Ankara Esenboğa Havalimanı Ulaşım Rehberi

0
36090

Başkent, nüfus açısından yoğunluğu nedeniyle ulaşımda çalışmalara sürekli devam ediyor. Toplu taşımada yolcular için trafikte bulunan otobüsler, metro hatları, Ankaray, teleferik ve dolmuşlar hizmet veriyor.

Daha rahat bir ulaşım aracı arıyorsanız taksilere binebilir veya araç kiralayabilirsiniz.

Ankara’da kaybolmak gibi bir endişeniz varsa akıllı telefonunuza indireceğiniz uygulamalar imdadınıza yetişecektir. EGO Cep’te, Moovit gibi uygulamalar en çok kullanılanlar arasında yer alıyor.

Ulaşım ücretleriyle ilgili de pek sıkıntı yaşamayacaksınız. Çünkü 5,5 TL’ye edinebileceğiniz Ankarakart ile dolmuş hariç toplu taşıma araçlarına binebilirsiniz.

Ankarakart’ı kullandığınızda tam için 3,25 TL, öğrenci için 1,75 TL ücret ödeyeceksiniz.

Kullan at kartlarda ise tek kullanım için 4 TL harcamış olacaksınız.

Şentepe-Yenimahalle arasında hizmet veren teleferik hattını kullanmak isterseniz 1 TL ödemeniz yeterli. Yenimahalle Metro’ya aktarma yapacaksanız 1,60 TL ödeyeceksiniz.

Bu arada Aşti-Dikimevi arasında işleyen Ankaray’ı kullandıktan sonra bir saat içinde teleferiği ücretsiz kullanabiliyorsunuz.

Diğer ücretlerle ilgili merak ettikleriniz varsa bilgi için şu adrese tıklayın: https://www.ego.gov.tr/tr/sayfa/2098/tasima-ucretleri

Esenboğa Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Ankara Esenboğa Havalimanı

Ankara Akyurt’ta bulunan Esenboğa Havalimanı’na ulaşım için birden fazla seçeneğiniz var.  HAVAŞ otobüslerini ve taksiyi kullanabilirsiniz.

Trafikte yol tarifi, rota hesaplama gibi sıkıntılar yaşamak istemezseniz de transfer hizmetlerine yönlenebilirsiniz.

“Geze geze gideyim, yapılacak işlerim de var” derseniz araç kiralamanızı öneriyoruz. Bu sayede daha sonra bir işiniz olduğunda bu araçla sıkıntı çekmeden dilediğiniz yere gidebilir veya sevdiklerinizle program yaptığınızda bu aracı kullanabilirsiniz.

Toplu Ulaşım Araçları

HAVAŞ Otobüsü

HAVAŞ havaalanı ulaşımında artık adını duyurmuş bir firma. Dolayısıyla en sık tercih edilenlerden biri.

Ücret olarak 11 TL ve 23.15 ile 02.15 arası hariç yarım saatte bir hizmet veriyor.

Otobüs, çevreyolundan gidiyor ve Batıkent Kavşağı’nı döndükten sonra 75.Yıl Hipodromu’ndan ilerleyip Aşti Otobüs Terminali’ne kadar gidiyor.

HAVAŞ’ı tercih ettiğinizde ya Pursaklar’da ya Şaşmaz’da ya da AŞTİ’de inebiliyorsunuz.

Ankara HAVAŞ hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Özel Ulaşım Araçları

Taksi

Esenboğa Havalimanı taksi durağından hizmet verdiği araçlarıyla ulaşım sorununuzu çözmek için bekliyor.

Ankara’da taksimetre 4,60 TL’den açılıyor ve her kilometrede bir 3,40 TL atıyor.

Esenboğa Havalimanı Aşti Otobüs Terminali’ne 30.9 km, ANKAmall’a 29.5 km, Ankara Tren Garı’na 29.2 km, Kızılay’a 28.4 km ve Ulus’a 26.6 km uzaklıkta bulunuyor. Buradan yaklaşık olarak bir hesap yapabilirsiniz.

Araç Kiralama

Konforuna düşkün yolcular, uçaktan iner inmez araç kiralıyor. Kimi zaman bunu kalabalık gruplar ekonomik bulduğu için veya yükü taşıması kolay olacağından tercih edebiliyor.

Havaalanında hizmet veren araç kiralama firmalarından bazıları; Hertz, Alamo National, Sixt, ARTI, Avis, Decar.

Transfer

Havaalanından şehrin içindeki farklı noktalara ulaşım sağlayan havaalanı transfer hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

En az 55 TL’den hizmet vermeye başlayan firmadan 4 kişilikten 14 kişiliğe kadar araç bulmanız mümkün.

Transfer hizmet almak isterseniz http://www.ankaratransferhizmetleri.com/ adresinden form doldurarak rezervasyon yaptırabiliyorsunuz. Verdikleri hizmetler arasında VIP servisler de mevcut.

Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan AŞTİ Otogarı’na Nasıl Gidilir?

Aşti Otogar Ankara

Ankara Esenboğa Havalimanı ile AŞTİ Otogarı arasında yaklaşık 34 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Bu güzergah üzerinde kullanabileceğiniz pek çok toplu taşıma aracı hizmet veriyor.

Toplu taşıma araçlarından belediye otobüsleri ve havalimanı servisleriyle havalimanından otogara ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bunun yanı sıra, hızlı ve konforlu bir yolculuk gerçekleştirmek istiyorsanız taksi ya da araç kiralama seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz.

Toplu Ulaşım Araçları (Havalimanı Servisi, Belediye Otobüsü)

Havalimanı Servisi

Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan kalkan ve birçok durağa uğrayıp son olarak AŞTİ Otogarı’na giden havalimanı servisleri ile yolculuğumuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Havalimanı terminal binası önünden kalkan havalimanı servisleri, haftanın yedi günü hizmet veriyor.

Sefer saatleri uçakların iniş saatlerine göre hesaplanıyor.

Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan havalimanı servisi ile AŞTİ Otogarı’na gitmek ortalama 50 – 60 dakika sürüyor.

Havalimanı servisleri ilgili daha detaylı bilgi almak için, 0 534 130 94 73, 0 534 130 94 58 ve 0 852 122 04 87 numaralı telefonları arayabilirsiniz.

Belediye Otobüsü

Şehir içi ulaşımda en çok kullanılan toplu taşıma aracı olarak ön plana çıkan belediye otobüsleriyle Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan AŞTİ Otogarı’na kolaylıkla gidebilirsiniz.

Havalimanı terminal binası önünden kalkan 442-3 numaralı AŞTİ – Havalimanı otobüsüyle, havalimanından otogara ortalama 70 – 75 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz.

Toplu taşıma araçlarında kullanılan şehir kartlarıyla otobüse binebileceğiniz gibi şoföre nakit olarak da ödeme yapabilirsiniz.

Özel Ulaşım Araçları (Taksi, Araç Kiralama)

Taksi

Ankara Esenboğa Havalimanı ile AŞTİ Otogarı arasında bulunan 34 kilometrelik mesafeyi taksiyle kat etmek isterseniz eğer, yüklü bir ücret ödemeniz gerekir.

Terminal binasının hemen önünden kalkan taksilerle ortalama 110 – 120 TL civarında yolculuk edebilirsiniz.

Havalimanından taksiyle otogara gitmekse ortalama 35 – 40 dakika sürüyor.

Havalimanında konumlanan taksiler hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız, 0 312 398 08 90 ve 0 312 398 00 00 numaralı telefonları arayabilirsiniz.

Araç Kiralama

Ankara Esenboğa Havalimanı’nda; Rent Go (0 312 398 01 99), Sixt (444 0 076), Enterprise (0 312 398 21 66), Hertz (0 312 398 05 35), Garenta (0 312 999 50 10), Europcar (0 850 377 03 77), Avis (0 312 398 03 15), Budget (0 312 398 20 34) firmalarının araç kiralama ofisleri bulunuyor.

Siz de bu firmalardan size en uygun teklifi verenle görüşerek rezervasyonunuzu yaptırabilirsiniz.

Havalimanından kiraladığınız araçla otogara gitmek, ortalama 45 – 50 dakika sürüyor.

Ayrıca, erken rezervasyon yaptırmanız durumunda firmaların size özel sundukları indirim ve kampanyalardan da yararlanabilirsiniz.

Şehir Merkezinden Esenboğa Havalimanı’na Nasıl Gidilir?

Esenboğa Havalimanı’na ulaşım için HAVAŞ otobüslerine ve taksilere müracaat etmek gerekiyor.

Diğer türlü kiralık araç da işinizi görecektir. Bunlara ek olarak transfer hizmetleri veren şirketlerle anlaşarak havalimanına olan yolculuğunuzda çıkabilecek pürüzleri önleyebilirsiniz.

Otopark ücretlerini hesaba katarak kendi aracınızla da ulaşım sağlayabilirsiniz.

Toplu Ulaşım Araçları

HAVAŞ Otobüsü

HAVAŞ, pek çok şehirde olduğu gibi Ankara’da da havaalanı yolcusu taşıyor. Bu yüzden ilk tercihlerden biri oluyor çoğu kez.

Önceki bölümde saydığımız iniş duraklarına ek olarak HAVAŞ, Aşti’deki terminalin geliş katındaki 154 veya 155 numaralı peronlardan yolcu alıyor ve Esenboğa Havalimanı’na doğru yola çıkıyor.

Eğer HAVAŞ’ın kalkış saatlerinde Aşti’de hazır olursanız uçuşunuzdan önce yolda çok efor sarf etmemiş olacaksınız.

Özel Ulaşım Araçları

Taksi

Otobüslerle kıyaslandığında oldukça lüks kaçan bu ulaşım şeklini tercih edenler pek az değil. Bu yüzden şehir merkezinden Esenboğa Havalimanı’na dertsiz tasasız ulaşmak istiyorsanız sizin de tercihiniz bu yönde olmalı.

Şehir içinde taksi duraklarından taksi çağırarak veya yoldan bir tanesini çevirerek havaalanına ulaşabilirsiniz.

Esenboğa Havalimanı’na ANKAmall’dan 27.1 km, Ulus’tan 26.2 km, Kızılay’dan 26.7 km, tren garından 27.2 km ve Aşti’den 32.6 km mesafe bulunuyor.

Buradan hareketle yaklaşık olarak şehir merkezinden havaalanına ulaşım ücretiniz 90 TL ile 120 TL arasında bir şey tutacaktır.

Araç Kiralama

Esenboğa’ya ulaşımda seçenekler daralınca ister istemez konforlu olana doğru eğim artıyor.

Dolayısıyla pek çok hesap kitaptan sonra araç kiralama en mantıklı çözüm gibi gelebiliyor.

Havalimanından da bu şekilde ulaşım sağlanmışsa zaten dönüş için de alternatif düşünmeye gerek kalmayabiliyor.

Eğer Ankara’ya indiğiniz gibi araç kiralamışsanız burada bulunacağınız süre boyunca kiraladığınız araç ile gezinizi tamamlayıp Ankara’da ayrılmadan Esenboğa Havalimanı’na aracı bırakabilirsiniz veyahut Gopis, DeCar, Eco Car gibi havaalanında da hizmet veren şirketleri tercih ederseniz havaalanına gittiğinizde aracı kolaylıkla teslim edebilir ve uçağınıza gidebilirsiniz.

Böylelikle olası park veya kiralama ücretlerinden kaçınmış olursunuz.

Transfer

Artık oldukça moda haline gelen bu sistem pek çok kişi tarafından tercih ediliyor.

Şoförlü özel araç tahsis edilmesi gerek valizlerin taşınması gerek kalabalığı karşılaması gerekse aracın teslimiyle ilgili problemleri çözdüğünden oldukça cazip geliyor.

Yukarıda bağlantı adresini verdiğimiz firma dışında Ankara içinde pek çok transfer şirketi bulunuyor.

Seçenekleri değerlendirerek bütçenize ve özel sebeplerinize göre bir seçim yapabilirsiniz. Kendi aracınızla havaalanına ulaşmayı planlıyorsanız Esenboğa Havalimanı çevresinde otopark hizmeti veren firmalar bulunuyor.

Mesela havalimanına 3 km ve 5 km uzaklıkta olmak üzere iki tane özel otopark bulunuyor.

Ottopark, günlük 15 TL’den hizmet veriyor ve aracınızı onlara emanet ettiğinizde shuttleları ile sizi havaalanına bırakıyorlar.

ParkCloud ise günlük 18 TL’den hizmet verse de zaman zaman yaptığı kampanyalarla yüzünüzü güldürebiliyor.

Örneğin 7 günlüğüne aracınızı bıraktığınızda 196 TL ödemeniz yeterli gelebiliyor.

AŞTİ Otogarı’ndan Ankara Esenboğa Havalimanı’na Nasıl Gidilir?

AŞTİ Otogarı’ndan Ankara Esenboğa Havalimanı’na gitmek için kullanabileceğiniz toplu taşıma araçları arasında havalimanı servisleriyle belediye otobüsleri bulunuyor.

Bu araçlarla, trafiğin durumuna da bağlı olarak en fazla 1 saat 15 dakika içerisinde havalimanına ulaşabilirsiniz.

Ayrıca, uçağı kaçırma riski ile karşı karşıyasınız, biraz daha hızlı bir şekilde Ankara Esenboğa Havalimanı’na ulaşmak istiyorsanız, taksi ya da araç kiralama seçeneklerinden herhangi bir tanesini de tercih edebilirsiniz.

Toplu Ulaşım Araçları (Havalimanı Servisi, Belediye Otobüsü)

Havalimanı Servisi

Türkiye’nin pek çok noktasında hizmet veren Havaş ile AŞTİ Otogarı’ndan Ankara Esenboğa Havalimanı’na 50 – 55 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz.

Otogardan kalkan havalimanı servisleri, haftanın yedi günü müşterilerine hizmet veriyor.

Saat sabah 02:15’te başlayan seferler, gece saat 23.45’e kadar devam ediyor.

Belediye Otobüsü

AŞTİ Otogarı’ndan kalkan 442-3 numaralı belediye otobüsüyle havalimanına rahatça seyahat edebilirsiniz.

AŞTİ – Havalimanı güzergahında hizmet veren bu otobüsle yapacağınız yolculuk ortalama 70 – 75 dakika sürecektir.

Özel Ulaşım Araçları (Taksi, Araç Kiralama)

Taksi

Şehir içi ulaşımda sıklıkla başvurulan bir yöntem olan taksilerle AŞTİ Otogarı’ndan Ankara Esenboğa Havalimanı’na gitmek ortalama 40 – 45 dakika sürüyor.

En hızlı ulaşım aracı olarak ön plana çıkan taksiler, özellikle uçağı kaçırma riski ile karşı karşıya olanlar için iyi bir alternatif oluşturuyor.

34 kilometrelik bu mesafeyi taksiyle kat etmek istiyorsanız, 110 – 120 TL civarında bir parayı gözden çıkarmanız gerekiyor.

Araç Kiralama

Tatil için Ankara’ya gelen turistlerin sıklıkla başvurduğu diğer bir yöntem olan araç kiralama, AŞTİ Otogarı’ndan Ankara Esenboğa Havalimanı’na gitmek için de yolculara kolaylık sağlıyor.

AŞTİ Otogarı’nda veya çevresinde bulunan araç kiralama firmalarından size en uygun teklif vereni seçerek rezervasyonunuzu yaptırabilirsiniz.

Ancak, havalimanında şubesi bulunan firmalardan rezervasyon yaptırmanızda yarar var. Bunun nedeni ise havalimanında şubesi bulunmayan firmaların ekstra ücret talep etmesi.

Ankara Esenboğa Havalimanı’nda; Rent Go, Sixt, Enterprise, Hertz, Central Rent a Car, Garenta, Europcar, Avis, Budget, Goldcar ve Çizgi Rent a Car firmalarının ofisleri bulunuyor.

Buna ek olarak, erken rezervasyon yaptırmanız durumunda hem zamandan hem de paradan tasarruf edebilirsiniz.

AŞTİ Otogarı’ndan kiraladığınız araçla Ankara Esenboğa Havalimanı’na gitmekse ortalama 45 – 50 dakika sürüyor.

Esenboğa Havalimanı Uçuş Bilgileri

Ankara Esenboğa

Esenboğa Havalimanı Hakkında

Ankara Esenboğa Havalimanı

İlk havaalanını Güvercinlik’te kuran Ankara, Esenboğa Havalimanı gibi kapsamlı bir havaalanı elde edene kadar çok beklemiş.

1912’de ilk uçuş gerçekleşse de ancak 1955 yılında Esenboğa’ya geçiş yapılmış.

Eskişehir ile Ankara arasındaki uçuş 1933 yılında ilk ulusal hava şirketinin uçağı ile yapılmış.

İlk dış uçuşunu 1947 yılında Atina’ya gerçekleştirdiğinde Ankara, henüz Esenboğa’ya kavuşmamıştı.

Bugünkü Esenboğa olabilmesi için çalışmalara sürekli devam edilmiş ve eklentiler, geliştirmelerle şimdiki büyüklüğüne kavuşturulmuş.

İçinde havuz dahi bulunan Esenboğa Havalimanı, TAV’ın yaptığı çalışmaların ardından 2006’da hizmete yeni haliyle devam etmiş.

İç Hatlar ile Dış Hatlar bir arada hizmet verdiği için Esenboğa Havalimanı bu yönüyle diğer havalimanlarından ayrılıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız