Gaziantep Gezilecek Yerler: Mutlaka Ziyaret Edilmesi Gereken 101 Yer

0
68332
Gaziantep Gezilecek Yerler
Gaziantep Gezilecek Yerler

Antep bir günde gezilir mi?

Gaziantep’i gezmek için ayırmanız gereken süre, görmek istediğini yerlere göre değişikilik gösterebilir fakat ayrıntılı bir seyahat yapmak için buraya 2-3 gününüzü ayırmanız gerekiyor.

Gaziantep ne yenir?

Gaziantep’te yiyebileceğiniz yemekler arasında; fıstıklı baklava, katmer, Beyran çorbası, küşleme, nohut dürüm ve kahke gibi lezzetler bulunuyor.

Gaziantep ne alınır?

Gaziantep seyahatinizde; zahter ve ipek pul biber gibi baharatlar, yemeni, el işçiliği ile yapılmış ayakkabılar ya da bakır ürünler alabilirsiniz.


Akdeniz Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin birleşme noktasında konumlanan Gaziantep, 2016 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na “Gastronomi” alanında dâhil edildi. Ülkemizin en önemli şehirlerinden birisi olan Gaziantep sadece mutfağı ile değil hanları, hamamları ve hayranlık uyandıran tarihi yapıları ile de dikkat çekiyor.

Dünya üzerinde hala yaşanılan en eski şehirlerinden birisi olan Gaziantep, Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan göz alıcı mozaiklerin sergilendiği Zeugma Mozaik Müzesi ile ön plana çıkıyor. Şehre su sağlamak amacıyla yapılan kastel yapılarının en güzellerine ev sahipliği yapan Gaziantep, sadece tarihi değil doğal güzellikleriyle de ziyaretçilerini etkiliyor.

Gelin, hem göz hem de karın doyuran güzel şehir Gaziantep’teki gezilecek yerlere daha yakından bakalım.

İçindekiler

1) Zeugma Antik Kenti

Zeugma (Belkıs), Gaziantep
Zeugma (Belkıs), Gaziantep

Gaziantep’te gezilecek yerlerin başındaki Zeugma Antik Kenti, Nizip ilçesine bağlı Belkıs Köyü’nde yer alıyor. İl merkezine 57 kilometre mesafedeki Zeugma Antik Kenti, ilçe merkezinin 10 kilometre doğusunda konumlanıyor. Villalardaki mozaik döşemeleri dünyaca ünlü olan Zeugma, Büyük İskender’in generallerinden 1. Seleukos tarafından kurulmuş.

Roma İmparatorluğu’nun önemli kentlerinden birisi olan Zeugma Antik Kenti, haftanın her günü 08:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Zeugma Antik Kenti konumu

Zeugma Antik Kenti giriş ücreti
  • Müze Kartlılar antik kente ücretsiz olarak girebilirler.
  • Müze Kart’siz giriş ücreti: 100 TL

2) Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi
Zeugma Mozaik Müzesi

“Çingene Kızı” isimli mozaik ile öne çıkan Zeugma Mozaik Müzesi, dünyanın ikinci en büyük mozaik müzesi olma özelliğini taşıyor. Gaziantep gezilecek yerler listesinin üst sıralarında yer alan Zeugma Mozaik Müzesi, 2011 yılında açılmış. Zeugma Mozaik Müzesi’nde Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan etkileyici mozaikler ve arkeolojik eserler sergileniyor.

2023 yılında yaşanılan büyük depremi hasar görmeden atlatan Zeugma Mozaik Müzesi, haftanın her günü 08:30 – 17:30 saatleri arasında gezilebiliyor.

Zeugma Mozaik Müzesi konumu

Zeugma Mozaik Müzesi giriş ücreti
  • Müze Kart ile ücret ödemeden giriliyor.
  • Müze Kart’sız giriş ücreti: 280 TL


Tuğba’nın notu: Zeugma Mozaik Müzei içinde bulunan hediyelik eşya dükkanından sevdikleriniz ve kendiniz için mozaik desenli ya da yöresel hediyelik ürünler alabilirsiniz.

3) Gaziantep Kalesi

Gaziantep Kalesi
Gaziantep Kalesi

Şehrin simgelerinden bir tanesi olarak görülen Gaziantep Kalesi, şehir merkezinde bir tepenin üzerinde yer alıyor. Gaziantep Kalesi’nin yapılma zamanı tam olarak bilinmese de kalenin Hititler Dönemi’nde gözlem kulesi olarak kullanıldığı düşünülüyor. Alleben Deresi’nin güney kenarındaki Gaziantep Kalesi, günümüzde “Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi” olarak hizmet veriyor.

Gaziantep Kalesi konumu

4) Panorama 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi

Panorama 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi
Panorama 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi

Gaziantep Kalesi içerisindeki Panorama 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi, 2009 yılında ziyarete açılmış. İstiklal Savaşı’nda Antep halkı tarafından verilen kahramanca mücadelenin anlatıldığı müzede; Antep Savunması’nın teşkilat yapısı, cepheler ve abide şahsiyetlerin kronolojik olarak resimleri, rölyefleri, heykelleri ve maketleri sergileniyor.

Gaziantep 25 Aralık Panorama Müzesi haftanın her günü 08:30 – 17:30 saatleri arasında hizmet veriyor.

Panorama 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi konumu

Panorama 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi giriş ücreti
  • Tam bilet ücreti: 30 TL
  • İndirimli bilet ücreti: 26 TL
  • Öğretmenler, öğrenciler, 65 yaş üstü kişiler, gazi ve şehit yakınları müzeyi ücretsiz olarak gezebiliyor.
  • MüzeKart ile ücretsiz. (Harem Dairesi ve Aya İrini Müzesi hariç)

5) Rumkale

Rumkale
Rumkale

Gaziantep’in Nizip ilçesi sınırları içindeki Rumkale veya Urumgala, günümüzde Nizip – Birecik Baraj Gölü’nün oluşmasıyla ortaya çıkan bir yarımadada konumlanıyor. Şehrin simgelerinden birisi olan Rumkale’deki mimari kalıntılar Geç Roma ve Orta Çağ özelliklerini taşıyor.

Rumkale bir yarımada üzerinde olduğu ve yarımadanın hendek ile bağlantısı kesildiği için ulaşım Gaziantep’in Yavuzeli ilçesine 25 kilometre uzaklıktaki Kasaba Köyü’nden veya Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinden tekneler ile yapılıyor. Rumkale’de görülecek yerlerin başında Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı ve su sarnıçları geliyor.

Rumkale konumu

6) Bakırcılar Çarşısı

Bakırcılar Çarşısı
Bakırcılar Çarşısı

Adını orada satılan bakır eşyalardan alan Bakırcılar Çarşısı, şehir merkezinde yer alıyor. Gaziantep’te 400 yıllık geçmişi olan bakır işçiliği sanatının örneklerini görebileceğiniz Bakırcılar Çarşısı’ndaki ahşap kaplamalı dükkânlar ve taş döşenmiş sokaklar ziyaretçilerini zamanda güzel bir yolculuğa çıkarıyor.

Bakırcılar Çarşısı’ndaki dükkânların ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmese de 19. yüzyılda yapıldıkları düşünülüyor. Tek katlı dükkânlardan oluşan Bakırcılar Çarşısı, şehrin hanlar bölgesi içerisinde yer alıyor.

Bakırcılar Çarşısı konumu

7) Gaziantep Arkeoloji Müzesi

Gaziantep Arkeoloji Müzesi
Gaziantep Arkeoloji Müzesi

Şehir merkezinde İstasyon Caddesi üzerindeki Gaziantep Arkeoloji Müzesi, şehirdeki ilk müze olarak 1944 yılında Halkevi’nde hizmete açılmış. Sonrasında Nuri Mehmet Paşa Cami’ne ve 1969 yılında inşaatı biten günümüzdeki binasına taşınan Arkeoloji Müzesi’nde zengin bir koleksiyon sergileniyor.

Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde jeolojik dönem fosil ve kayaçları, nesli tükenmiş olan Maraş Filinin iskeletleri, geç Hitit Dönemi, Klasik/Helenistik ve Roma Dönemi buluntuları, Karkamış Antik Kenti buluntuları, Gaziantep İslam Dönemi ve Osmanlı Dönemi’nde ele geçen buluntular sergileniyor. Haftanın her günü açık olan Gaziantep Arkeoloji Müzesi, 08:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Gaziantep Arkeoloji Müzesi konumu

Gaziantep Arkeoloji Müzesi giriş ücreti
  • Müze Kart ile ücretsiz olarak girilebiliyor.
  • Müze Kart’sız giriş ücreti: 75 TL

8) Tarihi Bey Mahallesi

Tarihi Bey Mahallesi
Tarihi Bey Mahallesi

Şehrin en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Bey Mahallesi, tarihi taş konakları ile ziyaretçilerini zamanda kısa bir yolculuğa çıkarıyor. Gaziantep’in tarihine tanıklık eden sivil mimari örneklerinin yer aldığı Bey Mahallesi, şehirde mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Çok sayıda dizi ve filmin çekildiği Tarihi Bey Mahallesi’nde; Atatürk Evi, Oyun ve Oyuncak Müzesi, Hasan Süzer Etnografya Müzesi ve Ali İhsan Göğüş Müzesi gibi Gaziantep’in turistik noktaları yer alıyor.

Tarihi Bey Mahallesi konumu

Tuğba’nın notu: Tarihi Bey Mahallesi’nde gezerken burada bulunan lokal mekanlardan birinde Beyran çorbası içebilirsiniz.

9) Tarihi Antep Evleri

Tarihi Antep Evleri
Tarihi Antep Evleri

Kesme taş kullanılarak yapılan Antep evleri, yukarıda anlattığımız Tarihi Bey Mahallesi’nde konumlanıyor. Genellikle bir ya da iki katlı olan bu evlerde sergâh denilen geniş bir avlu kısmı bulunuyor. Güvercinlik olarak da adlandırılan geniş bir terasa sahip olan Tarihi Antep Evleri, yakın zamanda yenilenerek güzel bir görünüme kavuşmuş. Kimi butik otel kimisi de halen ev olarak kullanılan Antep evlerini görmeden şehirden ayrılmayın deriz.

10) Gaziantep Atatürk Anı Müzesi

Gaziantep Atatürk Anı Müzesi
Gaziantep Atatürk Anı Müzesi

Tarihi Antep Evleri’nin bir tanesinin içindeki Gaziantep Atatürk Anı Müzesi, 2013 yılında hizmete açılmış. 26 Ocak 1933 tarihinde Gaziantep’i ziyaret eden Atatürk, dönemin Valisi Lütfi Bey ve Belediye Başkanı Hamdi Kutlar’ın teklifi ve il meclisinin kararıyla tarihi “Bey Mahallesi” nüfusuna kaydedilmiş. O günden beri Gazianteplilerin fahri hemşerisi olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hatırasına açılan müzede, Atatürk’ün Gaziantep’i ziyareti sırasında kullandığı eşya sergileniyor. Müzede ayrıca dönemin Gaziantep’i ve Gaziantep Savunması, eserlerle ve görsel sunumlarla ziyaretçilere aktarılıyor.

Gaziantep Atatürk Anı Müzesi’ni haftanın her günü saat 08:30 – 17:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Gaziantep Atatürk Anı Müzesi konumu

Gaziantep Atatürk Anı Müzesi giriş ücreti
  • Giriş ücreti: 15 TL
  • Müzeyi, öğrenciler, gazi, şehit yakınları, 65 yaş üstü kişiler, engelliler, öğretmenler ve sağlık çalışanları kimlik kartlarını gösterip müzeyi ücretsiz bir şekilde gezebiliyorlar


Tuğba’nın notu: Müzenin büyük bir ağacın kapladığı bir avlusu bulunuyor. Bu arada kısa bir mola vererek dinlenebilirsiniz.

11) Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi
Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Ülkemizin 4. oyuncak müzesi olan Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, 2013 yılında açılmış. Bey Mahallesi’nde tarihi bir Antep evinde hizmet veren müzede; Sunay Akın’ın küratörlüğünde 1700 – 1990 yıllarına ait el yapımı oyuncaklar ve serilerinin ilk üretimi olan çizgi film, sinema filmi ve masal karakterlerinin bulunduğu 600’e yakın oyuncak sergileniyor.

Haftanın her günü saat 08:30 – 17:30 saatlerinde açık olan müzenin giriş ücreti 15 TL. Müzeye 18 yaşın üstündeki öğrenciler, gazi, şehit yakını, 65 yaş üstü kişiler, engelliler, öğretmenler ve sağlık çalışanları ücret ödemeden girebiliyorlar.

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi konumu

12) Hasan Süzer Etnografya Müzesi

Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Tarihi Bey Mahallesi’nde Hanifioğlu Sokak’taki tarihi bir konakta hizmet veriyor. Üç kattan oluşan müzede eski zamanlardaki Antep halkının ev yaşantısı ve etnografik yapısı mankenler kullanılarak anlatılıyor. Müze Kart ile ücretsiz olarak gezebileceğiniz Hasan Süzer Etnografya Müzesi’ne girişlerde kartı olmayanlar 60 TL ödüyor.

Hasan Süzer Etnografya Müzesi konumu

Hasan Süzer Etnografya Müzesi giriş ücreti
  • Müze Kart ile ücretsiz olarak gezebiliyor.
  • Müze Kart’sız giriş ücreti: 60 TL


Tuğba’nın notu: Müze geçici olarak kapalı.

13) Ali İhsan Göğüş Müzesi

Ülkemizin ilk Turizm ve Tanıtma Bakanlarından Ali İhsan Göğüş’ün kızı Gazeteci – Yazar Zeynep Göğüş tarafından düzenlenen müze, 2014 yılında ziyarete açılmış. Bey Mahallesi’ndeki tarihi bir Antep evinde hizmet veren Ali İhsan Göğüş Müzesi’nde, Ali İhsan Göğüş’ün kişisel eşyası sergileniyor. Bir biyografi müzesi olan binada Ali İhsan Göğüş’ün milletvekilliği, bakanlığı, gazeteciliği ve sosyal hayattaki yaşantısını anlatan nesneler bulunuyor. Ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiz Ali İhsan Göğüş Müzesi’nin teras katında bir kafeterya yer alıyor.

Ali İhsan Göğüş Müzesi konumu

Tuğba’nın notu: Müzeyi gezdikten sonra terastaki kafede oturup bir şeyler içebilirsiniz.

14) Elmacı (Almacı) Pazarı

Elmacı (Almacı) Pazarı
Elmacı (Almacı) Pazarı

Gaziantep’in en eski çarşısı olarak bilinen Elmacı Pazarı, 250 yıllık bir geçmişe sahip. Ahilik anlayışı, kültürel tarihi ve kuşaktan kuşağa aktarılan meslekleriyle öne çıkan Almacı Pazarı, şehir merkezinde konumlanıyor. Eskiden elma meyvesinin nadir bulunması ve bu tarihi pazarda tane ile satılması nedeniyle Elmacı veya Almacı Pazarı adını alan pazarda, günümüzde Antep fıstığı, baharat, salça, şarküteri ürünleri ve yöresel lezzetler satılıyor.

Elmacı (Almacı) Pazarı konumu

15) Dülükbaba Tabiat Parkı

Gaziantep’in Şehitkamil ilçesi sınırlarındaki Dülükbaba Tabiat Parkı, il merkezine 8 kilometre mesafede yer alıyor. Gaziantep – Adana karayolu üzerindeki parkta; karaçam, kızılçam, sedir, kiraz ve meşe ağaçları bulunuyor. Doğa içerisinde güzel vakit geçirebileceğiniz

Dülükbaba Tabiat Parkı konumu

Dülükbaba Tabiat Parkı giriş ücreti
  • Araba başına giriş ücreti: 20 TL
  • Yaya giriş ücreti: 5 TL

16) Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Emine Göğüş Mutfak Müzesi
Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Ülkemizin ilk gastronomi müzesi olan Emine Göğüş Mutfak Müzesi, 2008 yılında açılmış. Bir gastronomi şehri olan Gaziantep’te geçmişten günümüze kadar uzanan yemek kültürünün anlatıldığı müzede eski mutfak ürünleri sergileniyor.

Gaziantep Kalesi’nin güneyindeki Göğüş Konağı’nda hizmet veren Mutfak Müzesi, haftanın her günü saat 08:30 – 17:30 saatleri arasında ziyarete açık.

Emine Göğüş Mutfak Müzesi konumu

Emine Göğüş Mutfak Müzesi giriş ücreti
  • Giriş ücreti: 15 TL
  • 18 yaş üzerindeki öğrenciler, gazi, şehit yakınları, 65 yaş üstü kişiler, engelliler, öğretmenler ve sağlık çalışanları müzeye ücretsiz girebiliyorlar.

17) Şahinbey Milli Mücadele Müzesi

Şahinbey Milli Mücadele Müzesi
Şahinbey Milli Mücadele Müzesi

Şehir merkezine yakın bir konumdaki Şahinbey Milli Mücadele Müzesi, Ulucanlar Mahallesi Şehitler Caddesi üzerinde konumlanıyor. Müzede Anteplilerin İngiliz ve Fransız işgaline karşı yürüttüğü ve “Gazi” unvanını kazandığı savunmanın önemi anlatılıyor. Kronolojik bir şekilde tasarlanan 12 odalı tarihi yapıyı, haftanın her günü 09:00 – 18:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Şahinbey Milli Mücadele Müzesi konumu

18) Gaziantep Botanik Bahçesi

Gaziantep Botanik Bahçesi
Gaziantep Botanik Bahçesi

Gazi Mahallesi’nde Zübeyde Hanım Bulvarı üzerinde yer alan Botanik Bahçe, il merkezine sadece 3 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. 2009 yılında açılan Gaziantep Botanik Bahçesi, 17 bin metrekarelik bir alana kurulu. Bir eğitim merkezi olarak açılan Botanik Bahçe; ilk, orta ve yüksekokullardaki öğrencilere bitkileri tanıtmak amacıyla eğitimler veriyor. Ücretsiz olarak gezebileceğiniz Gaziantep Botanik Bahçesi’nde; su bitkileri bahçesi, gül bahçesi, kaya bahçesi, Japon bahçesi ve Zen bahçesi gibi bölümler yer alıyor.

Gaziantep Botanik Bahçesi konumu

19) Gaziantep Masal Park

Çocuklarınızla birlikte ziyaret edebileceğiniz Gaziantep Masal Park, 2008 yılında açılmış. 80 bin metrekarelik bir alana kurulu olan Gaziantep Masal Park’ta Türk ve dünya masal kahramanlarının heykelleri ve rölyef eserleri sergileniyor. Parkta ayrıca çocuklar için hazırlanmış olan oyun alanları yer alıyor.

Gaziantep Masal Park konumu

Tuğba’nın notu: Park içerisinde bulunan kafe ve dinlenme alanları da oldukça keyifli olduğu için burada dinlenmek amaçlı ufak bir mola da verebilirsiniz.

20) Kavaklık Parkı

Gaziantep Masal Park’ın hemen yanı başındaki Kavaklık Parkı, şehirde gezilmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Yürüyüş yolları, oturma alanları, kafeleri ve çevre düzenlemesi ile ziyaretçilerine güzel bir deneyim sunan Kavaklık Parkı, şehir içinde nefes alınabilecek güzel bir nokta olarak karşımıza çıkıyor. Sizler de Kavaklık Parkı’nı şehrin kalabalığından biraz uzaklaşmak ve spor yapmak için tercih edebilirsiniz.

Kavaklık Parkı konumu

21) Gaziantep Festival Park

Gaziantep Botanik Bahçesi’nin içindeki Festival Park’ta çeşitli zamanlarda kültürel etkinlikler düzenleniyor. Örneğin, parkta GastroAntep Kültür Yolu Festivali kapsamında konserler veriliyor. Parktaki zeytin ağaçları da görkemli görüntüsü ile ziyaretçilerini etkiliyor.

Gaziantep Festival Park konumu

22) Hamam Müzesi

Hamam Müzesi
Hamam Müzesi

Gaziantep Kalesi’nin yanı başındaki Hamam Müzesi, Osmanlı hamam mimarisinin en güzel örneklerinden birisi olan külliyenin hamam bölümünde hizmet veriyor. Lala Mustafa Paşa tarafından 1577 yılında yaptırılan tarihi binada günümüzde Gaziantep hamam kültürü yaşatılıyor.

Müzeyi haftanın her günü saat 08:30 – 17:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Hamam Müzesi konumu

Hamam Müzesi giriş ücreti
  • Giriş ücreti: 15 TL
  • Öğrenciler, gazi, şehit yakınları, 65 yaş üstü kişiler, engelliler, öğretmenler ve sağlık çalışanları kimliklerini göstererek müzeyi ücretsiz olarak gezebiliyorlar.

23) Kurtuluş Cami

Kurtuluş Cami
Kurtuluş Cami

Antep Meryem Ana Kilisesi veya Surp Asdvadzadzin Katedrali olarak da bilinen Kurtuluş Cami, 1893 – 1892 yılları arasında bir Ermeni kilisesi olarak inşa edilmiş. Gaziantep’te gezilecek tarihi yerler arasındaki Kurtuluş Cami, şehir merkezindeki Tepebaşı Mahallesi’nde yer alıyor. Mimar Sarkis Balyan’ın eseri olan tarihi bina, şehirde Ermeniler tarafından yapılan en büyük yapılardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. 1980’lerden beri cami olarak hizmet veren Kurtuluş Cami, gotik bir üsluba sahip.

Kurtuluş Cami konumu

24) Pişirici Mescidi ve Kasteli

Pişirici Mescidi ve Kasteli
Pişirici Mescidi ve Kasteli

Anadolu Türk mimarisinde sadece Gaziantep’te bulunan kasteller evlerin su ihtiyacını karşılayabilmek için yapılmış. Bu kastellerin en güzel örneklerinden birisi olan Pişirici Kasteli, Gaziantep’in merkez ilçesi Şahinbey’de Suyabatmaz Mahallesi’nde Pişirici ile Müftü sokaklarının kesiştiği yerde bulunuyor.

Şehrin en eski kasteli olan Pişirici Kasteli, 13. yüzyılda inşa edilmiş. Pişirici Mescidi ve Kasteli’nin girişinde havuz, banyo ve tuvaletler yer alıyor. Tavan kısmı oyma taştan yapılmış olan Pişirici Mescidi’nin tam ortasında yüzlerce yıldır kaynayan berrak su dikkat çekiyor. Ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz Pişirici Mescidi ve Kasteli, Gaziantep’te gezilecek tarihi yerler arasında bulunuyor.

Pişirici Mescidi ve Kasteli konumu

25) Gaziantep Ağa Cami

Gaziantep Ağa Cami
Gaziantep Ağa Cami

Tunuslu Antep Kaymakamı Ferruh Ağa tarafından 1554 – 1559 yılları arasında yaptırılan Gaziantep Ağa Cami, Pişirici Mescidi ve Kasteli’nin hemen karşısında yer alıyor. Caminin kitabesinde, Ağa Cami’nin 1799 – 1800 tarihleri arasında tamir edildiği yazıyor. Dikdörtgen plana sahip olan Gaziantep Ağa Cami, yığma sütunlarla 6 bölüme ayrılmış. Sade bir mimarisi olan Ağa Cami, şehirde ziyaret edilmesi gereken yerlerin arasında bulunuyor.

Gaziantep Ağa Cami konumu

26) Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi

Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi
Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi

Bayaz Ahmet Efendi tarafından 1909 yılında yaptırılan Bayazhan’da hizmet veren Gaziantep Kent Müzesi, 2009 yılında açılmış. Osmanlı Han mimarisine uygun olarak inşa edilen Bayazhan, iki katlı ve tek avlulu hanlar grubuna giriyor.

Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi’nde kentin tarihi, turistik yerleri, doğal güzellikleri, ekonomisi, el sanatları ve mutfak kültürü hakkında bilgiler veriliyor. Gaziantep Kent Müzesi, haftanın her günü saat 08:30 – 17:30 saatleri arasında açık.

Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi konumu

Gaziantep Kent Müzesi giriş ücreti
  • Giriş ücreti: 15 TL
  • Harem Dairesi: 80 TL
  • Müzeye öğrenciler, gazi, şehit yakınları, 65 yaş üstü kişiler, engelliler, öğretmenler ve sağlık çalışanları kimlik kartlarını göstererek ücretsiz bir şekilde girebilir.

27) Tarihi Gümrük Hanı (Yaşayan Müze)

Tarihi Gümrük Hanı (Yaşayan Müze)
Tarihi Gümrük Hanı (Yaşayan Müze)

Gaziantep Kalesi çevresindeki Tarihi Gümrük Hanı, şehir merkezinde Karagöz Mahallesi, Gümrük Caddesi üzerinde bulunuyor. Hacı Ömer Efendi tarafından 1873 – 1878 yılları arasında yaptırılan Gümrük Hanı, bir yolcu hanı olarak inşa edilmiş. Hanın zemin katındaki mekânlar depo ve ahır, üst kattaki odalar ise yolcuların kalması için yapılmış.

Tarihi Gümrük Hanı geçirdiği restorasyonlardan sonra, 2011 yılında “Yaşayan Müze” olarak ziyarete açılmış. Kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarının üretim ve satış merkezi olarak açılan Yaşayan Müze’de gümüşçülük, tesbihçilik, ressam kilimci, aba dokuma, mozaik, cam üfleme, bakır işleme, takunya, ebru, eski gelinlik salonu, Antep işi, ahşap oyma, kutnu dokuma, yemenicilik, kilimcilik ve sedefkârlık meslekleri yaşatılıyor.

Tarihi Gümrük Hanı (Yaşayan Müze) konumu

28) Ömeriye Cami

Ömeriye Cami
Ömeriye Cami

Gaziantep’in en eski camisi olan Ömeriye Cami, şehir merkezinde Suburcu Caddesi üzerinde konumlanıyor. Caminin kim tarafından yaptırıldığı kesin olarak bilinmese de Halife Hazreti Ömer zamanında yapıldığı rivayet ediliyor. Taç kapısı ve mihrabı siyah – beyaz taşlarla örülen Ömeriye Cami’nin minare şerefesinin korkuluklarındaki oyma taş işçiliği dikkat çekiyor. Gaziantep’te gezilmesi gereken yerler arasındaki Ömeriye Cami’nin minaresinde Antep savunması sırasında meydana gelen mermi ve şarapnel parçalarının izlerini halen görülüyor.

Ömeriye Cami konumu

29) Kaleoğlu Mağarası

Kaleoğlu Mağarası
Kaleoğlu Mağarası

Gaziantep Kalesi’ne yakın bir konumdaki Kaleoğlu Mağarası, eskiden taş ocağı olarak kullanılmış. Bir dönem de Yeni Han’a ahırlık yapmış olan mağara, günümüzde güzel bir kafe olarak hizmet veriyor.

Tarihi ticaret güzergâhı İpek Yolu üzerindeki Kaleoğlu Mağarası, yazın serin kışın ise sıcak olduğundan doğal klimalı mağara olarak adlandırılıyor. Sizler de Gaziantep gezinizde Kaleoğlu Mağarası’nı ziyaret ederek, mağaranın doğal ortamında çayınızı veya kahvenizi içebilirsiniz.

Kaleoğlu Mağarası konumu

30) İslam Bilim Tarihi Müzesi (Ermeni Okulu)

19. yüzyılın başlarında yaptırılan taş binada hizmet veren İslam Bilim Tarihi Müzesi, Gaziantep Şahinbey Belediyesi tarafından açılmış. Müzede İslam kültür coğrafyasındaki bilimsel faaliyetler, icatlar ve keşifler sergileniyor.

Astronomi, coğrafya, denizcilik, fizik-mekanik, tıp ve kimya alanlarında Müslüman bilim insanları tarafından gerçekleştirilen çalışmaların sunulduğu müzeyi ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

İslam Bilim Tarihi Müzesi (Ermeni Okulu) konumu

31) Karkamış Antik Kenti

İl merkezine 75 kilometre mesafedeki Karkamış Antik Kenti, Hitit ve Asur İmparatorluğu dönemlerinde önemli bir şehir olarak karşımıza çıkıyor. Fırat’ın batı kıyısında, Türkiye – Suriye sınır hattı üzerindeki antik şehir, Yakındoğu Arkeolojisi’nin en önemli yerleşimlerinden biri olarak gösteriliyor. Karkamış Antik Kenti’nde yapılan kazılar sonucunda bulunan kabartmalar, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

Karkamış Antik Kenti konumu

32) Yesemek Açık Hava Müzesi (Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi)

Yesemek Açık Hava Müzesi (Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi)
Yesemek Açık Hava Müzesi (Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi)

Gaziantep’in İslahiye İlçesi’ne bağlı Yesemek Mahallesi yakınlarındaki Yesemek Açık Hava Müzesi, il merkezine yaklaşık 97 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Antik Yakın Doğu’nun bilinen en büyük taş işçiliği atölyesi olan Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenmiş.

Ücret ödemeden gezebileceğiniz Yesemek Açık Hava Müzesi’nde; sfenksler, kapı aslanları, oturan aslanlar, savaş sahnesi kabartmaları, kanatlı aslanlar ve Amanos Dağları’nı temsil eden Dağ Tanrısı kabartmaları sergileniyor.

Yesemek Açık Hava Müzesi konumu

33) Saklı Konak Bakır Eserleri Müzesi

Ülkemizin özel koleksiyondan oluşan ilk sergisi olan Ali Atalar Koleksiyonu, Gaziantep Kalesi yakınlarındaki Saklı Konak’ta ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Koleksiyonda Ali Atalar’ın Gaziantep ve çevresi başta olmak üzere Türkiye’nin tüm bölgelerinden topladığı bakır eserler sergileniyor.

Yaklaşık 1060 parça eserin yer aldığı Bakır Eserleri Müzesi’nde, Osmanlı Dönemi’nde yaşamış bakır ustalarına ait eserler gösteriliyor. Müzede ayrıca tabaklar, ibrikler, kazanlar, taslar, tepsiler, satıllar, sürahiler, kantarlar, radyolar, Osmanlı Dönemi’ne ait silahlar, süngüler, kamalar ve kılıçlar gibi birçok etnografik eser yer alıyor.

Saklı Konak Bakır Eserleri Müzesi konumu

34) Burç Tabiat Parkı (Burç Ormanları)

Şehir merkezinin 2 kilometre batısındaki Burç Ormanları, 350 hektarlık bir alanı kaplıyor. Doğa içerisinde vakit geçirmek için gidebileceğiniz Burç Tabiat Parkı’nda; spor alanları, yürüyüş yolları, kır gazinosu, büfe, hediyelik eşya satış birimi, piknik masası, çöp bidonu, ocak, çocuk oyun alanı, çeşme, tuvalet ve otopark gibi olanaklar bulunuyor. Sizler de Gaziantep gezinizde doğa içerisinde vakit geçirmek isterseniz, Burç Ormanları’nı ziyaret edebilirsiniz.

Burç Tabiat Parkı (Burç Ormanları) konumu

35) Doğal Hayatı Koruma ve Rekreasyon Alanı

Burç Ormanları içerisindeki Doğal Hayatı Koruma ve Rekreasyon Alanı, 1000 dönümlük bir alanı kaplıyor. Ülkemizin en geniş alana sahip doğal hayatı koruma alanlarından birisi olan yerde; kafeterya, maymun evi, 21 bölümlü akvaryum, deve evi, at evi, kanguru evi, deve kuşu evi, kanatlılar için büyük kuş kafesi ve yırtıcı kuşlar için kafes alanları bulunuyor.

Gaziantep Doğal Hayatı Koruma ve Rekreasyon Alanı giriş ücreti
  • Tam bilet ücreti: 30 TL
  • İndirimli bilet ücreti: 15 TL

36) Zincirli Bedesten

Zincirli Bedesten
Zincirli Bedesten

Gaziantep’in tarihi alışveriş merkezi Zincirli Bedesten, 1718 yılında Darendeli Hüseyin Paşa tarafından yaptırılmış. Bu yüzden asıl adı Hüseyin Paşa Bedesteni olan tarihi çarşı, eskiden alışveriş hayatının nabzının attığı bir yermiş. Günümüzde yöresel ürünler ve hediyelik eşyanın satıldığı Zincirli Bedesteni ziyaret ederek tarihi doku eşliğinde alışveriş yapabilirsiniz.

Zincirli Bedesten konumu

37) Tarihi Naib Hamamı

Gaziantep Kalesi’nin güneyindeki Tarihi Naib Hamamı, 1640 yılında yapılmış. Kültür Yolu Projesi kapsamında 2009 yılında restore edilen Tarihi Naib Hamamı, günümüzde de hamam olarak hizmet veriyor. Osmanlı hamam geleneğini günümüze kadar taşıyan Naib Hamamı’nda sauna, masaj, cilt bakımı, jimnastik salonu ve vitamin bar gibi bölümler yer alıyor.

Tarihi Naib Hamamı konumu

38) Mevlevihane Vakıf Müzesi

Kozluca Mahalle’sinde Kozluca ve Şehitler Caddeleri arasında yer alan Mevlevihane Vakıf Müzesi, Mevlevihane olarak inşa edilen ve kesme taştan yapılmış dört asırlık tarihi bir binada hizmet veriyor. Tekke Camii Külliyesi’nde yer alan Mevlevihane Vakıf Müzesi iki bölümden oluşuyor. Cami avlusundan girildiğinde soldaki binada Mevlevilik Kültürü ile Vakıf Kültür Varlıkları’ndan seçilen maden eserleri, el yazması Kur’an-ı Kerimler ve Türk hat sanatından örnekler gösteriliyor. Ücretsiz olarak gezilebilen müzede, avlunun sağında yer alan binada ise kilim ve halılar sergileniyor.

Mevlevihane Vakıf Müzesi

39) Parkantep Harikalar Diyarı

Gaziantep Botanik Parkı yakınlarındaki Parkantep Harikalar Diyarı, 2009 yılında ziyarete açılmış. Çocuklarınızla birlikte eğlenebileceğiniz Parkantep Harikalar Diyarında; zıplayan arabalar, gökdelen, dağ kızağı ve sihirli fincanlar gibi farklı alanlar bulunuyor.

Parkantep Harikalar Diyarı konumu

Parkantep Harikalar Diyarı giriş ücreti
  • Giriş ücreti: 100 TL

40) Allaben Tabiat Parkı

İl merkezine 6 kilometre mesafedeki Allaben Tabiat Parkı, Gaziantep’te gezilecek doğal güzellikler arasında bulunuyor. Büyük bir alanda Kızılçam ağaçlarının yer aldığı park, Şahinbey İlçesi’ne bağlı Yamaçtepe mevkiinde yer alıyor.

Allaben Tabiat Parkı içerisindeki Allaben Göleti’nde ufak tekneler ile turlar yapılıyor. Allaben Tabiat Parkı içerisinde; tuvalet, otopark, market, büfe, restoran ve kafeler mevcut.

Allaben Tabiat Parkı konumu

41) Dülük Köyü

600 bin yıldır varlığını sürdüren Dülük Köyü, çok sayıda tarihi eseri bünyesinde barındırıyor. Dülük Antik Kenti, Dülük Köyü’nün kuzey bitişiğindeki Keber Tepesi ve çevresinde toprak altında bulunuyor. Antik Kentin kutsal alanı ise Dülük Köyü’nün yaklaşık 3 kilometre kuzeyinde, Dülük Baba Tepesi’nde konumlanıyor. Bu sebeple Gaziantep gezinizde Dülük Köyü’ne gidip köyün kesme taştan yapılmış evlerini, cami ve türbesini gezerek zamanda kısa bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Dülük Köyü konumu

43) Dülük Antik Kenti

Ülkemizin içinde hâlâ yaşanılan en eski kenti olan Dülük, Gaziantep’in 10 kilometre kuzeybatısında konumlanıyor. Dönemin İpek Yolu üzerinde yer alan Dülük Antik Kenti, tarih boyunca sırayla Hititler, Medler, Asurlular, Persler ve Büyük İskender arasında el değiştirmiş.

Dülük Baba Tepesi ismindeki bir kutsal merkeze ev sahipliği yapması ile öne çıkan Dülük Antik Kenti’nde Bakır Çağı’ndan kalan eserlere ve bilinen en eski matematik işlemlerine rastlanmış. Çok sayıda kayaya oyulmuş oda mezarının yer aldığı Dülük Antik Kenti, Gaziantep’te gezilecek tarihi yerler arasında bulunuyor.

Dülük Antik Kenti konumu

44) Mitras Tapınağı

Dülük Anti Kenti’ndeki Mitras Tapınağı, Anadolu’da bulunan Mitras yeraltı tapınaklarının ilki ve en büyüğü olma özelliğini taşıyor. Şarklı Mağara ismiyle de bilinen Mitras Tapınağı, Şehitkamil Belediyesi ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi koordinatörlüğünde düzenlenmiş ve ziyarete açılmış.

Mitras Tapınağı’nda ışık ve doğruluk Tanrısı olan Mitras’ın boğayı öldürüşüne dair kabartmalar yer alıyor. Eğer sizler de tarihi yerler gezmeye meraklıysanız, Mitras Tapınağı’nı görmenizi tavsiye ederiz.

Mitras Tapınağı konumu

45) Köklüce (Ardıl) Kanyonu

Gaziantep’in doğal güzellikleri arasındaki Köklüce Kanyonu, il merkezine 64 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Doğa ile iç içe vakit geçirebileceğiniz Köklüce Kanyonu, Gaziantep’in Araban İlçesi’nde konumlanıyor. Kaya tırmanışı ve doğa yürüyüşü yapmak için ziyaret edilen kanyon, Gaziantep günübirlik gezilecek yerler arasında bulunuyor.

Köklüce (Ardıl) Kanyonu konumu

Tuğba’nın notu: Köklüce Kanyon’unda gezmek için rehberli safari turlarına katılmayı da recih eebilirsiniz.

46) Gaffur Baba Türbesi

Gaziantep’in Oğuzeli İlçesi’ndeki Gaffur Baba Türbesi, il merkezine 17 kilometre mesafede konumlanıyor. Gaziantep – Oğuzeli karayolunun kuzeybatısındaki tepenin zirvesinde yer alan türbe, Gaffur Baba Tepesi olarak da biliniyor.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşayan bir evliya olduğu söylenen Gaffur Baba’nın türbesi, tepe üzerindeki doğal mağaranın içinde yer alıyor. Gaffur Baba ve kız kardeşinin mezarı ve ibadet alanlarının bulunduğu türbenin girişi ve yeşil kubbesi sonradan inşa edilmiş.

Gaffur Baba Türbesi konumu

47) Kendirli Gazi Kültür Merkezi (Kendirli Kilisesi)

Kendirli Gazi Kültür Merkezi (Kendirli Kilisesi)
Kendirli Gazi Kültür Merkezi (Kendirli Kilisesi)

Şehir merkezinde, Atatürk Bulvarı üzerindeki Öğretmenevi bitişiğinde bulunan Kendirli Kilisesi, 1860 yılında yapılmış. Kilise binası kullanılamaz hale gelince yıkılarak 1898 yılında şimdiki kilisenin inşasına başlanmış.

Roma’daki Saint Fransua Kilisesi’nden örnek alınarak yapılan Kendirli Kilisesi, günümüzde Kendirli Gazi Kültür Merkezi olarak hizmet veriyor. Kültür merkezinde; Kurtuluş Savaşı’nda ve Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda Gaziantep’i anlatan hologram gösterimi yapılıyor ve animatronik Atatürk heykeli halka sesleniyor.

Kendirli Gazi Kültür Merkezi (Kendirli Kilisesi) konumu

48) Sefer Paşa Konağı

19. yüzyılda inşa edildiği düşünülen Sefer Paşa Konağı, Osmanlı Dönemi mimarisinden izler taşıyor. Altı odanın yer aldığı Sefer Paşa Konağı, şehir merkezinde Gaziantep Kalesi’ne yakın bir konumda bulunuyor. Güzel avlusuyla da etkileyici bir görünüme sahip olan Sefer Paşa Konağı, Gaziantep’te gezilecek yerler arasında gösteriliyor.

Sefer Paşa Konağı konumu

49) Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi

Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi, Gaziantep Üniversitesi yerleşkesi içerisinde bulunuyor. Gaziantep Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’nın zemin katındaki müzede, Gaziantep Arkeolojisi ve orijinal kültür varlıkları hakkında bilgiler veriliyor. 2009 yılında ziyarete açılan Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi’nde; şehrin yaşam tarzı, el sanatları, ev sanatları ve gündelik hayatı yansıtan somut kültür varlıkları sergileniyor.

Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi konumu

50) Tarihi Millet Hanı

Tarihi Millet Hanı
Tarihi Millet Hanı

Millet Hanı, 1572 yılında Sadrazam Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış. İki katlı ve tek avlulu olan Tarihi Millet Hanı, Osmanlı mimarisinden izler taşıyor. Atatürk’ün Gaziantep’i ziyareti sırasında hanın ismi Atatürk Hanı olarak değiştirilmek istenmiş. Fakat hanın adı, büyük önderin “Bu han benim değil milletin hanı olsun” sözlerinin ardından Millet Hanı olmuş. Günümüzde turistik el sanatları mağazaları ve dinlenme alanı olarak kullanılan Tarihi Millet Hanı, Gaziantep Kalesi’ne yakın bir konumda bulunuyor.

Tarihi Millet Hanı konumu

51) Huzurlu Tabiat Parkı

Gaziantep’in İslahiye İlçesi’ndeki Huzurlu Tabiat Parkı, isminden de anlaşılacağı üzere huzur bulabileceğiniz güzel bir yer. Amanos Dağları’nda yer alan Huzurlu Tabiat Parkı, 152 hektarlık bir alanı kaplıyor. İl merkezine 125 kilometre uzaklıktaki Huzurlu Yaylası denizden 1600 – 2000 metre yüksekte bulunuyor.

52) Şeyh Fethullah Türbesi

Şeyh Fethullah Türbesi, Kepenek Mahallesi Şeyh Fethullah Sokak’taki Şeyh Fethullah Külliyesi’nin içerisinde yer alıyor. 1563 yılında yapılan Şeyh Fethullah Külliyesi’nde; cami, tekke, medrese, türbe, hamam ve kastel bölümleri bulunuyor. Şeyh Fethullah Türbesi, caminin güney yanındaki hazirede, üstü açık bir mezar olarak karşımıza çıkıyor.

53) Şeyh Fethullah Cami

Şeyh Fethullah Cami
Şeyh Fethullah Cami

Şeyh Fethullah Külliyesi’ndeki Şeyh Fethullah Cami, Şıh Cami adıyla da biliniyor. 1563 – 1564 yıllarında inşa edilen Şeyh Fethullah Cami, hem iç hem de dış mimarisi ile dikkat çekiyor. Ortadan sekizgen taş ayağa oturan ve yelpaze şeklinde açılan tonozlarla askı kemerlere bağlanan bir örtü sistemine sahip olan cami, Gaziantep’te gezilecek yerler arasında bulunuyor.

Şeyh Fethullah Cami konumu

54) Şeyh Fethullah Kasteli

Şeyh Fethullah Kasteli
Şeyh Fethullah Kasteli

Şeyh Fethullah Külliyesi’nin içerisindeki kastel, cami avlusunun doğu kanadında yer alıyor. Şeyh Fethullah Kasteli’ne kuzey ve güneydeki 11 ve 12 basamaklı merdivenle ulaşılıyor. Kemer gözünün 1,20 metrelik kısmı, avlu seviyesinden yukarıda kaldığı için bu kısmen yer altında bulunan kasteller grubuna giren Şeyh Fethullah Kasteli’nde; ortada “L” şeklindeki büyük bir ayak ile bunun batısında dikdörtgen planlı ve tonoz örtülü alanlar bulunuyor.

55) Şeyh Fethullah Hamamı

Şahinbey İlçesi Kepenek Mahallesi’ndeki Şeyh Fethullah Hamamı, Şeyh Fethullah Külliyesi’nde yer alıyor. Hamamın kitabesi günümüze ulaşmadığı için hakkında çok şey bilinmese de Şeyh Fethullah Hamamı’nın 16. yüzyıl ortalarından inşa edildiği düşünülüyor. Şıh Hamamı olarak da isimlendirilen Şeyh Fethullah Hamamı’nda soğukluk ve sıcaklık bölümleri bulunuyor.

Şeyh Fethullah Hamamı konumu

56) 15 Temmuz Demokrasi Müzesi

2017 yılında ziyarete açılan 15 Temmuz Demokrasi Müzesi, Gaziantep İstasyon Meydanı’ndaki İstasyon Parkı’nın içerisinde bulunuyor. 15 Temmuz Demokrasi Müzesi’nde, 15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişiminde şehit düşenlerin fotoğrafları sergileniyor. Müzenin dış kısmında da 15 Temmuz şehitlerini anmak amacıyla 248 şehidin isimlerinin yazıldığı bir anıt duvar yer alıyor.

15 Temmuz Demokrasi Müzesi konumu

57) 100. Yıl Atatürk Kültür Parkı

Alleben Deresi kenarındaki 100. Yıl Atatürk Kültür Parkı, Dünya Kent Parkları Birliği (World Urban Parks) tarafından “dünyanın en ilgi çekici parkı” seçilmiş. Şehrin akciğerleri olarak görev yapan parkta; kavaklık mesire alanı, eğlence ve dinlenme alanları, tören ve dinleti alanları, Masal Park, Botanik Bahçesi, Planetaryum, çay bahçeleri ve sosyal tesisler yer alıyor.

100. Yıl Atatürk Kültür Parkı konumu

58) Gaziantep Gezegenevi (Planetaryum)

100. Yıl Atatürk Kültür Parkı içerisindeki Gaziantep Gezegenevi, gök cisimlerinin uzaydaki hareketlerinin eğlenceli bir şekilde anlatıldığı güzel bir yer olarak karşımıza çıkıyor. Çocuklarınızla birlikte ziyaret edebileceğiniz Gaziantep Gezegenevi’ndeki yarım küre biçimli bir ekrana, yansı aracının ürettiği astronomik görüntüler yansıtılarak izleyiciler uzay boşluğunda kısa bir gezintiye çıkarılıyor.

Gaziantep Gezegenevi (Planetaryum) konumu

59) Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi

“Bilimi Herkes İçin Erişilebilir Kılmak” misyonu ile yola çıkan Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi, il merkezine 8 kilometre mesafede yer alıyor. Temel bilimler, uzay ve havacılık gibi sergi alanlarının bulunduğu Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi, 2023 yılında açılmış. Teknoloji, astronomi, matematik, tasarım, doğa bilimleri, tarım teknolojileri ve girişim konularında atölyelerin de yer aldığı Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi’nde bilim ile dolu güzel bir gün geçirebilirsiniz.

Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi konumu

60) Celal Doğan Parkı

İl merkezine sadece 3 kilometre uzaklıktaki Celal Doğan Parkı, Gaziantep’te gezilmesi gereken parklar arasında bulunuyor. Yürüyüş yolları, çocuk oyun alanları ve heykelleri ile dikkat çeken parkta, ağaçlar arasında oturup dinlenebileceğiniz banklar yer alıyor. Fatih Mahallesi, Gazi Ali Düşün Caddesi üzerindeki Celal Doğan Parkı, ailecek vakit geçirebileceğiniz güzel bir alan.

Celal Doğan Parkı konumu

61) Sad bin Ebu Vakkas Makam Türbesi

Gaziantep’in Araban İlçesi’ndeki Sad bin Ebu Vakkas Makam Türbesi, Ziyaret Köyü’nün kuzeydoğusundaki mezarlığın yanı başında bulunuyor. İl merkezine 70 kilometre uzaklıktaki Sad bin Ebu Vakkas Makam Türbesi, ilçeye merkezine 6 kilometre mesafede konumlanıyor. Araban Ovası’na hâkim bir tepenin zirvesindeki Sad Bin Ebu Vakkas Hazretlerinin Türbesi’nin 30 metre güneybatısına mescit, misafirhane ve kurban kesim yeri inşa edilmiş.

Sad bin Ebu Vakkas Makam Türbesi konumu

62) Mecidiye (Nakıp) Hanı

Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmeyen Mecidiye Hanı’nın ismine 1756 tarihli kayıtlarda rastlanıyor. Osmanlı han mimarisinde tek avlulu ve iki katlı hanlar grubuna giren Mecidiye Hanı, Şahinbey Belediyesi tarafından restore edilmiş. Gaziantep’te gezilecek yerler arasındaki Mecidiye Han, tarihi atmosferi ile insanı zamanda yolculuğa çıkarıyor.

Mecidiye (Nakıp) Hanı konumu

63) Zeytin Han

Gaziantep Kalesi’nin arka tarafındaki Keçehane yokuşunda yer alan Zeytin Han’da günümüzde Antep’in yöresel ürünleri satılıyor. Sizler de bodrum katı eski bir atölye olan Zeytin Han’ı ziyaret ederek tarihi bir doku içerisinde alışveriş yapabilirsiniz. Gaziantep gezinizde kısa bir mola vermek isterseniz, Zeytin Han’ın hemen yanında bulunan Büdeyri Han’da bir yorgunluk kahvesi içebilirsiniz.

Zeytin Han konumu

64) Tabak Hamamı

Şehir merkezinde Gaziantep Kalesi’ne çok yakın bir konumdaki Tabak Hamamı hakkında çok detaylı bilgi bulunmasa da Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserine göre hamamın 17. yüzyıldan önce inşa edildiği düşünülüyor. Tabak Hacı Halil tarafından yaptırılmış olduğu tahmin edilen Tabak Hamamı, günümüzde de hamam olarak hizmet veriyor. Soyunmalık, sıcaklık, ılıklık, soğukluk bölümleri bulunan Tabak Hamamı’nda kese, köpüklü masaj, kına hamamı, gelin hamamı ve damat hamamı gibi hizmetler sunuluyor.

Tabak Hamamı konumu

65) Tahmis Kahvesi

Tahmis Kahvesi
Tahmis Kahvesi

1635 yılında açılan Tahmis Kahvesi, Osmanlı Döneminin en eski kahvehaneleri arasında yer alıyor. Taş sütunlar kullanılarak inşa edilen Tahmis Kahvesi binası zaman içerisinde çeşitli restorasyonlardan geçmiş.

Hem dış hem de iç mekânı ile etkileyici bir görünüme sahip olan Tahmis Kahvesi’nde Menengiç kahvesi Türk kahvesi, portakallı ve çikolatalı Türk kahvesi, damla sakızlı Türk kahvesi, kakuleli Türk Kahvesi, Osmanlı kahvesi ve Dibek kahvesi gibi lezzetler sunuluyor. Gaziantep’te yapılacak aktiviteler arasında bulunan Tahmis Kahvesi’nde kahve içmeden şehirden ayrılmayın deriz.

Tahmis Kahvesi konumu

66) Akkent Meydan Parkı

İl merkezine 7 kilometre mesafedeki Akkent Meydan Parkı, çok sayıda kişi tarafından ziyaret ediliyor. Basketbol, futbol sahaları, çocuk oyun alanları ve yürüyüş parkurunun yer aldığı parkta keyifli bir şekilde zaman geçirebilirsiniz. Çocuklar için güzel alanları olan parka sizler de çocuklarınızla birlikte gidebilirsiniz.

Akkent Meydan Parkı konumu

67) Erikçe Kent Ormanı

2010 yılında açılan Erikçe Kent Ormanı, Gaziantep il merkezine 10 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Yürüyüş yolu, araç parkı ve seyir teraslarının yer aldığı Erikçe Kent Ormanı’nda piknik alanı da bulunuyor. Hafta sonlarında biraz kalabalık olan parkta mangal yapılabilecek alanlar mevcut.

Erikçe Kent Ormanı konumu

68) Şahinbey Parkı

Gaziantep’in en güzel parklarından birisi olan Şahinbey Parkı, il merkezine yaklaşık 10 kilometre mesafede yer alıyor. Şahinbey Parkı’nın içerisinde teleferik, dağ kızağı ve miniatürk bölümleri bulunuyor. Parktaki miniatürk içerisinde; Ayasofya Cami, Selimiye Cami, Balıklı göl, Anıtkabir, Çanakkale Şehitler Anıtı, Dolmabahçe Sarayı, Pisa Kulesi, Moster Köprüsü, Beylerbeyi Sarayı, Topkapı Sarayı, Kız Kulesi, Ortaköy Cami, Süleymaniye Cami, Atatürk’ün Doğduğu Ev gibi simgesel yapıların maketleri sergileniyor. Ayrıca Şahinbey Parkı manzarasına hâkim 1.500 kişilik amfi tiyatroda eğitici ve kültürel faaliyetler düzenleniyor.

Şahinbey Parkı konumu

69) Şehreküstü Konakları

Şehreküstü Konakları
Şehreküstü Konakları

Gaziantep’in tarihi ilçesi Şahinbey’deki Şehreküstü Konakları, 1900’lü yılların kent mimarisinden izler taşıyor. Dört adet tescilli yapıdan oluşan Şehreküstü Konakları; günümüzde kütüphane, kültür evi, okuma salonu ve dernek binası olarak kullanılıyor. Taş evlerin ve dar sokakların yer aldığı bu bölgeyi Gaziantep ziyaretinizde görmenizi öneririz.

Şehreküstü Konakları konumu

70) Yeşil Vadi Parkı

Ülkemizin en büyük parkı olma özelliğini taşıyan Yeşil Vadi Parkı, Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde bulunuyor. İl merkezine 6 kilometre mesafedeki Yeşil Vadi Parkı’nda; biyolojik gölet, spor alanları, çocuk oyun alanları, okuma alanları, piknik alanları, otopark ve amfi tiyatro yer alıyor. Yeşil Vadi Parkı çok büyük bir alana kurulu olduğu için parktaki bisiklet evlerinden bisikletler alıp veya gezi trenleri aracılığı ile vadiyi turlayabilirsiniz.

Yeşil Vadi Parkı konumu

71) Şire Hanı

Hem Gaziantep’in hem de çevre illerin en büyük kervansaraylarından birisi olan Şire Hanı, 7 bin 500 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Han içerisinde Gaziantep yöresine ait üzüm, pestil, sucuk, pekmez, bal, tereyağı, fıstık gibi ürünlerin satıldığı için Şire Hanı adını almış. 1885 – 1886 yıllarında mimar Kirkor tarafından yapılan Şire Hanı, tek avlulu ve iki katlı Osmanlı hanları grubuna giriyor.

Üç cephesinde anıtsal taç kapıların yer aldığı Şire Hanı, günümüzde bir otel olarak hizmet veriyor. Sizler de Gaziantep gezinizde tarihi dokusu olan bir yerde konaklamak isterseniz, Şire Hanı tercih edebilirsiniz. Uygun fiyatlarla otel rezervasyonu yaptırmak için obilet internet sitemizi veya mobil uygulamamızı ziyaret edebilirsiniz.

Şire Hanı konumu

72) 14 Şehit Anıtı

Gaziantep’in Şehitkamil ilçesindeki 14 Şehit Anıtı, Kurtuluş Savaşı Dönemi’nde Fransız askerleri tarafından öldürülen 14 çocuk anısını yaptırılmış. Şehir merkezine sadece 1.5 kilometre mesafedeki 14 Şehit Anıtı, Gaziantep’te görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. 14 Şehit Anıtı, Gaziantep Kurtuluş mücadelesinin şehit kahraman çocuklarını unutmamak adına yapılan çok anlamlı bir eser.

14 Şehit Anıtı konumu

73) Alaüddevle Cami

Alaüddevle Cami
Alaüddevle Cami

Halk arasında Ali Dovla Cami ismiyle de bilinen Alaüddevle Cami, Evliya Çelebi’nin verdiği bilgiye göre Dulkadiroğlu Alaüddevle Bozkurt Bey tarafından yaptırılmış. 1515 yılından önce yapıldığı düşünülen caminin inşaatı Armenak Efendi ve Kalfa Kirkor tarafından denetlenmiş. Cami olmasına rağmen yerel kiliselerin özelliklerini taşıyan eserin günümüze ulaşabilen en önemli orijinal kısımları minaresi ile avlu döşemeleriymiş.

Alaüddevle Cami konumu

74) Şirvani Cami

Şirvani Cami
Şirvani Cami

Şirvan Cami veya Şirvani Mehmet Efendi Cami olarak da isimlendirilen Şirvani Cami, şehir merkezinde konumlanıyor. Gaziantep camileri arasında minaresi iki şerefeli olan tek cami olduğu için “İki Şerefeli Cami” de denilen yapı, şehrin ayakta kalan en eski camilerinden birisi olma özelliğini taşıyor. Gaziantep Kalesi’nin hemen güneybatısındaki Şirvani Cami, 1677 yılından önce inşa edilmiş. Osmanlı çini işçiliği ve hat sanatıyla süslenmiş olan caminin içi etkileyici bir görünüme sahip.

Şirvani Cami konumu

75) Tahtani Cami

Tahtani Cami
Tahtani Cami

Hangi yıl yapıldığı bilinmeyen Tahtani Cami, Şekeroğlu Mahallesi’nde Uzun Çarşı Caddesi üzerinde yer alıyor. Tahtalı Cami olarak da isimlendirilen caminin adı 1557 tarihli bir belgede geçiyor. Dikdörtgen planlı bir mimariye sahip olan Tahtani Cami, Gaziantep Kalesi’nin yakınlarında konumlanıyor.

Tahtani Cami konumu

76) Devr-i Alem Gaziantep Para Müzesi

Gaziantep’in merkez ilçesi Şahinbey’deki Devr-i Alem Gaziantep Para Müzesi, Gaziantepli Esat Kaplan’ın kişisel para koleksiyonunun müzeye dönüştürülmesi ile açılmış. 2005 yılında önce gezici müzeye, sonra hem kalıcı hem gezici müzeye dönüştüren Gaziantep Para Müzesi’nde, iki yüzden fazla ülkeye ait paralar bulunuyor.

Müze o kadar fazla sayıda para var ki paraların ağırlığı 4 ton civarında. Müzedeki en eski para ise 1792 tarihli bir Fransa parası. Devr-i Alem Gaziantep Para Müzesi’nde Osmanlı Dönemine ve Cumhuriyetin ilk yıllarına ait para örnekleri de sergileniyor.

Devr-i Alem Gaziantep Para Müzesi konumu

77) Tarihi İki Kapılı Hamam

Asıl ismi Beşaşer veya Beşbaşar Hamamı olan hamam günümüzde İki Kapılı Hamam olarak biliniyor. Evliya Çelebi’nin eserinde Beşyaşar olarak geçen hamamın iki ucunda birer kapı bulunduğu için İki Kapılı Hamam olarak adlandırılmış. 13. yüzyılda yapıldığı düşünülen Tarihi İki Kapılı Hamam, restorasyondan geçirilerek hizmete açılmış.

Tarihi İki Kapılı Hamam konumu

78) Ömer Ersoy Kültür Merkezi (Aziz Bedros Kilisesi)

Ömer Ersoy Kültür Merkezi (Aziz Bedros Kilisesi)
Ömer Ersoy Kültür Merkezi (Aziz Bedros Kilisesi)

Şahinbey İlçesi’ndeki Ömer Ersoy Kültür Merkezi, eskiden Aziz Bedros Kilisesi olan yerde hizmet veriyor. 1723 yılında inşa edilen kilise, bir iplik fabrikasının içerisinde bulunuyormuş. Şehrin ortasında olmasına rağmen uzun yıllar gizli kalan Aziz Bedros Kilisesi, günümüzde Ömer Ersoy Kültür Merkezi olarak kullanılıyor. Tarihi atmosferi şahane olan bu güzel yerde, sergi, konser gibi çeşitli kültürel faaliyetler düzenleniyor.

Ömer Ersoy Kültür Merkezi (Aziz Bedros Kilisesi) konumu

79) Kemikli Bedesten

1865 yılında inşa edilen Kemikli Bedesten, şehir merkezinde Bakırcılar Çarşısı’nın yakınlarında konumlanıyor. Bedestenin kurucusu (banisi) Müftü Hacı Osman Efendi imiş. Dikdörtgen planlı Kemikli Bedesten’in yapımında kesme taşlar kullanılmış. İki adet girişi olan bedestende 72 dükkân yer alıyor. Sizler de Antep ziyaretiniz sırasında Kemikli Bedesten’e gelerek tarihi bir atmosfer eşliğinde alışveriş yapabilirsiniz.

Kemikli Bedesten konumu

80) Ali Nacar Cami

Ali Nacar Cami
Ali Nacar Cami

Annacar Cami olarak da isimlendirilen Ali Nacar Cami, Şehitkamil ilçesinin Yaprak Mahallesi’nde yer alıyor. Ali adında bir marangoz tarafından yaptırıldığı düşünülen Ali Nacar Cami, Gaziantep’in en büyük camileri arasında gösteriliyor. Dikdörtgen planlı caminin inşası sırasında kesme ve moloz taşlar kullanılmış.

Ali Nacar Cami konumu

81) Fıstık Parkı

Şahinbey ilçesindeki Fıstık Parkı, fıstık bağlarının içerisine yapılmış. Kocaman bir fıstık simgesinin de yer aldığı Fıstık Parkı’nda yürüyüş – koşu yolları, çocuk oyun alanları ve kafeler bulunuyor. Antep fıstığı hakkında bilgiler verilen ve 2018 yılında açılan Fıstık Müzesi de parkın içerisinde ziyaretçilerini bekliyor.

Fıstık Parkı konumu

82) Nizip Fevkani Kilisesi

Gaziantep’in Nizip İlçesi’ndeki Fevkani Kilisesi, il merkezine 44 kilometre mesafede yer alıyor. İlçe merkezindeki Nizip Kilisesi’nin 12. yüzyılda yapıldığı düşünülüyor. Şıhlar Mahallesi’ndeki kilise işlevini yitirdikten sonra bir süre han olarak kullanılmış. 1800’lü yıllarda ise camiye çevrilen Nizip Fevkani Kilisesi, Gaziantep’te gezilecek yerler arasında bulunuyor.

Nizip Fevkani Kilisesi konumu

83) Hüseyin Paşa Hamamı

Hüseyin Paşa ile Antep Nakib-ül Eşraf kaymakamı olan Hacı Mehmet tarafından 1727 – 1728 yıllarında yaptırılan Hüseyin Paşa Hamamı, halk arasında Çıkrıkçı Hamamı olarak adlandırılıyor. Şahinbey İlçesi Gaziler Caddesi üzerindeki Hüseyin Paşa Hamamı; soğukluk, sıcaklık ve soyunmalık bölümlerinden oluşuyor.

Hüseyin Paşa Hamamı konumu

84) Sof Dağı Yaylası

İl merkezine 32 kilometre uzaklıktaki Sof Dağı Yaylası, Gaziantep’in doğal güzellikleri arasında bulunuyor. Güneydoğu Torosların uzantısı olan Sof dağlarının üzerindeki Sof Dağı Yaylası, doğada vakit geçirmek isteyenler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Çeşitli bitki ve hayvan türlerinin yaşadığı Sof Dağı Yaylası, bol oksijenli havası ile ziyaretçilerini mest ediyor.

85) Eyüpoğlu Cami

Eyüpoğlu Cami
Eyüpoğlu Cami

Şahinbey İlçesi Eyüpoğlu Mahallesi’ndeki Eyüpoğlu Cami’nin ne zaman ve kim tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmiyor. Caminin ismi 1586 yılına ait tarihi Şer-i Mahkeme sicillerinde geçtiği için, caminin bu tarihten önce yapıldığı düşünülüyor. Tek şerefeli Eyüpoğlu Cami’nin mihrabı, geometrik şekilleri ve süslemeleriyle dikkat çekiyor.

Eyüpoğlu Cami konumu

86) Ahmet Çelebi Cami

Peygamber soyundan gelen Hacı Osman oğlu Şeyh Ramazan Efendi tarafından yaptırılan Ahmet Çelebi Cami, Şahinbey İlçesi Ulucanlar Mahallesi’nde bulunuyor. Büyük bir külliyenin parçası olan Ahmet Çelebi Cami, 1672 yılında inşa edilmiş. Gaziantep’te gezilecek tarihi yerler arasındaki Ahmet Çelebi Cami, ahşap işçiliğinin eşsiz örneklerini yansıtıyor.

Ahmet Çelebi Cami konumu

87) Ahmet Çelebi Kasteli

Ahmet Çelebi Cami’nin bahçesindeki Ahmet Çelebi Kasteli’nin camiden önce yapıldığı düşünülüyor. Ahmet Çelebi Kasteli’ne on ikisi kesme taştan, otuz ikisi kayaya oyma 44 merdivenle iniliyor. Kastelin içerisinde bir adet havuz, güney duvarında bir adet kuyu ve kuzey duvarında bir niş ile aydınlatma feneri için yapılmış bir taş konsol bulunuyor.

88) Keyvanbey Hamamı

Yukarıda anlattığımız Hüseyin Paşa Hamamı gibi Gaziler Caddesi üzerinde yer alan Keyvanbey Hamamı’nın yapım tarihi kesin olarak bilinmese de 1582 yılından önce yapıldığı düşünülüyor. Soyunmalık, sıcaklık ve soğukluk bölümleri bulunan Keyvanbey Hamamı, günümüzde hamam olarak değil bir kafe olarak kullanılıyor. Sizler de tarihi bir hamam atmosferi içerisinde biraz soluklanmak isterseniz Keyvanbey Hamamı’nı ziyaret edebilirsiniz.

Keyvanbey Hamamı konumu

89) Bostancı Cami

Şehir merkezinde Bostancı Mahallesi’ndeki Bostancı Cami, Şeri Mahkeme sicillerinde Bostancılar Mescidi olarak geçiyor. Tam olarak ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmeyen cami, 1574 ve 1739 yıllarında onarılmış. Kare planlı Bostancı Cami’nin taç kapısı ak – kara taşlardan örülmüş güzel bir görünüme sahip. Şerefe altı mukarnaslı olan caminin mukarnaslarının altındaki ak çini süslemeler dikkat çekiyor.

Bostancı Cami konumu

90) Anneler Parkı

Şehitkamil İlçesi’ndeki Anneler Parkı, il merkezine yaklaşık 5 kilometre mesafede konumlanıyor. Merkezi bir yerdeki Anneler Parkı’nda çocuk oyun alanları, tuvaletler, süs havuzu ve yürüyüş yolu gibi olanaklar bulunuyor. Sizler de Gaziantep gezinizi sırasında Anneler Parkı’nı ziyaret ederek doğa içerisinde vakit geçirebilirsiniz.

Anneler Parkı konumu

91) Nuri Mehmet Paşa Cami

Nuri Mehmet Paşa Cami
Nuri Mehmet Paşa Cami

Nuri Mehmet Paşa tarafından 18. yüzyılın ikinci yarısında yaptırılan Nuri Mehmet Paşa Cami, Şahinbey İlçesi Suburcu Caddesi’nde bulunuyor. Gaziantep’in Fransız işgali sırasında zarar gören cami, işgalden sonra bir süre askeri depo olarak kullanılmış. Cumhuriyetin ilanından sonra 1958 – 1968 yılları arasında müze olarak kullanılan Nuri Mehmet Paşa Cami, onarıldıktan sonra cami olarak ibadete açılmış. Bu sebeple özgün mimarisinden uzaklaşan Nuri Mehmet Paşa Cami, şehrin önemli ibadet mekânları arasında yer alıyor.

Nuri Mehmet Paşa Cami konumu

92) Hayri Tütüncüler Parkı

Kavaklık Parkı’na yakın bir konumdaki Hayri Tütüncüler Parkı, Gaziantep’in güzel parkları arasında bulunuyor. Merkezi konumu sebebiyle çok sayıda kişi tarafından ziyaret edilen Hayri Tütüncüler Parkı’nda oturma bankları, yürüyüş ve bisiklet yolları yer alıyor. Yeşillikler arasında oturup dinlenebileceğiniz parktaki çiçekler de parka ayrı bir güzellik katıyor.

Hayri Tütüncüler Parkı konumu

93) Kozluca Kasteli

Kozluca Kasteli
Kozluca Kasteli

16. yüzyılda inşa edilen Kozluca Kasteli, Şahinbey İlçesi’nde Kozluca Caddesi üzerinde konumlanıyor. Eskiden bulunduğu yerdeki mescidin su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapıldığı düşünülen Kozluca Kasteli’ne kuzeyindeki merdivenler aracılığıyla iniliyor.

Kozluca Kasteli konumu

94) Boyacı Cami

Boyacı Cami
Boyacı Cami

Boyacıoğlu Cami olarak da bilinen Boyacı Cami, Şahinbey İlçesi Hamdi Kutlar Caddesi’nde yer alıyor. Şehirdeki en eski yapılardan bir tanesi olan Boyacı Cami, bir rivayete göre Kadı Kemaleddin, bir başka rivayete göre ise Boyacı Yusuf tarafından yaptırılmış. Caminin yapılış tarihi kesin olarak bilinmese de minberinde 1357 yılında Memlükler Döneminde bitirildiğine dair bir kitabe bulunuyor. Caminin başka bir kitabesinde ise 1575 yılında onarımdan geçirildiği yazılı.

Boyacı Cami dünyada eşine ender rastlanan bir minbere sahip. Bu özel minber bir ray vasıtasıyla duvara gömme olarak yapılmış. Cuma günleri minber bu raylar üzerinden çekilerek açılıyor ve imam hutbeyi okuduktan sonra tekrar itilerek yerine konuluyor.

Boyacı Cami konumu

95) Kadın Şehitler Anıtı

Kadın Şehitler Anıtı
Kadın Şehitler Anıtı

Boyacı Cami’nin avlusunda yer alan Kadın Şehitler Anıtı, ülkemizde kadın şehitler için inşa edilen ilk eser olma özelliğini taşıyor. Antep Savunmasında şehit düşen kadınları anmak üzere yapılan Kadın Şehitler Anıtı, heykeltıraş Cahide Erel tarafından inşa edilmiş.

2017 yılında açılan anıtın kaidesinde milli mücadelede şehit düşen 83 kadının isimleri bulunuyor. Şehit olan kadınlar Boyacı Cami’nde toprağa verildiği için, Kadın Şehitler Anıtı Boyacı Cami’nin arka bahçesindeki şehitliğin hemen yanında yer alıyor.

Kadın Şehitler Anıtı konumu

96) İhsan Bey (Esenbek) Mescidi ve Kasteli

Esenbek Kasteli olarak da bilinen İhsan Bey Kasteli, 16. yüzyılda Gaziantep’te inşa edilen Kozluca Kasteli ile plan ve mimari açısından benzer özellikler taşıyor. İhsan Bey Camisi’nin avlusundan girişi bulunan kastel, caminin su ihtiyacını karşılamak için kullanılmış. İhsan Bey Camisi’nin altındaki İhsan Bey Kasteli’ne avlu kapısının hemen önünde yer alan siyah taştan yapılma 25 merdivenle iniliyor.

İhsan Bey (Esenbek) Mescidi ve Kasteli konumu

97) Şelale Park

Şahinbey Belediyesi Mesire Alanı içerisindeki Şelale Park, il merkezine ortalama dokuz kilometre mesafede konumlanıyor. Merkezi bir yerdeki Şelale Parkı’nda çocuk oyun alanı, tuvalet, piknik alanı ve şelaleler yer alıyor. Temiz hava almak için ziyaret edebileceğiniz Şelale Parkı, Antep’in en güzel parkları arasında bulunuyor.

Şelale Park konumu

98) İmam-ı Gazali Kasteli

İmam-ı Gazali’nin inzivaya çekildiği düşünülen İmam-ı Gazali Kasteli’ne 40 adet merdivenle iniliyor. Hamam Gazel isimli bir havuzun yer aldığı İmam-ı Gazeli Kasteli, Yazıcık Mahallesi’ndeki İmam Gazeli Sokak’ta bulunuyor. Rivayete göre Gazali, Hamam Gazel’e inerken abdestini alır ve kastelin solundaki küçük odasında çileye girermiş.

İmam-ı Gazali Kasteli konumu

99) Safari Parkı

Safari Parkı
Safari Parkı

Ülkemizin ilk ve tek Safari Parkı, Gaziantep’in Şahinbey İlçesi’nde yer alıyor. Safari Park’ta atlardan bizonlara, geyiklerden lamalara kadar farklı türdeki hayvanlar özgürce dolaşıyor. 350 dönümlük bir araziye kurulu olan Safari Park’ta yapılan 45 dakikalık safari turu ile bölgedeki hayvanlar daha yakından görülebiliyor.

Safari Parkı konumu

100) Karpuzatan Mesire Yeri

Gaziantep’in Oğuzeli İlçesi’ndeki Karpuzatan Mesire Yeri, ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunuyor. 57 dönümlük bir arazi üzerine kurulu Karpuzatan Mesire Yeri, hafta sonlarında günübirlik mangal ve piknik yapmak için ziyaret ediliyor. Mesire alanındaki kaynak suyu soğuk olduğu için, içine atılan karpuzların çatladığı görülmüş. Bu sebeple mesire yerine Karpuzatan ismi verilmiş.

Karpuzatan Mesire Yeri konumu

101) Tilbaşar Kalesi

Tilbaşar Kalesi
Tilbaşar Kalesi

Tilbeşar olarak da isimlendirilen Tilbaşar Kalesi, Gaziantep’in Oğuzeli İlçesi’nin güneydoğusundaki Gündoğan Köyü’nde bulunuyor. Tilbaşar höyüğünün üzerindeki kale, il merkezine 36 kilometre, ilçe merkezine ise 12 kilometre mesafede konumlanıyor.

Tilbaşar Kalesi’nin kimler tarafından ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmese de kalenin M.S. 11. ve 12. yüzyıllarda önemli ticaret kavşaklarına hâkim olması sebebiyle önem kazandığı düşünülüyor. Yörede yapılan arkeolojik kazılarda höyük eteklerinde Eski Tunç Çağı, Bizans, Eyyubi ve Haçlı dönemlerine ait yerleşim yerleri ortaya çıkarılmış.

Tilbaşar Kalesi konumu

Gaziantep’te bu kadar gezip yorulduktan sonra Antep mutfağının lezzetlerini denemenizi öneririz.

Gaziantep gezi rehberinin sizler için faydalı olması dileğiyle.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız