos kelimesi 20’den fazla bölgeye isim veriyor ve işte bu yerleşimlerden biri de Antalya’nın Kumluca ilçesine 28 kilometre mesafede yer alan Olympos Antik Kenti

Phaselis’ten sonra en önemli ikinci liman olma özelliğindeki Olympos, Çiçero tarafından “Sanat eserleriyle dolu” bir kent olarak tasvir ediliyor. Sizler de Helenistik, Roma ve Bizans dönemine ait buluntuların yer aldığı Olympos Antik Kenti’ne yapacak olduğunuz ziyarette mozaikli kiliseyi, etrafa yayılmış tapınakları ve kaya mezarları görebilirsiniz.

17) Patara Antik Kenti, Antalya

2020 senesinde Türkiye’nin tanıtım yüzü olarak seçilen Patara Antik Kenti, bir zamanlar Likya Birliği’nin başkenti. Oldukça geniş bir alana yayılan şehir, Nekropolis, Vespasian Hamamı, Antik Liman gibi görmeye değer pek çok tarihi yapı barındırıyor; şu anda Türkiye’nin popüler tarihi yerleri arasında yer alarak her yıl binlerce turist ağırlıyor.

Tarihte ilk demokratik meclis binasının yer aldığı Patara Antik Kenti, Osman İmparatorluğu döneminde ise Osmanlı’nın ilk telsiz telgraf istasyonunu barındırıyor bünyesinde.

18) Kaleiçi, Antalya

Bilirsiniz, şehirlerin “Eski Şehir” olarak adlandırılan en eski bölgeleri her zaman en turistik noktalar olur. Antalya il merkezinin sembolü olan ve Korsan Limanı olarak ünlenen Kaleiçi de bunlardan biri!

At nalı şeklindeki surlarla çevrili Kaleiçi, Roma Döneminden Selçuklu’ya, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Cumhuriyet tarihine kadar pek çok iz taşıyor bizlere. Burada Yivli Minare, İskele Camii, Karatay Medresesi’ni görebilir, Antalya’nın en iyi korunmuş yapılarından olan Hadrian Kapısı’nı inceleyebilirsiniz. 

19) Odunpazarı Evleri, Eskişehir

Türk mimarisinin en güzel örneklerini görmeye hazır mısınız?   O halde sizi Eskişehir’in ilk yerleşim yerlerinden olan Odunpazarı’na alalım. Osmanlı’dan günümüze uzanan evler UNESCO Dünya Miras Listesi’nde kendine yer bulmayı başarmış yapılar.

Odunpazarı’na yapacak olduğunuz ziyarette ünlü Odunpazarı Evleri’nden birinde 2007 senesinden beri hizmet veren Eskişehir Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’ni ziyaret etmeyi unutmayın! Burada 100 kadar sanatçının eserlerini görebilir, cam sanatı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

20) Ankara Kalesi, Ankara

Bazı yapılar dışarıdan göründüğünden çok daha büyüktürler. Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan Ankara Kalesi bunlardan biri. Şehrin tarihi kadar eski bir geçmişe sahip olan kale, Galatlar’ın Ankara’ya yerleştiği dönemde inşa ediliyor.

20’den fazla kuleye sahip Ankara Kalesi’ne yapacak olduğunuz ziyarette Hititlerden Friglere, Romalılardan Bizansa, oradan Osmanlı İmparatorluğu’na kadar birçok ize rastlayabilirsiniz.

Minik bir not: Ankara Kalesi’nin içinde hala çok sayıda ev bulunuyor ve bunların bir kısmı dükkan, restoran ve kafe olarak hizmet veriyor.

21) Gordion Antik Kenti, Ankara

Mitolojide adına sıklıkla rastladığımız Kral Midas’ın mezarı nerede dersiniz? Friglerin başkenti Gordion Antik Kenti’nde! Ankara’ya 96 kilometre mesafede bulunan bu antik kent, Kral Yolu üzerinde yer aldığı için yüzyıllar boyunca önemini korumayı başarmış.

Frigler haricinde Karialılar, Romalılar ve Perslere kadar pek çok sayıda medeniyetin Gordion Antik Kenti’nden elde edilen birçok kalıntı şu anda Gordion Müzesi’nde sergileniyor.

22) Yalıboyu Evleri, Amasya

Amasya’nın Yeşilırmak kıyısı boyunca uzanan Yalıboyu Evleri’ni bilir misiniz? İç avlu, haremlik-selamlık bölümlerinden oluşan bu Osmanlı’dan kalma konaklar erken dönem Osmanlı konut mimarisinin en güzel örneklerinden.

Amasya’ya yapacak olduğunuz ziyarette yan yana bitişik Yalıboyu Evleri’ni görebilir, bazılarının içlerini ziyaret ederek sergilenen dönemsel eşyalar, kıyafet ve takıları inceleyebilirsiniz.

Amasya’da gezilecek yerler ve gözünüzden kaçmaması gerekenler için sizi bu yazımıza alalım.

23) Zilkale, Rize

Türkiye’nin popüler tarihi yerleri arasındaki Zilkale, Rize’nin Fırtına Deresi’nde konumlanıyor. 14. yüzyılda inşa edilen, toplam 8 burca sahip Zilkale, Varoş Kale ve Pazar Kale gibi isimler ile de adlandırılıyor.

Cenevizliler, Rumlar ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından kullanılan kaya yamaca kurulu Zilkale’ye ulaşım patika bir yolda adım adım gerçekleşiyor. Sonunda ise sizi nefis bir manzara bekliyor!

24) Sinop Tarihi Cezaevi, Sinop

Dark turizm veya Türkçe versiyonu ile hüzün turizmi tanımını duymuş muydunuz? Acıları ve trajediyi yakından hissetmek amacıyla gerçekleşen hüzün turizminin Türkiye’deki en iyi örneği Sinop Tarihi Cezaevi.

Anadolu’nun Alcatrazı olarak anılan, 1560-1999 tarihleri arasında zindan ve cezaevi olarak kullanılan Sinop Tarihi Cezaevi, Sabahattin Ali’den Refik Halit Karay ve Ruhi Su’ya kadar birçok bilindik isimleri ağırlamış.

Şarkılara, şiirlere konu olan Sinop Tarihi Cezaevi’nde bir dönem hapis yatan Sabahattin Ali’nin Aldırma Gönül ve Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz eserleri burada yazılma.

25) Bandırma Vapuru Müzesi, Samsun

Bandırma Vapuru’nun Bandırma’da değil de Samsun’da Bandırma Vapuru Müzesi olarak hizmet verdiğini biliyorsunuz değil mi? İlk olarak “Trocadero” ismiyle 1878’de inşa edilen ve yıllarca yük taşımacılığı yapan vapur, gün geliyor Atatürk ve silah arkadaşlarını 19 Mayıs 1919’da karaya çıkarıyor! 


3 gün süren bir deniz yolculuğunun ardından Samsun’a varan Bandırma Vapuru, 2006 senesinde ziyaretçilere kapısını müze olarak açıyor.

26) Göreme Açık Hava Müzesi, Nevşehir

Kapadokya’nın en büyüleyici noktaları arasında yer alıyor Göreme Açık Hava Müzesi. Türkiye’nin en önemli ve dünya çapında popüler antik kentlerinden olan bölge, Hıristiyanlık tarihinin en önemli yerleşim noktalarından.

Göreme Açık Hava Müzesi’ne gerçekleştirecek olduğunuz ziyarette El Nazar Kilisesi, Saklı Kilise, Göreme Kilisesi, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise gibi freskoları ile ünlü birçok kiliseyi ziyaret edebilirsiniz.

27) Kaymaklı Yeraltı Şehri, Nevşehir

Kapadokya bölgesindeki yeraltı şehirlerinin birbirleriyle bağlantılı olduğunu duymuş muydunuz? Derinkuyu Yeraltı Şehri’ne 10 kilometrelik bir tünel ile bağlı olan Kaymaklı Yeraltı Şehri, Türkiye’de ziyaret edilmesi gereken tarihi noktalardan. 

Toplamda 8 kattan oluşan ve ilk katı M.Ö. 5000’e kadar dayanan Kaymaklı Yeraltı Şehri, yaşam alanlarından şarap mahzenlerine, yemek ambarlarında kiliselere kadar pek çok önemli noktayı yer altında barındırıyor.

28) Çatalhöyük Neolitik Kenti, Konya

Dünyanın ilk yerleşim yeri olarak bilinen Çatalhöyük, Konya’nın Çumra ilçesinde yer alıyor. Tarihi M.Ö. 7400’lere kadar inen Çatalhöyük Neolitik Kenti, ilk ev mimarisinin ve il manzara resmi buluntularının çıktığı yer.

Adını höyüklerinin çatal görünümden alan Çatalhöyük Neolitik Kenti hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için bu yazımıza göz atabilirsiniz.

29) İnce Minareli Medrese, Konya

1264 senesinde inşa ettirilen İnce Minareli Medrese, Konya sınırları içinde yer alan Türkiye’nin popüler tarihi yerlerinden.

Çift başlı kartal ve kanatlı melek figürlerinin en güzel örneklerini taşıyan Selçuklu eserinin kapısı üzerinde Yasin ve Fetih sureleri bulunuyor.

Günümüzde Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi olarak hizmet veren yapıya gerçekleştireceğiniz ziyarette, sergilenen Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’ne ait çok sayıda taş ve ahşap eseri görebilirsiniz.

30) Diyarbakır Surları, Diyarbakır

Çin Seddi’nin ardından dünyadaki en uzun ve en geniş savunma duvarları Diyarbakır Surları. Mardin Kapı Şen Olur gibi türkülere konu olmuş 19 burçlu, 9000 yıllık Diyarbakır Kalesi, 2015 senesinden beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde.

31) Halfeti, Şanlıurfa

Şanlıurfa ilinin en turistik bölgesi Halfeti, Güneydoğu Anadolu’nun ilk ve tek cittaslow yani sakin şehri. Halfeti Ulu Cami, Halfeti Asma Köprüsü, Rumkale gibi bölgenin önemli noktalarını görebileceğiniz tekne turları Halfeti seyahatlerinin olmazsa olmazı.

Yeryüzünde siyah gülün yetiştiği tek yer olan ve 3000 yıllık tarihi ile her yıl binlerce turist ağırlayan Halfeti, 2023 yılının Şubat ayında gerçekleşen depremde oldukça hasar gördü.

32) Göbeklitepe Ören Yeri, Şanlıurfa

Dünyanın ilk tapınağının bulunduğu ve “Tarihin sıfır noktası” geçen Göbeklitepe Ören Yeri, 12000 yıllık tarihi ile Türkiye’nin popüler tarihi yerleri arasında.

Çok sayıda hayvan ve soyut semboller taşıyan dikilitaşların bulunduğu, dünyanın en eski inanç merkezi olan Göbeklitepe Ören Yeri, 2018 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne yer alıyor.

Minik bir not: Göbeklitepe Ören Yeri ziyaretine gelmişken Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret etmeyi unutmayın!

Göbeklitepe Ören Yeri hakkında bilmeniz gerekenlere bu yazımızdan ulaşabilir, sizler için hazırlamış olduğumuz infografiği inceleyebilirsiniz.

Şubat 2023’te gerçekleşen depremden sıfır hasarla çıkan arkeolojik alan şu anda deprem sebebiyle kapalı.

33) Harran Evleri, Şanlıurfa

Şanlıurfa merkezine 44 kilometre uzaklıkta yer alan Harran, yaşamın devam ettiği en eski kentlerden. Kavşak noktası, kervan gibi anlamlara gelen Harran’ın bilinene göre adı 4400 senedir hiç değişmemiş.

Tevrat’a göre Hz. İbrahim’in yaşadığı şehir olarak bilinen Harran, halk arasında “nefes alan evler” olarak adlandırılan Harran Evleri ile ünlü. Pişmiş toprak, yumurta akı, saman ve gül yağı kullanılarak yapılan bu yapılar 1979 senesinden beri koruma altında.

Bölgeye gerçekleştirecek olduğunuz ziyarette Harran Evleri’nin bazılarının içini ziyaret edebilir, buralarda sergilenen dönem kıyafetlerini ve bölge kültürüne ait objeleri görebilirsiniz.

Harran Evleri ve Harran hakkında detaylı bilgi için sizi bu yazımıza alalım. 

34) Aslantepe Ören Yeri, Malatya

Türkiye’nin en büyük höyüklerinden biri Malatya’ya 7 kilometre mesafede bulunan Aslantepe Ören Yeri. Burası Anadolu’daki ilk şehir devleti yapılarını ağırladığı gibi çok sayıda Roma ve Bizans Dönemi kalıntısı da barındırıyor.

Şubat 2023’te gerçekleşen deprem sebebiyle 7000 yıllık Aslantepe Ören Yeri’nin kerpiç duvarlarının pek çoğunda kaymalar gerçekleşmiş ve üst çatı örtüsünde çökmeler görülmüş. Depremin vermiş olduğu hasar sebebiyle Aslantepe Ören Yeri şu anda ziyarete kapalı.

35) Cehennem Mağaraları, Mersin

Yer altı sularının zaman içinde kireçlenip çökmesiyle oluşan iki obruk bugün Cennet Cehennem Mağaraları olarak adlandırılıyor ve Silifke’ye 25 kilometre mesafede bulunuyor.

Küçük obruk Cehennem olarak isimlendirilirken, büyük olan Cennet olarak geçiyor. Günümüzde Cehennem Mağarası ziyarete kapalıyken, 450 basamak ile iniş yapabileceğiniz Cennet Mağarası’nı ziyaret edebilirsiniz. Burada Zeus Tapınağı ve Meryem Ana Kilisesi var görebileceğiniz. 

36) Taş Köprü, Adana


Türkiye’nin popüler tarihi yerleri arasında yer alan Adana’nın simgesi Taş Köprü, şu anda dünya üzerinde kullanılan en eski köprü olarak biliniyor.

4. yüzyılda Roma İmparatorluğu tarafından Seyhan Nehri üzerine inşa ettirilen 319 metrelik Taş Köprü’nün 21 kemerinden şu anda yalnızca 14 tasi ayakta. Dikkat etmeniz gereken ise büyük kemerlerde bulunan 2 aslan kabarması!


37) St. Pierre Kilisesi, Antakya

“Hıristiyan” tanımının ilk nerede çıktığını biliyor musunuz? Cevabımız Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden olan Antakya!

Hac Dağı’nın eteklerinde konumlanan ve ilk mağara kilise olarak bilinen St. Pierre Kilisesi, Aziz Petrus’un “ilk Papa” kabul edildiği ve Katolik inancının tüm dünyaya yayıldığı merkez olarak, Hz. İsa’ya inananlara Hıristiyan adının da ilk kez verildiği yer.

Şubat 2023’te gerçekleşen depremden etkilenen ve duvarları çöken St. Pierre Kilisesi geçici olarak kapalı.

38) Mor Gabriel Manastırı, Mardin

Temelleri 397 senesinde atılan Mor Gabriel Manastırı, şu anda dünyada ayakta duran en eski Süryani manastırı olarak Mardin’in Midyat ilçesine 23 kilometre mesafede konumlanıyor.

Mor Şmuel ve Mor Şemun tarafından (Mor Süryanice “büyük” demek) dua etmek amacıyla kurulan Mor Gabriel Manastırı 2021 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor.

39) Çifte Minareli Medrese, Erzurum

Erzurum denildiğinde ilk akla gelen yapı Türkiye’nin popüler tarihi yerleri arasındaki Çifte Minareli Medrese. 13. yüzyıl sonlarında inşa edilen etkileyici Selçuklu yapısı şu anda sergi salonu ve müze olarak hizmet veriyor.

Minik bir not: Çifte Minareli Medrese’nin taç kapısı oldukça önemli Selçuklu taş süslemeleri taşıyor. İncelemeden geçmeyin!

40) Akdamar Kilisesi, Van

Van Gölü içinde yer alan adacıkları biliyorsunuz. Bunlardan biri Vaspurakan Hanedanlığı’ndan kalma eşsiz bir kilise barındırıyor: Akdamar Kilisesi.

Ortaçağ’dan günümüze uzanan Akdamar Kutsal Haç Kilisesi, eşsiz bir konuma inşa edilmiş bir Ermeni kilisesi. İsminin ardında ise bir hikaye yatıyor: Keşişin güzeller güzeli kızı Tamara’ya aşık olan bir çoban düzenli olarak kızı görmek için karşı kıyıdan buraya yüzüyor. Keşiş durumu anlayınca bir gece eline bir fener alıp, çobanı sanki kızıymış gibi kandırıyor. Keşiş oradan oraya koşup duruyor, çoban da onu takip edeyim derken yüzmekten o kadar yorgun düşüyor ki en sonunda “Ah Tamara!” diye bağıra bağıra boğulup ölüyor. Zavallı Tamara da kederinden hayatından oluyor.

Bir zaman sonra kilisenin adı Ahtamar olarak anılıyor, zamanla Akdamar’a dönüşüyor. 

Önceki İçerikKahve Kültürüyle Meşhur 22 Ülke
Sonraki İçerikGlasgow’da Görülecek Yerler
Ezgi Opan
Blogger, içerik yazarı, editör, besteci, söz yazarı, gitarist, turizmci, seyahat tutkunu, müzik ve kedilere hasta☺️

2 YORUMLAR

  1. GİRİŞ FİYATLARI BİRAZ PAHALI BAZI YERLERDE 100 TL NEDİR ÜLKEMİZİN ŞARTLARI BELLİ YERLİ TURİSTLERE BİRAZ DAHA UCUZ OLABİLİRDİ. ZATEN GEÇİNEMİYORUZ.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız