Seyahat etmek, hayat için en iyi deneyimleri yaşayabileceğiniz anların başında geliyor. Deneyim odaklı seyahat, hiç yapılmamış bir şeyi yapmayı ve hiç görülmemiş bir yeri görmeyi ifade ediyor.
Bir yeri sadece görmeyi değil, kültürünü, tarihini ve yerel hayatını hissetmeyi hedefleyen gezginler deneyim odaklı rotaları tercih ediyor. Kanyon yürüyüşleri, paraşütle atlama gibi ekstrem sporlar da deneyim odaklı seyahat rotaları arasında yer alıyor.
Bu gezi rehberi, keşfetmenizi önerdiğimiz farklı deneyim rotalarını içeriyor. Dilerseniz siz de bu rotalara göz atarak yeni deneyimleri yaşayabileceğiniz rotalar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Deneyim Odaklı Gezi Rotaları
Şirince, İzmir
Kıyamet senaryoları ile ismini dünya çapında duyuran Şirince, İzmir’in en sık ziyaret edilen noktaları arasında bulunuyor.
Tarihi Antik Yunan Medeniyeti’ne kadar dayanan ve “Dağdaki Efes” olarak tanınan bu şirin belde, otantik mekanlardan hoşlanan gezginler için uygun sonbahar rotaları arasında yer alıyor.
Eski bir Rum köyü olan Şirince, şarapsever konuklarına tarihi ve gastronomik deneyimler yaşama fırsatı sunuyor. Yörenin organik meyvelerinden geleneksel yöntemlerle elde edilen organik şaraplar, köyün dar sokaklarına sıralanan mahzenlerinde ücretsiz olarak tadılabiliyor. Köyde kurulan organik pazarda, yöre halkının yetiştirdiği kekik, kızılcık, incir ve üzüm gibi ürünler satılıyor.
Kuruluşu 1800’lü yılların başına uzanan St. John The Baptist Kilisesi, bölgenin tarihi dokusunu yakından hissetme olanağı sağlıyor.
Doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra Şirince’de yer alan Nesin Matematik Köyü, doğası ve sakinliği ile gezi rotanıza eklemeniz gereken mekanlar arasında yer alıyor. Nesin Matematik Köyü’nde aktif olarak birçok akademik çalışma ve kurs programı sunuluyor.
Şirince’ye hava yoluyla ulaşmak isteyen konuklar İzmir Adnan Menderes Havalimanı üzerinden ulaşım sağlayabiliyor. Havaalanından toplu taşıma kullanarak veya kiralık araçlarla Şirince’ye ulaşım sağlanabiliyor. Birçok farklı şirketle şehirlerarası otobüs yolculuğu yaparak İzmir’in merkezindeki otogara gidilebiliyor. Otogardan kalkan şehir içi servisler ve toplu taşıma seçenekleri ile Şirince’ye ulaşım sağlanabiliyor.
Medeniyetler Şehri Mardin
Mezopotamya Bölgesi’nin bereketli topraklarında varlığını sürdüren Mardin, camileri, kiliseleri, taş evleri, tarihi çarşıları ve manastırları ile adeta bir açık hava müzesi olarak kabul ediliyor.
Sokaklarında gezerken her biri farklı bir medeniyete ait olan yapıları görme imkanı bulacağınız bu büyülü şehrin aynı zamanda ünlü şelale, akarsu ve kaplıca gibi doğal güzellikleri de bulunuyor. Eski medeniyetlerin ayak izlerini takip etmek isteyen macera severlerin mutlaka Midyat Mağaraları’nı ziyaret etmesi tavsiye ediliyor. Midyat Mağaraları’nın iç mekanları günümüzde, müze olarak hizmet veriyor. Tarih boyunca insanların barınması ve saklanması için kullanılan mağaraların içinde dolaşmak geçmiş ve bugünün arasında büyülü bir yolculuk olanağı sunuyor. Günümüzde belediye tarafından müze, 24 saat ziyaret edilebiliyor.
Mardin tatilinizde tarihi Mardin evleri, Dara Antik Kenti ve Kazımiye Medresesi’ni de gezi planına dahil etmeniz gerekiyor.
Mardin’e hava yolu ve kara yoluyla ulaşım sağlanabiliyor. Türk Hava Yolları’nın birçok büyükşehirden Mardin’e düzenli seferleri bulunuyor.
Odunpazarı, Eskişehir
Eskişehir, şehrin ortasından kıvrılarak akan ve misafirlere benzerini Venedik’te yaşayabilecekleri gondol gezisi deneyimini sunan Porsuk Çayı ile cazip deneyim rotaları arasında yer alıyor. Ancak bugün Eskişehir’i konu alan bu gezi rehberinde başrolü Odunpazarı oynuyor.
Şehrin en eski yerleşim bölgesi olan ilçe, ahşap mimariye sahip evleriyle ziyaretçilere mimari bir şölen sunuyor.
Osmanlı mimarisinin yanı sıra Odunpazarı’nda kentin yöresel lezzetlerinin en önemli örneklerini bulabileceğiniz tarihi restoranlar yer alıyor. Eskişehir’in ünü ülke sınırlarına aşan meşhur çiğböreğini mutlaka denemeniz öneriliyor.
Atlıhan El Sanatları Çarşısı’nda özel el yapımı birçok hediyelik seçeneği bulunuyor. Sert ve keskin havasıyla ünlü olan Odunpazarı, sonbaharda mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor.
Birçok farklı şirketle şehirlerarası otobüs yolculuğu yaparak Eskişehir otobüs terminaline ulaşım sağlanabiliyor. Otogar üzerinden tramvayla Odunpazarı’na konforlu ve kolay şekilde ulaşım sağlanabiliyor. Mardin’in merkezindeki otogara gidilebiliyor. Uçakla seyahat etmek isteyen yolcularda Eskişehir Anadolu Havalimanı’nı kullanarak ulaşım sağlayabiliyor.
Gaziantep
Türkiye’nin lezzet başkenti olarak bilinen Gaziantep, damağına düşkün konuklar için sayısız fırsat barındırıyor. 2015 yılında Unesco tarafından Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edilen Gaziantep mutfağı, koruma altına alınan değerler arasında yer alıyor. Özellikle sonbahar ayları Gaziantep’te gurme turuna çıkmak için en ideal zaman dilimi olarak kabul ediliyor.
Genel olarak bakıldığında 291 çeşit özel yemeği bulunan kent, tatlı ve kebaplar da dahil edildiğinde yaklaşık 500 çeşit farklı lezzet deneme olanağı sunuyor. Ali Nazik kebabı, patlıcan kebabı, nohut dürüm, baklava, şöbiyet, ve son olarak da fıstıklı dolama sarma Gaziantep gezinizde denemeniz gereken lezzetler arasında yer alıyor.
Lezzet olanaklarına ek olarak aynı zamanda pek çok tarihi eseri de bünyesinde bulunduran şehir konuklarına Doğu mistisizminin en nadide örneklerini sunuyor. Dünya’nın ikinci büyük mozaik müzesi olma unvanını taşıyan Zeugma Mozaik Müzesi, ziyaretçilerine tarihi ipek yolunda zaman yolculuğuna çıkma fırsatı veriyor. Buna ek olarak ünlü Gaziantep Kalesi, Şahinbey Milli Mücadele Müzesi, Rumkale ve Hamam Müzesi’nde görülmesi gereken tarihi yerler arasında yer alıyor.
Gaziantep Oğuzeli Havalimanı, şehir merkezine 20 km uzaklıkta bulunuyor. Gaziantep’e Türkiye’nin birçok şehrinden farkl direkt uçak seferleri düzenleniyor. Gaziantep’e Türkiye’nin dört bir yanından birçok farklı firmanın direkt otobüs seferleri bulunuyor. Uçak bileti rezervasyonları erken tarihlerde yapılarak Gaziantep’e daha uygun maliyetle ulaşım sağlanabiliyor. Havaalanı ve otogardan şehir merkezine HAVAŞ kullanarak konforlu şekilde ulaşılabiliyor.
Beypazarı, Ankara
Evliya Çelebi’nin ünlü Seyahatnamesi’nde hakkında genişçe yer ayırdığı Beypazarı, Anadolu’nun tam ortasında, konuklarına köklü tarihiyle unutulmaz bir deneyim yaşama şansı veriyor. Tarih boyunca sayısız medeniyetten beslenen ilçe, bugün Türkiye’nin başkentinde ziyaretçilerini bekliyor.
Tarihi yürüyüş yollarıyla, yaşayan müzesiyle, Sultan Alaaddin Camii’yle Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin seçkin örneklerini bulacağınız Beypazarı, kültürle iç içe bir tatil imkanı sağlıyor.
Buna ek olarak Anadolu medeniyetinin binlerce yıllık lezzetlerinden; Beypazarı kurusu, güveç, dolma, havuçlu lokum ve cevizli sucuk bölgenin özel lezzetleri arasında yer alıyor. 200 yıllık tarihi çarşısında gezerken zamandan izler bulacağınız Beypazarı, ufkunuzda yeni pencereler açıyor.
Beypazarı’na Ankara Esenboğa Havalimanı üzerinden ulaşım sağlanabiliyor. Havalimanından taksi ve HAVAŞ ile Ankara otogarı AŞTİ’ye ulaşım sağlanabiliyor. AŞTİ’den Beypazarı’na doğrudan dolmuşla ulaşılabiliyor.
Rize
Doğal güzellikleri söz konusu olduğunda akla ilk gelen isimlerin başında hiç şüphesiz Rize yer alıyor.
Yeşilin benzersiz tonlarına ev sahipliği yapan şehir ziyaretçilerine müthiş bir doğa deneyimi sunuyor. Oldukça zorlu bir coğrafyası olursa olsun Rize, gittiğimiz yerlerde bizi karşılayan sıcakkanlı insanları ve eşsiz manzaralarıyla iyi ki buradayım dedirtiyor. Fırtına Deresi’nde rafting yapmak, Gito Yaylası’nda gökyüzü salıncağına binmek, Kaçkar Dağı’na tırmanış yapmak, zipline ve ATV safari turları yapmak Rize’de deneyebileceğiniz ekstrem sporlar arasında yer alıyor.
Rize doğasına ek olarak tarihi yüzyıllara dayanan mutfak kültürüyle de adından söz ettiriyor. Yörenin yüksek rakımlı yaylalarında beslenen hayvanlardan elde edilen tereyağı, süt, peynir gibi ürünler kentin gastronomi mimarisinin iskeletini oluşturuyor. Kokusu tadı kadar güzel olan mıhlama başta olmak üzere, hamsili pilav, kente özel hoş kokulu üzümlerden yapılan pepeçura tatlısı ve şehrin ünlü mısır ekmeği mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında yer alıyor.
Atatürk Müzesi ve Rize Kalesi başta olmak üzere; Rize’nin görülmesi gereken diğer yerleri kentin otantik geçmişi hakkında ipuçları veriyor.
Rize’ye havayolu ve karayolu ile ulaşım sağlanabiliyor. Rize’nin Yeşilköy ilçesinde konumlanan Rize- Artvin Havalimanı, şehir merkezine 35 km uzaklıkta yer alıyor. Türkiye’nin dört bir yanından şehirlerarası otobüs yolculuğu ile şehir merkezindeki Rize Otogarı’na ulaşım sağlanabiliyor.
Yedigöller, Bolu
1965 yılında koruma altına alınan Yedigöller, yer altı su akışlarıyla birbirine bağlanan ve kuzeyden güneye 1500 kilometrelik mesafede birbirine bağlanan 7 adet gölden oluşuyor. Göller Bölgesi’nde Bizans döneminden kalıntılar yer alıyor.
Yedigöller bölgesi değişik konseptte tatil tiplerine ev sahipliği yapabilecek bir atmosfere sahip. Göllere yansıyan ağaçların sunduğu eşsiz manzaralar fotoğraf meraklısı tatilciler için oldukça sık tercih ediliyor. Göller balık tutmaktan hoşlanan konuklar için de keyif ve huzur dolu bir atmosfere ev sahipliği yapıyor.
Türkiye’nin dört bir yanından birçok ünlü firmanın otobüs seferleri bulunuyor. Bolu’ya en yakın havalimanı 145 kilometre mesafede Kocaeli’de yer alıyor. Kentte demiryolu veya havaalanı bulunmuyor.
Kapadokya, Nevşehir
Kapadokya turunda, serin bir havada gün batımını izlemek, balonla panoramik seyir keyfi yapmak, ATV turu ve daha birçok deneyim alternatifi bulunuyor. Mağara konseptli oteller, gezginlere unutulmaz bir konaklama deneyimi yaşatıyor.
Kapadokya bölgesi tarih boyunca o kadar fazla kültürü harmanlamış bir lokasyon olmasının avantajıyla gastronomi anlamında da pek çok kalburüstü lezzete ev sahipliği yapıyor. Kapadokya’da usta ellerin ürettiği çömleklerde pişen çömlek kebabı mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra kabak çekirdekli erişte, yaprak sarma, Ürgüp köfte ve düğün çorbası da bölgede mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında sıralanıyor. Yöredeki üzüm bağlarından elde edilen üzümlerden geleneksel yöntemlerle elde edilen şaraplar da mutlaka göz atılması gereken lezzetler arasında bulunuyor.
Her ne kadar en ünlü yapıları Peribacaları olsa bile Derinkuyu Yeraltı Şehri, Güvercinlik Vadisi, Uçhisar Kalesi ve Sultanhanı Kervansarayı gibi diğer yerleri de rotanıza eklemeniz öneriliyor. Kapadokya’da otobüs terminali yer almıyor.
Bölgeye Ürgüp Otobüs Terminali ya da Nevşehir Otobüs Terminali üzerinden ulaşım sağlanabiliyor. Kapadokya’da havalimanı bulunmadığından bölgeye Nevşehir ve Kayseri’deki havalimanları üzerinden ulaşım sağlanabiliyor.
Trilye, Bursa
Bursa Mudanya’da yer alan Trilye, tarihi binaları görmekten hoşlanan ve bir arada kültürünü keşfetmek isteyenler için ideal rotaların başında geliyor. Marmara Denizi kıyısında bulunan bu şirin ve tarihi köy ziyaretçilerine hayat boyu tekrarlamak isteyecekleri türden bir tatil imkanı sunuyor.
Antik Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu gibi pek çok medeniyetten esintiler bulunduran bu şirin köy pek çok tarihi binaya da ev sahipliği yapıyor. Bu yapılar arasında Kemerli Kilise, Dündar Evi, Taş Mektep, Aya Sotiri, Medikion Manastırı bulunuyor.
Çam ağaçlarının altında eşsiz deniz manzarası eşliğinde kahvenizi içebileceğiniz Trilye, sizlere panoramik bir seyir keyfi sunuyor.
Ayrıca bölgenin özel deniz ürünlerinin mutlaka denenmesi öneriliyor. Bölgenin özel lezzetleri arasında balık çorbası, ekşili balık pilaki, pavurya bacağı, karides salatası ve zeytinli ahtapot salatası yer alıyor. Zeytin çiçeği kolonyası da bölgenin özel organik ürünleri arasında bulunuyor.
Tirilye’ye Bursa otobüs terminali üzerinden toplu taşıma ile ulaşılabiliyor.
Safranbolu, Karabük
Safranbolu, Türkiye’nin dünyadaki reklam yüzlerinde ilk sıralarda her zaman vardı ve bugün dahi varlığını aynı güçle sürdürüyor. Safranbolu, 1994 yılından bu yana Unesco tarafından Dünya miras listesine alınmış bulunuyor.
Tarih boyunca 15 kadar medeniyete ev sahipliği yapan ilçe dünyada karakteristik mimariye sahip olan evleriyle tanınıyor. Ahşap, kerpiç ve tuğlanın mucizevi ahengine sahip olan evler çok karakteristik bir mimari anlayışın tezahürü olarak tanımlanıyor. Tarihi İpek Yolu’nun güzergahında yol alan Safranbolu’da geçmişten kalan pek çok han, hamam, kervansaray ve cami bulunuyor.
Ziyaret edilmesi gereken Safranbolu durakları arasında Cinci Hamamı, Kazdağlı Camii, Köprülü Mehmet Paşa Camii, Cinci Hanı, İzzet Mehmet Paşa Camii, Tarihi Demirciler Çarşısı, Sarıtunç Tabakhane Müzesi ve Yemeniciler Arastası bulunuyor. Bu kadar farklı medeniyete ev sahipliği yapan Safranbolu damak tatları anlamında da ülkemizin önemli bölgeleri arasında bulunuyor.
Safranbolu’da yapılacak bir ziyarette mutlaka yemeniz gereken lezzetler arasında kuyu kebabı, peruhi, Safranbolu bükmesi, keşli yayım, Rum mantısı, uzun pakla fasulye ve etli yaprak sarma bulunuyor.
Fotoğraf çekmeyi sevenler için mosmor safran çiçeklerinden oluşan tarlalar doğal bir fon hazırlıyor.
Safranbolu’ya; Kastamonu Havalimanı, Karabük Otogarı ve Safranbolu Otogarı aracılığı ile ulaşım sağlanabiliyor.