İstanbul’a Yakın Bir Tatil Rotası: Yalova’nın Tati̇l Yerleri̇

0
1235
Yalova’nın Tati̇l Yerleri̇:İstanbul’a Yakın Bir Tatil Rotası
Yalova’nın Tati̇l Yerleri̇:İstanbul’a Yakın Bir Tatil Rotası

Yalova nerede denize girilir?

Yalova’da denize girmek için en popüler yerler arasında Çınarcık, Armutlu ve Esenköy plajları bulunuyor.

Yalova neyi ile meşhur?

Yalova; termal kaplıcaları, Dipsiz Göl gibi doğal güzellikleri ve Mustafa Kemal Atatürk’ün Yürüyen Köşk’ü ile meşhur.

Yalova hangi şehre yakın?

Marmara Denizi kıyısında yer alan Yalova, Güney’inde konumlandığı İstanbul’a yakın bir mesafede bulunuyor.


Atatürk’ün ‘Yalova benim kentimdir’ dediği Yalova denilince akıllara ilk termal turizm geliyor olsa da Yalova’da çok daha fazlasını bulmak mümkün. Marmara Bölgesi’nin Güneydoğusunda yer alan Yalova’ya karayolu ile ya da feribotla ulaşabilirsiniz.

Yalova’nın termal sularında şifalanmaya, ince kumlu plajlarında deniz keyfi yapmaya, tarihi ve kültürel yerlerini gezmeye ne dersiniz? Cevabınız evet ise buyrun yazımıza. 

1) Yürüyen Köşk

Yürüyen Köşk
Yürüyen Köşk

Yürüyen Köşk, 1929 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün oturması için yapılmış. Adının neden Yürüyen Köşk olduğunu bilmeyenler için kısaca bahsetmeden geçmek olmaz. Köşkün inşa edileceği yerin yanında yer alan ağacı kesmemek için özel bir ray sistemi kullanılmış ve köşk kaydırılarak uzaklaştırılmış. Yürüyen Köşk’ü gezerken kocaman çınar ağacının gölgesinde oturunca Atatürk’ün doğaya ne kadar değer verdiğini bir kez daha anlıyor insan. 

Yürüyen Köşk konumu

2) Yalova Kent Müzesi

Yalova Kent Müzesi
Yalova Kent Müzesi

1900’lü yıllarda Yalova Hükümet Konağı olarak hizmet veren yapı, I. Dünya Savaşı sırasında işgalciler tarafından kullanılmış. Uzun yıllar atıl kalan binanın müze olması için 2010 yılında başlatılan çalışmalar 2013 yılında sonuç vermiş ve Yalova Kent Müzesi olarak ziyarete açılmış. Osmanlı İmparatorluğu’ndan Cumhuriyet Dönemi’ne pek çok eserin sergilendiği Yalova Kent Müzesi ziyaretçilerini bekliyor. 

Yalova Kent Müzesi konumu

3) Kara Kilise

Kara Kilise
Kara Kilise

Yalova’nın Çiftlikköy ilçesinde yer alan Kara Kilise’nin Bizans Dönemi’nde yapıldığı söyleniyor. Eski bir Roma ibadethanesinin üzerine yapıldığı düşünülen Kara Kilise moloz taş ve kırmızı tuğladan Yunan Haçı şeklinde inşa edilmiş. Rivayete göre kilise ilk yapıldığı yıllarda hamam olarak kullanılmış ardından da 9. Yüzyılda kiliseye dönüştürülmüş. 

Sıla’nın notu: Kara Kilise’yi ziyaret ederken yanınıza rahat ayakkabılar almayı unutmayın. Çünkü çevresinde keşfedebileceğiniz birçok doğal güzellik ve yürüyüş parkuru bulunuyor.

Kara Kilise konumu

4) Atatürk Köşkü

Atatürk Köşkü
Atatürk Köşkü

Atatürk’ün Yalova’daki üç evinden biri de Termal ilçesinde yer alan Atatürk Köşkü. 1929 yılında Atatürk’ün isteği ile yapılan köşkün inşası otuz sekiz günde tamamlanmış. İki katlı bu ahşap köşkte Atatürk pek çok kez hem yerli hem de yabancı misafirlerini ağırlamış. Nurettin Niyazi’nin iki tablosu, Fransız ve Alman yapımı özel piyanolar başta olmak üzere Atatürk’ün elinin değdiği pek çok eserin yer aldığı köşk 1984 yılında yapılan restorasyon çalışmalarının ardından müzeye çevrildi. 

Atatürk Köşkü konumu

5) İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi

İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi
İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi

Osmanlı Dönemi’inde ilk matbaayı kuran İbrahim Bey aslında esir olarak İstanbula getirilmiş.  Müslüman olduktan sonra ise sarayda padişah ve vezirlerin işlerine baktığı için İbrahim Müteferrika diye anılmaya başlamış. İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi’nde ise o dönemde basılmış eserleri detaylı bir şekilde görebilirsiniz. Basılı eserlerin yanı sıra müzede kağıdın üretim süreci, korunması, kağıt sanatları, kitabın ve kütüphaneciliğin tarihi gibi farklı konularda oluşturulan bilgi panolarını inceleyebilirsiniz. 

Sıla’nın notu: İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi’nde özellikle hafta sonları düzenlenen kağıt yapım atölyelerine katılabilirsiniz. Bu atölyelerde kendi kağıdınızı yapma deneyimi yaşayabilirsiniz.

İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi konumu

6) Karaca Arboretumu

Karaca Arboretumu
Karaca Arboretumu

Arazi 1948 yılında Hacı Halil Karaca tarafından kavaklık yapmak üzere alınmış.1970 yılına gelindiğinde ise Hacı Halil Bey’in oğlu Hayrettin Karaca araziyi dünyanın dört bir yanından getirdiği bitkilerle süslemiş. Bitkiler büyüdükçe güzelleşmiş ve ortaya bu göz alıcı Arboretum çıkmış. Siz de çiçeklere meraklıysanız Yalova merkeze beş kilometre uzaklıktaki Samanlı Köyü sınırları içinde yer alan Karaca Arbeoretumu’nu Yalova’da görülecek yerler listenize mutlaka alın derim. 

Karaca Arboretumu konumu

7) Sudüşen Şelalesi

Sudüşen Şelalesi
Sudüşen Şelalesi

Yalova’nın Termal ilçesi sınırlarında yer alan Sudüşen Şelalesi doğa tutkunlarının Yalova’daki favori destinasyonlarından biri. Suyu oldukça soğuk olan Sudüşen Şelalesi özellikle sıcak yaz aylarında serinlemek isteyenlerin Yalova’daki en keyifli kaçış noktalarından biri. Son bir bilgi daha verecek olursan Sudüşen Şelalesi’nin kenarında çok keyifli kamp alanları da var. Kamp tutkunlarında duyurulur!

8) Yalova Termal Kaplıcaları 

Yalova Termal Kaplıcaları
Yalova Termal Kaplıcaları

Samanlı Vadisi’nin ortasında yer alan Termal ilçesi adından da tahmin edebileceğiniz üzere termal suları ile ünlü. Ülkemizin en önemli kaplıcalarının yer aldığı ve yaklaşık 104 hektarlık bir alana sahip olan Termal Kaplıcaları’nın dört bin yıl önce sismik hareketler sonucu oluştuğu biliniyor. Kaplıcalardaki ilk hamam Bizans İmparatoru Constantinus tarafından yaptırılmış. Sonrasında ise Sultan Abdülmecit tarafından yeni banyolar ve köşkler yaptırılmış. 1929 yılında ise Atatürk’ün isteği ile hem Türkiye’ye hem de dünyaya tanıtılan kaplıcalar birinci dereceden doğal, arkeolojik ve tarihi sit alanı olarak koruma altına alınmış. Her yıl binlerce kişiye şifa olan Yalova Termal Kaplıcaları’nın romatizmadan böbrek ve idrar yolları rahatsızlıklarına, deri hastalıklarından sindirim problemlerine pek çok rahatsızlığa iyi geldiği söyleniyor. Siz de şifa dolu bir tatil planlıyorsanız Yalova Termal Kaplıcaları ülkemizdeki en güzel alternatiflerden biri olacaktır.

Yalova Termal Kaplıcaları konumu

9) Termal Çınarlı Hıyaben Yolu

Termal Çınarlı Hıyaben Yolu
Termal Çınarlı Hıyaben Yolu

Termal Kaplıcalarını Yalova’ya bağlayan Termal Çınarlı Hıyaben Yolu’nun geçmişi Atatürk Dönemi’nden günümüze uzanıyor. Yolun etrafını sarmalayan ağaçların yarattığı manzara Yalova’nın en sembolik fotoğraflarını çekmenize olanak sağlıyor. Minik bir bilgi daha verecek olursam. Yolu çevreleyen iki bin iki yüz elli çınar ağacı 1930 yılında dikilmiş. 

Sıla’nın notu: Bu yol boyunca bisiklet kiralayarak manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Yolun her iki yanında da birçok fotoğraf çekebileceğiniz güzel noktalar bulunuyor.

10) Çınarcık

Çınarcık
Çınarcık

Uzun sahil şeridi ile tatilcilerin uğrak noktalarından biri olan Çınarcık, Yalova’nın merkezden sonraki en büyük ve en meşhur ilçelerinden biri. Tarihi M.Ö 4000’li yıllara dayanan Çınarcık sahilinin büyük bir bölümü halk plajı olarak kullanılıyor. Siz de İstanbul’dan biraz uzaklaşmak biraz denizin ve güneşin tadını çıkarmak isterseniz Çınarcık güzel bir alternatif olacaktır. 

Çınarcık konumu

11) Büyük Dipsiz Göl ve Küçük Dipsiz Göl

 Büyük Dipsiz Göl
Büyük Dipsiz Göl

Çınarcık ilçesine bağlı Teşvikiye beldesinde yer alan Büyük Dipsiz ve Küçük Dipsiz gölleri birbirlerine iki kilometre uzaklıkta yer alıyor. Krater gölü olan her iki gölde de pek çok özel su canlısı yaşıyor. Tabanı zamanla çöktüğü için bu ismi alan her iki Dipsiz Göl’ün de kenarında çadır kurup kamp yapabilir ya da göl kenarında keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz. 

Büyük Dipsiz Göl konumu

12) Erikli Yaylası

Erikli Yaylası
Erikli Yaylası

Denizden 600 metre yükseklikte yer alan Erikli Yaylası doğa severlerin asla es geçmemesi gereken bir yer. Yemyeşil ağaçlarla kaplı Erikli Yaylası’ndan akan dereler, şelaleler bunaltıcı yaz sıcaklarında içinizi ferahlatacak. Erikli Yaylası’na gitmeye karar verirseniz yanınıza yiyecek bir şeyler alıp kendinize en güzelinden bir piknik sofrası da kurabilirsiniz. Benden söylemesi. 

Erikli Yaylası konumu

13) Armutlu

Armutlu
Armutlu

Yalova’nın en temiz ve en berrak deniz kıyısı olarak bilinen Armutlu sadece Yalovalıların değil civar şehirlerde oturanların da favori sahillerinden. Armutlu’ya giderseniz Bozburun Feneri’ni, Hacı Ali Paşa Cami’ni, Tarihi Armutlu Taş Köprü’yü görmeden, Fıstıklı Köyü’nü gezmeden dönmeyin. 

Armutlu konumu

14) Altınova Hersek

Altınova
Altınova

Şehir merkezinin beş kilometre uzağında yer alan Altınova Hersek, Yalova sahillerinin pek çoğu gibi halk plajı. Duş, soyunma kabini, tuvalet gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz imkanlar da sunan tesiste bir şeyler yiyip içebileceğiniz yerler de var. Aklınızda bulunsun!

Altınova Hersek konumu

Önceki İçerikYeşiliyle Mavisiyle Birbirinden Güzel Bursa Tatil Yerleri
Sonraki İçerikUnutulmaz Bir Tatil İçin En İyi Rotalar: Balıkesir Tatil Yerleri
Sıla Uçan
Saint Benoit Fransız Lisesi, Koç Üniversitesi Tarih mezunuyum. Bir süre kurumsal hayatta çalıştıktan sonra kendi yolumu çizmeye karar verdim ve uçanmutfak adlı blogumu kurdum. Böylece hayatıma en büyük tutkularımdan ve vazgeçilmezlerimden olan seyahat ve yemek ikilisinin serüveninde devam etmeye başladım. Hayallerim ışığım tutkularım ise mesleğim oldu. http://www.ucanmutfak.com

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız