Balıkesir’de Gezilecek Yerler

0
35346
Şeytan Sofrası Ayvalık Balıkesir
Balıkesir’de Gezilecek Yerler

Balıkesir’in nereleri meşhur?

Balıkesir’in Kazdağları Milli Parkı, Antandros Antik Kenti, Manyas Gölü ve Kuş Cenneti gibi noktları oldukça meşhurdur.

Balıkesir hangi ayda gidilir?

Balıkesir’de deniz tatili yapmak için egüzel zaman aralığı haziran – eylül ayları olsa da her mevsimde Balıkesir ayrı bir güzeldir diyebiliriz.

Balıkesir Ne Yenir?

Balıkesir’de; Bigadiç Güveç, Balıkesir mantısı, Zerde ve Tirit gibi yemekleri yiyebilirsiniz.


Masmavi denizi, doğa harikası Kazdağları ve yaz aylarında şenlenen cıvıl cıvıl adalarıyla Marmara ve Ege Denizi’ne kıyısı bulunan Balıkesir, Türkiye’nin en kalabalık on yedinci şehri konumundadır. Dünyaca meşhur koylarıyla göreni kendine hayran bırakan eşsiz doğasıyla Balıkesir, ziyaretçilerine sahip olduğu antik kentleriyle doğa ile tarihin uyumla iç içe geçtiği zengin bir seyahat deneyimi sunuyor.

Mavi bayraklı plajlarıyla sadece yaz aylarında değil, her mevsim bünyesinde farklı güzellikler barındıran Balıkesir çevresinde gezilebilecek antik kent kalıntıları, doğal güzellikleri, koyları ve müzeleri merak ediyorsanız, görmeniz ve deneyimlemeniz gerekenleri sizler için yazdık.

Balıkesir Yemekleri, Balıkesir’de Ne Yenir?, Balıkesir Plajları ve Balıkesir’de Yapılacak Aktiviteler yazılarımıza da mutlaka göz atmalısınız.

1) Ayvalık

Ayvalık, Balıkesir
Ayvalık

Ayvalık, olağanüstü doğal güzelliğin ortasında bulunan tarihi bir şehrin eşsiz atmosferine sahiptir. 18. ve 19. yüzyıl yaşam izleri hala sokaklarda görülebilir. İlçenin balıkçılık kültürü ve diğer denizcilik faaliyetleri, zeytin yetiştiriciliği ve zeytinyağı üretimi ile birlikte sadece ekonomiyi değil, bölgenin yaşamını derinden şekillendirmiş.

Ayvalık’ta şehir hayatı, Akdeniz kültürünün sonsuz hissini taşımaktadır. Çamlık ormanının üzerinde bulunan bir tepede bulunan Şeytan Sofrası, Ayvalık’ın en güzel noktalarından biri ve ziyaretçiler tarafından görülmesi gereken adeta bir doğa harikası. Şeytan Sofrası, eski bir lav konisi ve bölgenin geleneksel, alçak, yuvarlak yemek masalarına benziyor. Günümüzde bir demir kafesle kaplı olan kayanın üzerinde şeytanın ayak izi bulunduğuna inanılıyor. Şeytan Sofrası, Ayvalık takımadalarının panoramik manzarasına sahip ve bu özelliğiyle Türkiye’de günbatımının en güzel izlendiği noktaları arasında yerini alıyor.

Ayvalık konumu

2) Cunda (Alibey) Adası

Cunda Adası Balıkesir
Cunda Adası

Eşsiz güzellikte doğanın huzurla buluştuğu Alibey (Cunda) Adası, Türkiye’nin en popüler yerlerinden biridir. Cunda Adası, araç trafiğinin bulunduğu bir geçit ile Ayvalık’a bağlanıyıor. Yaz aylarında Ayvalık ve Cunda Adası arasında saatlik tekne gezileri yapılıyor.

Neo-klasik tarzdan hoşlanan ziyaretçiler, taş binalar ve doğa arasında mükemmel bir uyumun hakim olduğu Cunda Adasından daha iyi bir yer bulmakta zorlanabilirler.

Deniz ürünleri restoranlarında sunulan Cunda Adası’nın ünlü balığı Papalina ve diğer deniz ürünleri ve mezelerin yanı sıra zeytinyağı ile hazırlanan sebze yemekleri kesinlikle denemenizi öneriyoruz.

Cunda Adası konumu

3) Kapıdağ Yarımadası

Kapıdağ Yarımadası Balıkesir
Kapıdağ Yarımadası

Kapıdağ Yarımadası, yaz aylarında turizm açısından oldukça canlı bir bölge. Balıkesir’in Erdek ilçesine yakın bir konumda bulunan Kapıdağ Yarımadası, doğal güzellikler ve tarihi bakımdan çok zengin. Yarımadanın en yüksek kısmında bulunan Kirazlı Manastırı, gün batımını izlemek için harika bir nokta. Ayrıca, Hadrianus Tapınağı ve Kyzikos Antik Kenti de bu bölgede bulunuyor.

Erdek ve Bandırma Körfezleri arasında yer alan Yarımada, ormanla kaplı dağlardan oluşuyor ve sahillerle çevrili. Kapıdağ, Balıkesir’i ziyaret eden turistlerin görmesi gereken en eşsiz bölgelerden birisi.

Kapıdağ Yarımadası konumu

4) Antandros Antik Kenti

Antandros Antik Kenti
Antandros Antik Kenti

Sadece 17 yıl önce, gezginlerin neredeyse hiçbiri Edremit Körfezi’nde bulunan antik Antandros antik kentinin kalıntılarının varlığını bilmiyordu. Bir zamanların güçlü Antandros şehrinin tek görünür izleri, bir zeytinlikte gizlenmiş ve dağınık bina parçaları olarak görünüyordu. Ancak, o zamandan beri çok şey değişti ve Profesör Gürcan Polat liderliğindeki araştırmacı ekibi Antandros’ta olağanüstü keşifler yaparak Balıkesir’in en güzel tarihi yerlerinden birini ortaya çıkardı.

Antandros antik kentini ziyaretçiler için kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biri yapan en büyük cazibesi, mozaik zemin ve duvar freskleriyle süslenmiş ve harika bir şekilde korunmuş bir Roma Evi.

Altınoluk’ta bulunan Antandros antik kentine ulaşım özel araçla veya Balıkesir’den kalkan otobüslerle yapılabilir.

Antandros Antik Kenti konumu

5) Kyzikos Antik Kenti

Kyzikos Antik Kenti
Kyzikos Antik Kenti

Bandırma ile Erdek arasındaki karayolu üzerinde, Kapıdağ Yarımadası’nın güney eteklerinde yer alan Kyzikos Antik Kenti’ne ait kalıntılar, günümüzde hâlâ görülebiliyor. Bölgedeki insan yerleşimi Neolitik Çağ’da başlamış ve Kalkolitik Çağ boyunca devam etmiş. Kyzikos şehri, adını kurucusu Kral Kyzikos’tan alır. Erdek’i ele geçiren Kral Kyzikos, şehri daha sonra bölgenin başkenti olan önemli bir ticaret merkezi haline getirmiş.

Kyzikos şehri, tarih boyunca yaşanan depremler sonucunda büyük yıkımlar yaşamıştır ve 23 Eylül 1063 tarihinde gerçekleşen en yıkıcı deprem sonucunda şehir tamamen harap oldu. Depremler, antik çağda dünyanın sekizinci harikası olan Hadrian Tapınağının yanı sıra Kyzikos Amfitiyatrosu ve şehrin olağanüstü yapısında yıkıma neden oldu. Depremler sonucunda zamanın ünlü Kyzikos şehri terk edildi.

Üç limanı, şarabı, zeytinyağı, buğday, mermer, sikke ve parfümleri ile ünlü şehir çorak bir arazi haline gelse de, kalıntıları ve tarihsel değeriyle Balıkesir’de görülmesi gereken yerler arasındadır.

Kyzikos Antik Kenti

6) Balıkesir Saat Kulesi

Balıkesir Saat Kulesi
Balıkesir Saat Kulesi

Balıkesir Saat Kulesi, Balıkesir’in merkezinde ve Belediye parkının içinde yer alıyor. Tarihi saat Kulesi, 1827 yılında Silistre Valisi Girit-i Zade Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış. Galata Kulesi’nin bir benzeri olarak yaptırılan saat kulesi, 1897 yılındaki depremde zarar görünce 1901 yılında Mutasarrıf Ömer Ali Bey tarafından tekrar yaptırılmış.

Üst tarafında bulunan kubbeli köşküyle şehrin görüntüsüne tarihi bir hava katan saat kulesinin üst bölümünde her cephede olmak üzere yuvarlak kadranlı saatler bulunuyor.

Balıkesir Saat Kulesi konumu

7) Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi

Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi
Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi

Müze binası 1840 yılında inşa edilmiş bir konak eviydi. Kurtuluş Savaşı sırasında yerel bir merkez olarak kullanılan konak, daha sonra müzeye dönüştürülmüş. Müzenin giriş katında, Kurtuluş Savaşı sırasında Balıkesir’de düzenlenen çeşitli kongreler, Kurtuluş Savaşı kahramanlarının kişisel eşyaları ve fotoğrafları Modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafları, Balıkesir’e yaptığı ziyaret sırasında alınan belgeler ve kararlar sergilenmektedir.

Binanın ikinci katında, tarih boyunca Balıkesir’in zaman çizelgesini temsil eden kronolojik bir düzen izleyerek, yerel arkeolojik kazılar sırasında ortaya çıkarılan eserler bulunmaktadır. Müze her gün halka açık ve girişi ücretsiz.

Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi konumu

8) Zağnos Paşa Camii ve Külliyesi

Zağnos Paşa Camii ve Külliyesi
Zağnos Paşa Camii ve Külliyesi

1461 yılında inşa edilmiş Zağnos Paşa Camii Külliyesi oldukça iyi korunmuş bir mimari güzelliğe sahip. 1908 depreminden sonra yeniden inşa edilen cami, dört büyük sütun üzerine oturmuş göz alıcı bir kubbe ile kaplı bir kare plan üzerine inşa edilmiş. Camii, Yunan ve Ermeni ustaları tarafından yaratılan Osmanlı mimari sanatı tarzında.

Camiinin Kubbesi, çiçekler ve lalelerle süslenmiş. Camiinin Barok mimari tarzındaki taş duvar minareleri ziyaretçiler için gerçekten etkileyici bir tarihi görsel şölen sunuyor. Balıkesir’in simge yapılarından olan Camiinin görsel güzelliği yanı sıra, tarihi bir diğer önemi de Kurtuluş Savaşı sırasında Mehmet Akif Ersoy’un bu Camiide hutbe vermiş olması. Ayrıca hamam ve türbelerden oluşan külliye de, kesinlikle görülmeye değer.

Zağnos Paşa Camii ve Külliyesi konumu

9) Yıldırım Camii (Eski Camii) ve Külliyesi

Zağnos Paşa Camii ve Külliyesi
Zağnos Paşa Camii ve Külliyesi

Osmanlı Sultan Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan Yıldırım Camii ve Külliyesi, 1338 yılında büyük bir avlu etrafında inşa edilmiş. Yapı, dikdörtgen bir plan üzerinde oturtulmuş taş duvardan yapılmış.

1876 yılında yaşanan depremden dolayı zarar gören Camiinin kubbesi zarar görmüş; fakat daha sonra onarılarak günümüze kadar ulaşmış.

Yıldırım Camii (Eski Camii) ve Külliyesi konumu

10) Değirmen Boğazı Tabiat Parkı

Değirmen Boğazı Tabiat Parkı Balıkesir
Değirmen Boğazı Tabiat Parkı

Değirmen Boğazı Tabiat Parkı içinde barındırdığı birçok çeşitli ağaç ve piknik alanıyla Balıkesir’in görülmesi gereken doğal güzelliklerin başında yer alır.

İki tepe arasında bulunan Değirmen Boğazı Tabiat Parkı hafta sonları ve tatil günlerinde ziyaretçi akınına uğrar. Balıkesir-Bursa karayolunun 10. Kilometresinde bulunan tabiat parkında keyifli bir öğleden sonra geçirebilirsiniz.

Değirmen Boğazı Tabiat Parkı konumu

11) Kaz Dağı Milli Parkı

Kaz Dağları Balıkesir
Kaz Dağı Milli Parkı

Kaz Dağı, 1994 yılında Milli Park ilan edilmiş. 21.450 hektarlık bir alanı kaplayan Milli park, ziyaretçilere tertemiz bir hava ve olağanüstü bir doğa vaat etmekte. Kaz Dağı Milli Parkında 101 aileden 900 kayıtlı bitki türü var. Türkiye’ye özel en az 68 nadir bitki bulunuyor ve bunların 23’ü milli Park’a endemikt. Parkta yaşayan en önemli hayvan türleri ise ayı, yaban domuzu, kurt, karaca, tilki, porsuk ve sansar.

Doğal kaynakları, farklı ormanlar, vadiler ve şelaleler ile Kazdağı Milli Parkı, doğa severler için burası adeta bir cennet. Milli parkı ziyaret eden gezginler tertemiz havayı solumanın yanı sıra, ormanda yürüyüş, dağ bisikleti, Jeep safari, binicilik, tepe tırmanışı, nehirlerde yüzme gibi keyifli aktivitelerle zaman geçirebilir. Aynı zamanda İda Dağı olarak da adlandırılan Kaz Dağları, Türkiye’nin Ege ve Marmara bölgelerini ayıran Biga Yarımadası’nın en yüksek dağı.

Zengin flora ve faunası, tarihi kalıntıları ve yeşil doğası ile İda Dağı, Edremit ve Balıkesir’in eşsiz güzelliklerinden sadece biri değil, aynı zamanda dünyanın olağanüstü güzelliklerinden biri. Dağ, mitolojik zamanda İda Dağı efsanesi ile ünlü.

Daha fazlası için: Kazdağları Gezi Rehberi

Kaz Dağı Milli Parkı konumu

12) Manyas Kuş Gölü

Manyas Kuş Gölü
Manyas Kuş Gölü

Balıkesir’i ziyaret eden doğa severlerin kesinlikle görmesi gereken bir diğer doğal cennet ise Manyas Kuş Gölü. Kuş Cenneti alanı 1959 yılında Milli park ilan edilmiş. Kuş Cenneti Milli Parkı’ndaki temel ağaç türleri, gölün güney ve doğu kıyılarında bulunan Söğüt ve Ilgın ağaçlarıdır.

Tüm sazlık ve diğer otların yanı sıra, yüzlerce çiçekli bitki türü de bulunmaktadır. Tatlı su ıstakozu, yeşil kurbağalar ve ağaç kurbağalarının sürekli olarak bulunduğu göl, aynı zamanda bas, pike, kefal ve sazan da dahil olmak üzere 20’den fazla balık türünün yaşam alanıdır.

Kuş Cenneti Milli Parkı, günümüzde eskisi kadar çok çeşitli kuş türlerine ev sahipliği yapmasa da, göçmen kuşlar için önemli bir duraktır ve bu özelliğiyle fotoğraf tutkunlarının vazgeçemediği bir cazibe merkezi. Kuş Cenneti Milli Parkı’nı ziyaret eden 246 kuş türü olduğu tahmin ediliyor. Kuşlar ve genel olarak park hakkında ayrıntılı bilgi, parkın içindeki müze tarafından sağlanıyor.

Manyas Kuş Gölü konumu

Önceki İçerikSeyahat Edenler İçin Beslenme Önerileri
Sonraki İçerikBeyrut’ta Gezilecek Yerler
Sena Özkurt
Çocukluğundan beri atlas karıştıran ve en büyük hayallerinden biri bir gün Avustralya'ya da adım atmak olan bir gezgin adayı. Kültürel devr-i alem yapmak için Boğaziçi'nde Batı Dilleri ve Edebiyatları okudu. Şimdi de seyahatseverleri dünyaya bağlamak için çalışıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız