Antalya Tatil Yerleri: Gizli Cennetler ve Popüler Noktalar

0
377
Antalya Tatil Yerleri
Antalya Tatil Yerleri

Türkiye’nin turizm cenneti Antalya, eşsiz doğası ve bin yıllarca geçmişe uzanan derin tarihi ile ünlü. Her mevsim, doyasıya vakit geçirebileceğiniz Antalya tatil yerleri sizi bekliyor! Tatil için, Antalya tatil yerleri arasında hangisini tercih edeceğinizi bilmiyorsanız, size oldukça detaylı bir liste hazırladık. Gidip görmek istediğiniz antik kentler ve koylara yakınlığına göre nerede konaklayacağınızı seçebilir, tatilinizi planlayabilirsiniz!

Antalya Merkez

Antalya Merkez
Antalya Merkez

Türkiye’nin dünya çapında en çok tercih edilen tatil merkezi Antalya, yaz tatili denince ilk akla gelen şehirlerden. Antalya tatil yerleri ağırlıklı olarak Antalya’nın çevre illerinde olsa da merkezde de yapabileceğiniz aktiviteler ve görülecek yerler bulunuyor.

Yılın dört mevsimi turist ağırlayan şehirde Antalya Müzesi, Antalya Oyuncak Müzesi görülecek yerler arasında. Kaleiçi’nde vakit geçirebilir, Konyaaltı Plajı ve Lara Plajı’nda denizin tadını çıkarabilirsiniz.

  • Antalya Müzesi: 1972’den beri müze olarak hizmet veren otuz bin metrekarelik yapıda Helenistik dönemden Bizans’a ve Osmanlı’ya kadar birçok eser ve belge sergileniyor. 14 sergi salonu ve açık hava galerisinin de yer aldığı Antalya Müzesi’ne Müze Kart ile giriş yapabilirsiniz.

Kaleiçi

Kaleiçi
Kaleiçi

Antalya merkezinde turistlerin en çok vakit geçirdiği yer, şehrin “kalbi” Kaleiçi. İsminden anlayabileceğiniz gibi Kaleiçi surlarla çevrili bir sit alanı. Yığma taştan inşa edilmiş iki üç katlı tarihi Antalya evleri restore edilmiş ve şu anda kafe, bar, restoran, hediyelik eşya dükkanı ve butik otel olarak hizmet veriyor.

Bir nevi açık hava müzesi halindeki Kaleiçi’nde günün her saati vakit geçirebilirsiniz; fakat bizim önerimiz gün batımı saatleri. Gün batımına doğru buraya gelip manzaraya karşı bir şeyler içebilir, gece dışarda eğlenmek istiyorsanız yine buradaki mekanlardan birinde devam edebilirsiniz.

  • Kaleiçi Marina: Tarih boyunca birçok medeniyeti ağırlamış liman, bugün Antalya merkezin ana marinası. Antalya’da tekne turuna katılmak istiyorsanız, Kaleiçi Marina’ya gelerek tur organize eden firmalar ile görüşebilirsiniz. Burada vakit geçirebileceğiniz kafe ve restoranların olduğunu da hatırlatalım.
  • Antalya Oyuncak Müzesi: Sunay Akın danışmanlığında hazırlanan Kaleiçi’ne oldukça yakın konumdaki Antalya Oyuncak Müzesi 2011’den beri hizmet veriyor. Müzede tarihleri 1860’lardan günümüze kadar uzanan 3000’e yakın oyuncak, çizgi film karakterlerinin maketleri sergileniyor.

Peki Kaleiçi’nde hangi tarihi yapıları görebilirsiniz?

  • Yivli Minare: Antalya’nın ilk İslami yapısı, bir zamanlar Bizans kilisesi olan ve sonradan Alaattin Keykubat tarafından camiye çevrilen Yivli Minare.
  • Hadrianus Kapısı: Üç Kapılar olarak da bilinen Hadrianus Kapısı, Kaleiçi’nden Antik Liman’a doğru inen yolda bulunuyor. Üç Kapılar, şu anda Antalya’nın en iyi korunan Roma kapısı. Zaten Pamfilya döneminde de burası dönemin en güzel kapısı kabul ediliyormuş. M.S. 130’larda Roma İmparatoru Hadrianus burayı ziyaret etmek isteyince bu kapı inşa edilmiş. Her ne kadar şu anda tek katlı olsa da, Hadrianus Kapısı’nın orijinalinde iki katlı olduğu ve sütunlarında imparator ve ailesinin heykellerinin olduğu biliniyor.  

Antalya Plajları

Antalya Plajları
Konyaaltı Plajı

Antalya merkezinde denize girmek istiyorsanız size önerimiz Konyaaltı Plajı ve Lara Plajı.

  • Konyaaltı Plajı: Sahil boyunca yürüyüş ve bisiklet yollarının olduğu Konyaaltı Plajı, otel tatili tercih edenlerin en çok konakladıkları bölge. Burada havuzlu birçok otel bulunuyor. İster bölgedeki otellerde konaklayın ister başka yerde Konyaaltı Plajı’nın geniş ve kumlu plajında denizin tadını çıkarabilirsiniz.
  • Lara Plajı: Antalya’nın en ünlü plajlarından Lara Plajı, bölgenin en hızlı gelişen turizm noktalarından. Şehir merkezine yakın konumdaki bölgede tercih edebileceğiniz birçok otel bulunuyor. Burada tercih ettiğiniz otelde konaklarken Lara Plajı’nın berrak ve sakin denizinde yüzebilir, güneşe karşı uzanabilirsiniz.

Düden Parkı

Düden Parkı
Düden Parkı

Antalya tatil yerleri arasında en çok tercih edilen Lara Plajı’na oldukça yakın mesafedeki Düden Şelalesi, “Şehrin ortasında şelale olur mu?” diye düşünüp şaşırabileceğiniz bir yer. Halk arasında İskender Şelalesi olarak da adlandırılan Düden Şelalesi, iki kola uzanıyor. Düden Parkı içinde yer alan kol, şelalenin yukarı kolu. Lara’daki Düden Park’a ücretsiz olarak giriş yaparak Düden Şelalesi’ni görebilirsiniz. Yemyeşil ağaçlarla çevrili parkta şelale etrafında piknik yapabileceğiniz alanlar bulunuyor.

Düden Şelalesi’nin aşağı kolu ise ilginç bir özelliğe sahip: Türkiye’de denize dökülen tek şelale! Aşağı Düden, yaklaşık 40 metrelik falezlerden aşağı inerek denize doğru akıyor. Eğer Aşağı Düden’i de görmek isterseniz yapmanız gereken Kaleiçi Yat Limanı’ndan tekne turlarına katılmak.

Perge Antik Kenti

Perge Antik Kenti
Perge Antik Kenti

Antalya şehir merkezine 17 kilometre uzaklıkta bulunan Perge Antik Kenti, tatil için Antalya tatil yerleri tercih edenlerin uğradığı antik kentlerden. Döneminde “Parha” olarak adlandırılan kent, mermer işçiliği ve heykeltraşlığı ile öne çıkıyor.

Perge Antik Kenti’nin en önemli yapısı 15 bin kapasiteli tiyatro. Perge Antik Kenti’ne yapacak olduğunuz ziyarette tiyatronun yanı sıra agora, anıtsal çeşmeler, hamamlar göreceksiniz. Özellikle şehirdeki 12 bin kişilik stadyum, Türkiye’deki en iyi korunmuş stadyumlardan.

Minik bir not: Perge Antik Kenti’nden çıkarılan eserleri görmek isterseniz Antalya Müzesi’ni ziyaret etmeyi unutmayın! Müze’de “Perge Tiyatrosu Salonu”nda devamlı olarak sergilenen heykeller Perge’deki heykeltıraşlığın eşsiz örneklerini barındırıyor.

Aspendos Antik Kenti

Aspendos Antik Kenti
Aspendos Antik Kenti

Antalya tatil yerleri arasından her nereyi tercih ederseniz edin, bölgede mutlaka görmeniz gereken antik kentlerden biri Aspendos Antik Kenti. M.Ö. 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulan antik kent, Anadolu’da en iyi korunan Roma tiyatrosuna sahip. Elbette Aspendos Antik Kenti’ne yapacak olduğunuz ziyarette bu etkileyici antik tiyatro dışında göreceğiniz tarihi su kemerleri, stadyum, agora, bazilika, hamam, meclis binası gibi yapılar da bulunuyor.

  • Aspendos Antik Tiyatrosu: M.S. 2. yüzyılda Roma İmparatoru Marcus Aurelius tarafından yaptırılan 15 bin kişilik Aspendos Antik Tiyatro, Aspendos’un en bilinen yapısı ve Anadolu’daki en iyi korunmuş Roma tiyatrosu. Döneminde burada gladyatör dövüşlerinin yapıldığı biliniyor. Antik tiyatronun akustiği ise dönemin ileri teknolojisinde! Oturma sırasında en arkada oturanların bile rahatlıkla sesleri duyabileceği bir teknoloji kullanılmış.
    Günümüzde hala Aspendos Antik Tiyatrosu’nda konserler ve etkinlikler düzenleniyor. Bunlar arasında en popülerler Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali.
  • Su Kemerleri: Aspendos Antik Kenti’nde bulunan su kemerleri, tiyatrodan sonra mutlaka görülmeli. Yaklaşık bir kilometre uzunluğundaki antik su kemerleri, Roma Dönemi’nin mühendislik harikası! Bilinene göre, bu su kemerleri ile kuzeydeki dağlardan şehre su taşınıyormuş. Bu antik su kemerleri günümüze kadar ulaşmış en korunaklı su kemeri örneklerinden biri.  

Aspendos Antik Kenti ile ilgili bir efsane:
Size Aspendos ile alakalı bir efsaneden de bahsetmek istiyoruz. Tahmin edersiniz ki içinde yine aşk var! Döneminde, herkes Aspendos Kralı’nın kızıyla evlenmek istiyormuş. Kral kızına uygun eş adayı konusunda çok zorlandığı için bir yarışma düzenlemeye karar vermiş. Yarışmaya göre Aspendos kentine en güzel ve en faydalı şeyi yapan kişi, kralın biricik kızıyla evlenebilecekmiş. 

Aspendoslu Theodorus’un iki oğlu varmış. Bunlardan biri şehre su taşınması için su kemerlerini inşa etmiş. Diğer oğlu -Zenon- ise Aspendos’un “en güzel yapısı” için kolları sıvayıp mimarisi ve çağın ötesindeki akustiği ile Aspendos Amfitiyatrosu’nu inşa etmiş. Kral iki eseri de o kadar çok beğenmiş ki, bir türlü hangisini seçeceğine karar verememiş. Sonra da “kızını ortadan ikiye bölüp” iki oğlana da vereceğini söylemiş. Belkıs’a deli divana aşık oğlanlardan biri “Ben vazgeçtim” diyerek kralın kızının kardeşiyle evlenmesine razı olmuş. Kral bu oğlanın kızını gerçekten çok sevdiğine inanınca Belkıs’ı bu genç ile evlendirmiş.



Side

Side
Side

Antalya tatil yerleri arasında en çok tercih edilen bölgelerden biri Side. Eşsiz plajlara sahip olan kent, yalnızca Mavi Bayraklı plajları ve otel turizmi ile değil, hareketli gece hayatıyla ve antik yapılarıyla öne çıkıyor. Üstelik bölgede genellikle sahil boyunca uzanan konaklayabileceğiniz çeşitli bütçelere uygun birçok otel yer alıyor.

Tarihi M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanan Side, tarih boyunca Lidya, Pers, Roma ve Selçuklu gibi birçok medeniyeti ağırlamış bir şehir. Side’nin en güzel otellerinde konaklarken civarda görebileceğiniz tarihi yerlerden bahsetmeden önce size Side ile ilgili bir efsaneden de bahsetmek istiyoruz.

Kısa bir efsane:

Nar, yüzyıllar boyunca Side’nin simgesi. Peki hiç sebebini merak ettiniz mi? Doğa tanrıçası Side ve kızı bir gün Manavgat kıyılarına çiçek toplamak için gitmiş. Side, kızı için oldukça etkileyici renklerde bir çiçek koparmış ve bir anda kıpırdayamaz hale gelerek donup kalınca ayakları ağaç köklerine dönüşmüş. Side koparmış olduğu renkli çiçeğin bir tanrıçaya ait olduğunu anlayınca “Kan renginde meyveler verip, yaşamın simgesi olacağım” diyerek özür dilemiş. Tam da o noktada Side bir anda nar ağacına dönüşmüş.

Peki nar ağaçlarıyla ünlü Side’de nereleri görmelisiniz?

  • Apollon Tapınağı: Side merkezinde görmeniz gereken antik yapılardan biri Apollon Tapınağı. Güzellik ve sanat tanrısı Apollon adına M.S. 150 yılında inşa edilen tapınak günümüzde binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Buradan Akdeniz’in manzarası da nefis!
  • Kleopatra Plajı: Side’de konaklıyorsanız, bölgedeki bir gününüzü şehir merkezine 60 kilometre uzaklıkta bulunan Kleopatra Plajı’nda geçirin. Antalya tatil yerleri arasında en güzel plajlardan biri Kleopatra Plajı. Kumlar altın rengi ve yumuşacık! Deniz ise oldukça sığ olduğu için çocuklu aileler tarafından güvenle tercih edilebilir.

Side Antik Kenti

Side Antik Kenti
Side Antik Kenti

Günümüzde liman olarak kullanılan bölge, M.S. 8. yüzyılda inşa edilmiş Side Antik Kenti’nin merkezi. Kent girişinde Büyük Kapı ve Side Antik Çeşme bulunuyor görmeniz gereken. Antik kentin içinde ise antik tiyatro başta olmak üzere hamam, agora, kilise gibi birçok yapı bulunuyor.

Side’de konaklayanlar ve diğer bölgelerde konaklayıp Side’yi görmeye gelenler mutlaka Side Antik Tiyatrosu için Side Antik Kenti’ni ziyaret ediyor. Antik kentin en önemli yapısı olan antik tiyatro, Pamfilya’nın en büyük tiyatrolarından. 15 bin kişilik kapasitesi ile üç katlı inşa edilen etkileyici yapının süslemeleri de ilgi çekici. Buraya yapacak olduğunuz ziyarette Barok tarzdaki süslemeleri incelemeyi unutmayın.

Manavgat

Manavgat
Manavgat

Antalya tatil yerleri arasından konaklama için Manavgat’ı tercih ettiyseniz, bu bölgede gezip görülecek birçok destinasyon olduğu için şanslısınız! Bölgeye yakın şelaleler, kanyonlar, göller, ziyaret edilebilecek antik kentler bulunuyor.

  • Titreyen Göl: Sizce buranın adı neden Titreyen Göl olabilir? Hemen söyleyelim! Bu gölün suyu o kadar durgun ki en ufak bir esintide gölün yüzeyi titremeye başlıyor. Manavgat civarındaysanız Titreyen Göl’de vakit geçirmeyi unutmayın.

Manavgat Şelalesi

Manavgat Şelalesi
Manavgat Şelalesi

Manavgat merkezine 8 kilometre uzaklıktaki Manavgat Şelalesi, seyahat için Antalya tatil yerleri tercih ettiyseniz görmeniz gereken destinasyonlardan. Nisan ayından ekim sonuna kadar ziyaret edebileceğiniz Manavgat Şelalesi, 4 metre yükseklikten dökülen suları ile sizi etkileyecek!

Manavgat Şelalesi’nde ne yapabilirim diye düşünüyorsanız, şelale etrafında yürüyüş yapabilir, rafting yapabilir, şelale çevresinde piknik yapabilir veya buradaki mekanlardan birinde şelale manzaralı yemek yiyebilirsiniz.

Köprülü Kanyon

Köprülü Kanyon
Köprülü Kanyon

Köprülü Kanyon, Antalya tatil yerleri arasında her nereyi tercih ederseniz edin, görmeniz gereken doğal güzelliklerden. Yaklaşık 14 kilometre uzunluğa sahip Köprülü Kanyon, Türkiye’nin en uzun kanyonlarından biri.

Türkiye’de rafting denince ilk akla gelen yerlerden Köprülü Kanyon’da rafting dışında da yapabileceğiniz sporlar var. Kano yapabilir, yüzebilir, doğa yürüyüşüne çıkabilir, kaya tırmanışı, olta balıkçılığı gibi seçeneklerden birini değerlendirebilirsiniz. Köprülü Kanyon içinde dinlenme noktaları ve yeme-içme alanları olduğunu da hatırlatalım.

Köprülü Kanyon’a gelmişken Selge Antik Şehri’ni ziyaret etmeyi de unutmayın!

Belek

Belek
Belek

Antalya tatil yerleri arasında en çok tercih edilen destinasyonlardan biri Belek. Lüks tatil köyleri ve otellerin yanı sıra dünya standartlarındaki golf sahaları ile ünlü Belek, Türkiye’deki en büyük golf sahalarına ev sahipliği yapıyor. Bu sebeple golf temalı birçok otel bulunuyor bölgede. Özellikle golf sporuna ilginiz varsa, bölgenin seçkin golf sahalarında vakit geçirebilir ve hatta düzenlenen turnuvaları yakalayabilirsiniz.

Belek’te gerçekleştireceğiniz tatilde bölgenin kafe, bar ve gece kulüplerinde vakit geçirebilir, gündüzleri turkuaz renkli denizin tadını çıkarabilirsiniz. Belek’e kadar gelmişken Kurşunlu Şelalesi’ni mutlaka ziyaret edin!

  • Kurşunlu Şelalesi: Yüzden fazla kuş türüne ev sahipliği yapan Kurşunlu Şelalesi, Belek’in doğal güzelliklerinden. Yaklaşık 18 metre yükseklikten dökülen şelalede yedi adet küçük gölet birbirine bağlanıyor. Tabiat parkı içinde tavşanlar, sincaplar eşliğinde yürüyüş yapabilir, bitki ve hayvanları gözlemleyebilirsiniz.

Alanya

Alanya
Alanya

Antalya tatil yerleri arasında en sıcak bölge Alanya. Bu sebeple yaz aylarındansa ilkbahar ve sonbaharda Antalya tatil yerleri arasında bir tercih yapacaksanız, tercihiniz Alanya olmalı. Etrafı Toros Dağları ile çevrili bölge, tarih boyunca pek çok medeniyet ağırlamış. Günümüzde de dünyanın dört bir yanından turist yeşil ve mavinin buluştuğu Alanya’da tatil yapmayı tercih ediyor.

Her bütçeye hitap eden otelleri, sahil şeridi boyunca uzanan plajlarıyla Alanya, her zevke uygun çeşitli aktiviteler sunuyor ziyaretçilerine. Alanya’da neler yapabilirsiniz, hadi bunlara bakalım!

  • Alanya Kalesi: Alanya görülecek yerler arasında ilk nokta şehrin simgesi Alanya Kalesi. Denizden 250 metre yükseklikte heybeti ile yükselen Alanya Kalesi, 13. yüzyılda Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubat tarafından yaptırılma. Kaleden deniz manzarasının tadını çıkarabilir, kale içinde şehrin en eski camilerinden Süleymaniye Camii, kalenin tophane ve saray gibi bölümlerini görebilirsiniz.
  • Kızılkule: Selçuklu Devleti’nden yadigar Kızılkule, 33 metre yüksekliği ve kızıl taşları ile şehrin simgelerinden. Beş katlı kulenin zirvesinde harika bir manzaraya sahip seyir alanı ve kule içinde Alanya Etnografya Müzesi bulunuyor. 85 basamaklı merdiveni tırmanıp kuleye ulaşabilirsiniz.
  • Damlataş Mağarası: Alanya’nın doğal güzelliklerinden Damlataş Mağarası, doğal yöntemlerle oluşan sarkıtları, dikitleri ve damla taş havuzları ile ünlü. Mağaranın solunum yolu rahatsızlıklarına iyi geldiği bilindiği için, burası yalnızca turistik amaçlı değil solunum tedavileri için de çok sık ziyaret edilen bir yer.
  • Dim Çayı: Eğer temiz havada piknik yapalım, civardaki balık restoranlarında lezzetli bir yemek yiyelim diyorsanız rotanızı Dim Çayı’na çevirin. Burada sandal ve kano ile çayı gezebilir, Dim Mağarası’nı keşfedebilirsiniz. Bölgede kamp yapmak da mümkün.

Alanya Plajları

Alanya Plajları
Kleopatra Plajı

Alanya’nın 70 kilometrelik sahil şeridinde Mavi Bayrak sahibi birbirinden güzel plajlar bulunuyor. Bölgede tercih edebileceğiz plajlar ise şöyle:

  • Kleopatra Plajı: Alanya’nın merkezine en yakın plajlardan biri olan Kleopatra Plajı, adını Mısır Kraliçesi Kleopatra’dan alıyor. İncecik altın rengi kumları ve kristal berraklığındaki denizi ile ünlü bölgede bir zamanlar Kleopatra’nın da denize girdiği rivayet ediliyor. Deniz sığ ve dalgasız olduğu için özellikle çocuklu aileler için önerimiz.
  • İncekum: Alanya’nın en güzel plajlarından bir diğeri İncekum Plajı. Adından anlaşıldığı gibi bu plaj ince kumları ile öne çıkıyor. Bir kilometreye yakın sahil şeridine sahip plajın denizi sığ, çocuklu aileler tarafından tercih edilebilir.
  • Damlataş Plajı: Damlataş Mağarası’nın deniz kesiminde bulunan plaj, bölgenin diğer noktalarına göre dalgalı bir denize sahip. Alanya’nın sıcağından bunalıp biraz serinlemek isterseniz tercihiniz bu plaj olabilir.
  • Goya Beach Club: Eğer tercihiniz beach club’lardan yana olacaksa bünyesinde havuz da bulunan Alanya’nın gözde beach club’larından Goya Beach Club, gün boyu müzik ve eğlence ortamıyla en çok tercih edilen mekanlar arasında.

Termessos Antik Kenti

Termessos Antik Kenti
Termessos Antik Kenti

Türkiye’de en iyi korunan antik kentler arasında gösterilen Termessos Antik Kenti, Antalya şehir merkezinden yarım saatlik uzaklıkta. Etrafı çam ormanlarıyla çevrili antik kentin günümüze kadar iyi bir şekilde korunak gelme sebebi, elbette coğrafi konumu. Günümüzde Güllük olarak adlandırılan Solymos Dağı’nın doruklarında kurulu antik kent, Anadolu’nun eski halklarından Luvi soyundan Solym’lerin kurduğu bir şehir.

Termessos Antik Kenti’nde Büyük İskender’in önemli komutanlarından Alcetas’ın mezarı, çok sayıda tapınak, pek çok bölümden oluşan gymnasium, sütunlu cadde, agora ve etkileyici bir antik tiyatro bulunuyor.

Kemer

Kemer
Kemer

Antalya tatil yerleri arasında özellikle Rus ve Ukraynalı turistler tarafından tercih edilen Toros Dağları’nın eteğindeki Kemer, plajları, tarihi yapıları ve gece hayatıyla öne çıkan tatil yerlerinden. Bölgedeki tatil köyleri ve otellerde konaklarken Kemer ve civarında yapabileceğiniz birçok aktivite bulunuyor.

Kemer’deki tatil köyleri ve otellerde konaklayanlar Likya Yolu’nun günübirlik yürünebilecek rotalarını yürüyebilir, antik kentleri gezebilir, teleferik ile Tahtalı Dağı’na çıkabilir, Kemer Marina’da vakit geçirebilir ve marinadan hareket eden tekne turlarına katılabilirler. Tüplü dalış seviyorsanız veya denemek istiyorsanız Kemer’de dalış turları da yapabilirsiniz. Bizim önerimiz Paris II Batığı’nı görmeniz.

  • Paris II Batığı: Dünya’nın en özel 100 dalış noktasından biri olan Paris II Batığı, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen bir dalış noktası. 1995 senesinde keşfedilen batık, I. Dünya Savaşı’nda batırılan yaklaşık 50 metre boyundaki bir gemi. Burada birçok balık türünü gözlemleyebilirsiniz.
  • Olympos Teleferik: Beydağları Milli Parkı sınırlarındaki Tahtalı Dağı’nda vakit geçirmeye ne dersiniz? Doğa yürüyüşü, yamaç paraşütü ve tırmanış gibi aktiviteler sunan Tahtalı Dağı’na çıkmak harika manzaralar ile yaklaşık 10 dakikalık bir teleferik yolculuğu ile gerçekleşiyor. Eğer spor aktivitelerine katılmak istemezseniz burada 360 derecelik Antalya manzarasına karşı temiz havada vakit geçirebilir, buradaki tesislerde bir şeyler içebilirsiniz. 

Antik Kentler

Kemer Antik Kentler
Phaselis Antik Kenti

Oldukça köklü bir geçmişe sahip Antalya, yüzyıllar boyunca birçok medeniyet ağırlamış bir bölge. Kemer civarında da ziyaret edebileceğiniz birçok antik kent bulunuyor.

  • Idyros Antik Kenti: Kemer merkezinde görebileceğiniz antik kentlerden biri Ay Işığı Parkı ve balıkçı barınağı arasında konumlanan Idyros Antik Kenti. Şehir içinde yürüyüş yaparken buraya uğrayarak antik kentin Bizans duvar kalıntıları ve kilise kalıntılarını görebilirsiniz.
  • Phaselis Antik Kenti: M.Ö. 7. yüzyılda Rodoslu kolonistler tarafından kurulduğu söylenen Phaselis Antik Kenti, bir zamanlar İmparator Hadrian tarafından da ziyaret edilen, Antalya’da görülmesi gereken küçük ama bir o kadar da güzel antik kentler arasında. Helenistik Dönem tiyatrosu, hamam ve tapınak kalıntıları ve anıtsal su kemerleri görülmeye değer.

Kemer’de ziyaret edebileceğiniz Idyros Antik Kenti ve Phaselis Antik Kenti dışında listenize eklemeniz gereken diğer yerler ise Yanartaş, Olimpos ve Olimpos’un hemen yanı başındaki Adrasan!

Yanartaş

Yanartaş
Yanartaş

Yalnızca Antalya’da değil, Türkiye’de de mutlaka görülmesi gereken yerler arasındaki Yanartaş, Antalya tatil yerleri arasında hangisinde konaklamayı tercih ederseniz edin görmeniz gereken destinasyonlardan. “Olimpos’un sönmeyen ateşi” olarak adlandırılan Yanartaş, Kemer’in simgelerinden. Kimera olarak da adlandırılan bu bölge, Antalya’nın doğalgaz kaynaklarından.

Yanartaş’ın çatlaklarından sızan gaz kuru ve kokusuz; oksijenle de temas edince alev alıp yanıyor. Uzmanlara göre Yanartaş tam 2500 yıldır yanıyor. Buranın Yunan mitolojisinde de yeri var.

Mitolojik hikayeye göre:

Ephyra Kralı Glaukos’un oğlu Hipponoes, bir av partisinde kardeşi Belleros’u öldürmüş ve bunun üzerine “Belleros’u Yiyen” anlamına gelen “Bellerophontes” adını alan Hipponoes bölgeden sürülmüş. Bellerophontes, Argos kralına sığınınca Likya Kralı’na gönderilmiş ve kral bu genci öldürmeye kıyamayınca onu Kimera ile dövüşmesi için Olimpos Dağı’na göndermiş.

Kimera kimdir, nedir derseniz, Kimera keçi gövdeli, aslan başlı, yılan kuyruklu, ağzından alevler saçan bir canavar. Kimera ile karşı karşıya gelen Bellerophontes, Pegasus (kanatlı at) sırtında Kimera’ya mızrağı saplayıp onu yerin yedi kat dibine gömmüş. Efsaneye göre Kimera, yerin yedi kat dibinde de olsa alevler saçmaya devam ediyor ve Yanartaş’ın Kimera’nın alevlerinden olduğu düşünülüyor.

Olimpos Antik Kenti 

Olimpos Antik Kenti
Olimpos Antik Kenti

Caretta caretta’ların yavrulama alanlarından biri olan Olimpos, bir zamanlar Likya Birliği’nin en önemli yerleşim yerlerinden. Olimpos Antik Kenti, Türkiye’de görmeniz gereken noktalardan biri. Antik Çağ’dan kalma nekropol, Roma tiyatrosu ve birçok kaya mezar bulunuyor bu alanda.

Olimpos Antik Kenti’nde Likya Birliği’nden günümüze kadar uzanan kalıntıların yanı sıra, Olimpos Plajı’nda denize girebilir, bölgedeki ağaç evlerde konaklayabilir veya kamp seviyorsanız kamp alanlarından faydalanabilirsiniz.

Olimpos civarındaysanız ve yeteri kadar vaktiniz varsa Likya Yolu’nun kısa parkurlarını yürüyebilirsiniz.

  • Olimpos’tan Çıralı’ya, oradan da Ulupınar’a uzanan çınar ağaçlarıyla çevrili parkur yaklaşık 5 saat sürüyor.
  • Olimpos-Adrasan arasını yürümek isterseniz Musa Dağı’nın zirvesinden Adrasan Sahil’de biten parkur 7 saat kadar sürüyor.
  • 5 Adalar manzarasına karşı denize karşı yürüyüş yapmak isteyenler Karaöz-Adrasan arasını yürüyebilirler. 7 saatlik parkurun en özel noktası dünyanın en iyi manzaralarından kabul edilen Gelidonya Feneri’ni de görecek olmanız.

Kemer Plajları

Kemer Plajları
Çıralı Plajı

Antalya tatil yerleri arasında Kemer’in popülerliğini uzun yıllardır koruması, birbirinden güzel plajlara sahip olması. Bölgede ücretsiz halk plajları olduğu gibi, ücret karşılığında yararlanabileceğiniz plajlar da bulunuyor. Hadi hep birlikte Kemer’in plajlarına göz atalım.

  • Ayışığı Parkı: Kemer’in en gözde tesislerinden biri Ayışığı Parkı. Ayışığı Koyu’nun kıyısında kurulu yaklaşık 55 bin metrekarelik alanda birçok alan bulunuyor. Büyük bir havuz, yunus gösteri havuzu, yeme-içme alanları, gece kulübü ve disko, tenis kortu, basketbol sahası ile Ayışığı Parkı her yaştan kişiye hitap ediyor. Parkın bulunduğu sahil ise, Kemer’in en ünlü plajı. Çam ve palmiye ağaçlarıyla çevrili koyda turkuaz denizde vakit geçirirken kendinizi yeryüzü cennetinde hissedeceksiniz!
  • Çamyuva Plajı: Kemer’in turistik beldelerinden Çamyuva’daki üç kilometrelik plaj, bölgenin en temiz ve en aktif plajlarından. Burada denize girebilir, jet ski, deniz paraşütü, dalış gibi su sporlarına katılabilirsiniz.
  • Tekirova Plajı: Özellikle yabancı turistler tarafından tercih edilen Tekirova Plajı, deniz paraşütü, su kayağı, jet ski ve muz gibi deniz sporları tercih edenlerin gidebilecekleri plajlardan.
  • Bostanlık Koyu: Eğer bakir bir koy arıyorsanız tercihiniz Bostanlık Koyu olmalı. Sessizlik ve huzur arıyorsanız, el değmemiş tabiatıyla Bostanlık Koyu tam size göre.
  • Çıralı Plajı: Caretta Caretta’ları ile ünlü Çıralı, bölgenin popüler plajlarından. İnce çakıl plaja sahip Çıralı Plajı’na ulaşırken tarihsel bir yolculuk yapıyorsunuz ve sonunda Mavi Bayraklı nefis bir plaj!
  • Adrasan Koyu: Kemer bölgesinin en büyüleyici koylarından biri Adrasan Koyu. Taşsız ve kum sahil, fazla derinliği olmayan, dalgasız yapısıyla adeta göle benzeyen deniz, yeşilin maviyle kucaklaştığı rüya gibi bir yer! Luv dilinde “Ana Tanrıça Ülkesi” anlamına gelen Adrasan’ın neden bu şekilde adlandırıldığını burada vakit geçirince anlayacaksınız! 
  • Suluada: Bembeyaz kumsalı ve turkuaz rengi denizi ile kendinizi masallar diyarında hissedeceğiniz Suluada, yalnızca Adrasan’dan kalkan teknelerle ulaşabileceğiniz oldukça özel bir adacık. Akdeniz’in Maldivleri olarak anılan Suluada’ya mutlaka bir gününüzü ayırın!

Beldibi

Beldibi
Beldibi

Beldibi, Antalya tatil yerleri arasında huzurlu sahillerin tadını çıkarmak isteyenlerin tercihi. Kemer’in yanı başında konumlanan mandalina bahçeleri ile çevrili Beldibi’nde konaklayabileceğiniz oteller ve tatil köyleri bulunuyor. Beldibi, konaklamanın yanı sıra Mavi Bayraklı plajları ve doğal güzellikleri ile günübirlikçi tatilcilerin de uğrak noktalarından bir yer.

  • Beldibi Mağarası: Antalya’nın ikinci önemli Prehistorik merkezi olan Beldibi Mağarası, mezolitik kültürleri içeren altı tabaka tespit edilmiş, duvarlarındaki hayvan figürleri ile öne çıkan bir mağara. İnsanların binlerce yıl önce yaşadığı bir ortamı görmek ve Kemer bölgesinin tarih öncesine bir yolculuk yapmak istiyorsanız Beldibi Mağarası görülmeye değer.
  • Göynük Kanyonu: Antalya tatil yerleri arasında her nereyi tercih ederseniz edin, kanyon gezileri seviyorsanız rotanızı Göynük Kanyonu’na çevirin. Üstelik burası Türkiye’nin ilk ve en büyük macera parkı olarak geçiyor. Yaklaşık 4,5 kilometrelik Göynük Kanyonu’nda zipline yapabilir, yürüyüş düzenleyebilir ve hatta kanyondaki şelalede yüzebilirsiniz.

Finike

Finike
Finike

Antalya tatil yerleri arasında en keyifli noktalardan biri birçok medeniyete ev sahipliği yapan Finike. Bu bölge özellikle villa kiralayarak tatil yapanların en çok tercih ettiği noktalardan. Antalya tatil yerleri arasında tercihi Finike olanlar, civardaki antik kentleri ziyaret edebilirler.

  • Limyra Antik Kenti: Likya’nın en çok kaya mezarlarına ev sahipliği yapan antik kenti Limyra Antik Kenti. Buraya yapacak olduğunuz ziyarette surlar ve sarnıçlar, kilise kalıntıları ve tiyatro binasını görebilirsiniz. Bölgeden çıkarılan buluntuların birçoğu şu anda Antalya Müzesi’nde sergileniyor.
  • Arykanda Antik Kenti: Hamam, agora, tiyatro, gymnasium ve nekropol gibi yapıların bulunduğu Arykanda Antik Kenti Antalya’da görülecek yerler arasında. Antik tiyatronun vadiyi gören manzarası ise mükemmel!

Demre

Demre
Demre

Noel Baba olarak bilinen Aziz Nikolas’ın bir zamanlar yaşadığı yer olarak dünya çapında bilinirliği olan Demre, Antalya tatil yerleri arasında tercih edebileceğiniz noktalardan. Burada konaklayabileceğiniz gibi, günübirlik Demre’yi ziyaret edebilirsiniz.

Demre’de ne yapılır diye düşünüyorsanız, sahil restoranlarında deniz ürünleri yiyebilir, tekne ve dalış turlarına katılabilirsiniz. Bölgede görmeniz, ziyaret etmeniz gereken noktalar ise:

  • St. Nikolas Kilisesi: Noel Baba Aziz Nikolas’a adanmış kilise, bölgede en çok ziyaret edilen turistik yer. Özellikle Hristiyanlar için önemli bir hac noktası olan St. Nikolas Kilisesi, Aziz Nikolas’ın ölümünden sonra inşa edilmiş ve 11. yüzyılda Bizans tarafından restore edilmiş. Kilisenin apsisindeki freskler görülmeye değer!
  • Myra Antik Kenti: Demre’nin çok sayıda turist ağırlama sebeplerinden biri M.Ö. 5. yüzyılda kurulan Myra Antik Kenti. Uzun yıllar Likya’ya başkentlik yapan şehirde, etkileyici kaya mezarlar, 13.000 kişilik antik tiyatro ve Roma hamamı bulunuyor.
  • Likya Uygarlığı Müzesi: Eğer Likya Uygarlığı hakkında bilgi sahibi olmak ve o dönemden eserler incelemek istiyorsanız Antalya merkezdeki Antalya Müzesi ile birlikte mutlaka görülmesi gereken müzelerden biri Likya Uygarlığı Müzesi. Müzedeki en önemli parça ise Aziz Nikolas’a ait bir lahit.

Kekova – Kaleköy

Kekova - Kaleköy
Kekova – Kaleköy

Türkiye’nin simge noktalarından Kekova, Antalya tatil yerleri arasında nereye giderseniz gidin, görmeniz gereken güzelliklerden. Her ne kadar Kaş’a daha yakın konumda olsa da Demre’ye bağlı olan Kekova’ya ulaşım Demre, Kaş veya Üçağız’dan hareket eden teknelerle gerçekleşiyor.

Kekova, büyük kısmı sular altında kalan batık bir şehir. Likya’nın batık adasında tiyatrodan agoraya, nekropol ve kiliseye kadar birçok yapı bulunuyor. Dalış turlarına katılarak batık şehrin antik yapıları arasında yüzme şansı yakalayabilirsiniz.

Eğer grup halinde eğlenceli bir kano deneyimi yaşamak isterseniz Üçağız’dan başlayan kano turlarına katılabilirsiniz. Bu turlar 7.00’de başlayıp 14.00’de sonlanıyor. Kekova Adası’nın çeşitli noktalarını gezip dilerseniz şnorkelle antik kalıntılar arasında yüzebilirsiniz.

Kekova turlarının olmazsa olmaz noktası ise birinci derece sit alanı ilan edilen Kaleköy. Üçağız’dan pancar tekneler ile ulaşım sağlanan Kaleköy, tekne turlarının da uğrak noktalarından. Görüp görebileceğiniz en farklı köylerden biri olan Kaleköy, sarp kayalıklar üzerine kurulu oldukça sevimli bir yer ve mistik bir atmosfer sunuyor ziyaretçilerine.

Trafiğe tamamen kapalı Kaleköy, denize paralel olarak uzanmış dar sokaklara sahip. Evler her ne kadar restore edilmiş olsa da, köyün sokakları ve merdivenleri yüzyıllar öncesine ait. Buraya yapacak olduğunuz ziyarette köy kadınlarının kendi yaptıkları el işi ürünleri satın alabilir, Caretta caretta’ların yüzdüğü denizde siz de lahitler arasında yüzebilir, kano yapabilirsiniz. Köydeki restoranlarda deniz mahsulleri yiyebilir, kafelerinde manzaraya karşı vakit geçirebilirsiniz. Köyün en yüksek noktasında kurulu Simena Kalesi’ne yaklaşık 10-15 dakikalık bir yürüyüşle çıkarak Kekova Adası’nın panoramik manzarasını izlemeyi de unutmayın.

Minik bir not: Kaleköy’ün keçi sütünden yapılan dondurmalarının ünlü olduğunu da hatırlatalım. Önerimiz yanık süt ve bölgeden toplanan Frenk inciri ile hazırlanan dondurma.

Kaş

Kaş
Kaş

Antalya tatil yerleri arasında Kaş’ı tercih ettiyseniz, şehir merkezinden dışarıya çıkmadan dahi oldukça keyifli bir tatil geçireceğiniz garanti. Kaş oldukça küçük bir bölge olsa da, burada yapılacak şeyler bitmez!

Dünyanın en iyi dalış noktalarından kabul edilen Kaş, her yıl hem yerel hem de dünyanın dört bir yanından binlerce turist ağırlıyor. Türkiye’nin en güzel koylarına sahip Kaş’ta su altı dünyasını keşfe çıkabilir, kanyon ve doğa yürüyüşü yapabilir, şehrin renkli sokaklarında kaybolup günün her saati keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Peki Kaş’ta size önerilerimiz neler?

  • Kaş’ın meşhur çiçeklerle bezeli Uzun Çarşı’sında dolaşın, alışveriş yapın.
  • Antalya tatil yerleri arasında adeta caz müzik merkezi olan Kaş’ın barlarında vakit geçirin. Doyasıya dans edin ve çeşitli kokteyller deneyin.
  • Kaş’ın restoran ve kafelerinden hangisini tercih ederseniz edin memnun kalacaksınız. Bölgedeki kafe-restoranların birçoğu isim yapmış, kaliteli mekanlar.
  • Kaş’ın simgesi Antiphellos Antik Kenti’nin yaklaşık 3000 kişilik tiyatrosunda gün batımını izleyin.
  • Tekne turlarına katılın. Antalya tatil yerleri arasında tercihiniz Kaş olduysa, günübirlik tekne turlarına katılarak bölgenin eşsiz koylarını keşfetmenizi öneriyoruz. Kekova tekne turunun yanı sıra, Kaputaş ve Adalar turları öne çıkıyor.
  • Düşler Akademisi’ni ziyaret edin ve imkanınız varsa gönüllü olun. Engelli bireyler başta olmak üzere, toplumsal dışlanmaya maruz kalan bireylere yönelik ücretsiz sanat ve spor etkinlikleri düzenleyen Düşler Akademisi, eğitim, üretim ve ortak yaşam hizmetleri sunan bir yer.
  • Yunan Adaları’nın uygulamaya başladığı kapı vizesinden yararlanarakMeis Adası’na günübirlik tur düzenleyin.
  • Antalya tatil yerleri arasında özellikle villa kiralayarak tatil yapmak istiyorsanız Kaş’a bağlı Kalkan’ı tercih edebilirsiniz.

Minik bir not: Kaş’ın en özel günlerinden biri Cumhuriyet Bayramı. Kaş’ta geleneksel hale gelen 29 Ekim kutlamalarının tarihi oldukça eskiye dayanıyor. Eğer yaz tatili dışında bölgeye gelmek isterseniz 29 Ekim’de buranın oldukça farklı bir atmosfere büründüğünü göreceksiniz!

Saklıkent Kanyonu

Saklıkent Kanyonu
Saklıkent Kanyonu

Kaş merkezine 63 kilometre mesafedeki Saklıkent Kanyonu, 18 kilometrelik uzunluğuyla Türkiye’nin birinci, Avrupa’nın üçüncü uzun kanyonu. Türkiye’de mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri olan Saklıkent Kanyonu’nun ortasından akarsu geçiyor ve bölgede keşfedilmiş bir zamanlar insanların yaşadığı 16 mağara bulunuyor.

Kanyonun girişinde kükürtlü suyun bulunduğu bir kaplıca ve yeme-içme hizmeti veren mekanlar bulunuyor. 18 kilometrelik kanyonun büyük bir kısmı yürünebilir. Yürüyüş parkurunun her yaşa uygun kolay bölümleri olduğu gibi zorlu bölümleri de bulunuyor. Saklıkent Kanyonu’nun yaklaşık 1 kilometrelik zorlu bölümünde suyun içinde halata tutunarak yürümeniz gerekiyor.

Saklıkent Kanyonu’nda yapabileceğiniz diğer şeyler ise kanyonun bazı bölümlerinde kil maskesi, body rafting veya rafting. Kanyonun çeşitli noktalarından akan suyun içilebilir olduğunu da hatırlatalım.

Patara Plajı ve Patara Antik Kenti

Patara Plajı ve Patara Antik Kenti
Patara Plajı ve Patara Antik Kenti

Caretta caretta’ların yumurtlama alanlarından biri olan Patara, 12 kilometrelik uzunluğuyla dünyanın en uzun kumluk plajlarından birine sahip. Türk filmlerinde çöl sahnelerinin çekildiği Patara, incecik kumu ve sığ deniziyle görmeniz gereken noktalardan. Unutmamanız gereken, caretta’ların yumurtlama döneminde sabah 8’den akşam 8’e kadar plaj kullanıma kapalı. Türkiye’nin en güzel gün batımlarına şahitlik edeceğiniz Patara Plajı’nın kum tepelerinde at safari yapabileceğinizi unutmayın.

Patara Plajı’nın bulunduğu bölgede Patara Antik Kenti’ni mutlaka ziyaret edin. Likya Birliği’nin başkentlerinden olan Patara, büyük bir antik kent ve burada görebileceğiniz birçok kalıntı bulunuyor. Roma Zafer Takı’ndan giriş yaptığınız antik kentte, M.S. 147’den kalma bir antik tiyatro, Vespasian Hamamı, ana cadde, liman ve tahıl ambarları bulunuyor. En önemli yapılardan biri ise, bir zamanlar toplantılara ev sahipliği yapan Parlamento Binası.

Kaş Plajları

Kaş Plajları
Kaputaş Plajı

Antalya tatil yerleri arasında Kaş’ın tüm dünyaca bilinme sebebi birbirinden güzel koyları ve zengin su altı yaşamı. Peki Kaş’a yapacak olduğunuz tatilde hangi plajları tercih edebilirsiniz?

  • Küçük Çakıl Plajı: Kaş şehir merkezindeki minicik taşlık plaj, Küçük Çakıl Plajı olarak adlandırılıyor. Buraya tam bir plaj diyemeyiz fakat “Suya girip serinleyip çıkayım” diyorsanız buradan denize girebilirsiniz. Plajın hemen yanında Kaş’ın en ünlü beach’lerinden Derya Beach’i de tercih edebilirsiniz.
  • Büyük Çakıl Plajı: Kaş’ın en popüler plajlarından. Şehir merkezine 15 dakika yürüyüş mesafesinde, deniz sakin. Dağın eteklerinden inen su denize burada karıştığı için su tertemiz. Şezlong ve şemsiyeden yararlanmak için buradaki işletmelerin yeme-içme imkanlarını kullanmak gerekiyor.
  • Kaputaş Plajı: Türkiye’nin turizm simgelerinden Kaputaş Plajı, Antalya tatil yerleri arasında görmeniz gereken noktalardan. Etrafı kayalarla çevrili plaja merdivenlerden inerek ulaşıyorsunuz. Burada denizin sabah erken saatler dışında oldukça dalgalı olduğunu hatırlatalım. Denizde yüzmeyi tercih etmeyecek olsanız dahi Kaputaj Plajı’nı mutlaka görmelisiniz.
  • Limanağzı Plajı: Yalnızca tekne ile ulaşabileceğiniz Limanağzı, Kaş’ın en güzel plajlarından. Sakin ve keyifli bir deniz zevki yaşamak istiyorsanız burayı tercih edebilirsiniz.
  • Hidayet’in Koyu: Önceden ücretsiz olan plaj şu anda Blanca Beach isimli bir işletmeye bağlı. Deniz sakin ve ılık. Ücret karşılığında şemsiye ve şezlonglardan faydalanabilir, yeme-içme olanaklarından yararlanabilirsiniz.
  • Akçagerme Plajı: Özellikle çocuklu ailelere önerimiz Akçagerme Plajı. Deniz oldukça sakin, merkeze de yakın. Turizm Meslek Lisesi işletmesi olan plajda tenis kortu da bulunuyor.
  • Mavi Mağara: Kaş ve Kalkan’dan hareket eden tekneler ile ulaşım sağlayabileceğiniz Mavi Mağara, su altı dalışı için tercih edilen noktalardan. Mağaranın farklı odacıkları ve kanalları olduğu için her seviyeye uygun su altı dalışı mümkün. Bir zamanlar fok balıklarının yaşadığı mağara içine süzülen güneş ışıkları mavi fosforlu olarak yansıdığı için mağara Mavi Mağara olarak adlandırılıyor.
Önceki İçerikDijital Deneyim Müzesi Hakkında Her Şey
Sonraki İçerikMardin Gezilecek Yerler: Görülmesi Gereken 53 Yer

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız