Unutulmaz Bir Tatil İçin En İyi Rotalar: Balıkesir Tatil Yerleri

0
1283
Unutulmaz Bir Tatil İçin En İyi Rotalar: Balıkesir Tatil Yerleri
Unutulmaz Bir Tatil İçin En İyi Rotalar: Balıkesir Tatil Yerleri

Balıkesir denizi soğuk mu?

Balıkesir’in denizi, özellikle yaz aylarında ılıman ve denize girmek için uygun bir ısıya sahip olduğu için burada rahatlıkla denize girebilirsiniz.

İstanbul Balıkesir kaç saatlik yol?

İstanbul’dan Balıkesir’e ulaşmak, özel araçla ortalama 3,5-4 saat, otobüsle ise yaklaşık 4 saat sürer

Balıkesir merkeze en yakın deniz kaç km?

Balıkesir merkeze en yakın 21 km uzaklıkta bulunuyor. Bu denize en yakın plajlardan biri Burhaniye ilçesinde yer alan Gadana Plajı’dır. 


Yunan mitolojisinde birçok efsanenin geçtiği yer Balıkesir tatil yerleri açısından zengin bir bölge. Huzurlu ada tatillerinden orman kamplarına, kilometrelerce uzanan incecik kumlu plajlara kadar Balıkesir tatil yerleri arasından tercih yapabileceğiniz pek çok yer bulunuyor.

Kaz Dağları’nda ciğerlerinize oksijen depolayabilir, Gönen ve Güre’nin şifalı sularından yararlanabilir, Ayvalık’ın plajlarında keyifli vakit geçirdikten sonra akşam kendinizi Ege sofrası ile ödüllendirebilirsiniz. Peki ya antik kentleri ve tarihi yerleri ziyaret etmeyi sevenler? Hiç merak etmeyin! Bu yıl seyahat planlarınızı Balıkesir tatil yerleri arasından bir yere yapacaksanız, ziyaret edebileceğiniz antik kentler, tarihi kiliseler ve manastırlar bulunuyor.

Huzurlu bir tatilin tadını çıkarmak için Balıkesir tatil yerleri arasından hangisi sizin için uygun merak ediyorsanız, bölge hakkında tüm bilgiler bu yazımızda! Hazırsanız başlayalım.

1) Edremit

Edremit
Edremit

Kaz Dağları’nın eteklerindeki Edremit şehri, Altınoluk, Akçay, Güre ve Zeytinli gibi beldeleri ile Balıkesir tatil yerleri arasında en popüler destinasyonlardan. Çam ormanları ve zeytin ağaçlarıyla çevrili bölgede doğayla kucaklaşıp keyifli bir tatil geçirebilirsiniz. Edremit ve beldeleri genel olarak sakin ve huzurlu bir tatil sunuyor ziyaretçilerine.

Güneş-kum-güneş üçlüsünün tadını çıkarırken, arkeolojik alanları ziyaret edebilir, yerel lezzetleri deneyebilir, bolca doğa yürüyüşü yapabilirsiniz Edremit’te. 

 Nereler görülür, nerelerde yüzülür?

Akçay: Edremit merkeze 8 kilometre mesafedeki Akçay, bölgenin en çok tercih edilen tatil beldelerinden. Kaz Dağları’nın yeşil doğasıyla masmavi denizin kavuştuğu bölgede, balık restoranlarında kendinize ziyafet çekin, bölgenin yöresel sakızlı ve tarçınlı dondurmasını deneyin. Mavi bayraklı plajlarında yüzün. Akçay’a oldukça yakın konumdaki Antandros Antik Kenti’ni ziyaret edin.

Antandros Antik Kenti: Balıkesir tatil yerleri arasında konaklama tercihiniz Edremit beldeleri olduysa, doğa yürüyüşlerinin vazgeçilmez duraklarından Antandros Antik Kenti’ni görmeniz gerekir. Roma ve Bizans döneminden kalma mozaikler, sunaklar, mabetler göreceksiniz burada.

Altınoluk: Kaz Dağları’nda ciğerlerinize oksijen doldurmadan önce Altınoluk’un sahilinde vakit geçirmeye ne dersiniz? Balıkesir tatil yerleri arasında oksijen bolluğu ile öne çıkan beldelerden Altınoluk’ta, gündüzleri denizin tadını çıkarıp, akşamları hareketli çarşısında vakit geçirebilirsiniz.

Güre: Balıkesir tatil yerleri arasında kaplıcaları ile öne çıkan Güre’de hem Antik Çağ’dan beri şifa merkezi olarak kullanılan kaplıcalarda sağlık turizmi yapabilir hem de masmavi denizinde deniz keyfi yaşayabilirsiniz.

Zeytinli: “Zeytinli Rock Festivali” ile öne çıkan Zeytinli, deniz ve doğa turizmi açısından Balıkesir tatil yerleri arasında vazgeçilmez noktalardan. Önerimiz burada deniz tatili yaparken alabalık çiftliklerinde midenizi de mutlu etmeniz.

Altınkum Plajı: Edremit merkezine 10 kilometre mesafedeki Altınkum Plajı, adını altın sarısı kumlarından alma. Sığ denizde keyifli vakit geçirmek istiyorsanız tercihiniz burası olabilir. Bölgede kano, uçurtma sörfü, rüzgar sörfü gibi su sporları yapabileceğiniz tesisler bulunuyor.

Edremit konumu

2) Ayvalık

Ayvalık
Ayvalık

İstanbul, İzmir ve Bursa gibi büyük şehirlere yakınlığından dolayı Balıkesir tatil yerleri arasında en çok tercih edilen lokasyonlardan biri Ayvalık. Eski adı Kydonia olan şehirde, Girit ve Midilli’den göçen çok sayıda insan bulunuyor. Bir zamanlar Rumların ağırlıklı olarak yaşadığı Ayvalık’ta yapılacak ve görülecek birçok şey bulunuyor.

Ayvalık’ta renkli taş evlerin arasında dar sokaklarında gezmek dahi büyük bir keyif. Şirin Ege kasabasının sokaklarında dolaşırken göreceğiniz tarihi kiliseler ve camiler, vakit geçirebileceğiniz birbirinden güzel kafe ve restoranlar bulunuyor. Mavi bayraklara sahip plajlarında vakit geçirebilir, su sporlarıyla ilgilenebilir ve lokal lezzetleri tadabilirsiniz Ayvalık’ta. Dilerseniz buradan hareket eden tekne turlarına katılarak el değmemiş koylarda yüzme şansı yakalayabilirsiniz.

Ayvalık’ta mutlaka yapmalısınız dediğimiz önerilerimize gelecek olursak:

● Ayvalık’ın merkez mahallesi Macaron Mahallesi’nde vakit geçirin.

● 1870’lerde kilise olarak inşa edilen ve sonradan camiye çevrilen Saatli Cami, Sultan 2. Abdülhamit’in emriyle yaptırılan Hamidiye Camii’ni görün.

● Birçok sanat atölyesinin bulunduğu Küçükköy’e (Yeniçarohori) gidin. Burada sanat evlerini dolaşabilir, çeşitli workshop’lara katılabilirsiniz.

● Dilerseniz Yunan Adaları’nın kapı vizesinden yararlanarak Midilli Adası’na tur düzenleyebilirsiniz.

● Ayvalık’ın en güzel bölgesi Cunda’ya mutlaka zaman ayırın.

Ayvalık konumu

Cunda

Cunda
Cunda

Tarihi sokaklarıyla dikkat çeken, etkileyici manzarasıyla Cunda Kuzey Ege’nin vazgeçilmez tatil duraklarından. Alibey Adası olarak da geçen Cunda’da birbirinden güzel Rum evleri, tarihi kiliseler göreceksiniz. Hadi hızlıca Cunda’da nereler gezilmeli bunlara bakalım.

 Nereler görülür?

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi: 1873’te Taksiyarhis Kilisesi olarak inşa edilen yapı, 2011’de Koç Vakfı tarafında restore edilerek Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi ismini alıyor ve müze olarak kapılarını açıyor. Burada teneke oyuncaklardan bebek arabalarına kadar, zaman ölçüm aletlerine kadar çeşitli objeler sergileniyor.

Sevim ve Necdet Kent Kütüphanesi: Koç Vakfı tarafından restore edilen bir diğer yapı Sevim ve Necdet Kent Kütüphanesi. Cunda’nın en yüksek noktasında yer alan Aşıklar Tepesi’nde konumlanan yapıda enteresan antika objeler, çeşitli dillerde 1300’ü aşkın kitap bulunuyor. Buranın en güzel yanı ise 15. yüzyıldan kalan yel değirmeni ile harika bir manzara sunması. Detaylı bilgi için bu yazımıza göz atabilirsiniz.

Şeytan Sofrası: Nefis bir manzara görmek istiyorsanız rotanızı Şeytan Sofrası’na çevirin. Doğa yürüyüşleri yapabileceğiniz bölgede gün doğumu ve gün batımı eşsiz.

Ayışığı Manastırı: 17. yüzyılda Aynaroz keşişleri tarafından dini eğitim verme amacıyla inşa edilen manastır nefis bir manzaraya sahip. Sırf manzara için dahi görülmeli.

Despot Evi: 1862 tarihli yapı, döneminin en güçlü kişisinin olduğu için Despot Evi olarak adlandırılan bir köşk. Burası şu anda otel olarak hizmet veriyor; konaklamak mümkün. Despot Evi’nde konaklamıyor olsanız dahi bölgede görülmesi gereken tarihi yapılardan olduğunu unutmayın. 

Cunda konumu

Ayvalık Plajları

Sarımsaklı Plajı
Sarımsaklı Plajı

Balıkesir tatil yerleri arasında tercihiniz Ayvalık olduysa oldukça şanslısınız. Burada yüzmek ve sahilde vakit geçirmek için birçok mavi bayraklı plaj bulunuyor. Bizim önerilerimiz ise şöyle:

Sarımsaklı Plajı: 7 kilometreyi aşan kumsalı ile Türkiye’nin en uzun sahil şeritlerinden biri burası. Balıkesir tatil yerleri deyince ilk akla gelen noktalardan olan Sarımsaklı Plajı, ince kumlu ve geniş bir plaj. Deniz için sığ, fakat biraz soğuk diyebiliriz. Denize atlamayı sevenler için sahil boyunca iskeleler var. Bölgede konaklayabileceğiniz otel ve pansiyonlar bulunuyor. Plajın ismi sarımsaktan değil, Rum yapılarının inşasında kullanılan sarımsak taşından geliyor. 🙂

Badavut Plajı: Sarımsaklı Plajı’na oldukça yakın fakat bir Sarımsaklı kadar ünlü olmadığı için daha sakin. Deniz ve kumsal Sarımsaklı Plajı gibi.

Patriça Koyu: Türkiye’nin en büyük havuzu olarak geçer burası. Sebebi ise klristla berraklığındaki suyu. Balık sürüleriyle yüzmek istiyorsanız hiç düşünmeden buraya gelin. Deniz sığ ve bölgenin diğer yerlerine göre oldukça ılık.

Altınkum Plajı: Burası hemen Şeytan Sofrası’nın alt kısmı. Çamlık ormanla çevrili bölge, kamp için oldukça uygun. Deniz sığ ve tertemiz.

Ortunç Koyu: Burası çamlarla çevrili, oldukça geniş bir koy. Ayvalık’tan hareket eden teknelerin de uğrak noktalarından olan koy, genellikle oldukça kalabalık; fakat 17.00’dan sonra giderseniz sakin bir koyda yüzme keyfi yaşayabilirsiniz. Ortunç Koyu’nda kamp alanı olduğunu da hatırlatalım.

Altınova: Granit kayalardan oluşmuş ince kumlu, temiz bir denize sahip. Sörfi, yelken, kano gibi su sporları ile ilgilenmek istiyorsanız burası doğru tercih. Diğer plajlara göre sakin olduğunu söylemiş olalım.

3) Ören, Burhaniye

Ören, Burhaniye
Ören, Burhaniye

Türkiye’deki en geniş plajlardan birinin Balıkesir tatil yerleri arasındaki Burhaniye’de olduğunu biliyor muydunuz? Ayvalık ve Edremit arasında kalan bölge, Adramytteion isimli antik bir şehrin üzerine kurulmuş, Antik Çağ’da Lidya kızlarının güneşlendiği yer olarak geçiyor.

Oldukça geniş plajlara sahip Ören’in incecik kumları, mavi bayraklı plajı ve Kaz Dağları’ndan gelen havası keyifli bir tatil sunuyor. Deniz o kadar temiz ki yüzerken sizi rahatsız edecek yosun dahi yok.

Temmuz ve ağustos aylarında turist bakımından oldukça hareketli olan Ören’de bölgedeki otel ve pansiyonlarda kalabileceğiniz gibi konaklamak için yazlık ev kiralayabilirsiniz. 

 Nereler görülür?

Adramytteion Antik Kenti: Ören, Adramytteion isimli antik bir kent üzerine kurulma. Şu anda Adramytteion Antik Kenti’nin kalıntılarını tek bir yerde toplu olarak görmek mümkün olmasa da bölgeye yayılmış halde karşımıza mezar kalıntıları ve birçok bulgu çıkıyor. Bu sebeple Ören, 1. derecede koruma alanı.

Ören, Burhaniye konumu

4) Gömeç

Gömeç
Gömeç

Ege denizi kıyısındaki Balıkesir tatil yerleri arasında bir diğer önerimiz, Balıkesir’in en az nüfuslu ilçelerinden Gömeç. Zeytinyağı üretimi ile ünlü Gömeç’te deniz turizmi yavaş yavaş gelişmeye başlıyor. Bu sebeple konaklamak için çok fazla otel seçeneği yok; fakat yazlık kiralamanız mümkün. Yaz tatili için Balıkesir tatil yerleri tercihiniz olduysa, Gömeç’e günübirlik de gelebilirsiniz plajların tadını çıkarmak için.

 Nerede yüzülür?

Gemi Yatağı Koyu: Dengin ve sığ. Rüzgar yoksa dalga yok, çarşaf gibi bir deniz.

Tilki Koyu: Kumluk plaj, kristal gibi bir deniz. Suyu oldukça soğuk.

Güvercin Koyu: Artur Tatil Sitesi’nin en çok tercih edilen koylarından. Dalgasız ve sığ; fakat biraz soğuk.

Keremköy: Mükemmel bir yer! Çok az kişi tarafından bilinen Keremköy’den denize doğru 3 kilometre gidince nefis bir koy çıkıyor karşınıza. Burası sakinlik ve huzur arayanlar için ideal. Koyun karşısında özel mülk olan Çiçek Adası var. Buraya teknelerle gidip görülebileceğinden bahsediliyor olsa da adanın özel mülk olduğunu aklınızdan çıkarmayın!

 Nereler görülür?

Atatürk Kayalıkları: Tamamen doğal bir biçimde şekillenmiş, adeta uyuyan Atatürk silüetinin olduğu Atatürk Kayalıkları, Gömeç’in simgesi. Hatta Türkiye’de belediye ambleminde Atatürk olan tek yer Gömeç. Burhaniye – Ayvalık arasında kalan ana yoldan ilerlerken karşınıza çıkacak Atatürk Kayalıkları’nı izlemek için herhangi bir seyir terası yok fakat yolun kenarında durup görebilirsiniz. Çok yakından fark etmemek muhtemel!

Gömeç konumu

5) Kaz Dağları

Kaz Dağları
Kaz Dağları

Balıkesir tatil yerleri arasında tercihiniz orman kamplarından yana veya uzun doğa yürüyüşleri olacaksa rotanızı Kaz Dağları’na çevirin. Çanakkale – Balıkesir arasında geniş bir alana yayılan Kaz Dağları, Alpler’den sonra dünyanın en yüksek oranda oksijen bulunduran ikinci bölgesi. Bu sebeple Türkiye’nin akciğeri olarak adlandırılan Kaz Dağları, 800’den fazla bitki çeşidine, 49’u Anadolu, 31’i Kaz Dağları’na özel endemik türe sahip.

Yunan mitolojisinde İda olarak adlandırılan Kaz Dağları’nın, “Kaz Dağları” olarak adlandırılması da mitolojik bir sebepten. Gök Tanrıyı sırtında taşıyan hayvan kaz olduğu için Kaz Dağları ismini alan bölge, birçok mitolojik hikayeye konu olmuş bir yer. Efsanelere göre ilk güzellik yarışması Kaz Dağları’nda yapılıyor, hala dilden dile dolaşan Sarıkız efsanesi de buradan geliyor.

Balıkesir tatil yerleri arasında tercihiniz asırlardır birçok medeniyet için kutsal kabul edilen Kaz Dağları’ndan yana olacaksa, hadi gelin burada neler yapılır, nereler görülür bunlardan bahsedelim.

● Kaz Dağları’nda konaklayabileceğiniz ağaç evler ve kamp yapabileceğiniz kamp alanları bulunuyor. Belirli alanlar dışında kamp yapmak yasak. Kaz Dağı Kamp, Değirmen Kamp, İda Kamp, Tahtalıköy Kamp, Hızır Kamp bizim önerdiğimiz kamp alanları.

Alan kılavuzu ile yürüyüş yapın. Peki neden? Kaz Dağları birçok endemik türe ev sahibi. Alan kılavuzu ile bölgeyi gezerseniz buradaki endemik türler ve faydaları, Kaz Dağları’ndaki ağaçlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Yürüyüşün kaç kilometre olacağı tamamen size bağlı; rehber ile konuşup belirleyebilirsiniz. Nasıl alan kılavuzu ayarlarım diye düşünüyorsanız, yapmanız gereken en geç saat 10.00’a kadar Zeytinli Köy’deki Kaz Dağları Tanıtım Ofisi’ne gitmek. Rehberler bölgeyi oldukça iyi bilen burada yaşayan köylüler. Yapmış olduğunuz ödemenin büyük kısmı Orman Bakanlığı’na gittiği için rehberinize bahşiş bırakmayı unutmayın.

Hasanboğuldu ve Sütüven Şelalesi’nde piknik yapın.

Küçükkuyu’daki Zeytinyağı Müzesi’ni ziyaret edin.

● İlyada’da Zeus’un Truva Savaşı’nı izlediği yer olarak bilinen Zeus Altarı’nda manzarayı seyredin. Bölgenin en iyi manzarası burada!

● Sanatçı ve akademisyenlerin ortak çalışma merkezi Taş Mektep’in bulunduğu Adatepe’de vakit geçirin.

● Kaz Dağları’nın en popüler köylerinden Yeşilyurt Köyü’nü ziyaret edin.

● “Şaman köyü” olarak bahsedilen Tahtakuşlar Köyü’ne gidin ve Etnografya Müzesi’ni ziyaret edin.

Daha fazlası için: Kaz Dağları Gezi Rehberi

Kaz Dağları konumu

Sarıkız Türbesi ve Sarıkız Efsanesi

Sarıkız Türbesi
Sarıkız Türbesi

Balıkesir tatil yerleri arasında tercihiniz her neresi olursa olsun mutlaka Sarıkız Türbesi’ni görün. Hem Alevi hem de Sünniler için kutsal kabul edilen türbede her yıl Ağustos ayında “Sarıkız Türkmen Şenlikleri” isimli kültürel bir festival düzenleniyor. Size Sarıkız efsanesinden de bahsedelim.

Sarıkız Efsanesi:

Töre cinayetlerine parmak basan bir efsane Sarıkız efsanesi. Bir zamanlar Sarıkız ve babası civarda bir köyde yaşarmış. Baba hacca gidince, Sarıkız’ı komşusuna bırakmış. Bu dönemde Sarıkız’ın köyde çok talibi varmış fakat Sarıkız köyden kimseye varmak istemezmiş. Durum böyle olunca köyün gençleri Sarıkız’ın adını kötüye çıkarmış. Baba hacdan dönünce kimse selamını almamış. Durumu öğrenen baba, “namusunu temizlemek için” Sarıkız’ı kazlar ile birlikte dağa gönderip ölüme terk etmiş.

Bir zaman sonra bölgeye gelen yabancılar dağda yollarını kaybettiğinde veya yardıma ihtiyaç duyduklarında kendilerine yardım eden bir kızın olduğunu söylemeye başlamış. Sarıkız’ın hala yaşıyor olabileceği haberini alan baba kızını aramaya çıkmış. Dağlarda karış karış Sarıkız’ı arayan baba kızını görünce gözlerine inanamamış. Kızından abdest almak için su istemiş. Su tuzlu çıkınca Sarıkız suyu denizden aldığını söyleyip testiyi vadilere doğru uzatmış. Babası bir de baksın, su hem soğuk hem de tatlı! O anda anlamış ki Sarıkız ermiş.

Sarıkız’a haksızlık ettiğini anlayan baba pişman olup kahrından ölmüş. Günümüzde türbenin olduğu tepeye Sarıkız denirken, yakındaki diğer tepe Baba Tepe olarak adlandırılıyor.

Sarıkız Türbesi konumu

6) Bandırma

Bandırma,  Manyas Gölü Kuş Cenneti Milli Parkı
Bandırma, Manyas Gölü Kuş Cenneti Milli Parkı

Balıkesir tatil yerleri arasında bir diğer önerimiz Marmara kıyılarındaki Bandırma. Birçok bölgeden kolaylıkla ulaşım sağlayabileceğiniz Bandırma civarında tatil için tercih edebileceğiniz destinasyonlar bulunuyor. Erdek başta olmak üzere, Avşa Adası ve Marmara Adası sizlere önerimiz.

Bölgeye gerçekleştireceğiniz ziyarette Manyas Gölü Kuş Cenneti Milli Parkı’nı ziyaret edebilirsiniz.

Manyas Gölü Kuş Cenneti Milli Parkı: Türkiye’nin önemli sulak alanlarından Manyas Gölü, 266 kuş, 118 bitki ve 23 balık türüne ev sahipliği yapan bir yer. Eğer doğa yürüyüşleri, kuş gözlemi ve doğa fotoğrafçılığı seviyorsanız burada vakit geçirmekten keyif alacaksınız. Bölge hakkında bilgi almak isterseniz 2016 senesinde Bandırma Belediyesi tarafından hazırlanan Göçlerin Gölü isimli belgeseli izleyebilirsiniz.

Yaprak’ın notu: Kuş gözlemciliği için ideal olan Manyas Gölü Kuş Cenneti Milli Parkı’nda, kuş türlerini daha iyi gözlemleyebilmek için dürbün ve rehber kitapları yanınıza almayı unutmayın. Ayrıca parkta piknik alanları da bulunuyor.

Bandırma konumu

Erdek

Erdek
Erdek

Kapıdağ Yarımadası’nın incisi Erdek, küçük bir tatil beldesi olsa da Balıkesir tatil yerleri arasında keyifle vakit geçirebileceğiniz bir yer. Marmara Denizi’nde tatil yapabileceğiniz nadir yerlerden olan Erdek’te konaklamak için oteller ve apartlar bulunuyor. Ayrıca köyün çevresinde yazlık ev kiralama oldukça yaygın.

Erdek’in plajlarının tadını çıkarırken rüzgar sörfü, su kayağı gibi su sporları ile vakit geçirebilir; bölgede bisiklet turu yapabilirsiniz. Balıkesir tatil yerleri arasında Erdek’te konaklamaya karar verdiyseniz, sabahın erken saatlerinde iskeleye gidip buradaki balıkçılardan taze mevsim balıkları satın almanızı öneririz.

 Nerede yüzülür?

Doğanlar Plajı: Berrak denize sahip plaj, Erdek’te en çok tercih edilen plaj.

Çuğra Plajı: Altın renkli kumlu plaj, sığ ve dalgasız. Etrafı ise palmiye ağaçlarıyla çevrili.

Narlı Plaj: Sessiz, sakin çakıl-kum karışımlı bir plaj. Gün batımı oldukça güzel.

Manastır Plajı: Dalgasız ve sığ geniş bir plaj.

Ocaklar Plajı: Mavi bayraklı, dalgasız ve sığ.

Turanköy Plajı: Dalgasız, sığ ve ince kumlu.

 Nereler görülür?

Kyzikos Antik Kenti: Kapıdağ Yarımadası’nda kurulu ve günümüzde Belkıs olarak anılan bölge bir zamanların Kyzikos Antik Kenti. Şarap, zeytinyağı, mermer ve parfümeri ile çağında ün salmış bu antik kent, Yunan mitolojisinde geçen altın postu aramak için yola çıkan Argonautlar’ın duraklarından.

Kirazlı Manastırı: Kapıdağ Yarımadası’ndaki Ballıpınar köyüne yakın konumdaki Kirazlı Manastırı 19. yüzyılda Rumlar tarafından kullanılan bir kompleks. 99 odalı görkemli yapıdan geriye yalnızca yüksek duvarlar ve birkaç kalıntı olsa da, buraya yapacak olduğunuz ziyarette rengarenk kır çiçekleri arasında keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Seyitgazi Tepesi: Gün batımı izlemek için tercih edebileceğiniz en güzel nokta Seyitgazi Tepesi. Burada Erdek ve Marmara Denizi manzarasını izleyerek günü batırabilirsiniz.

Erdek konumu

Avşa Adası

Avşa Adası
Avşa Adası

Balıkesir tatil yerleri arasında her bütçeye uygun bir yer arıyorsanız Marmara Denizi’ndeki adalardan Avşa Adası’nı tercih edebilirsiniz. Denize sıfır apartlar, pansiyon ve otellerde konaklayabileceğiniz Avşa Adası’nda gündüzleri koylarda vakit geçirebilir, akşamları salaş meyhanelerinde deniz mahsullerinin tadına bakıp, gecenin ilerleyen saatlerinde adanın club’larında dansa doyabilirsiniz.

 Nerede yüzülür?

Avşa Adası’nda tercih edebileceğiniz beş koy bulunuyor: Tavşan Koyu, Çınar Koyu, Kumtur Koyu, Atanas Koyu ve Yiğitler Koyu. Bunların en popülerleri Tavşan Koyu ve Çınar Koyu. Ayrıca Avşa’da denize girebileceğiniz yirmiden fazla plaj bulunuyor.

Avşa Plajı: Adanın en bilinen plajı, yaz aylarında oldukça kalabalık.

Çınar Plajı: Avşa’nın en iyi plajı, incecik altın rengi kumlara sahip.

Altınkum Plajı: Altın rengi ince kumlara sahip plaj sığ deniz tercih edenlere göre.

Karadut Plajı: Deniz oldukça berrak. Küçük bir plaj olduğu için erken saatlerde gidilmeli.

 Nereler görülür?

●     Şahintepesi: Her şehrin, bölgenin manzara izlemek için bir Şahintepesi vardır. Avşa’daki Şahintepesi de adanın eşsiz manzarası için gidilecek noktalardan.

●     Yiğitler Köyü: Avşa’nın merkezine en yakın köylerden Yiğitler Köyü, sahil boyunca uzanan pansiyonları ile çocuklu ailelerin en çok tercih ettiği bölgelerden. Rum yapılarıyla dikkat çeken köyde şarap tadımı yapabileceğiniz iki şarap fabrikası da bulunuyor.

Büyülübağ Şarap Fabrikası ve Bortaçina Şarap Fabrikası: Bu şarap fabrikalarında kadeh veya şişe şarap tadımları yapabilir, ufak atıştırmalıklar ve peynir tabakları tercih edebilirsiniz eşlikçi olarak. Önerimiz adanın yerel üzümü Adakarası.

Nasıl gidilir?

Erdek’ten hareket eden feribotlar ile Avşa Adası’na ulaşım 1 saat 45 dakika. Marmara Bölgesi’nin diğer noktalarından Avşa Adası’na gelmek istiyorsanız Tekirdağ’dan yaz aylarında feribot seferlerinin gerçekleştiğini ve yaklaşık 4 saat sürdüğünü hatırlatalım.

Avşa Adası konumu

Marmara Adası

Unutulmaz Bir Tatil İçin En İyi Rotalar: Balıkesir Tatil Yerleri
Marmara Adası

Yeşil doğasının yanı sıra sakinliği ile de öne çıkan Marmara Adası, Balıkesir tatil yerleri arasında bir diğer önerimiz. Oksijeni bol ada tatillerini seviyorsanız, Marmara Adası’nda konaklamak için otel, pansiyon ve kiralayabileceğiniz yazlık siteler arasından tercih yapabilirsiniz.

Nerede yüzülür?

Abroz Plajı: Marmara Adası’nın en güzel kumsallarından. Gürültüden uzak sakin bir yer. Şezlong ve şemsiye kiralama imkanı bulunuyor.

Kadınlar Plajı: Adanın bir diğer popüler plajı. Deniz sığ, bölge biraz rüzgarlı.

Şifalı Su Plajı: Plajın suyunun göz ve cilt hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Kumluk bir plaj değil, etrafı kayalıklarla çevrili ve denize girmek için merdivenler kullanılıyor.

Çınarlı Plajı: Çınar ağaçlarıyla çevrili, ince kumlu bir plaj.

Nereler görülür?

Saraylar Köyü: Mermer üretimi ile bilinen Marmara Adası’nda yapacak olduğunuz tatilde, adanın mermer üretim merkezi ve adeta açık hava mermer müzesi diyebileceğimiz Saraylar Köyü’nü ziyaret edebilirsiniz. Ayasofya ve Ayairi’nin sütun başlıklarında kullanılan mermerler buradan.

Nasıl gidilir?

Marmara Adası’na İstanbul, Tekirdağ ve Erdek’ten feribotlar ile ulaşım sağlanıyor.

●     İstanbul – Marmara Adası: 2 saat 30 dakika

●     Tekirdağ – Marmara Adası: 2 saat

● Erdek – Marmara Adası: 30 dakika

Marmara Adası konumu

7) Gönen

Gönen
Gönen

Kaplıcalarıyla meşhur Gönen, şifa turizmi tercih edenlerin Balıkesir tatil yerleri arasında rotasını çevirdiği yerlerden. Tarihi antik çağlara kadar uzanan şehir, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de yer alıyor. Gönen kaplıcalarının şifalı suyu, dağ eteklerinden gelen yağmur ve kar sularıyla karıştığı için dünyanın en temiz kaplıca sularından.

Gönen kaplıca suları hangi hastalıklara iyi geliyor derseniz; kalp ve damar hastalıkları, romatolojik hastalıklar, idrar yolu problemleri ve kadın hastalıkları.

Nereler görülür?

Gönen Mozaik Müzesi: Mozaikleri incelemeyi sever misiniz? Cevabı evet olanlar Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden mozaikler barındıran Gönen Mozaik Müzesi’ni ziyaret etmeli. Her gün 08.00-17.00 saatlerinde ziyarete açık.

Alacaoluk Kalesi: Gönen’in en yüksek konumundaki Alacaoluk Kalesi manzara izlemek istiyorsanız gitmeniz gereken noktalardan. Belirli bir noktaya kadar araçla gidip sonradan yaklaşık 1 kilometre yürümek gerekiyor.

Güvercinli Köprü: Gönen Çayı üzerindeki köprü, bölgenin en çok fotoğraflanan yapısı. Tarihi köprünün yakınlarında piknik yapabilirsiniz.

Yaprak’ın notu: Seyahat planı yaparken Balıkesir tatil yerleri arasında Bandırma civarını tercih ederseniz, Gönen’i günübirlik ziyaret edebileceğinizi unutmayın

Gönen konumu

Önceki İçerikİstanbul’a Yakın Bir Tatil Rotası: Yalova’nın Tati̇l Yerleri̇
Sonraki İçerikAnkara Kamp Alanları: Şehrin Gizli Kalmış Cennet Köşeleri

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız