Kahramanmaraş Nerede, Kahramanmaraş’a Nasıl Gidilir?

0
2245

Ülkemizin Akdeniz Bölgesi’nde yer alan şehirlerinden birisi olan Kahramanmaraş, tarihte Luviler ve Asurlular tarafından ele geçirilmiş. Şehre Luviler tarafından “Kurkuma”, Asurlular tarafından ise “Markas” adı verilmiş.

Kurtuluş Savaşı’nda yabancıların işgaline direndiği için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) şehre 5 Nisan 1925 tarihinde İstiklal Madalyası vermiş. Şehrin Maraş olan ismi, “Kahraman” unvanı eklenerek 1973 yılında Kahramanmaraş olarak değiştirilmiş.

Şanlı tarihi ile büyük zaferlere imza atmış olan Kahramanmaraş’ta Germenicia Antik Kenti bulunuyor. Kahramanmaraş’ta gezilecek tarihi yerlerin başında Geleneksel Tarihi Maraş Konakları, Taş Köprü (Ceyhan Köprüsü), Bakırcılar Çarşısı, Taşhan, Maraş Ulu Cami (Cami-i Kebir), Hatuniye Camii (Şems Hatun Cami), Eshab-ı Kehf Külliyesi, Malik Ejder (Eşter) Türbesi ve Taş Medrese geliyor. 

Tarihi değerlerin yanı sıra doğal güzelliklere de ev sahipliği yapan Kahramanmaraş; yaylaları, şelaleleri ve kaplıcaları ile insanı büyülüyor.

Gelin bu yazımızda sizlere Kahramanmaraş hakkında detaylı bilgiler verelim.

Kahramanmaraş Hangi Bölgede?

Kahramanmaraş Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’nde bulunuyor. Şehir bu bölgenin Adana Bölümü’nde konumlanıyor.

Kahramanmaraş’ın Kaç İlçesi Vardır?

Kahramanmaraş’ta 11 ilçe bulunuyor. Bu ilçeler; Afşin, Çağlayancerit, Andırın, Ekinözü, Dulkadiroğlu, Göksun, Nurhak, Elbistan, Pazarcık, Onikişubat ve Türkoğlu olarak isimlendiriliyor.

Dulkadiroğlu ve Onikişubat ilçeleri, Kahramanmaraş’ın büyük ilçeleri olarak karşımıza çıkıyor. 

Kahramanmaraş Nerede?

Kahramanmaraş Akdeniz’in doğusunda yer almaktadır. Kahramanmaraş’ın doğusunda Malatya ve Adıyaman, batısında Kayseri ve Adana, güneyinde Gaziantep ve Osmaniye, kuzeyinde Sivas illeri bulunuyor. 

Kahramanmaraş Akdeniz, Orta Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin birleştiği yerde konumlanıyor. Şehrin deniz seviyesinden yüksekliği 568 metre.

Kahramanmaraş’ın Nüfusu Kaçtır?

Kahramanmaraş’ın ortalama nüfusu 2021 yılında 1 milyon 171 bin 298 kişi olarak açıklanmış.

Şehrin en kalabalık ilçesi Onikişubat iken, Kahramanmaraş’ın nüfusu en az olan ilçesi ise Ekinözü.

Kahramanmaraş’ın yüzölçümü 14 bin 520 kilometrekare olduğu için şehirde kilometrekareye 81 insan düşüyor.

Kahramanmaraş’a Nasıl Gidilir?

Kahramanmaraş’a kara yolu ve hava yolu araçlarını kullanarak gidebilirsiniz. Yazının devamında Maraş’a özel araç, otobüs veya uçak ile nasıl gidebileceğinizi detaylıca anlatalım.

Kahramanmaraş’a Özel Araç ile Nasıl Gidilir?

Ankara ile Kahramanmaraş arasında 603 kilometre bulunuyor. Ankara’dan Kahramanmaraş’a gitmek için 3 farklı rota mevcut.  İlk rota için Kırıkkale, Yozgat, Sivas ve Kayseri illeri üzerinden geçiliyor.

İkinci rotayı tercih edenler Kahramanmaraş’a Kırşehir ve Kayseri üzerinden gidiyorlar.

Maraş’a giden diğer bir rota da Konya, Aksaray, Niğde, Adana ve Osmaniye üzerinden geçiyor. Ankara – Kahramanmaraş arasındaki yolculuk özel araç ile ortalama 7 buçuk saat sürüyor.

İstanbul – Kahramanmaraş arasında 1051 kilometre mesafe bulunuyor. İstanbul’dan özel araçları ile Kahramanmaraş’a gitmek isteyenlerin Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Ankara, Kırşehir ve Kayseri güzergâhını takip etmesi gerekiyor. İstanbul ile Kahramanmaraş arası özel araba yolculuğu yaklaşık olarak 12 saat sürüyor.

İzmir ile Kahramanmaraş arasında 1087 kilometre uzaklık bulunuyor. İzmir’den özel araç ile Kahramanmaraş’a ulaşmak için Manisa, Uşak, Afyonkarahisar, Konya, Adana ve Osmaniye rotasını kullanmak gerekiyor. İzmir – Kahramanmaraş arası araba ile yolculuk 12 buçuk saatte tamamlanıyor.

Kahramanmaraş’a Otobüs ile Nasıl Gidilir?

Ülkemizin her noktasından Kahramanmaraş’a giden otobüsler bulunuyor. Uygun fiyatlı otobüs bileti bulabilmek için obilet.com sitesini ziyaret edebilir veya Obilet mobil uygulamasını cep telefonunuza indirebilirsiniz.

Ankara’dan Kahramanmaraş’a giden çok sayıda otobüs firması bulunuyor. Ak Turizm, Süha, Metro, Vip Kahramanmaraş Turizm ve Anka bu firmalar arasında yer alıyor. Ankara – Kahramanmaraş arası otobüs yolculuğu ortalama 9 saat sürüyor.

İstanbul ile Kahramanmaraş arasında Süha, Mardin Seyahat, Adıyaman Ünal, Anka, Gülaras, Kahta Petrol ve Ak Aksu gibi otobüs firmaları sefer yapıyor. İstanbul – Kahramanmaraş arasındaki otobüs seyahati yaklaşık olarak 16 saatte tamamlanıyor. 

İzmir’den Kahramanmaraş’a Kontur, Gülaras, Adıyaman Ünal, Ak Aksu ve Vip Kahramanmaraş Turizm otobüs firmaları hizmet veriyor. İzmir – Kahramanmaraş arası otobüs yolculuğu ortalama 16 saat sürüyor.

Kahramanmaraş’a Uçak ile Nasıl Gidilir?

Kahramanmaraş Havalimanı, şehir merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Havalimanından Kahramanmaraş il merkezine gitmek için belediye tarafından işletilen özel havalimanı otobüslerini, ticari taksileri, transfer veya araç kiralama hizmetini kullanabilirsiniz. 

Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan Kahramanmaraş Havalimanı’na Anadolu Jet firmasının direkt uçuşları bulunuyor. Ankara – Kahramanmaraş uçuşu 1 saat 15 dakika sürüyor.

İstanbul Havalimanı’ndan Kahramanmaraş Havalimanı’na Türk Hava Yolları firmasının direkt uçuşları mevcut. İstanbul – Kahramanmaraş uçuşu 1 saat 45 dakika sürüyor.

İzmir ile Kahramanmaraş arasında direkt uçuş bulunmuyor. Kahramanmaraş arasında Türk Hava Yolları firmasının aktarmalı uçuşları mevcut. İzmir’den Kahramanmaraş’a hava yolu ile gitmek isteyenlerin İstanbul Havalimanı’nda aktarma yapması gerekiyor. İzmir – Kahramanmaraş arası uçuş süresi yapacağınız aktarma uçuşunun zamanına bağlı olarak değişiklik gösteriyor. 

Kahramanmaraş’ta Şehir İçi Ulaşım Nasıldır?

Kahramanmaraş’ta şehir içinde kullanılan toplu taşıma araçları arasında otobüsler ve dolmuşlar bulunuyor. Belediye otobüslerinin güzergâh ve saat bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz

Kahramanmaraş Belediyesi tarafından işletilen otobüslere binebilmek için Kahramankart ismindeki akıllı karta sahip olmanız gerekiyor. Şehir içi ulaşımda kullanılan bu akıllı kart hakkında detaylı bilgiye KahramanKart internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca Kahramankart mobil uygulamasını cep telefonunuza indirerek kartınıza bakiye yüklemesi yapabilir ve otobüs güzergâhları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Kahramanmaraş’ta şehir içi ulaşımda taksileri kullanmak da mümkün. Taksi Ücreti Hesaplama internet sitesinden taksi ücretinin yaklaşık olarak ne kadar tutacağını hesaplayabilirsiniz.

Bir şehri özgürce keşfetmek için tercihinizi araç kiralamadan yana kullananlardansanız obilet.com Araç Kiralama internet adresinden size en uygun aracı bulabilirsiniz.

Kahramanmaraş’a Ne Zaman Gidilir?

Kahramanmaraş Akdeniz Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi ve  Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin birbirlerine en çok yaklaştığı alanda bulunduğu için şehirde farklı tipte iklimlerin etkisi görülüyor.

Şehrin merkezinde daha çok Akdeniz iklimi yaşanırken kuzeye doğru gidildikçe karasal iklim özellikleri daha belirgin hale gelmeye başlıyor.

Kahramanmaraş’ta genel olarak ılıman bir iklim yaşandığı için şehri yılın her zamanı ziyaret edebilirsiniz. Kahramanmaraş’ı yayla turizmi için gitmek isteyenler bahar ve yaz mevsimini tercih edebilirler. Şehirde düzenlenen Dondurma Festivali’ne katılmak isteyenler Kahramanmaraş’a Eylül ayında gitmeliler.

Kahramanmaraş’ta Ne Yenir?

Dondurması ile herkesi büyüleyen Maraş’ta her damak tadına uygun lezzetler bulunuyor. Kahramanmaraş Meşhur Yemekleri yazımıza mutlaka göz atmalısınız. 

Kahramanmaraş mutfağının zengin çorba çeşitlerinin başında Maraş tarhana çorbası, eşkili çorba ve döğmeli mercimekli çorba geliyor.

Çorbalarımızı güzelce içtiysek ana yemeklere geçebiliriz. Köfte sevenler için simit köftesi, kısır köftesi, içli köfte, sömelek köfte, suluyağlı köfte, eşkili köfte, yoğurtlu köfte, yavan köfte, ekşili aya köftesi ve yoğurtlu kebap önerebiliriz. Dolma ve pilavsız olmaz derseniz, Maraş dolması, Acem pilavı ve tavuklu pilav tam size göre.

Yemekten sonra tatlı yememek olmaz. Kahramanmaraş’ta yiyebileceğiniz tatlılar arasında cevizli kırma tatlısı, çullama, un sucuğu ve ravanda şerbeti bulunuyor.

Kahramanmaraş’ın yöresel lezzetlerini nerelerde yiyebiliriz? diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Şehirdeki kahvaltıcıları, yanyanacıları, çörekçileri ve tatlıcılarını yazımızda sizler için derledik. 


Şimdiden afiyetler olsun!

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız