Palandöken Kayak Merkezi

0
2118

Doğu Anadolu Bölgesi’nin incisi olarak bilinen Erzurum, sınırlarında yine bembeyaz bir inci gibi parlayan Palandöken Kayak Merkezi’ni barındırıyor.

Yıldızı gün geçtikçe parlayan, her geçen gün daha fazla rezervasyon alarak neredeyse ulaşılmaz hale gelen bu kayak merkezi; Türkiye’deki benzerlerine kıyasla coğrafi yönden büyük bir avantaja sahip.

Kış mevsiminin neredeyse yılın yarısına yayıldığı dadaşlar diyarı Erzurum’da; bahardan yaza geçerken bile zirvelerde kar görmek mümkün. Hal böyle olunca da Palandöken Kayak Merkezi, işini şansa bırakmayanların da ilk tercihlerinden biri oluyor.

Burada pistlerden ya da kayak dersi alma ve ekipman kiralama gibi hizmetlerden yana hayal kırıklığı yaşamayacağınız gibi; kar kalınlığını da her zaman ideale yakın seviyelerde bulursunuz. Üstelik olimpik şartlara sahip tesislerde, her an yapay kar makineleri de hizmet veriyor.

Palandöken’i bir kış alışkanlığı haline getirmenin tek dezavantajı ise, çıtayı fazla yükseltmek olabilir! Ne de olsa, Erzurum’dan sonraki durağınızı beğenebilmeniz için bu durak ancak İsviçre ya da Avusturya Alpleri olmalı!

Palandöken yoluna çıkmadan önce hem tarihler hem de güzergah bakımından detaylı bir araştırma yapmak şart. Palandöken, aynı zamanda 21 ilçeye sahip olan Erzurum şehrinin en büyük ilçelerinden de biri.

Erzurum ve civarı ise, ilçelere sığmayan sayısız güzelliklerle dolu. Burası Doğu Anadolu ve Karadeniz arasında paylaşılamayan nehirlere, vadilere ve ovalara sahip. Özellikle Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirler ile Erzurum arasındaki mesafe dikkate alındığında, buraya kadar gelmişken detaylı bir gezi yapmak kesinlikle faydalı olur.

Özellikle uzun bir yıllık izin alma fırsatınız varsa, hem Erzurum’un hem de Palandöken Kayak Merkezi’nin tadını çıkarabilmek için asla bir haftadan kısa süre ayırmayın.

Peki ama Palandöken’e nasıl gitmeli, konaklama için neresi tercih edilmeli? Erzurum’un cazibe merkezi Palandöken’e kadar gelmişken neleri yapmadan dönmemeli? İşte tüm bu soruların cevapları için de sizleri yazının devamına bekliyoruz.

Palandöken Nerededir? Palandöken’e Nasıl Gidilir?

Palandölken

Erzurum il merkezine yalnızca 5 kilometre mesafede yer alan Palandöken Kayak Merkezi, bu bakımdan Türkiye sınırlarındaki en avantajlı kış merkezlerinden biri.

Dolayısıyla da “Palandöken’e nasıl gidilir?” sorusunun cevabı Erzurum şehir merkezine vardıktan sonra aslında çok basit. Neredeyse yürüyerek bile soluğu Palandöken Kayak Merkezi’nde almanız mümkün. Tabii hava koşulları dikkate alındığında bunu pek tercih etmeyebilirsiniz!

3125 metre yüksekliğinde eski bir volkanik oluşum olan Palandöken’e ulaşmanın alternatif yollarını ise aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

Kara Yolu

Erzurum Otogarı ile Palandöken arasındaki mesafe yalnızca 20 dakika. Aradaki 13 kilometrelik mesafede halk otobüsleri ve ticari taksiler her an faaliyet gösteriyor. Dolayısıyla otobüs yolculuğunu fiyat avantajı nedeniyle tercih edebilirsiniz.

Özel araçla Palandöken’i ziyaret etmek istiyorsanız; bulunduğunuz konuma göre dikkate almanız gereken mesafe ve süreleri aşağıda bulabilirsiniz. Söylemeye gerek yok ama Türkiye’nin en doğu uçlarından birinde yer alan bu merkez için uzun bir yolculuğu da göze almanız gerekecek:

  • İstanbul ile Palandöken arası 1235 km ve araçla yaklaşık 14 saat
  • Ankara ile Palandöken arası 880 km ve araçla yaklaşık 10 saat,
  • İzmir ile Palandöken arası 1470 km ve araçla yaklaşık 16 saat 30 dakika,
  • Antalya ile Palandöken arası 1240 km ve araçla yaklaşık 14 saat 30 dakika,
  • Bursa ile Palandöken arası 1270 km ve araçla yaklaşık 14 saat,
  • Gaziantep ile Palandöken arası 630 km ve araçla yaklaşık 7 saat 30 dakika.
erzurum havalimanı

Hava Yolu

Hava yolu kullanmak, uzun araç yolculuğu süreleri göz önüne alındığında daha avantajlı. Çevreyi gezmek adına araçla daha rahat edeceğinizi düşünürseniz, havalimanından rahatlıkla araba kiralayabilirsiniz.

İstanbul ve Ankara’dan buraya direkt uçmak mümkün. Türk Hava Yolları dışında Pegasus ve Sun Ekspress gibi diğer hava yolları da Erzurum’a direkt ve aktarmalı uçuşlar düzenliyor.

Havalimanı şehir merkezine 11, Palandöken Kayak Merkezi’ne ise 15 km uzaklıkta.

Tıpkı otogar yönünden ulaşımda olduğu gibi; hem halk otobüsü hem de ticari taksi kullanma şansınız var.

Demir Yolu

Ankara ile Erzurum arasında her gün Doğu Ekspresi faaliyet gösteriyor. Evet, son durağı Kars olan ve gün geçtikçe daha da popüler hale gelen bu demir yolu ulaşım seçeneğini Erzurum Palandöken’e varmak için de tercih edebilirsiniz.

Bu şekilde ulaşım hem nostaljik hem de daha uygun fiyatlı.

Tren garı ile Erzurum Palandöken arasında sadece 10 dakikalık bir kara yolu mesafesi mevcut.

Bu yolculuk için yataklı vagonda rezervasyon yaptırarak, ulaşım aşamasını da gezinin en keyifli anlarından biri haline getirebilirsiniz.

Palandöken Kayak Merkezi Açık Adres: Palandöken Kayak Merkezi, Palandöken PK 25000, Erzurum

Palandöken Kayak Merkezi Hakkında Tüm Detaylar

1993 yılında kış turizm merkezi ilan edilen Palandöken Dağı, 70 km uzunluğa ve 25 km genişliğe sahip.

Dağ üzerinde yer alan Palandöken Kayak Merkezi ise; aynı zamanda Erzurum Boğazı olarak da anılıyor.

Palandöken Dağı’nda Erzurum Boğazı dışında; Konaklı ve Gezi yaylaları da var ve buralarda da kayak yapılabiliyor.

Palandöken Kayak Merkezi ise; uluslararası slalom ve büyük slalom yarışmalarına ev sahipliği yapabilecek nitelikteki pistleri ile elbette bir adım önde.

Burası 2011 yılında düzenlenen 25. Uluslararası Kış Olimpiyatları sayesinde, adını tüm dünyaya da duyurabilen ve 5 ay boyunca kayak yapmaya elverişli koşullar sunan efsanevi bir lokasyon.

Neredeyse Kasım ayı ile birlikte kayağa elverişli miktarda karla buluşan zirvelerde, karın erimesi ile Nisan ayını bulabiliyor.

Dünyanın en uzun ve en dik pistleri arasında gösterilen Palandöken parkurları, New York Times tarafından ilan edilen listede ilk 20’yi zorlamış bulunuyor.

Palandöken Kayak Merkezi Pistleri

Palandöken Kayak

Palandöken Kayak Merkezi pistleri, 2000 ile 3176 metre yükseklikler arasında konumlanıyor.

3 bin metrenin üzerindeki zirve aynı zamanda Ejder Tepesi olarak da anılırken; pistlerde “toz kar” mevcut. Bu kar tipi, kaymak için oldukça elverişli sayılabilir.

10 telesiyej, 2 teleski ve 2 baby liftin bulunduğu Palandöken Kayak Merkezi’nde aynı zamanda bir de gondol lift var. Gondol lift, Ejder Tepesi’ne ulaşımda kullanılıyor ve 1000 metrelik bir alanı kapsıyor.

Palandöken Kayak Merkezindeki lift özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Lift AdıUzunlukKapasite
Gondol3200 metre1500 kişi/saat
Eden Terbiyesi3237 metre300 kişi/saat
Bağlantı Lifti840 metre900 kişi/saat
Acemi Lifti320 metre900 kişi/saat
Baby Lift200 metre300 kişi/saat
Tele Ski800 metre650 kişi/saat
Güney Lifti1528 metre800 kişi/saat
Vadi Lifti1200 metre800 kişi/saat
Ejder Lifti1778 metre900 kişi/saat
Snow Tubing350 metre180 kişi/saat

Palandöken’de yer alan pist sayısının toplamı ise 21 adedi buluyor.

Dünyaca ünlü pistlerdeki zorluk seviyeleri de, her seviyeden kayak sporcularına hitap edecek cinsten. Çocuklar ve henüz acemi olanlar kolay seviyedeki pistlerden faydalanabilirken; eğer kayak sporunda tecrübeliyseniz orta ve üzeri zorluktaki pistlerde kendinizi deneyebilirsiniz.

Kayak sporuna dair birebir ya da grup eğitimleri de yine hem özel eğitim pistlerinde hem de kolay seviye pistlerde gerçekleştiriliyor.

Kolay Pist: 8 Adet

Orta Düzey Pist: 9 Adet

İleri Düzey Pist: 3 Adet

Pistlerin çoğunda yapay kar sistemi de bulunduğundan, sabah 08.00 akşam 20.00 aralığında kesintisiz kayak keyfi yapılabiliyor. Yine Türkiye’deki diğer pistlerden farklı olarak; burada kayak ya da snowboard gibi klasik eğitimlerin yanı sıra, yarış eğitimleri de veriliyor.

Pistlerin kesintisiz uzunluğu 12 kilometreye kadar ulaşırken; başlangıç ve bitiş kotaları arasındaki fark da 1100 metreyi buluyor.

Ejder Pisti ve Güney Pisti ya da diğer adıyla Kapıkaya Pisti’nden özellikle söz etmekte fayda var. Bu pistler, federasyon tarafından onaylı, dünyaca ünlü slalom ve büyük slalom pisti olma özelliklerine de sahip.  Pist özellikleri ise aşağıdaki gibi:

Pist AdıMesafeİniş RakımıÇıkış RakımıKot Farkı
Ejder Pisti1075 metre3100 metre2720 metre380 metre
Güney Pisti (Kapıkaya)510 metre3100 metre2025 metre1075 metre

Palandöken Kayak Merkezi’ne Giriş Ücreti Var Mı?

Palandöken Kayak Merkezi, hem Türkiye’nin hem de dünyanın çeşitli yerlerinden kayak tutkunlarını her kış mevsiminde daha da fazla kendisine çekerken; bölge halkı için de favori bir günübirlik gezi rotası olma özelliğine sahip.

Dolayısıyla; otel konaklaması dışında Palandöken Kayak Merkezi pistlerinden faydalanmak isterseniz de, giriş ücreti karşılığında tüm gün sınırsız kayma hakkınız var.

Palandöken Kayak Merkezi’nin 2024 ücretleri şu şekilde:

Tek Çıkış: 100 TL
10 çıkış:850 TL
30 çıkış: 2000 TL
50 çıkış: 3000 TL
Sezonluk Bilet: 9500 TL

Palandöken Kayak Merkezi’nde Kayak Ekipmanları Kiralama, Ders Ücretleri vb.

Giriş ücretlerinden ve sınırsız pist kullanım haklarından da anlaşılabileceği gibi; Palandöken, Türkiye genelindeki ünlü kayak merkezlerine göre oldukça uygun fiyatlı tesislerden oluşuyor.

Özellikle kar kalınlığında Palandöken’in ancak yarısı kadar kar kalınlığı ile Uludağ; bu fiyatların çok ötesinde. Bu nedenle ekipman kiralama ya da özel ders alma gibi istekleriniz olursa da, rahatlıkla Palandöken kalitesinden uygun fiyata faydalanabilirsiniz.

Ekipman ve kayak takımı kiralama söz konusu olduğunda; bunun Erzurum koşullarında neredeyse bir zorunluluk olduğunu da belirtmekte fayda var.

Ankara, İstanbul ya da İzmir başta olmak üzere Türkiye’deki birçok büyük şehirle Palandöken arasında ciddi mesafeler mevcut. Hal böyle olunca yolcular çoğunlukla uçak yolculuğu tercih ediyor. Son derece ağır olan kayak ekipmanlarını hem taşımak hem de bunlar için bagaj ücreti ödemek yerine; Erzurum’a varınca ekipman kiralamak kesinlikle yerinde bir seçim.

Saatlik fiyatlar gün sayısı ile orantılı olarak azalıyor. Üstelik deneme yapmak isteyenler için yarım günlük paketler de mevcut.

Palandöken Kayak Merkezi’nde kiralayabileceğiniz başlıca malzemeler ve fiyatları aşağıdaki gibi:

  • Kayak takımı (kayak, ayakkabı, baton): 300 TL
  • Snowboard: 350 TL
  • Kızak (1 saatlik): 150 TL

Standart ile premium arasında değişen kayak takımları ve paketler farklı markaların ürünlerinden oluşuyor.

Kayak merkezinde ayrıca mevcut takımlarınızın bakımı için ziyaret edebileceğiniz bir bakım odası da mevcut.

Şehir merkezinde kiralama yapacak olursanız, Palandöken zirvelerine göre daha uygun fiyatlarla da karşılaşabilirsiniz.

Kayak merkezinde kiralamalar daha çok büyük oteller kapsamında gerçekleştiği için fiyatlı olabiliyor ayrıca burada şehir merkezindeki kadar rekabet de bulunmuyor.

Merkezden kiralama yapmanın tek dezavantajı ise, olası bir aksilikte geri dönmek zorunda kalmak olabilir. Karar sizin.

Kayak dersi almak isteyenler için de Palandöken bünyesinde makul imkanlar var. Kişi başı saatlik ders fiyatlarının kişi sayısı arttıkça azaldığını baştan belirtelim.

Federasyon tarafından her yıl kış döneminde açıklanan rakamlar, haksız rekabetin önüne geçmek için açıklanan fiyatlar olduğu için, çatı rakamlar olarak kabul etmek gerekir.

Söz konusu uygun fiyatlarıyla bilinen Palandöken olduğu için, daha uygun fiyatlara denk gelmek de her zaman mümkün.

Grup dersinden verim alamayacağınızı düşünüyorsanız, en makul seçenek olarak ikili gruplar halinde ders almayı düşünebilirsiniz. Bu sayede özel hoca ile de yeterli vakit geçirme fırsatı bulmanız mümkün.

Palandöken’de Gezilecek Yerler

Palandöken Kayak Merkezi’nin dünyaya ün salan kar kalınlığına ve parkurlarına diyecek yok. Ancak buraya kadar gelmişken, aynı mevkiide yer alan diğer kayak olanaklarını ve doğal güzellikleri de değerlendirmek isteyebilirsiniz.

Erzurum’un metrekare olarak en geniş ilçelerinden biri olan Palandöken; tarih, kültür ve doğa kompozisyonu yönünden de pek dar sayılmaz.

Ne kadar gezgin ruhlu olursanız olun; sadece bu ilçe sınırlarında yaşayarak hiç sıkılmadan en az 10 gün geçirebilir ve başka yere gitmeden tüm ihtiyaçlarınızı da karşılayabilirsiniz.

Konaklı

25. Dünya Üniversiteler Arası Kış Olimpiyatları kapsamında düzenlenen bu merkez, Erzurum şehir merkezine 18 kilometre mesafede.

Oteller tarafından Konaklı ile Palandöken arasında düzenlenen özel ring seferleri de mevcut.

300 hektarlık alana sahip olan kayak alanının dışında, buradaki restoran ve kafeden de faydalanabilirsiniz.

Nene Hatun Milli Parkı

Palandöken ilçesine bağlı, Nene Hatun mahallesinde yer alan milli park; şehir merkezine 10 km mesafede.

Bu alana 93 harbi olarak da bilinen Türk-Rus savaşındaki kahraman Nene Hatun’un adı verilmiş.

Mücadele yıllarını anımsatan bu yeri, bol bol fotoğraflamak isteyeceğinize emin olabilirsiniz.

Abdurrahman Gazi Türbesi

Yüzlerce insanın her gün ziyaret ettiği bu türbenin yanı sıra, Palandöken ilçesinde Maksut Efendi ve Pir Ali Baba adında da türbeler var.

Şehirdeki gelenek görenek ve yaşam tarzını da burada yakından gözlemleyebilirsiniz.

Önemli bir inanç merkezi sayılan bu yerde, adak adayıp dilek tutanların sayısı hiç de az değil.

Erzurum Merkez’de Gezilecek Yerler

Erzurum özellikle tarih ve kültür bakımından yaşayan bir hazine. Bu şehre gelip de sadece Palandöken’de vakit geçirdikten sonra dönmek, büyük bir kayıp olur.

Üstelik şehir merkezi ile kayak merkezi o kadar yakın ki, bunu bahane etme şansınızın da olmadığını en başından belirtelim.

Erzurum, Doğu Anadolu Bölgesi için neredeyse bir başkent olduğundan, civar illeri de aklınızın bir köşesinde bulundurmalısınız.

Ne de olsa Erzincan’a ya da Elazığ’a da gelseniz; büyük ihtimalle aynı hava yolu ulaşım seçeneğini değerlendirmeniz gerekecek. O kadar açılamayacağınızı düşünüyorsanız da, şehir merkezini turlamayı kesinlikle ihmal etmeyin.

Yakutiye Medresesi Türk İslam Müzesi

Hurma yapraklarından kartal figürlerine kadar süslü olduğu bezemeler ile muhteşem bir mimari örneği olan Yakutiye Medresesi; 1910 yılından bu yana ayakta duruyor.

Şu anda İslamiyet tarihine ışık tutan bir müze olarak varlığını sürdüren bina; 50 TL karşılığında gezilebiliyor.

Müzekart’ın geçerli olduğu müzede tatil günü yok. Kış döneminde 08.00-17.00 olan ziyaret saatleri, Nisan ayının ortalarında 09.00-19.00 olarak değişiyor.

Atatürk Evi

Atatürk’e 1924 yılında şehrin anahtarı ile birlikte hediye edilen bu ev, büyük önderin Erzurum Kongresi öncesinde günlerce konakladığı bir yapı.

Daha önce Alman Konsolosluğu olarak da kullanılan taş bina, günümüzde müze olarak ziyaret edilebiliyor.

Üstelik tatil günü olmayan müzeye girişler ücretsiz. Yaz dönemi 09.00-19.00 ve kışın 08.00-17.00 olmak üzere müzedeki yerinizi alabilirsiniz.

Erzurum Kalesi

Erzurum Kalesi

Bizanslılar tarafından yaptırıldığı düşünülen Erzurum Kalesi, asırlardır şehre farklı bir mimari doku kazandırıyor.

Müzede Erzurum’daki diğer müzelerle aynı saat uygulaması geçerliyken, giriş ücreti de 7 TL olarak ilan edilmiş durumda.

Çoruh Vadisi

Bayburt ve Artvin il sınırları ile paylaşılan Çoruh Nehri, yaz ya da bahar dönemleri için mükemmel bir mesire alanı.

Ayrıca koşullar uygun olduğunda nehir üzerinde rafting gibi sporlar yapmak da mümkün.

Vadide sadece bu topraklarda yetişen çeşitli bitki türleri de bulunduğundan; özellikle doğa tutkunları Çoruh’a büyük ilgi gösteriyor.

Erzurum Ulu Camii

1178 yılında Saltuklular tarafından inşa edilen cami, Türk İslam tarihinde önemli yeri olan Erzurum için ikonik bir yapı.

Beş adet kapısı bulunan camide, bir o kadar da kitabe mevcut.

Yıllar boyunca geçirdiği restorasyon işlemleri ile ayakta olan cami, halen şehrin en büyük ibadet merkezi olma özelliğine de sahip.

Çoban Dede Köprüsü

Günümüzde aktif olarak köprü işlevi ile kullanılmasa da, tüm gezginlerin seyahat rotalarında yer almayı başaran bir adres var sırada.

Özellikle buradaki renk yoğunluğunu güneşin doğduğu saatlerde görmelisiniz.

Aras Nehri üzerinde yer alan ve tarihi Selçuklular dönemine kadar uzanan köprü, Erzurum Horasan Karayolu üzerinde yer alıyor ve geçmişi de bugüne bağlıyor.

Tortum Gölü ve Tortum Şelalesi

Tortum Şelalesi

Erzurum iline bağlı Uzundere ilçesinde yer alan göl ve şelale, bahar aylarında Doğu Anadolu’nun yeşil kıyılarında doya doya gezmek isteyenler için ideal.

İl merkezinden 100 km mesafede yer alan mesire alanını, özel araçla ziyaret etmeniz daha pratik olur.

Ancak merkezden de Tortum yönüne sıklıkla hareket eden dolmuşlar olduğunu belirtelim.

Burası Uzundere ilçesinden de 16 kilometre mesafede yer alıyor.

Şelalenin ve gölün önünde bir de izleme balkonu mevcut. Her ne kadar bu balkonda uzun süre duranlar suyun coşkunluğu ile sırılsıklam hale gelseler de, yerli halk şelalenin yarattığı havanın nefes darlığına bile iyi geldiğine inanıyor.

Erzurum’da Gezilecek Diğer Yerler

  • İspir
  • Narman Peri Bacaları
  • Pasinler Kalesi
  • Hasan Kale
  • Rüstem Paşa Bedesteni
  • Aziziye Tabyası
  • Öşvank Kilisesi
  • Erzurum Ilıca Kaplıcası
  • Erzurum Saat Kulesi
  • Üç Kümbetler
  • Oltu Çarşısı
  • Çift Minareli Medrese
  • Balıklı Köyü

Erzurum’da gezilecek yerler yazımınızdan Erzurum’un tüm güzelliklerini keşfedebilirsiniz!

Palandöken’de Neler Yapılır?

Palandöken’de kayak keyfi yapmak için Dadaşlar diyarı Erzurum’a kadar gelindiğinde, yapılacaklar listesi oldukça kalabalık. Bu nedenle yapılacakları en az bir haftalık dolu dolu bir tatile sığdırmak ancak mümkün olabilir.

Siz siz olun, aşağıdaki alt başlıkları birer birer gerçekleştirmeden Palandöken’den dönmeyin! Kayak merkezinin yakın çevresinden başlayarak, yavaş yavaş Erzurum ilçelerine doğru açılabilirsiniz.

  • Palandöken’in her yanını saran toz kar örtüsü eşliğinde doyasıya kayak ya da snowboard yapın. Özellikle gece kayağı keyfini asla kaçırmayın.
  • Kayak sporunda iddialıysanız, özel hocalardan sadece teknik konularda değil hız yarışları konusunda da ders alma fırsatını yakalayın.
  • Kar motoru, kar bisikleti gibi alternatif kar eğlencelerini henüz denemediyseniz; Palandöken bunun için şahane bir başlangıç adresi olabilir. Özellikle kalabalık bir arkadaş grubu ile seyahat ediyorsanız, bu aktiviteler daha da eğlenceli bir hal alıyor.
  • Palandöken’de ayrıca; short track sporu (kısa kulvar pateni olarak da bilinir), buz hokey salonu ve kayakla atlama gibi olimpik sporların gerçekleştirilebildiğini aklınızdan çıkarmayın.
  • Leziz etleriyle ünlü Doğu Anadolu Bölgesi’nin bu en yüksek zirvesinde, en az bir kez sucuk ekmek partisine katılın.
  • Söz gurme tatlardan açılmışken, elbette cağ kebabı ve yayık ayran ikilisini mideye indirmeden kesinlikle Erzurum’dan dönmeyin.
  • Erzurum mantısı olarak da bilinen hıngeli, yörenin meşhur su böreklerini, kesme aşını, ayran aşını, lor dolmasını da menünüze ekleyerek gezinizi ziyafete dönüştürebilirsiniz.
  • Yemek sofralarının kapanışını ise, neredeyse her seferinde kadayıf dolması ile yapmanız gerekecek. Kalori hesabı yapmadan, Erzurum’un bu resmi olmayan kuralını keyifle uygulayın. Fazla kilolarınız için dönüş yolunda endişelenmeniz yeterli.
  • Çay keyfi yapmayı sevenler için; Erzurum’da semaverden içilen kıtlama çayların yeri de bir başa olacaktır. Bunun için şehirdeki Aşıklar Kahvesi’nde bir gece oturmasına katılın.
  • Söz konusu Erzurum soğukları olunca; termal içliklerden, şapka, atkı ya da bere gibi koruyucu ekipmanlardan bol bol yardım almayı ihmal etmeyin. Ne de olsa, tatilden hastalanarak dönmeyi istemezsiniz.
  • Ilıca ve Pasinler Kaplıcaları’nın termal sularında siz de yerli ve yabancı turistlerden oluşan kalabalık insan grupları ile birlikte şifa bulun.
Narman Peri Bacaları
  • Kapadokya’daki benzerlerini aratmayan Narman Peri Bacaları’nı ziyaret edin.
  • Hınıs Kanyonları, Tortum Gölü, Tortum Şelalesi ve Çoban Dede Köprüsü’nü de içeren keyifli bir doğa gezisi organize edin.
  • Yakutiye Medresesi’ne ait turkuaz taşlarla örülü enfes mimarinin önünde bol bol fotoğraf çektirin.
  • Cennet Çeşmesi ve Dabakhane Çeşmesi’ne uğrayarak buz gibi sularından için.
  • Tabyalardan ve Eski Erzurum Evleri’nden Erzurum şehrinin güzelliklerini seyredin.
  • Erzurum Evleri’nin yöresel lezzetleri tatmak ve geleneksel yaşantıyı yerinde görmek bakımından da eşsiz bir fırsat olduğunu gözden kaçırmayın.
  • Abdurrahman Gazi Türbesi’nde maneviyatın farklı bir boyutunu deneyimleyin.
  • Mevsim koşullarının uygun olduğu bir dönemde Erzurum’da bulunuyorsanız, Çoruh Nehri’nde rafting yapmayı deneyin.
  • Yine mevsim koşulları uygun olduğunda, trekking ve doğa yürüyüşleri için İspir ilçesini mutlaka ziyaret edin. Gelmişken şeker fasulye adı da verilen meşhur İspir kuru fasülyesini denemeyi de ihmal etmeyin.
  • Başta Üç Kümbetler, Hatuniye Türbesi, Rüstempaşa Bedesteni, İspit Kalesi ve Erzurum Kalesi olmak üzere tarihi dokuları içeren bir şehir turu atın.
  • Kendiniz ve sevdikleriniz için meşhur Oltu taşından yapılan imal edilen hediyelik eşyalardan satın alın.
  • Hayvancılığı ile ünlü Erzurum’dan civil peyniri ya da lor peynirini de evinize götürmek üzere özel paketlerde satın almak isteyebilirsiniz.
  • Sosyal medya profilinizi, Palandöken, Tortum ve Çoruh gibi eşi benzeri olmayan kartpostallarla süsleyin. Her biri için yanınızda profesyonel bir fotoğraf makinesi ve tripod gibi teçhizat bulundurmaya özen gösterin.
  • Farklı medeniyetlere ve kültürlere ilginiz varsa; bu kez yönünüzü Meryem Ana Kilisesi’ne ya da Öşvank Kilisesi’ne de çevirebilirsiniz.
  • Atatürk’ün tarihi kongrelerinden birine ev sahipliği yapan ve Kurtuluş Savaşı’nda da büyük rolü bulunan Erzurum şehrine kadar gelip de; Atatürk Evi’ni ziyaret etmeden buradan dönmeyin.
  • Tarihlerinizi kontrol ederek şehirde düzenlenen Winterfest, Akdağ Kültür ve Sanat Festivali, Aziziye Tablaları Spor Şenliği, Aşık Sümmani Şenlikleri, Karakucak Festivali ve Erzurum Balık Ekmek Şenlikleri gibi onlarca festivalden en az birine mutlaka katılın, coşkulu kalabalıklar arasında yerinizi alın.
  • Gidiş ya da dönüş rotalarınıdan en az biri için Doğu Ekspresi biletlerinin bulunurluğunu kontrol edin; böylece Doğu Anadolu’dan başlayıp Ankara’ya kadar devam eden güzelliklerden bir an bile uzak kalmayın.

Palandöken’de Nerede Kalınır?

Palandöken Resort

Palandöken’in tertemiz havasında konaklamak isteyenler için çok sayıda otel seçeneği mevcut.

Bu oteller için yüksek sezon kış dönemi olmakla birlikte, dağ üzerindeki bitki örtüsünün her mevsim başka güzel olduğunu da belirtmek gerekir.

Kış mevsiminde denk gelen yarı yıl tatili ya da yılbaşı gibi özel dönemler için rezervasyonlar tamamen dolabildiğinden; seçim yapmak konusunda aceleci olmakta da fayda var.

Palandöken’de dilerseniz Dedeman Palandöken ve Dedeman Palandöken Ski Lodge gibi zincir otellerin konforuyla rahatça arkanıza yaslanabilir; dilerseniz de eşsiz dağ manzarası eşliğinde Polat Erzurum Resort Hotel gibi yöresel seçenekleri tam pansiyon hizmet garantisi ile ziyaret edebilirsiniz. Otellerde fitness, sauna ya da masaj gibi imkanları da araştırmak isteyebilirsiniz.

Sway Hotels, yine bünyesinde bulundurduğu kayak okulu, kayak bakımı ve ekipman kiralama gibi hizmetler sayesinde benzerlerinden kolayca sıyrılıyor.

Son olarak, rezervasyon aşamasında Palandöken otellerinde doluluk olması halinde şehir merkezi otellerine de gönül rahatlığıyla bakabileceğinizi belirtelim. Ne de olsa kayak merkezi ile şehir merkezi arasındaki mesafe 10 kilometre bile değil.

Hal böyle olunca, taksi bile kullansanız günübirlik biçimde rahatça Palandöken’e gidip gelebilirsiniz. Bu seçenek, fiyat avantajı nedeniyle de tercih edilebiliyor.

Özel aracıyla Erzurum’u ziyaret edecek olanların ise; yabancı oldukları kış koşullarına zincir ve kar lastiği gibi zorunluluklar yönünden hazırlık yapmalarında fayda var.

Havalimanından araç kiralarken de, gerekli bakımların araçta bulunduğunu mutlaka kontrol etmeli ve acenteden acil durum planları hakkında bilgi almalısınız.

Dedeman Palandöken
Dedeman Palandöken

Palandöken Kayak Merkezi Otelleri

  • Sway Hotels Palandöken, Tam Pansiyon Plus
  • Polat Erzurum Resort Hotel, Tam Pansiyon
  • Dedeman Palandöken, Kahvaltı Dahil
  • Dedeman Palandöken Ski Lodge, Kahvaltı Dahil
  • Palan Ski Resort Hotel, Yarım Pansiyon
  • Snowdora Ski Resort Hotels & Villas, Tam Pansiyon

Palandöken Çevresi Otelleri

  • Otel Zade, Erzurum Şehir Merkezi, Kahvaltı Dahil
  • DS Yedikapı Hotel, Erzurum Şehir Merkezi, Kahvaltı Dahil
  • Grand Hitit Hotel, Erzurum Şehir Merkezi, Kahvaltı Dahil
  • Butik Saltuk Hotel, Erzurum Şehir Merkezi, Kahvaltı Dahil
  • Dilaver Hotel, Erzurum Şehir Merkezi, Kahvaltı Dahil
  • Aydıner Resort Hotel, Erzurum Şehir Merkezi, Kahvaltı Dahil
  • Hekimoğlu Hotel, Erzurum Şehir Merkezi, Kahvaltı Dahil
  • Yeni Örnek Otel, Erzurum Şehir Merkezi, Kahvaltı Dahil
  • Akgün Otel, Erzurum Şehir Merkezi, Kahvaltı Dahil

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız