Antalya’da Gezilecek Yerler: Antalya’da Görülmesi Gereken 113 Yer

0
173591
Antalya Gezilecek Yerler
Antalya Gezilecek Yerler

Ülkemizin turizm başkenti olan Antalya, 2023 yılında Londra merkezli ünlü bir pazar araştırma şirketi olan Euromonitor tarafından açıklanan Dünyanın En İyi 100 Şehri Listesi’ne 57. sıradan girmeyi başardı. Doğal ve tarihi güzellikleri ile ziyaretçilerini büyüleyen Antalya, ülkemizin en kalabalık beşinci şehri.

Antalya isminin kökeni ile ilgili enteresan bir hikâye bulunuyor. Helenistik dönemde Bergama Kralı II. Attalos, askerlerine “Gidin ve bana yeryüzündeki cenneti bulun” diye emir vermiş. Askerleri krala bugünkü Antalya’yı göstermiş ve II. Attalos burayı çok beğenmiş. Bölgenin stratejik önemini dikkate alan kral, buraya bir liman şehri kurmuş. Şehre kurucusu Attalos’a ithafen “Ataleia” adı verilmiş. Eski Arap kaynaklarında “Antaliye” olarak geçen kent, Türk kaynaklarında ise “Adalya” olarak kaydedilmiş. Yeryüzündeki cennet olduğu düşünülen bu güzel kent, 20. yüzyılın ilk çeyreğinden başlayarak “Antalya” olarak adlandırılmış.

Akdeniz Bölgesi’nde konumlanan Antalya’ya kara yolu ve hava yolu araçlarını kullanarak rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Antalya Havalimanı il merkezine sadece 13 kilometre uzaklıkta konumlanıyor.

Mavi bayraklı plajları ve çok iyi korunmuş antik kentleri ile gönüllerimizde taht kuran Antalya’daki gezilecek yerleri gelin hep birlikte yakından inceleyelim.

Antalya gezilecek yerler listesi:

1) Kaleiçi

Kaleiçi
Kaleiçi

Antalya’nın tarihi merkezi olan Kaleiçi; dar sokakları, tarihi evleri, kafeleri ve dükkânları ile güzel bir atmosfer sunuyor. 1972 yılında sit alanı olarak koruma altına alınan Kaleiçi’nde, eğlence yerleri, pansiyonlar, restoranlar ve hediyelik eşya dükkânları yer alıyor. Antalya merkezde gezilecek yerlerin en üst sırasındaki Kaleiçi’nde yürüyüş yaparak kentin tarihi dokusunu yakından hissedebilirsiniz.

2) Yivli Minare (Antalya Ulu Cami)

Yivli Minare (Antalya Ulu Cami)
Yivli Minare (Antalya Ulu Cami)

Kaleiçi’ndeki tarihi camiler arasından en ünlüsü olan Yivli Minare, Antalya’nın simgesi olarak görülüyor. 13. yüzyıl Selçuklu dönemine ait olan tarihi eser, şehirdeki ilk İslami yapılardan bir tanesi. Yivlerinden ötürü bu ismi alan caminin  gövde kısmı tuğla ve turkuaz renkli çinilerden yapılmış. 8 yivden oluşan minare etkileyici bir görünüme sahip.

3) Antalya Saat Kulesi

Antalya Saat Kulesi
Antalya Saat Kulesi

Kaleiçi burçlarının bir tanesinin üzerindeki Antalya Saat Kulesi, 1901 yılında Sadrazam Küçük Sait Paşa tarafından II. Abdülhamit şerefine yaptırılmış. Kare gövdeye sahip olan saat kulesinin dört tarafında birer saat bulunuyor. Tepesinde bir çanın yer aldığı Antalya Saat Kulesi, 14 metre yüksekliğe sahip.

4) Hadrian Kapısı (Üçkapılar)

Hadrian Kapısı (Üçkapılar)
Hadrian Kapısı (Üçkapılar)

Şehrin simgelerinden olan Hadrian Kapısı, M.S. 130 yılında Roma İmparatoru Hadrianus’un Antalya’yı ziyareti onuruna inşa edilmiş. Görkemli bir görünüme sahip olan Hadrian Kapısı, Üçkapılar olarak da biliniyor. Her iki cephesinde dörder mermer sütunun yer aldığı üç kemerli kapının üst katı günümüze ulaşamamış.

5) Kesik Minare

Kesik Minare
Kesik Minare

Kaleiçi bölgesindeki Kesik Minare; Kırık Minare Cami, Korkut Cami veya Cumanın Cami isimleri ile de biliniyor. M.S. 2. yüzyılda bir Roma tapınağı olarak inşa edilen bina, 7. yüzyılda Meryem Ana şerefine bir Bizans kilisesine dönüştürülmüş. 7. yüzyıldaki Arap istilaları sırasında ağır hasar gören kilise, 9. yüzyılda onarılmış. Anadolu Selçuklu Devleti, 13. yüzyılın başlarında Antalya’yı ele geçirdiğinde ise kilise, camiye dönüştürülmüş ve minaresi eklenmiş.

Caminin ana binası, bir yangında yıkıldığı için 1800’lü yıllardan beri minare, Kesik Minare olarak anılmış. 2019 yılında yapılan yenilemeler ile 123 yıldır eksik olan üst külah ve şerefeler eklenerek cami günümüzdeki görünümüne kavuşmuş.

6) Karaalioğlu Parkı

Karaalioğlu Parkı
Karaalioğlu Parkı

Antalya’nın en güzel parklarından birisi olan Karaalioğlu Parkı, 140 bin metrekarelik bir alana kurulmuş. Yüksek konumu sebebiyle güzel Antalya manzaraları sunan parktaki heykeller de parka estetik bir hava katıyor. Halk arasında Bülent Ecevit’e ithafen Karaoğlan Parkı olarak da bilinen Karaalioğlu Parkı, Antalya’da gezilecek yerler arasında üst sıralarda bulunuyor.

7) Antalya Müzesi

Antalya Müzesi
Antalya Müzesi

Ülkemizdeki en zengin içeriğe sahip müzelerden biri olan Antalya Müzesi, Öğretmen Süleyman Fikri Erten tarafından 1922 yılında kurulmuş. Bir süre Kaleiçi’ndeki Alâeddin Cami’nde, 1937 yılından sonra ise Yivli Minare Külliyesi’nde hizmet veren Müze, 1972 yılında bugünkü binasına taşınmış.

1988 yılında Avrupa Konseyi Özel Ödülü’nü alan Antalya Müzesi’nde; Doğa Tarihi ve Prehistorya Salonu, Seramik Salonu, Bölge Kazıları Salonu, İmparatorlar Salonu, Tanrılar Salonu, Mozaik Salonu, Mermer Portreler Salonu, Perge Tiyatrosu Salonu, Lahitler Salonu, Sualtı – Küçük Buluntu – İkona – Sikke Salonu isimlerinde şahane güzellikteki salonlar bulunuyor. Salonların her birinde sizleri zamanda yolculuğa çıkaracak ayrı güzellikler bekliyor.

Haftanın her günü açık olan Antalya Müzesi, 08:30 – 17:30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Müze Kart sahiplerinin ücretsiz olarak gezebileceği müzenin giriş ücreti 340 TL. Sesli rehberlik hizmetinin de sunulduğu Antalya Müzesi, şehirde görülecek en güzel yerler arasında bulunuyor.

8) Atatürk Kültür Parkı

Atatürk Kültür Parkı
Atatürk Kültür Parkı

Antalya Müzesi’nin yakınlarındaki Atatürk Kültür Parkı, Konyaaltı Sahili’nin üst kısmında konumlanıyor. Şehir merkezindeki en büyük oksijen kaynaklarından birisi olan Atatürk Kültür Parkı, ziyaretçilerine yeşil ile maviyi aynı anda sunarak muhteşem bir atmosfer yaratıyor. Antalya’nın doğal güzelliklerinden Atatürk Kültür Parkı içerisinde; Atatürk Kültür Merkezi, Cam Piramit ve Doğan Hızlan Kütüphanesi gibi mekânlar da bulunuyor.

9) Murat Paşa Cami

Murat Paşa Cami
Murat Paşa Cami

Antalya’nın merkezinde Muratpaşa İlçesi’nde yer alan Murat Paşa Cami, 1570 yılında inşa edilmiş. Güzel minberi ile dikkat çeken dini yapı Osmanlı döneminde inşa edilmiş olsa da camide Selçuklu kaligrafi sanatının izlerine rastlanıyor. Antalya’da ziyaret edilmesi gereken tarihi yapılar arasındaki Murat Paşa Cami, Karaman Beyi Murat Paşa tarafından yaptırılmış.

10) Hıdırlık Kulesi

Hıdırlık Kulesi
Hıdırlık Kulesi

Karaalioğlu Parkı’ndaki Hıdırlık Kulesi, 2. yüzyılda yapılmış. Silindir biçimindeki Hıdırlık Kulesi, Antalya surlarının güneybatı köşesinde konumlanıyor. 14 metre yüksekliğindeki kuleyi Roma İmparatoru Hadrianus’un yaptırdığı düşünülüyor. Deniz feneri ve körfeze gelen gemileri gözetleme kulesi olarak kullanılan Hıdırlık Kulesi’nin alt katında küçük bir oda, üst katında ise oldukça kalın bir duvar kitlesinin çevresinde bir gezi alanı bulunuyor.

11) Düden Şelalesi

Düden Şelalesi
Düden Şelalesi

Şehir merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Düden Şelalesi, Antalya’da görülmesi gereken doğal güzellikler arasında bulunuyor. Düden Çayı boyunca iki kola ayrılan şelalenin, Antalya’ya 7 kilometre uzaklıktaki kolu Aşağı Düden (Karpuzkaldıran Şelalesi) ve Varsak’a 1 kilometre uzaklıktaki kolu ise Yukarı Düden Şelalesi olarak biliniyor.

12) Perge Antik Kenti

Perge Antik Kenti
Perge Antik Kenti

Antalya şehir merkezinin 18 kilometre doğusundaki Aksu İlçesi’nde yer alan Perge Antik Kenti, bir zamanlar Pamfilya Bölgesine başkentlik yapmış. Hititler Dönemi’nde “Parha” ismiyle varlığını sürdürdüğüne inanılan antik kent, Roma Dönemi’nde Anadolu’nun en düzenli kentlerinden birisi olmuş. Perge, Helenistik dönem boyunca eski dünya içerisindeki en zengin ve güzel şehirler arasında sayılıyormuş.

Antalya’da görülmesi gereken antik kentler arasında üst sıralarda yar alan Perge Antik Kenti, haftanın her günü 08:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Tiyatro, Güney Hamamı, Agora & Macellum, Kestros Çeşmesi ve Sütunlu Ana Cadde gibi antik kalıntıları görebileceğiniz Perge Antik Kenti’ne giriş ücreti 250 TL. Müze Kart sahipleri ören yerini ücretsiz olarak geziyor.

13) Termessos Antik Kenti

Termessos Antik Kenti
Termessos Antik Kenti

Ülkemizin en iyi korunmuş antik kentlerinden birisi olan Termessos, Antalya’nın 30 kilometre kuzeybatısında, Korkuteli yolu üzerinde konumlanıyor. 1150 metre rakımdaki Termessos Antik Kenti, Pisidya bölgesinin “Milyas” olarak anılan güneybatı bölümünde kurulmuş.

Anadolu’nun en eski halklarından Luvilerin soyundan gelme Solymler tarafından kurulan Termessos’un tarih sahnesine çıkışı, Büyük İskender’in M.Ö. 333 yılında kenti kuşatması ve Termesosluların güçlü bir savunma yaparak kenti teslim etmemesiyle olmuş.

Haftanın her günü 08:00 – 17:00 saatleri arasında açık olan Termessos Antik Kenti, Müze Kart ile ücretsiz olarak gezilebiliyor. Müze Kartı olmayanların ören yeri giriş bileti için 70 TL ödemesi gerekiyor.

14) Aspendos Antik Tiyatrosu

Aspendos Antik Tiyatrosu
Aspendos Antik Tiyatrosu

Bölgede kendi adına madeni para bastıran ilk şehirlerden birisi olan Aspendos, Antalya’nın Serik İlçesi’ndeki Belkıs Köyü’nde yer alıyor. Pamfilya’nın en zengin şehirlerinden birisi olan Aspendos, Roma İmparatorluğu dönemine ait en iyi korunmuş antik tiyatrolardan birisine sahip olması ile ziyaretçilerini büyülüyor. 12 bin kişilik Aspendos Antik Tiyatrosu, Aspendoslu Theodorus’un oğlu Mimar Zenon tarafından inşa edilmiş.

Etkileyici bir görünüme ve çok iyi akustiğe sahip olan Aspendos Antik Tiyatrosu, haftanın her günü 08:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret açık. Müze Kart sahipleri ören yerini ücretsiz olarak gezebilirken kartı olmayanların 340 TL ödemesi gerekiyor.

15) Tarihi Aspendos Köprüsü

Tarihi Aspendos Köprüsü
Tarihi Aspendos Köprüsü

Köprüçay (Eurymedon) Nehri üzerinde yer aldığı için Köprüçay Köprüsü olarak da adlandırılan Tarihi Aspendos Köprüsü, Serik İlçesi yakınlarında konumlanıyor. Antalya il merkezine 45 kilometre, ilçe merkezine ise 6 kilometre uzaklıktaki Aspendos Köprüsü, 9 kemerli Eurymedon Köprüsü’nün temelleri üzerine Selçuklu Hanedanı tarafından 13. yüzyılda yaptırılmış. Köprünün yapımında yakında bulunan Aspendos Antik Şehri’nin yapılarına ait taşlar da kullanılmış. 225 metre uzunluğundaki Tarihi Aspendos Köprüsü, araç trafiğine kapalı olarak ziyaretçilerini bekliyor.

16) Köprülü Kanyon Milli Parkı

Köprülü Kanyon Milli Parkı
Köprülü Kanyon Milli Parkı

Antalya’nın Manavgat ilçesindeki Köprülü Kanyon Milli Parkı, il merkezine 85 kilometre, ilçe merkezine 63 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. 1973 yılında Milli Park olarak ilan edilen Köprülü Kanyon, Antalya’nın ziyaret edilmesi gereken doğal güzellikleri arasında bulunuyor. Rafting yapmak isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilen Köprülü Kanyon Milli Parkı’nda rafting yapılabilen bölgenin başlangıcındaki iki adet tarihi köprü, parka ismini veriyor.

17) Olimpos Beydağları Sahil Milli Parkı

Olimpos Beydağları Sahil Milli Parkı
Olimpos Beydağları Sahil Milli Parkı

Antalya’nın Kemer İlçesi’ndeki Olimpos Beydağları Milli Parkı, 1972 yılında sit alanı ilan edilerek korunma altına alınmış. Olimpos Beydağları Sahil Milli Parkı içerisinde çok sayıda doğal ve tarihi güzellik yer alıyor. Milli parkta ziyaret edilmesi gereken yerler arasında Adrasan Plajı, Çıralı Sahili, Phaselis Antik Kenti, Olympos Antik Kenti ve Yanar Taş bulunuyor.

18) Phaselis Antik Kenti

Phaselis Antik Kenti
Phaselis Antik Kenti

Üç limana sahip olması ile dikkat çeken Phaselis Antik Kenti, Olimpos Beydağları Milli Parkı içinde çam ve sedir ormanları arasında konumlanıyor. Yeşil ile mavinin bir arada olduğu Phaselis, Kemer’in 17 kilometre batısında yer alıyor.

M.Ö. 7. yüzyılda Rodoslular tarafından kurulan Phaselis, uzun yıllar boyunca Likya’nın doğu kıyısının en önemli limanı olarak görev yapmış. Phaselis Antik Kenti deniz kenarına kurulmuş olduğu için, şehirdeki tarihi kalıntıları gezerken yorulursanız Phaselis’teki plajlardan denize girerek ferahlayabilirsiniz.

Haftanın her günü 08:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz Phaselis Antik Kenti’ne giriş ücreti 220 TL. Müze Kart sahipleri ören yerini ücretsiz olarak gezebiliyor.

19) Olympos Antik Kenti

Olympos Antik Kenti
Olympos Antik Kenti

Antalya’nın güney sahillerinde Phaselis’ten sonra ikinci önemli liman kenti olan Olympos, ismini 16 kilometre kuzeyindeki Torosların batı uzantılarından birisi olan Tahtalı Dağı’ndan alıyor. Olimpos Beydağları Sahil Milli Parkı içerindeki antik kent, Likya Birliği’nin önemli yerleşim merkezlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor.

Helenistik, Roma, Bizans dönemlerine ait olan kalıntılara ev sahipliği yapan Olympos Antik Kenti, haftanın her günü 08:00 – 17:00 saatleri arasında ziyarete açık. Müze Kartı olanların ücretsiz olarak gezebileceği antik kente girişlerde, kartı olmayanlardan 220 TL alınıyor.

Olympos da Phaselis gibi deniz kenarında olduğu için ülkemizin en güzel sahillerinden birine ev sahipliği yapıyor. Antik kenti yaz mevsiminde ziyaret ederseniz, bu güzel sahilden denize girmenizi öneririz. Ayrıca Olympos sahilinin kuzey tarafında, Caretta caretta kaplumbağalarının yumurtlama alanı bulunuyor.

20) Yanartaş (Chimera)

Yanartaş (Chimera)
Yanartaş (Chimera)

Olympos’un Sönmeyen Ateşi olarak bilinen Yanartaş, Çıralı Köyü yakınlarında bulunuyor. Yunan mitolojisine de konu olan Yanartaş, 2 bin 500 senedir yanmayı sürdürüyor. Denize yakın manzaralı bir konumdaki doğal gaz kaynağı, taşlar arasından çıkan alevleri ile ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Sizler de Olympos ziyaretinizde Yanartaş’a giderek, Chimera’nın yerin yedi kat dibinden fışkıran alevlerini görebilirsiniz.

21) Olympos Teleferik

Olympos Teleferik
Olympos Teleferik

Dünyanın en uzun ikinci, Avrupa’nın ise en uzun teleferiği olan Olympos Teleferik, Çamyuva ile Tekirova arasında konumlanıyor. Antalya il merkezine 57 kilometre uzaklıktaki Olympos Teleferik, deniz seviyesinden 726 metre yüksekliğinde bulunan alt istasyondan sefere başlayıp, 10 dakika süren yolculuğun ardından Beydağları Sahil Milli Parkı’nın merkezindeki, 2365 metre yüksekliğe sahip olan Tahtalı Dağı’nın zirvesine ulaşıyor.

22) Konyaaltı Plajı

Konyaaltı Plajı
Konyaaltı Plajı

Ülkemizin en bilinen plajlarından Konyaaltı, şehir merkezinin batısında konumlanıyor. Antalya’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden bir tanesi olan Konyaaltı Plajı, 7 kilometre uzunluğa sahip. Bu bölgenin 4.5 kilometre uzunluğunda ve 70 metre genişliğe sahip kısmı ise mavi bayrak sahibi halk plajı.

Sizler de Antalya’yı ziyaret ettiğinizde mavi bayraklı Konyaaltı Plajı’nın sularında yüzmeden şehirden ayrılmayın deriz. Konyaaltı hakkında daha fazla bilgi almak için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

23) Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi

Kaleiçi’nde konumlanan Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi, deniz canlıları ve özellikle nesli koruma altındaki türlerin yakından tanınmasını sağlıyor. Ücretsiz olarak gezebileceğiniz bu minik müzede; denizlerimizde yaşayan 9 tür köpekbalığı, 10 tür yassı köpekbalığı, yaklaşık 150 tür kemikli balık, süngerler, mercanlar, karides, ıstakoz ve yengeçler, kabuklular, ahtapot, kalamar ve sübyeler, denizyıldızları ve denizkestaneleri olmak üzere yaklaşık 500 tür deniz canlısı sergileniyor.

24) Antalya Oyuncak Müzesi

Kaleiçi Yat Limanı’ndaki Antalya Oyuncak Müzesi, Türkiye’nin ilk oyuncak müzesi kurucusu yazar Sunay Akın öncülüğünde 2011 yılında açılmış. Masalsı dünyasıyla her yaştan ziyaretçinin ilgisini çeken Antalya Oyuncak Müzesi’nde 1860’lı yıllardan 1980’lere kadar, antika değeri taşıyan 3 bine yakın oyuncak sergileniyor. Antalya Oyuncak Müzesi’ni pazartesi günü hariç haftanın her günü 09:30 – 18:30 saatleri arasında ücret ödemeden gezebilirsiniz.

25) Suna & İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi

Kaleiçi’nde korunması gereken iki tarihi binanın satın alınıp yenilenmesi ile açılan Suna & İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi, geleneksel Türk halk kültürü öğelerini yeni kuşaklara aktarıyor. Geleneksel Antalya Evi ve Aya Yorgi Kilisesi olmak üzere iki binayı kapsayan müze, 1996 yılında ziyarete açılmış.

Müzenin ilk bölümü olan Antalya Evi’nde 19. yüzyıla ait geleneksel Antalya evinin iki katlı bir örneği sunuluyor. Evin içerisinde Türk kültüründen geleneksel sahnelerin mizansenleri sergileniyor. Müzenin Aya Yorgi (Hagios Georgios) Kilisesi kısmında ise Suna & İnan Kıraç koleksiyonuna ait Çanakkale seramikleri ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

Suna & İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi’ni çarşamba günleri dışında her gün, haziran – eylül aylarında 09:00 – 12:00 / 14:00 – 19:30, diğer aylar ise 09:00 – 12:00 / 13:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müzeye girişlerde tam bilet için 10 TL, indirimli bilet içinse 5 TL ödemeniz gerekiyor.

26) Antalya Etnografya Müzesi

Antalya Etnografya Müzesi
Antalya Etnografya Müzesi

Kaleiçi’nde konumlanan Antalya Etnografya Müzesi, Osmanlı Dönemi’nden kalan iki tarihi konağın düzenlenmesiyle ziyarete açılmış. Müzedeki bir numaralı konakta Türk – İslam Eserleri sergilenirken, iki numaralı konakta ise Antalya’nın Osmanlı Dönemi’ndeki ev yaşamını yansıtan oda düzenlemeleri ile o devirde kullanılan eşya ve mimari parçalar gösteriliyor.

Haftanın her günü açık olan Antalya Etnografya Müzesi’ni 08:30 – 17:00 saatleri arasında herhangi bir ücret ödemeden ziyaret edebilirsiniz.

27) Antalya Aquarium

Antalya Aquarium
Antalya Aquarium

Ülkemizde turistlerin en çok ziyaret ettiği yerler arasında ilk beşe giren Antalya Aquarium, 2012 yılında açılmış. Çok sayıda akvaryum, tünel akvaryum, kar dünyası ve wildpark kısımlarının yer aldığı Antalya Aquarium, Konyaaltı’nda konumlanıyor.

28) Antalya Kent Müzesi Kent Belleği Merkezi

Antalya’nın kültürel değerleri ile tarihini yanlarının yansıtıldığı Antalya Kent Müzesi Kent Belleği Merkezi, Muratpaşa İlçesi’nde bulunuyor. Antalya’da kentlilik bilincinin geliştirilmesi amacını taşıyan müzede, çeşitli sergiler ve söyleşiler düzenleniyor. Ayrıca müzede kentsel kültürel üretimin artırılmasına yönelik eğitim faaliyetleri de gerçekleştiriliyor.

29) Antalya Atatürk Evi Müzesi

Antalya Atatürk Evi Müzesi
Antalya Atatürk Evi Müzesi

Antalya ziyaretleri sırasında Atatürk’e tahsis edilmiş olan köşk, 1986 yılında müzeye dönüştürülmüş. İki katlı yığma taş duvarlı bir yapı olan müze binasının alt katında, Atatürk’ün Antalya’yı ziyaretleri ile ilgili fotoğraf sergisi, Atatürk ve Antalya’ya dair belgesellerin izlenebileceği bir oda, bir yemek odası ve bir büro bulunuyor. Atatürk Evi Müzesi’nin üst katında ise Atatürk’ün kişisel eşyalarının sergilendiği bir oda, bir toplantı odası, çalışma odaları, yatak odası ve hatıra paraların sergilendiği özel bir bölüm yer alıyor.

Ücretsiz olarak ziyaret edilebilen Antalya Atatürk Evi Müzesi, haftanın her günü 08:30 – 17:30 saatleri arasında açık. Müze Antalya’nın Muratpaşa İlçesi’nde bulunuyor.

30) Antalya Nekropol Müzesi

Antalya Nekropol Müzesi
Antalya Nekropol Müzesi

Ülkemizin ilk nekropol müzesi olan Antalya Nekropol Müzesi, 2023 yılında açılmış. Kurtarma kazıları sırasında ortaya çıkarılan 866 mezarın yer aldığı Nekropol Müzesi, Muratpaşa İlçesi’nde konumlanıyor. Bölgeden çıkarılan arkeolojik kalıntıların yer aldığı Antalya Nekropol Müzesi’nde, Antalya Müzesi’nden getirilen 400’den fazla obje de sergileniyor.

31) Dokuma Park

Dokuma Park
Dokuma Park

Antalya İplik ve Pamuklu Dokuma Fabrikası Kepez Belediyesi tarafından restore edilerek, Antalya’nın cazibe merkezlerinden birisi haline getirilmiş. Fabrika kreşi günümüzde Anadolu Oyuncak Müzesi’ne dönüştürülmüş.

Yeşil alan, kafeterya ve spor alanlarından oluşan Dokuma Park’ta; Bir Zamanlar Antalya Müzesi, Modern Sanatlar Galerisi, Antalya Araba Müzesi, Açık Hava Müzesi, 8D Simülasyon Merkezi, Botanik Park, Antalya Bilim Merkezi, Anadolu Şehitler Müzesi, Tren Kütüphane ve Dokuma Fabrikası Cami yer alıyor.

32) Bir Zamanlar Antalya Müzesi

Bir Zamanlar Antalya Müzesi
Bir Zamanlar Antalya Müzesi

Antalya’nın Kepez İlçesi’nde yer alan Bir Zamanlar Antalya Müzesi, il merkezine sadece 6 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Kepez’in kalbi Dokuma Park’ta açılan müzede geçmişten günümüze Antalya ve Antalyalılara özgü değerler sergileniyor.

Antalya tarihinin kilometre taşlarının insan hikâyeleriyle birleştirilerek aktarıldığı Bir Zamanlar Antalya Müzesi’nde; doğa, tarih, arkeoloji, geleneksel mimari, geleneksel mutfak, Yörük kültürü, ulaşım ve haberleşme alanındaki eserler ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

33) Antalya Bilim Merkezi

Bilim ve teknolojiyi herkes için anlaşılır ve ulaşılır kılmayı amaçlayan Antalya Bilim Merkezi, Kepez ilçesinde konumlanıyor. Antalya il merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Bilim Merkezi’nde çok sayıda sergi, atölye ve laboratuvar ile bilimsel bilgiler eğlenceli bir biçimde ziyaretçilere aktarılıyor.

34) Antalya Araba Müzesi

Antalya Araba Müzesi
Antalya Araba Müzesi

Dokuma Park’ın içerisinde bulunan Antalya Araba Müzesi’nde en yenisi 25, en eskisi 65 yaşında olan 70 adet araç sergileniyor. Türk sinema, havacılık ve siyaset alanında izler bırakan otomobillere, motorlara ve uçaklara ev sahipliği yapan Araba Müzesi, nostaljik bir etki yaratıyor.

Antalya Araba Müzesi’nde %100 yerli üretim Devrim otomobili, Beyoğlu tramvayı, Vecihi Hürkuş’un 1925 yılında yaptığı K6 uçağı, ülkemizin ilk yolcu uçağı NUD 38’in birebir replikaları ve Çiçek Abbas filmindeki ünlü kırmızı minibüs yer alıyor. Antalya Araba Müzesi, pazartesi günü hariç haftanın her günü 09:30 – 18:00 saatleri arasında ziyarete açık.

35) Antalya Doyran Göleti

Antalya Doyran Göleti
Antalya Doyran Göleti

İl merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Doyran Göleti, Antalya’nın gizli kalmış doğal güzellikleri arasında bulunuyor. Yeşilin her tonunu görebileceğiniz Doyran Göleti çevresinde herhangi bir işletme olmadığı için ihtiyaç duyacağınız her şeyi yanınıza almanızı öneririz. Göl manzaralı kamp yapma olanağı sunan Doyran’da, bol oksijenli bir ortamda doğa yürüyüşü yapabilir veya bisiklet sürebilirsiniz.

36) Akdeniz Kent Parkı

Antalya’nın merkezindeki Akdeniz Kent Parkı, denize yakın bir konumda bulunuyor. Çeşitli bitki örtüsü, ağaçlar, su kanalları ve sosyal alanlar ile donatılan parkta; yürüyüş yolları, spor alanları, çocuk oyun alanı, kafeler ve restoranlar mevcut. Sizler de Antalya’da şehrin kalabalığından biraz uzaklaşmak isterseniz, Akdeniz Kent Parkı’nı ziyaret edebilirsiniz.

37) Antalya Kültür Sanat (AKS) Kaleiçi Evi

Antalya Kültür Sanat (AKS) Kaleiçi Evi
Antalya Kültür Sanat (AKS) Kaleiçi Evi

Kaleiçi’nde, Uzunçarşı Caddesi’nin Kırkmerdiven ile buluştuğu köşedeki Kaleiçi Evi, geleneksel Antalya sivil mimarisinin tipik bir örneği olarak bizleri selamlıyor. 2017 yılından itibaren sergi, konser ve söyleşi gibi etkinliklerin düzenlendiği AKS Kaleiçi Evi, günümüzde bir kültür merkezi olarak hizmet veriyor. Antalya’ya gelmişken buradaki kültürel faaliyetlere katılmak isterseniz, Antalya Kültür Sanat Kaleiçi Evi’ne gidebilirsiniz.

38) Kaleiçi Panhagia Kilisesi ve Cami-i Cedid

Kaleiçi’ndeki Panaghia Kilisesi, Helenistik ve Roma Dönemlerinde kentin agorası olarak kullanılan bir alanda, 2. yüzyıla tarihlenen antik bir tapınağın üzerine inşa edilmiş. 5. veya 6. yüzyılda bu tapınağın mimari elemanları kullanılarak Meryem Ana onuruna inşa edilen Panhagia Kilisesi, 16. yüzyılın başlarında Osmanlı hükümdarı II. Beyazıt’ın isteği üzerine camiye dönüştürülmüş.

39) Kaleiçi Panoramik Asansör

Kaleiçi Panoramik Asansör
Kaleiçi Panoramik Asansör

Antalya’da Kaleiçi ile tarihi liman bölgesini birbirine bağlayan Kaleiçi Panoramik Asansör, 2014 yılında tasarlanmış. Tarihi Kaleiçi’nin surları boyunca uzanan Tophane Çay Bahçesi’nin batı bölümünden başlayıp tarihi surların üzerinden 30 metre aşağıdaki deniz seviyesine inen panoramik asansör, bölgede iniş ve çıkışı kolaylaştırırken ziyaretçilerine güzel bir Kaleiçi manzarası da sunuyor.

40) Antalya Karatay Medresesi

Antalya Kaleiçi’nde Yivli Minare’nin yakınında konumlanan Karatay Medresesi, 1250 yılında Celaleddin Karatay tarafından inşa edilmiş. Antalya’da Selçuklu Dönemine ait tek medrese olan Karatay Medresesi, beş dönümlük bir arazi üzerinde bulunuyor. Dikdörtgen planlı olarak ve tamamen el işçiliği kesme taş malzeme kullanılarak yapılan medrese, Antalya’da gezilmesi gereken tarihi yerler arasında bizleri selamlıyor.

41) Antalya Akturpark

Antalya Akturpark
Antalya Akturpark

Aile, çocuk ve yetişkin üniteleri ile hizmet veren Antalya Akturpark, Konyaaltı’nda konumlanıyor. 1997 yılından beri hizmet veren lunaparktaki “Heart of Antalya” isimli dönme dolap, 94 metrelik çapıyla ülkemizin en büyük ve London Eye’dan sonra Avrupa’nın en büyük ikinci dönme dolabı olma özelliğini taşıyor. Çocuklarınızla birlikte eğlenceli bir gün geçirebileceğiniz Aktur Park’ta, birbirinden güzel eğlence üniteler sizleri bekliyor.

42) Tünek Tepe Teleferik ve Sosyal Tesisleri

Tünek Tepe Teleferik ve Sosyal Tesisleri
Tünek Tepe Teleferik ve Sosyal Tesisleri

Antalya’nın simgelerinden birisi olan 605 rakımlı Tünektepe’ye çıkaran teleferik, konuklarına eşsiz Antalya manzaraları sunuyor. Konyaaltı İlçesi Sarısu Mevkii’ndeki Tünektepe Teleferik, 2017 yılında açılmış.

Teleferik pazartesi günleri hariç haftanın her günü 10:00 – 18:00 teleferik gişe, 10:00 – 18.30 Tünektepe Sosyal Tesis dönüşü olarak hizmet veriyor. Tünektepe Sosyal Tesisleri’nde ana restoran, çay evi, teras kafe, bahçe kafe ve hediyelik eşya dükkânı kısımları yer alıyor.

43) Antalya Aqualand Su Parkı

Antalya’nın en büyük su parkı olan Aqualand, Muratpaşa İlçesi’nde konumlanıyor. 40 bin metrekarelik bir alana kurulmuş olan Aqualand Su Parkı’nda açık ve kapalı olmak üzere çeşitli uzunluklarda kaydıraklar bulunuyor.

Haftanın her günü 08:30 – 18:00 saatleri arasında açık olan Antalya Aqualand Su Parkı bilet ücretine; otelinizden gidiş dönüş transfer, giriş biletleri, öğle yemeği ve alkolsüz içecekler dâhil.

44) Karain Mağarası

Karain Mağarası
Karain Mağarası

Ülkemizin en büyük doğal mağaralarından birisi olan Karain, Antalya’nın 30 kilometre kuzeybatısında konumlanıyor. Doğal karstik oluşumlar sonucu meydana gelen Karain Mağarası, 1946 yılında Kılıç Kökten tarafından keşfedilmiş.

Mağarada yapılan kazılardan, bölgenin günümüzden 500 bin yıl kadar önce de yerleşim merkezi olarak kullanıldığı ortaya çıkarılmış. Bu sebeple ülkemizde içinde insan yaşamış en büyük mağarası olan Karain’den çıkarılan buluntular mağaranın hemen yakınındaki Karain Müzesi’nde ve Antalya Müzesi’ndeki tarih öncesi bölümünde sergileniyor.

45) Geyikbayırı Mağarası

Geyikbayırı Mağarası
Geyikbayırı Mağarası

Konyaaltı’da konumlanan Geyikbayırı Mağarası, il merkezine 26 kilometre uzaklıktaki Geyikbayırı Köyü’nde bulunuyor. Turizme kazandırılması için çalışmaların yürütüldüğü Geyikbayırı Mağarası, Konyaaltı’nın yükselen değerlerinden birisi olarak bizleri selamlıyor.

Köye sadece 5 dakika uzaklıktaki mağarayı ücretsiz olarak gezebilirsiniz. Geyikbayırı Mağarası, 120 metre uzunluğunda ve girişe göre mağaranın en derin noktası ise 6.5 metre.

46) Elmalı Müzesi

Antalya’nın 111 kilometre güneybatısındaki Elmalı İlçesi’nde yer alan Elmalı Müzesi, ülkemizin arkeolojik ve tarihi müzeleri arasında önemli bir yere sahip. Eski Hükümet Konağı’nda 2011 yılında açılan Elmalı Müzesi’nde bölgenin tarihini aydınlatan önemli arkeolojik eserler sergileniyor. Müzenin üçü zemin katta, sekizi birinci katta olmak üzere on bir adet teşhir salonunun yanı sıra bahçe kısmında açık hava galerisi de bulunuyor.

47) Xanthos Antik Kenti

Xanthos Antik Kenti
Xanthos Antik Kenti

1988 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Xanthos Antik Kenti, Kaş ilçesinin Kınık Köyü’nde yer alıyor. İl merkezine 214 kilometre, ilçe merkezine ise 70 kilometre uzaklıktaki Xanthos, antik çağda Likya’ya başkentlik yapmış. Bugünkü Eşen Çayı kenarındaki ovaya hâkim iki tepe üzerinde kurulmuş olan Xanthos, Likya ve Roma akropollerinden oluşuyor.

Xanthos Antik Kenti, haftanın her günü 08:30 – 17:00 saatleri arasında ziyarete açık. Müze Kart sahipleri ören yerini herhangi bir ücret ödemeden gezebilirken kartı olmayanların giriş bileti için 70 TL ödemesi gerekiyor.

48) Arykanda Ören Yeri

Arykanda Ören Yeri
Arykanda Ören Yeri

Antalya’nın Finike İlçesi’ndeki Arykanda Ören Yeri, il merkezine 140 kilometre ilçe merkezine ise 32 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Adını Likya dilinde “yüksek kayalığın yanındaki yer” anlamına gelen “Ary-ka-wanda” kelimesinden alan antik kent, Bey Dağları’nın güneyinde Şahinkaya isimli sarp kayalığın eteğinde kurulmuş.

1838 yılında İngiliz araştırmacı – gezgin Charles Fellows tarafından keşfedilen Arykanda Antik Kenti, haftanın her günü 08:00 – 17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

49) Side Antik Tiyatrosu

Side Antik Tiyatrosu
Side Antik Tiyatrosu

Antalya’nın Manavgat İlçesi’ndeki Side Antik Tiyatrosu, Side Ören Yeri’ndeki en dikkat çeken tarihi eser olarak karşımıza çıkıyor. İl merkezine 75 kilometre, ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıktaki Side Antik Kenti’nin tarihi M.Ö. 8. yüzyıla dayanıyor. Helenistik geleneğin Roma mimarisi ile buluştuğu Side Antik Tiyatrosu’nun sahne binası üç kattan oluşuyor.

Haftanın her günü açık olan Side Ören Yeri’ni 08:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müze Kart sahipleri ören yerini ücretsiz olarak gezebilirken kartı olmayanların 350 TL ödemesi gerekiyor.

50) Side Apollon Tapınağı

Side Apollon Tapınağı
Side Apollon Tapınağı

Roma’da müzik, uyum ve ışık tanrısı Apollon’a adanmış olan Apollon Tapınağı, Side’de şehir merkezinde bulunuyor. Roma Döneminde M.S. 150 yılı civarında inşa edilmiş olan Apollon Tapınağı, yan yana duran beş sütun ve başlıklardan oluşuyor. Denizin kenarında olduğu için doğal ve tarihi güzellikleri bir arada görebileceğiniz Apollon Tapınağı, Antalya’da gezilecek tarihi yerler arasında bulunuyor.

51) Side Müzesi

Side Müzesi
Side Müzesi

Side Antik Kenti’nde Agora Hamamı içinde yer alan Side Müzesi, 1962 yılında açılmış. Müze bahçesinde, Selçuklu Dönemi’nden kalan mezar kitabeleri, yazıtlar, Roma Dönemi’nden frizler, lahitler, sütun kaideleri ve sütunlar, mozaik parçaları, büstler ve heykeller sergileniyor. Side Müzesi’nin teşhir salonlarında ise silah kabartmaları, cam eserler, sikkeler, kandiller, heykelcikler, takılar, süs eşyaları, lahitler ve heykeller yer alıyor.

Side Müzesi’nin en ilgi çeken eseri olan Üç Güzeller Heykeli, M.S. 2. yüzyıla ait güzelliği, zarafeti ve bereketi ile ziyaretçileri büyülüyor. Haftanın her günü 08:30 – 17:30 saatlerinde arasında ziyaret edebileceğiniz Side Müzesi giriş ücreti 350 TL. Müze Kartınız varsa müzeyi ücret ödemeden gezebilirsiniz.

52) Manavgat Şelalesi

Manavgat Şelalesi
Manavgat Şelalesi

İl merkezine 76 kilometre, ilçe merkezine ise sadece 4 kilometre uzaklıktaki Manavgat Şelalesi, Antalya’da görülmesi gereken doğal güzellikler arasında bulunuyor. Batı Torosların doğu yamaçlarından doğarak Sorgun bölgesindeki boğazdan Akdeniz’e karışan 93 kilometre uzunluğundaki Manavgat Nehri, yaklaşık 5 metre yüksekliğindeki falezlerden dökülerek Manavgat Şelalesi’ni oluşturuyor.

Az bir yükseklikten dökülse de yüksek debiyle akan Manavgat Şelalesi’nin belirli bölümlerinde rafting ve kano gibi sporlar yapılabiliyor. Manavgat’ta gezilecek yerler hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.

53) Alabalık Vadisi

Antalya’nın Manavgat ilçesindeki Alabalık Vadisi, ilçe merkezine 25 kilometre mesafede konumlanıyor. Yemyeşil ormanların içinden geçerek ulaşabileceğiniz Alabalık Vadisi, Antalya’nın doğal güzellikleri arasında yer alıyor. Doğa yürüyüşü, trekking, doğa fotoğrafçılığı yapabileceğiniz Alabalık Vadisi’nde doğanın kucağında güzel bir gün geçirebilirsiniz.

54) Selge Antik Kenti

Selge Antik Kenti
Selge Antik Kenti

Antalya’nın Manavgat İlçesi’ndeki Selge Antik Kenti, il merkezine 103 kilometre, ilçe merkezine ise 80 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Antik Pisidya bölgesinin dağ kentlerinden birisi olan Selge, Toroslar’ın güney yamaçlarında denizden 1250 metre yükseklikte kurulmuş. Köprülü Kanyon Milli Parkı sınırları içerisindeki Selge Antik Kenti’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

55) Likya Yolu

Likya Yolu
Likya Yolu

Son zamanlarda çok fazla kişi tarafından yürünen Likya Yolu, ülkemizin güneybatısındaki antik Likya kıyılarının bir bölümünü kapsayan uzun mesafeli bir patika olarak karşımıza çıkıyor. Fethiye’den başlayarak Antalya’ya kadar uzanan Likya Yolu, Türkiye’de yaşayan İngiliz Kate Clow tarafından tasarlanmış ve 1999 yılında kendisi tarafından hizmete açılmış.

Dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olarak gösterilen Likya Yolu üzerindeki Gelidonya Feneri manzarası 2007 yılında Türkiye’nin en güzel manzarası seçilmiş. Likya Yolu hakkında detaylı bilgi almak için ilgili yazılarımıza göz atabilirsiniz.

56) Kurşunlu Şelalesi

Kurşunlu Şelalesi
Kurşunlu Şelalesi

Antalya’nın Aksu İlçesi’ndeki Kurşunlu Şelalesi, il merkezine 20 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. 2 kilometrelik bir kanyonun içindeki Kurşunlu Şelalesi’nde su 18 metre yükseklikten dökülüyor.

Küçük şelaleciklerle 7 adet küçük göletin birbirine bağlandığı Kurşunlu Şelalesi, 1986 yılında milli park haline getirilerek ziyarete açılmış. 33 hektarlık bir alanı kaplayan şelale ve piknik alanında; manzara seyir terasları, çocuk parkı, restoran, otopark, gezinti patikaları, içme suyu ve tuvalet bulunuyor.

57) Alanya Kalesi

Alanya Kalesi
Alanya Kalesi

Alanya’nın simgelerinden birisi olan Alanya Kalesi, denizden yaklaşık olarak 250 metre yüksekteki bir yarımada üzerinde bulunuyor. İl merkezine 136 kilometre, ilçe merkezine 4 kilometre mesafedeki Alanya Kalesi, ilk olarak Helenistik dönemde inşa edilmiş.

Alanya Kalesi günümüzdeki görünümünü Selçuklular zamanında kazanmış. 1221 yılında kenti alıp yeniden inşa ettiren Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubat tarafından yaptırılan Alanya Kalesi’nde toplam 83 kule ve 140 burç bulunuyor.

Alanya’da gezilecek diğer yerler için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

58) Damlataş Mağarası

Damlataş Mağarası
Damlataş Mağarası

Alanya İlçesi’ndeki Damlataş Mağarası, il merkezine 133 kilometre, ilçe merkezine sadece 2 kilometre uzaklıkta yer alıyor. 1948 yılında liman inşaatında kullanılacak taş için ocak açılması sırasında bulunan mağara, Alanya Kalesi’nin batı kıyısında konumlanıyor.

Sarkıtlardan damlamaya devam eden su damlaları nedeniyle Damlataş adını alan mağara, ülkemizin turizme açılan ilk mağarası olma özelliğini taşıyor. Damlataş Mağarası’nın ortamında normalden 8-10 kat fazla karbondioksit ve yüksek oranda nem bulunduğu için mağaranın havasının astım hastalığına iyi geldiği düşünülüyor.

Haftanın her günü 09:00 – 18:00 saatlerinde arasında ziyarete açık olan Damlataş Mağarası, yaz mevsiminde saat 22:00’ye kadar hizmet veriyor. Mağaraya girişlerde tam bilet için 15 TL, öğrenci bileti içinse 8 TL ödeniyor.

59) Alanya Arkeoloji Müzesi

Alanya Arkeoloji Müzesi
Alanya Arkeoloji Müzesi

İl merkezine 134 kilometre uzaklıktaki Alanya Arkeoloji Müzesi, ilçe merkezinde Damlataş Mağarası’nın yakınında konumlanıyor. Alanya Arkeoloji Müzesi, Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nden getirilen Tunç Çağı, Urartu, Frig ve Lidya dönemine ait eserlerle 1967 yılında açılmış. Zaman içerisinde bölgede yapılan kazı çalışmalarından çıkarılan eserler ile zenginleşen Alanya Arkeoloji Müzesi’nde arkeoloji ve etnografya bölümleri yer alıyor.

60) Kızıl Kule

Kızıl Kule
Kızıl Kule

Alanya Limanı’ndaki Kızıl Kule, Alanya Kalesi ile birlikte kentin simgelerinden bir tanesi olarak bizleri selamlıyor. Sekizgen planlı Kızıl Kule, 1226 yılında Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubat tarafından Sinop Kalesi’ni yapan Halepli yapı ustası Ebu Ali Reha el Kettani’ye yaptırılmış.

13. yüzyıl Selçuklu eseri olan Kızıl Kule yapılırken sağlamlığını arttırmak için harcında yumurta akı kullanılmış. Kalenin kırmızı rengi ise dış yüzeyine sürülmüş olan yumurta sarısından geliyormuş.

Denizden gelecek saldırılara karşı limanı ve tersaneyi korumak amacıyla yapılan Kızıl Kule’nin, birinci katı 1979 yılında Alanya Etnografya Müzesi olarak ziyarete açılmış.

61) Sapadere Kanyonu

Sapadere Kanyonu
Sapadere Kanyonu

Antalya’nın Alanya İlçesi’ndeki Sapadere Kanyonu, il merkezine 178 kilometre ilçe merkezine ise 45 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Karstik oluşumlu Sapadere Kanyonu, 600 metre uzunluğunda ve 400 metre yüksekliğinde. Yaz mevsiminde şehrin sıcağından kaçmak için ziyaret edilen Sapadere Kanyonu, haftanın her günü 08:00 – 19:00 saatleri arasında gezilebiliyor.

62) Cüceler Mağarası

Cüceler Mağarası
Cüceler Mağarası

Antalya’nın Alanya İlçesi’ndeki Cüceler Mağarası, il merkezine 173 kilometre ilçe merkezine 39 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Sapadere Kanyonu yolu üzerindeki Cüceler Mağarası, 2012 yılında ziyarete açılmış.

Cüceler Mağarası’na ağaçların arasından uzanan 180 metrelik biri yürüyüş parkurundan sonra ulaşılıyor. Mağaranın içindeki damlataş oluşumlarının ve dikitlerin 10 ila 15 bin yılda oluştuğu düşünülüyor.

63) Alara Han ve Kalesi

Alara Han ve Kalesi
Alara Han ve Kalesi

Alanya’nın 37 kilometre batısında, Alara Çayı’nın kenarında sivri bir tepe üzerinde yer alan Alara Kalesi, 1232 yılında Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubat tarafından yaptırılmış. Üzerinde yer aldığı İpek Yolu’nun ve Alara Çayı kenarında bulunan Alara Han’da mola veren kervanların güvenliğini sağlamak için yaptırılan Alara Kalesi, sarp bir kayalığın tepesinde bulunuyor. Dış ve iç kısım olarak ikiye ayrılan kaleye, 120 basamaklı bir dehlizden geçilerek giriliyor. Alara Han ise Alara Kalesi’ne 800 metre uzaklıkta, Alara Çayı kenarına kurulmuş.

64) Fosforlu Mağara

Alanya İlçesi’ndeki Fosforlu Mağara, Alanya yarımadasının Damlataş tarafındaki yamacında bir deniz mağarası olarak karşımıza çıkıyor. Küçük tekneler ile mağaranın içine girilebiliyor.  Mağara jeolojik özelliklerinden dolayı, geceleri ay ışığının yansıması nedeniyle fosfor gibi parlıyor. Bu sebeple Fosforlu Mağara olarak adlandırılan bölgede gezi tekneleri yüzme molası veriyor.

65) Antalya Beldibi Mağarası

Antalya – Kemer sahil yolunun kırkıncı kilometresinde, Çamdağ Tüneli’nin hemen çıkışındaki Beldibi Mağarası, denizden 25 metre yükseklikte sığınak biçiminde bir mağara olma özelliğini taşıyor. Arkeolojik sit alanı olarak korunan Beldibi Mağarası, Antalya bölgesinin ikinci önemli Prehistorik merkezi olarak karşımıza çıkıyor. Haftanın her günü ziyaret açık olan Beldibi Mağarası ücretsiz olarak gezilebiliyor.

66) Patara Antik Kenti

Patara Antik Kenti
Patara Antik Kenti

Antalya’nın Kaş İlçesi’nin Kalkan beldesi yakınlarındaki Patara Antik Kenti, Likya Birliği’nin başkentliğini yapmış. M.Ö. 13. yüzyıla ait Hitit metinlerinde “Patar” olarak geçen kent, Xanthos Vadisi’nde denize açılabilecek tek yer olduğu için yüzyıllarca ayakta kalmış.

Apollon kehanet merkezi olarak ünlenen Patara Antik Kenti, haftanın her günü 08:00 – 17:00 saatlerinde arasında ziyaret edilebiliyor. Müze Kart sahipleri ören yerini ücret ödemeden gezebiliyor, kartı olmayanların 340 TL giriş ücreti ödemesi gerekiyor. Sizler de Antalya ziyaretinizde bu güzel antik kenti gezerek, tarihin saklı kalmış gizemlerine doğru kısa bir yolculuk yapabilirsiniz.

67) Patara Plajı

Patara Antik Kenti
Patara Antik Kenti

Akdeniz’in en güzel plajlarından birisi olan Patara Plajı, kum tepeleri ile ziyaretçilerini etkiliyor. Buradaki kumsal adeta çöldeymişsiniz hissi yaratıyor, hatta o kadar ki 1978 yapımı Türk filmi Sabuha bu plajda çekilmiş! Filmi izleyenler hatırlayacaktır; İbrahim Tatlıses’in çölde kavrulduğu sahneler, işte tam olarak burada geçiyor.

18 kilometre uzunluğundaki Patara Plajı, Akdeniz kaplumbağaları Caretta carettalar’ın yumurtlama alanı olarak kullandığı nadir yerlerden birisi olduğu için koruma altında. İnce kumlu yapıdaki Patara Plajı’nda deniz sığ olduğu için rahatlıkla yüzülebiliyor.

68) Kemer

Kemer
Kemer

Antalya’ya 32 kilometre uzaklıktaki Kemer İlçesi, sahip olduğu konaklama tesisleri ile ülkemizdeki turizmin en önemli merkezlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Batı Toros Dağları’nın eteklerinde 52 kilometre kıyı şeridi boyunca uzanan Kemer, doğal güzellikleri ile ziyaretçileri kendisine çekiyor.

Yeşil ile mavinin bir arada olduğu Kemer plajları yaz mevsiminde hem yerli hem de yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor. Sizler de Antalya gezinizde turkuaz sulara sahip olan pırıl pırıl Kemer denizine girmeden evinize dönmeyin.

69) Göynük Kanyonu

Göynük Kanyonu
Göynük Kanyonu

Antalya il merkezine 36 kilometre uzaklıktaki Göynük Kanyonu, Kemer İlçesi’ne bağlı Göynük Mahallesi yakınlarındaki konumlanıyor. 2009 yılında ziyarete açılan kanyonun içerisinde Likya Yolu’nun bir kısmı bulunuyor. Kanyon bot turu, kanyon safari ve zipline gibi etkinlikleri gerçekleştirebileceğiniz Göynük Kanyonu, Antalya’nın doğal güzellikleri arasında yer alıyor.

70) Tekirova

Tekirova
Tekirova

Kemer ilçesine bağlı Tekirova, il merkezine 50 kilometre, ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Denizinin temizliği ve berraklığı ile bilinen Tekirova kıyıları mavi bayrak sahibi.

Üç tarafı dağlarla çevrili olan Tekirova’nın çevresinde Phaselis, Olympos ve Yanartaş yer alıyor. Tekirova sınırları içerisinde Toros Dağları’nın en yüksek tepelerinden biri olan 2800 metre yüksekliğindeki Tahtalı Dağı yer alıyor. Tekirova’daki Üç Adalar da dalış turizmi için sıklıkla ziyaret ediliyor.

71) DinoPark Antalya

Antalya’nın Kemer İlçesi’ndeki DinoPark, il merkezine 35 kilometre, ilçe merkezine ise 10 kilometre mesafede konumlanıyor. 30 dönümlük bir arazi üzerinde kurulmuş olan DinoPark’ta günümüzden milyonlarca yıl önce nesli tükenmiş dinozorların, gerçeğine uygun birebir boyutlardaki maketleri sergileniyor. Çocuklarınızla birlikte eğlenceli zamanlar geçirebileceğiniz DinoPark’a giriş ücreti kişi başı 250 TL.

72) Belek

Belek
Belek

Antalya’nın Serik ilçesine bağlı bir mahalle olan Belek, ülkemizin en yüksek dördüncü turist kapasitesine sahip şehri olarak karşımıza çıkıyor. Antalya Havalimanı’na 33 kilometre uzaklıktaki Belek, ulaşım avantajı sebebiyle turistler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Deniz, spor, golf ve konferans turizmi için yıl boyunca ziyaret edilen Belek, Antalya gezinizde görmeniz gereken yerlerden.

73) Lara Plajı

Lara Plajı
Lara Plajı

Konyaaltı Sahili ile birlikte şehrin en önemli iki plajından birisi olan Lara Plajı, Antalya’nın güneydoğusunda konumlanıyor. Ülkemizin en uzun kumsalı olarak hızla gelişen bir bölge olan Lara, Muratpaşa ilçesinde bulunuyor.

Şehir merkezine ve havalimanına yakınlığı sebebiyle gelişen Lara bölgesi, Antalya’da gezilecek yerler arasında. Mavi bayraklı Lara Plajı ise altın renkli kumları ve masmavi denizi ile sizleri bekliyor.

74) Sandland Antalya Kum Heykel Müzesi

Sandland Antalya Kum Heykel Müzesi
Sandland Antalya Kum Heykel Müzesi

Lara, Hititlerin çağdaş bir halk olan Luvilerin dilinde “kum” anlamına geliyor. Lara Sahili’nde 10 bin metrekarelik bir alandaki Antalya Kum Heykel Müzesi, 2006 yılında açılmış.

Sandland’deki birbirinden güzel kum heykeller, her yıl farklı bir tema ile yaklaşık 10 bin ton nehir kumu kullanılarak oluşturuluyor. Antalya Kum Heykel Müzesi giriş ücreti yetişkinler için 250 TL, çocuklar için ise 125 TL.

75) Demre

Demre
Demre

Likya’nın en önemli şehirlerinden birisi olan Demre (Myra), il merkezine 140 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Doğusunda Finike, batısında Kaş, güneyinde ise Akdeniz’in bulunduğu Demre, Antalya’nın turistik merkezlerinden bir diğeri olarak karşımıza çıkıyor.

Demre’de görülmesi gereken yerler arasında Kekova Adası, Simena Antik Kenti, Noel Baba Kilisesi, Myra Antik Kenti ve Tiyatrosu, Andreake Antik Kenti ve Likya Kaya Mezarları üst sıralarda bulunuyor.

76) Kekova

Kekova
Kekova

Antalya’da gezilecek yerler arasındaki Kekova, Demre İlçesi yakınlarında Kaleköy ve Üçağız açıklarındaki bir ada olarak bizleri selamlıyor. 1990 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından sit alanı ilan edilen Kekova, il merkezine 193 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Doğal güzellikleri ile insanı büyüleyen Kekova Adası’nın kuzey kısmında, 2. yüzyılda bir deprem tarafından yıkılan antik bir kent olan Dolchiste’nin (Dolikisthe) batık kalıntıları yer alıyor. Kekova’ya yapılan tekne turlarına katılarak alt kısmı camdan oluşan tekneler ile bu antik kentin kalıntılarını görebilirsiniz.

77) Simena (Kaleköy)

Simena (Kaleköy)
Simena (Kaleköy)

Kaş – Demre arasındaki Simena, günümüzde Kaleköy olarak isimlendirilen bir Likya kenti. Kekova Özel Çevre Koruma Alanı’nın içerisindeki Simena Antik Kenti, birinci derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmiş.

Simena’da yapılan kazılar ile Helenistik, Roma ve Bizans Dönemi’ne ait bulgular elde edilmiş. Denizden bakıldığında şahane bir görünüme sahip olan Kaleköy, Antalya’da mutlaka görülmesi gereken güzellikler arasında bulunuyor.

78) Üçağız Köyü

Üçağız Köyü
Üçağız Köyü

Üçağız veya eski adıyla Teimioussa, Kaleköy’e 1 kilometre uzaklıkta, aynı adı taşıyan küçük bir koyun kuzeyinde konumlanıyor. Doğusunda Teimiussa harabeleri olan bir Üçağız Köyü’nün ismi, köyden açık denize açılan üç çıkışa ithafen verilmiş. Ana yollara çok uzak bir konumda olduğu için sakin bir yer olan Üçağız Köyü’ne, Kekova tekne turlarına katılarak gelebilirsiniz.

79) Myra Antik Kenti

Myra Antik Kenti
Myra Antik Kenti

Demre İlçesi’nin yakınlarındaki bir Likya kenti olan Myra, Antalya’da gezilecek tarihi yerler arasında bulunuyor.  Etkileyici görünümdeki Likya Dönemi kaya mezarlarına ev sahipliği yapan Myra Antik Kenti, tarihçi Strabon’un yazdığına göre Likya Birliği’nin altı büyük kentinden birisiymiş.

Roma Dönemi tiyatrosu ve Bizans Dönemi Aziz Nikolaos (Noel Baba) Kilisesi ile de dikkat çeken Myra Antik Kenti, haftanın her günü 08:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret açık. Giriş ücreti 300 TL olan ören yerini Müze Kart sahipleri ücretsiz olarak gezebiliyor.

80) Aziz (St.) Nikolaos Anıt Müzesi

Aziz (St.) Nikolaos Anıt Müzesi
Aziz (St.) Nikolaos Anıt Müzesi

Patara’da doğup piskoposluk yaptığı Myra’da hayata gözlerini yuman Aziz Nikolaos’un Anıt Müzesi, Demre’de bulunuyor. Noel Baba olarak bilinen Aziz Nikolaos adına yaptırılmış mezar kilise, il merkezine 140 kilometre mesafede yer alıyor.

Haftanın her günü 08:30 – 17:30 saatleri arasında açık olan Noel Baba Kilisesi’ne giriş ücreti 390 TL. Müze Kartı olanlar ise müzeyi ücret ödemeden ziyaret edebiliyor.

81) Likya Uygarlıkları Müzesi ve Andriake Ören Yeri

Likya Uygarlıkları Müzesi ve Andriake Ören Yeri
Likya Uygarlıkları Müzesi ve Andriake Ören Yeri

Myra Antik Kenti’nin limanı Andriake’deki Likya Uygarlıkları Müzesi, il merkezine 143 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. 2016 yılında açılan müzede; Likya halkının dini, dili, sanatı, inançları, ekonomik ve sosyal yaşamı hakkında ipuçları veren eserler sergileniyor.

Andriake’nin en ilginç yapılarından birisi boya fabrikası olarak tanımlanan “Mureks İşlikleri”. Antik Çağ’da çok nadir olduğundan yalnızca imparatorlar ve üst sınıflar tarafından kullanılan mor renk boyanın elde edildiği Mureks bir deniz kabuklusu türü. Boya üretiminin yapıldığı yerlerden biri olan Andriake’ye bu kabuklular o kadar çok getirilmiştir ki, üretimden sonra geriye kalan kabuk artıkları “Mureks Harcı” ismi verilerek yapı harcında kullanılmış.

Likya Uygarlıkları Müzesi ve Andriake Ören Yeri, haftanın her günü 08:30 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Müze Kartı olanların ücretsiz bir biçimde gezdiği müze ve ören yerine giriş ücreti 90 TL.

82) Feslikan Yaylası

Feslikan Yaylası
Feslikan Yaylası

Konyaaltı’ndaki Feslikan Yaylası, il merkezine 45 kilometre ilçe merkezine ise 33 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Antalya’nın en çok ziyaret edilen yaylalarından Feslikan; Eren Dağı, Bereket Dağı ve Karadağ arasında uzanıyor. 2000 metre rakımdaki Feslikan Yaylası, yayla havası almak ve doğa fotoğrafçılığı yapmak isteyenler tarafından tercih ediliyor.

83) Roma Hamamı

Roma Hamamı
Roma Hamamı

Konyaaltı İlçesi’ndeki Gürsu Mahallesi’nde bulunan Roma Hamamı, il merkezine sadece 9 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. M.S. 3. yüzyılda inşa edilen Roma Hamamı, 6. yüzyılda geçirdiği yangın sonrası yıkılarak yeniden inşa edilmiş. 14. yüzyıla kadar, yapısal ve işlevsel olarak büyük değişikliklere uğrayan hamam, halk arasında “Kara Kilise” olarak da biliniyor. 1998 yılında, 1. derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilen Roma Hamamı, Roma İmparatorluk Dönemi mimarisinin özelliklerini taşıyor

84) Mini City Minyatür Park

Konyaaltı’nda yer alan MiniCity Minyatürk Park, İstanbul’daki Miniatürk’ün bir benzeri olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizdeki zengin mimarilerinin küçük hallerini görebileceğiniz Mini City’de, 84 farklı tarihi yapının 25’te 1 oranında küçültülmüş kopyası bulunuyor.

Minyatür Park’ta; Kız Kulesi, Anıtkabir, Myra Kaya Mezarlığı, Selimiye Cami, Zeus Sunağı, Çanakkale Şehitliği, Çifte Minareli Medrese, Efes Celsus Kütüphanesi, Mısır Dikilitaş, Perge Çeşmesi ve Yivli Minare Cami gibi birçok eserin minyatürü yer alıyor.

85) Antalya Expo 2016 Sergi Alanı

Antalya Expo 2016 Sergi Alanı
Antalya Expo 2016 Sergi Alanı

İl merkezine 23 kilometre mesafedeki Expo 2016 Sergi Alanı, Antalya’nın merkez ilçelerinden Aksu’da bulunuyor. 2016 yılında “Gelecek Nesiller için Yeşil Bir Dünya” felsefesi ve “Çiçek ve Çocuk” temasıyla düzenlenen Expo alanı günümüzde de çeşitli festivaller, fuarlar, sanatsal, kültürel ve sportif aktivitelere ev sahipliği yapıyor. Sizler de Antalya ziyaretinizde Expo Sergi Alanı’na giderek farklı etkinliklere katılabilirsiniz.

86) Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi

Kısaca Cam Piramit olarak isimlendirilen Sabancı Kongre ve Sergi Merkezi, il merkezine sadece 6 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Atatürk Kültür Parkı içerisindeki Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi, giriş ve bodrum olmak üzere iki kattan oluşuyor. Ulusal ve uluslararası kongre, seminer, sergi ve konferanslar için uygun yapıda beş adet salonu bulunan Cam Piramit, Antalya’da görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

87) Tazı Kanyonu (Bilgelik Vadisi)

Tazı Kanyonu (Bilgelik Vadisi)
Tazı Kanyonu (Bilgelik Vadisi)

Manavgat İlçesi Beşkonak Mahallesi Gaziler Köyü’ndeki Tazı Kanyonu, Köprülü Kanyon Milli Parkı sınırları içerisinde konumlanıyor. Köprüçay akarsuyunun vadiyi aşındırması ile oluşan Tazı Kanyonu’nun oluşumunun buzul çağına dayandığı düşünülüyor.

Uzunluğu 4 kilometre, genişliği 30 – 50 metre, kenar yüksekliği ise 300 – 400 metre olan Tazı Kanyonu, il merkezine 105 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık ve kamp yapabileceğiniz Tazı Kanyonu, Antalya’nın doğal güzellikleri arasında bulunuyor.

88) Topçam Mesire Alanı

Konyaaltı’ndaki Topçam Mesire Alanı, 30 dönümlük bir arazi üzerine kurulmuş. İl merkezine 17 kilometre uzaklıktaki Topçam Günübirlik Piknik Alanı, hem piknik yapabileceğiniz hem de denize girebileceğiniz Topçam Plajı yer alıyor. Topçam Mesire Alanı’nda; mescit, mangal yerleri, duşa kabin, tuvalet, çevre aydınlatma, otopark, kasap, market ve büfeler bulunuyor.

89) Sazak Koyu

Sazak Koyu
Sazak Koyu

Antalya’nın Kumluca İlçesi’ndeki Sazak Koyu, Beydağları Sahil Milli Parkı’nın batı kısmında, Olympos ile Adrasan arasında bulunuyor. Yeşil ile mavinin bir arada olduğu doğal güzelliklere ev sahipliği yapan Sazak Koyu’na Adrasan’dan kalkan tekne turları ile ulaşım sağlanıyor. Zor ulaşıldığı için sakin ve huzurlu bir yer olan Sazak Koyu, Antalya’nın saklı güzelliklerinden.

90) Dipsiz Göl

Antalya’nın Akseki ilçesi ve Konya’nın Bozkır ilçesi sınırındaki Dipsiz Göl, Toroslar’ın kuzey yamaçlarında bulunuyor. El değmemiş doğası ve capcanlı mavi suları ile “Toroslar’ın Nazar Boncuğu” olarak adlandırılan Dipsiz Göl, 1702 metre rakımda yer alıyor.

Yaklaşık 72 metre derinliğe sahip olan Dipsiz Göl’de alabalık ve aynalı sazan gibi balık türleri yaşıyor. Dipsiz Göl yaz mevsiminde hem Antalya’dan hem de Konya’dan gelen misafirleri ağırlıyor.

91) Saklıkent Kayak Merkezi

Saklıkent Kayak Merkezi
Saklıkent Kayak Merkezi

Torosların Beydağları kısmında yer alan Bakırlıdağı kuzey yamacına kurulmuş olan Saklıkent Kayak Merkezi, Antalya’da kayak yapma imkânı sağlıyor. Akdeniz’e ve Ekvator’a en yakın kayak merkezlerinden birisi olan Saklıkent, 10 Aralık  – 10 Nisan tarihleri arasında kış sporlarının gerçekleştirilmesine olanak sağlıyor. Ülkemizde sıcaklığın en yüksek olduğu kayak merkezi Saklıkent’te ortalama kar kalınlığı 100 – 200 cm, zirvede ise 4 metreyi buluyor.

92) Çıralı Plajı

Çıralı Plajı
Çıralı Plajı

Antalya’nın en ünlü plajlarından Çıralı, bölgeye yumurtlayan kaplumbağalardan ötürü Caretta caretta bölgesi olarak da biliniyor. Deniz – kum – güneş üçlüsünün tadını çıkarabileceğiniz Çıralı Plajı, Kemer İlçesi’nde il merkezine 70 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Çıralı Plajı’nın güneyinde Olympos, kuzeybatısında ise Yanartaş bulunuyor.

93) Uçansu Şelalesi

Uçansu Şelalesi
Uçansu Şelalesi

İl merkezine 60 kilometre mesafedeki Uçansu Şelalesi, Antalya’nın Serik İlçesi Gebiz Beldesine bağlı Akçapınar Köyü’nde yer alıyor. Yukarı Uçansu şelalesi 70 metreden, Aşağı Uçansu Şelalesi ise 51.5 metreden dökülüyor. Doğal güzellikleri ile dikkat çeken şelaleler, ülkemizin en uzun yürüyüş rotası olan Aziz Paul Yolu üzerinde bulunuyor.

94) Güver Uçurumu ve Kanyonu

Güver Uçurumu ve Kanyonu
Güver Uçurumu ve Kanyonu

Antalya’nın keşif noktalarından birisi olan Güver Uçurumu ve Kanyonu, Antalya’nın Döşemealtı ilçesinde bulunuyor. İl merkezine 23 kilometre, ilçe merkezine 11 kilometre mesafedeki Güver Kanyonu, Düzlerçamı Milli Parkı içerisinde konumlanıyor.

Yukarıda anlattığımız Tazı Kanyonu’na çok benzeyen Güver Kanyonu, Tazı’ya göre daha çok ağaç barındırıyor. 115 metre yükseklikteki Güver Kanyonu’nun arasından küçük bir akarsu akıyor.

95) Kaş

Kaş
Kaş

Antalya’nın en batısındaki ilçe olan Kaş, il merkezine 186 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Dalış turizmi bakımından ülkemizin önde gelen yerlerinden birisi olan Kaş, tertemiz denizi ile ziyaretçilerini mest ediyor. Hem doğal hem de tarihi güzellikler bakımından zengin olan Kaş hakkında daha fazla bilgi almak için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

96) Antiphellos Antik Kenti

Antiphellos Antik Kenti
Antiphellos Antik Kenti

Deniz kenarında konumlanan Antiphellos Antik Kenti, Kaş’ın merkezinde bulunuyor. Lykia dilinde Habesos veya Habesa adıyla anılan Antiphellos, Lykia Bölgesi’nin eski yerleşim yerlerinden bir tanesiymiş.

Şahane bir manzara sunan antik kent tiyatrosu çok iyi korunmuş bir halde günümüze ulaşmış. Zaman zaman çeşitli konserlerin düzenlendiği Antiphellos Antik Kenti’nde gün batımını izlemeden Kaş’tan ayrılmayın deriz!

97) Fırnaz Koyu

Fırnaz Koyu
Fırnaz Koyu

Likya Yolu üzerindeki Fırnaz Koyu, Antalya’nın Kaş İlçesi’nde yer alıyor. Kalkan’a 4 kilometre uzaklıktaki koy, el değmemiş doğası ve tertemiz deniziyle ziyaretçilerini büyülüyor. Mavi tur teknelerinin uğrak noktası olan Fırnaz Koyu’na kara yolu ile ulaşım bulunmuyor.

98) Saklıkent Kanyonu

Saklıkent Kanyonu
Saklıkent Kanyonu

Saklıkent Milli Parkı olarak da bilinen Saklıkent Kanyonu, Antalya – Muğla sınırını çizen Eşen Çayı’nın bir kolu olan Karaçay tarafından oluşturulmuş. Muhteşem bir güzellikteki Saklıkent Kanyonu, Seydikemer’in Antalya sınırında konumlanıyor.

1996 yılında milli park ilan edilerek koruma altına alınan Saklıkent Kanyonu, Antalya il merkezine 193 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Antalya ziyaretinizde sıcaktan bunalırsanız, Saklıkent Kanyonu’nun buz gibi sularında ferahlayabilirsiniz.

99) Kepez Masal Parkı

Kepez Masal Parkı
Kepez Masal Parkı

Antalya’nın ilk “masal parkı” olan Kepez Masal Parkı, 5 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulmuş. İl merkezine sadece 10 kilometre mesafedeki Kepez Masal Parkı, çocukların masal ve çizgi film kahramanları ile buluştukları önemli bir eğlence merkezi olarak karşımıza çıkıyor. Ailecek güzel bir gün geçirebileceğiniz Kepez Masal Parkı ücretsiz bir şekilde geziliyor.

100) Dim Mağarası

Dim Mağarası
Dim Mağarası

Alanya’ya 11 km uzaklıktaki Dim Mağarası, il merkezine 147 kilometre mesafede bulunuyor. Deniz seviyesinden 232 metre yükseklikteki Dim Mağarası, Cebeli Reis Dağı’nın batı yamacında yer alıyor. Ülkemizde özel teşebbüs tarafından turizme açılıp işletilen ilk mağara olma özelliğini taşıyan Dim; sarkıt, dikit, sütun ve duvar oluşumları açısından zengin bir yapıya sahip.

101) Antalya Akdeniz Üniversitesi Botanik Bahçesi

Konyaaltı’ndaki Akdeniz Üniversitesi Botanik Bahçesi, üniversitenin kampüsü içinde bulunuyor. İl merkezine sadece 5 kilometre uzaklıktaki Botanik Bahçe’de bulunan ufak gölet ve defne ağaçlarından yapılmış olan labirent dikkat çekiyor. Her bir ağacın ve bitkinin önünde adını taşıyan plakaların bulunduğu Akdeniz Üniversitesi Botanik Bahçesi, doğaseverlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerden.

102) Konyaaltı Kent Meydanı

Konyaaltı Kent Meydanı
Konyaaltı Kent Meydanı

Modern mimarisi ile dikkat çeken Konyaaltı Kent Meydanı, Konyaaltı Plajı’na birkaç dakikalık yürüme mesafesinde konumlanıyor. Konyaaltı Kent Meydanı’nda ücretsiz kablosuz internet erişimi, otopark ve çocuk oyun alanları bulunuyor. Meydanın çevresinde çok sayıda kafe, restoran ve alışveriş merkezi yer alıyor. Konyaaltı Kent Meydanı, yıl boyunca konserler, tiyatro oyunları, dans gösterileri ve festivaller gibi birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

103) Antalya Delikli Koy

Antalya Delikli Koy
Antalya Delikli Koy

Antalya’nın Gazipaşa İlçesi’ndeki Delikli Koy, il merkezine 200 kilometre mesafede bulunuyor. Antiochia Ad Cragum Antik Kenti’nin kıyısındaki kalıntılar arasında yer alan Delikli Koy’a antik kentin içerisinden geçilerek gidiliyor. Koyun ortasındaki devasa büyüklükteki delik kaya nedeniyle, Delikli Koy olarak bilinen yer ülkemizin en ilgi çeken yerlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor.

104) Çaltıcak Plajları

Konyaaltı’nın Liman Mahallesi sınırları içerisindeki Çaltıcak Plajları, Antalya Kemer Karayolu’nun yaklaşık 19. ve 21. kilometrelerinde konumlanıyor. Bu plajlar şehir merkezine yakınlıklarından dolayı, Antalyalıların yüzme, piknik ve kamp amaçlı tercih ettiği noktaların başında geliyor. Büyük Çaltıcak Plajı 500 metre, Küçük Çaltıcak Plajı ise yaklaşık 300 metre sahil uzunluğuna sahip.

105) Selfie Park Antalya

Avrupa’nın en büyük, Antalya’nın ilk ve tek selfie müzesi olan Selfie Park, Muratpaşa ilçesinde bulunuyor. İl merkezine sadece 8 kilometre uzaklıktaki Selfie Park Antalya, 2022 yılında açılmış.

Birbirinden farklı ve renkli selfie odalarının yer aldığı Selfie Park haftanın her günü 10:00 – 20:00 saatleri arasında ziyarete açık. Selfie Park Antalya’ya giriş ücreti yetişkinler için 169 TL iken öğrenci ve çocuklar için 139 TL.

106) Aziz Paul Yolu

Antalya’nın 10 kilometre doğusundaki Perge Antik Kenti ile Eğirdir Gölü’nün kuzeydoğusundaki Yalvaç arasında konumlanan Aziz Paul Yolu, 500 kilometrelik bir trekking rotası olarak karşımıza çıkıyor. Yürümesi 27 gün süren Aziz Paul Yolu, deniz seviyesinden başlayıp 2200 metreye kadar tırmanıyor.

Likya Yolu’ndan daha yabani bir rota olduğu düşünülen Aziz Paul Yolu, 2008 yılında Kate Clow tarafından, turizmi kırsal kesime taşımak ve Aziz Paul’un Küçük Asya’daki ilk seyahatinde geçtiği yerler üzerinden, yürüyüşçülere kırsala dair fikir vermek amacıyla açılmış.

107) Âşıklar Mağarası

Alanya İlçesi’ndeki Âşıklar Mağarası, Antalya il merkezine 135 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Tarihi yarımadanın güneybatı yönündeki mağara 75 metre uzunluğa sahip. Cilvarda Burnu’na doğru teknenin kayalıklara yanaşmasından sonra kayalara tırmanılarak çıkılan Âşıklar Mağarası’nda, rivayete göre antik çağın korsanları ganimetlerini ve esir kızları saklamış.

108) Yalan Dünya Mağarası

Antalya’nın Gazipaşa İlçesi’ndeki Yalan Dünya Mağarası, il merkezine 191 kilometre ilçe merkezine ise 13 kilometre mesafede konumlanıyor. 5 milyon yıllık tarihi ile ziyaretçilerini şaşırtan mağara köydeki bir dağın 400 metre içerisinde bulunuyor. 4 kilometre uzunluğu ile bölgenin en derin mağaralarından birisi olan Yalan Dünya Mağarası’nda, şu an için 450 metrelik bölümü ziyarete açık.

109) Üçoluk Yaylası

Antalya’nın Kemer İlçesi’ne 37 kilometre mesafedeki Üçoluk Yaylası, 1500 rakımda yer alıyor. Sedir, çam ve çınar ağaçlarıyla huzurlu bir ortam sunan Üçoluk Yaylası, doğa yürüyüşlerinin yanı sıra kamp yapmak için de uygun. Antalya’nın doğal güzellikleri arasındaki Üçoluk Yaylası, flora ve fauna açısından oldukça zengin bir alanda bulunuyor.

110) Paris 2 Batığı

Dünyanın en iyi dalış bölgesinden biri olarak görülen Paris 2 Batığı, Kemer ilçesi yakınlarında bulunuyor. 1917 yılında Türk zabiti Mustafa Ertuğrul tarafından, topla batırılan Paris 2 adlı Fransız gemisine ait olan batık, 33 metre derinlikte yer alıyor.

1995 yılında tespit edilen batığın üstünde 6 adet uçaksavar top ve 2 adet torpil kovanı mevcut. Sizler de dalış yapmaya meraklıysanız, Paris 2 Batığı’nı ziyaret edebilirsiniz.

111) Side Sualtı Müzesi 

Antalya’nın Manavgat İlçesi’ne bağlı Side beldesindeki Sualtı Müzesi, ülkemizin ilk sualtı müzesi olma özelliğini taşıyor. Kıyıdan yaklaşık 2.4 kilometre açıkta ve ortalama 12 – 20 metre derinlikteki Side Sualtı Müzesi, 117 heykelden oluşan koleksiyonuyla dalış tutkunlarını etkiliyor.

2015 yılında açılan müzede; Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı’nın temsilleri, deniz tanrısı Poseidon’un üç buçuk metre uzunluğundaki dev heykeli, Apollon Tapınağı, Mevlana ve semazenler gibi etkileyici heykeller yer alıyor.

112) Sillyon Antik Kenti

Sillyon Antik Kenti
Sillyon Antik Kenti

Antalya’nın Serik İlçesi’ne 15 kilometre uzaklıktaki Sillyon Antik Kenti, Pamfilya’da Aspendos ile Perge arasındaki bir tepe üzerinde kurulmuş. M.S. 2. yüzyılda Bergama Krallığı’na bağlı olarak kurulan Sillyon, Roma İmparatorluk Dönemi’nde genişleyip büyük bir kent haline gelmiş.

Günümüzde stadyum, Roma hamamı, Helenistik kule ve tiyatro yapılanın kalıntılarını görebileceğiniz Sillyon Antik Kenti, Antalya’nın tarihi zenginlikleri arasında bulunuyor.

113) Folklorik Yörük Parkı Açık Hava Müzesi

Folklorik Yörük Parkı Açık Hava Müzesi
Folklorik Yörük Parkı Açık Hava Müzesi

Antalya’nın Kemer İlçesi’ndeki Folklorik Yörük Parkı, il merkezine 46 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Kemer şehir merkezine 10 dakikalık yürüme mesafesindeki parkta, Yörüklerin yaşamı anlatılıyor. Yörüklerin kaldığı kıl çadırlarda, geleneksel Türk kültürüne ait detayların aktarıldığı Folklorik Yörük Parkı Açık Hava Müzesi, Antalya’nın görülmesi gereken yerlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor.

Antalya sadece gezilecek yerleri ile değil mutfağı ile de büyük ilgi çekiyor. Sizler de hazır Antalya’ya gelmişken yöresel lezzetlerin tadına bakmayı ihmal etmeyin deriz. Antalya’da hangi restoranda neler yiyebileceğinizi öğrenmek adına listemize göz atabilirsiniz.

Hepinize keyifli bir Antalya gezisi dileriz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız