Araç Kiralamada Findeks Notu Neden Önemli?

0
1513

Araç kiralama hizmeti veren kurum ve kuruluşlar için findeks notu oldukça önemlidir. Çünkü aracı kiralayan kişinin, aracı zamanında teslim edeceğine ve ücreti ödeyeceğine dair bir güvence oluşturuyor. 

Bankaların, kredi ve borç ödeme alışkanlıklarına dayanarak oluşturdukları bir rapor olan findeks notu, insanların düzenli ödeme alışkanlıkları olup olmadığı hakkında bilgi veriyor. Bu yüzden araç kiralama yapmak isteyen sürücülerden, araç kiralama öncesi findeks raporu istenmektedir.

Genel olarak bir kişinin araç kiralayabilmesi için findeks notunun 1500 ila 1900 arasında bir düzeyde olması tercih ediliyor.

Araç kiralamadan önce Araç Kiralama Şartları yazımıza mutlaka bakmalısınız.

Araç Kiralamada Findeks Notu Neden Önemli?

Findeks Notu Nereden Öğrenilir?

Kişi veya işletmeler için kredi notunu sorgulamak isterseniz öncelikle bir onay alınması gerekiyor. Bu onayı iki farklı şekilde alabilirsiniz.

Birinci Yöntem: Findeks kredi notunuzu öğrenmek istediğinizde, Findeks İnternet Şubesi veya mobil şubeden paylaşım ayarlarını kullanarak raporun gitmesini istediği kişi ya da kurumun TCKN veya VKN’sini tanımlayarak ön bir onay verebilirsiniz.

İkinci Yöntem: Findeks kredi notu için mobil şubeden ya da internet şubesinden onay istediğinizde, bilgilerinizi girdikten sonra otomatik olarak gönderilen SMS ile paylaşım için izin istenir. SMS’e olumlu cevap verilmesi halinde kredi notunuz talep edilen kişiye iletilir.

Findeks kredi notu almak istenen kişi gerçek kişi ise, Findex üyesi olmasa da notunu öğrenebilirsiniz.

Findeks Notu Nasıl Hesaplanır?

Kredili Ürün Ödeme Alışkanlıkları: Kredili ürün ödemeleri zamanında yapıyorsanız bu, kredi notunuzu yükseltecektir. Ödemelerinizi son ödeme tarihinden daha sonra yapıyorsanız, bu sizin için olumsuz bir durum olacaktır. Bu durum kredi notunun yaklaşık %45’ini oluşturur.   

Mevcut Hesap ve Borç Durumu: İyi ya da kötü ödenmiş olmasına bakılmaksızın mevcut olan borç miktarı da kredi notunuza %32 oranında etkilidir.   

Yeni Kredili Ürün Açılışları: Yakın zamanda aldığınız bir kredi varsa, bu ödeme riskinizi arttırabileceğinden ötürü findeks notunuzu %5 oranında etkileyecektir. 

Kredi Kullanım Yoğunluğu: Kredi kullanan ve düzenli ödeme yapan biriyseniz, hiç kredi kullanmayan birine göre findeks notunuz daha yüksek çıkacaktır. Bu da findeks notunuz üzerinde %18 oranında etkilidir.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız