En Güzel Hatay Plajları ve Sahilleri

0
8218

Atatürk’ün vermiş olduğu mücadele sonucunda 1939 yılında Türkiye Cumhuriyeti topraklarına katılan Hatay, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Ülkemizin en güneyinde yer alan Hatay bir yandan sahip olduğu köklü tarihiyle bizi geçmişe götürürken diğer yandan da doğal güzellikleriyle insanı büyülüyor.

Hatay hakkında ayrıntılı bilgi almak isterseniz eşim Kerem Alp Usal’ın “Hatay ve İskenderun Gezi Rehberi” isimli yazısına göz atabilirsiniz. Hatay hakkında detaylı bilgi aldıktan sonra Samandağ, Arsuz, Payas, Dörtyol ve Erzin ilçelerinde bulunan güzel plajlarını gezerek yaz tatilinizi şenlendirebilirsiniz.

1) Samandağ Sahili

Dünyanın en uzun sahillerinden biri olan Samandağ Sahili, Hatay il merkezine 60 kilometre mesafede bulunuyor. 14 kilometre uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun sahili olan Samandağ Sahili ince kumlardan oluşan bir yapıya sahip. Bu güzel sahil keyifli bir deniz tatili adresi olmasının yanı sıra nesli tehlikede olan Chelonia Mydas (yeşil deniz kaplumbağası) ve Caretta Caretta (adi deniz kaplumbağası) türlerinin dünyadaki sayılı yumurtlama alanlarından birisi olarak biliniyor.

Sahildeki lodos ve meltem rüzgarları bölgeyi sörf yapmak için çok uygun bir hale getiriyor. Yanınızda malzemelerinizi getirirseniz Samandağ Sahili’nde sörfün eğlenceli dünyasında kaybolabilirsiniz.

Giriş ve Şezlong Ücretleri:

  • Sahile giriş ücretsiz.

2) Çevlik Plajı

Çevlik Plajı, Hatay

Dünyanın en uzun ikinci sahillerinden biri olan Çevlik Plajı, Hatay’a 64 kilometre, Samandağ ilçe merkezine ise 7 kilometre uzaklıkta bulunuyor. İnce kumlardan oluşan plajda deniz dalgalı olabiliyor. Ayrıca açılırken akıntılara da dikkat etmenizi öneririm.

Plajda Hatay’a özel bir lezzet olan limon dondurma seyyar satıcılar tarafından satılıyor. Siz de benim gibi bir dondurma sevdalısıysanız mutlaka tadına bakın, sıcak yaz günlerindeki ferahlatıcı etkisi şahane. Deniz ve dağ havasını bir arada yaşayabileceğiniz plajın çevresinde eğlenceli vakit geçirebileceğiniz kafeler ve restoranlar bulunuyor. Ayrıca Çevlik Plajı, gün batımını izlemek için mükemmel bir yer.

Plajın etrafında yer alan minik otellerde konaklayabilirsiniz. Tarihi yapılara merakınız varsa buraya kadar gelmişken Çevlik Plajı’na yakın bir konumda yer alan ve Antik Roma Dönemi’nden günümüze kalan önemli mühendislik eserleri arasında bulunan Vespasian – Titus Tüneli’ni görmenizi tavsiye ederim. İnsan eliyle yapılmış ilk uzun tünel olma özelliğine sahip olan Vespasian – Titus Tüneli dağlardan inen suyun limanı etkilememesi amacıyla yapılmış. Uzunluğu 130 metre, yüksekliği ise 7 metre olan tünel 2014 yılında UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’ne eklenmiş.

Yine Çevlik Plajı’nın yakınında bulunan Hıdır Köyü’ndeki 3000 yıllık Musa Ağacı’nı ziyaret edebilirsiniz. Bu ulu çınar ağacının Hz. Musa’nın değneğinden yeşerdiği rivayet ediliyor.

Giriş ve Şezlong Ücretleri:

  • Plaja giriş ücretsiz.

***

Bu plajlar dışında Samandağ’da denize girmek için Altınkoy Tatil Köyü, Çevlik Akdeniz Gazinosu Karşısı, Motel Almina Karşısı ve Ziyaret Karşısı diye bilinen noktaları ziyaret edebilirsiniz.

3) Arsuz Hatay Plajı

Hatay’a 60 kilometre, Arsuz ilçe merkezine ise 11.5 kilometre mesafedeki Arsuz Hatay Plajı, çok temiz bir plaj. İnce kumlu sahili ve berrak denizi bu plajı ziyaret etmeniz için geçerli sebepler. Deniz yavaş bir şekilde derinleştiği için çocuklar ve iyi derecede yüzme bilmeyenler için çok uygun. Ayrıca denizde dalga olmadığı için havuzda yüzüyormuş gibi bir hisse kapılıyorsunuz kulaç atarken.

Denizin giriş kısmı biraz taşlık ama sonra yine kum. Ayağınız hassassa deniz ayakkabısı kullanabilirsiniz. Plajda duş, tuvalet, soyunma kabini bulunuyor ve personel tarafından sıklıkla temizleniyor. O yüzden insan içi rahat bir şekilde bu ortak alanları kullanıyor. Tesis çalışanları güler yüzlü ve ilgili, bu da tatil deneyiminizi çok daha iyi bir hale getiriyor.

Yürüyüş yapmayı seviyorsanız plajdaki yürüyüş yolunu kullanabilirsiniz. Bu sayede hem doğanın hem de güzel manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

4) Gözcüler Plajı

Gözcüler Plajı, Hatay Arsuz Plajı’na sadece 3 kilometre mesafede bulunuyor. Hatay’dan gelmek için 59 kilometre, Arsuz’dan gelmek içinse 12 kilometre yol yapmanız gerekiyor. Geniş ve uzun bir kumsala sahip olan plajda deniz çok temiz fakat akşama doğru biraz dalgalanıyor. Elbette sakin denizin keyfi başka ama bence dalgalarla oynamak da oldukça keyifli olabiliyor.

Plajda biraz az sayıda olsa da tuvalet, duş ve soyunma kabini bulunuyor. Deniz kenarında kamp yapmak isteyenler için ücret ödemeden faydalanabilecekleri bir kamp alanı mevcut. Hafta sonu kalabalık olduğu için hafta içi gelmeyi tercih edebilirsiniz.

Hatay’da gün batımı manzarasını izlemek için en güzel yerlerden birisi Gözcüler Plajı. Deniz kenarında yürüyüş yapmak isteyenler için uzun bir yürüyüş yolu bulunuyor. Ayrıca 2019 yılında MilyonFest bu plajda yapılmış. Denize karşı sevdiğiniz grupları dinlemek güzel bir deneyim olsa gerek.

Giriş ve Şezlong Ücretleri:

  • Plaja giriş ücretsiz.
  • Plajda şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz.

5) Karaağaç Plajı

İskenderun ilçesine en yakın plajlardan birisi olan Karaağaç Plajı, Hatay il merkezine 46 kilometre, Arsuz’a ise 38 kilometre mesafede bulunuyor. Altın sarısı ince kumları ve ılık denizi sayesinde çocuklu aileler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Denizin girişi biraz taşlık olduğundan deniz ayakkabısı kullanmanızı öneririm.

Plajda duş, tuvalet, soyunma kabini ve otopark bulunuyor. Piknik ya da kamp yapmak isterseniz plajın çevresinde bulunan piknik ve kamp alanını kullanabilirsiniz. Bu sayede plaj ve piknik keyfini bir arada yaşayabilirsiniz. Plaj hafta sonu çok kalabalık olduğu için hafta içi günlerinde gelmenizi öneririm. Plajdan müthiş gün batımı manzarasını izlemeden ayrılmayın

6) Kepirce Halk Plajı

Arsuz ilçe merkezine 24 kilometre mesafedeki Kepirce Halk Plajı, Hatay’a 55 kilometre uzaklıkta bulunuyor. İskenderun-Arsuz Yolu üzerindeki plaj, kumlu bir yapıda. Plajda dalgakıran bulunduğu için deniz nispeten sakin. Deniz suyu sığ ve temiz olduğu için çocuklu aileler tarafından tercih ediliyor.

Su berrak olduğu için özellikle denizin pek dalgalı olmadığı günlerde yüzerken etrafınızdaki balıkları görebiliyorsunuz. Kepirce Halk Plajı’ndaki güzel gün batımını izlemeden plajdan ayrılmayın.

Giriş ve Şezlong Ücretleri:

  • Plaja giriş ücretsiz.
  • Plajda şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz.

7) Gülcihan Halk Plajı

Arsuz ile İskenderun ilçeleri arasında bulunan Gülcihan Halk Plajı, Arsuz’a 18 kilometre mesafede yer alıyor. Hatay’a 54 kilometre uzaklıktaki bu plaj, 500 metre uzunluğa ve 50 metre genişliğe sahip. Yaz tatilinin klasik üçlüsü olan deniz, kum ve güneşin tadını çıkarabileceğiniz Gülcihan Halk Plajı kumlu bir yapıda.

Plajda duş, tuvalet ve soyunma kabini bulunuyor. Ayrıca plajın çevresinde yeme-içme hizmeti alabileceğiniz lokantalar mevcut. Sahil şeridi batıya bakan Hatay’ın çoğu plajında olduğu gibi burada da gün batımı manzarası enfes. Güneş batarken gökyüzünün büründüğü kızıl tonlara bayılacaksınız.

Giriş ve Şezlong Ücretleri:

  • Plaja giriş ücretsiz.
  • Plajda şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz.

***

Çok sayıda plaja ev sahipliği yapan Arsuz’da deniz keyfi yapmak için Maliye Kampı Plajı, Özel İdare Kampı Plajı, Kıyıkent Sitesi Plajı, Isos Dinlenme Tesisleri ve Yalıkent Sitesi Plajı’nı da tercih edebilirsiniz.

8) Payas Halk Plajı

Payas Halk Plajı, Hatay’a 70 kilometre, Payas ilçe merkezine ise sadece 2 kilometre mesafede yer alıyor. Denizde dalgakıran olduğu için dalgalar engelleniyor ve rahatlıkla yüzebiliyorsunuz. Deniz suyu sıcak ve neredeyse her zaman dalgasız olduğundan dolayı çocuklar için çok uygun.

Plajda biraz bakımsız durumda olsalar da duş, tuvalet ve soyunma kabini bulunuyor. Ağaçlarla çevrili olan plajın piknik alanındaki gölgelik kısım, sıcak yaz günlerinde insanı ferahlatıyor. Eğer deniz sizi acıktırırsa plajın yakınında balık-ekmek yiyebileceğiniz güzel yerler var. Sabah erken saatlerde gelirseniz ailenizle birlikte sakin bir şekilde plajın keyfini çıkarabilirsiniz.

Buralara kadar gelmişken plaja çok yakın bir konumda bulunan önemli tarihli eserler olan Payas Kalesi, Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, II. Selim Cami ve Cin Kulesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Giriş ve Şezlong Ücretleri:

  • Plaja giriş ücretsiz.
  • Plajda şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz.

9) Dörtyol Belediyesi Aile Halk Plajı

Dörtyol ilçe merkezine 4 kilometre mesafedeki Dörtyol Belediyesi Aile Halk Plajı, Hatay’a 78.5 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Minik taşlarla karışık kumdan oluşan sahili gayet geniş bir yapıda. Su hızla derinleşmediği için çocuklar ve acemi yüzücüler için çok uygun. Plajda piknik ve yürüyüş yapabileceğiniz alanlar mevcut.

Plajın çevresinde alışveriş yapabileceğiniz market ve büfe bulunuyor. Ayrıca plaja yakın bir konumda bulunan restoranlarda yemek yiyebilirsiniz.

Giriş ve Şezlong Ücretleri:

  • Plaja giriş ücretsiz.
  • Plajda şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz.

10) Yeniyurt Belediyesi Halk Plajı

Yeniyurt Belediyesi Halk Plajı Hatay il merkezine 94 kilometre, Dörtyol’a ise 13 kilometre mesafede yer alıyor. Ağaçlarla çevrili plajın geniş bir kumsalı var.

Plajda ücretsiz olarak yararlanabileceğiniz kamelyalarda denize karşı oturmak çok keyifli. Ailenizle birlikte piknik yapabileceğiniz kamelyalarda priz bile bulunuyor. Yalnız hafta sonu bu kamelyalarda yer bulmak isterseniz erken saatlerde gelmenizi öneririm.

Plajda yetersiz sayıda olsa da duş, tuvalet ve soyunma kabini bulunuyor. Plajdaki ahşap evleri günlük 80 TL ödeyerek kiralayabilirsiniz.

Giriş ve Şezlong Ücretleri:

  • Plaja giriş ücretsiz. Aracınızla girmek isterseniz 15 TL ödemeniz gerekiyor.
  • Plajda şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz.

***

Dörtyol ilçesinde denize girebileceğiniz diğer yerler: Öğme-İs Tatil Sitesi Plajı, Dörttaş Tatil Sitesi Plajı, Yeşilköy İzci Kampı Plajı ve Seçil Tatil Sitesi Plajı.

11) Burnaz Plajı 

Erzin ilçe merkezine yaklaşık 20 kilometre mesafedeki Burnaz Plajı, Hatay’a 110 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Hatay-Adana il sınırına çok yakın bir konumdaki plaj, 6 kilometre uzunluğa ve 1 kilometre genişliğe sahip. Denizi sığ olduğu için iyi derecede yüzme bilmeyenler ve çocuklar için çok uygun. Denizde 50 metre ilerleseniz bile boyu geçmiyor, öyle söyleyeyim.

Deniz suyu temiz ve ılık. Ayrıca çay suyunun denize döküldüğü yerde tatlı suyun serinliğinin tadını çıkarabilirsiniz. Hafta sonu fazla kalabalık olduğu için erken saatlerde ya da hafta içi gelmenizi tavsiye ederim.

Giriş ve Şezlong Ücretleri:

  • Plaja giriş ücretsiz.
  • Plajda şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz.

Plajda gün boyu deniz keyfi yapıp acıktığınızda Hatay’ın yöresel tatlarından tepsi kebabı, kepse pilavı, oruk, aşür, katıklı ekmek ve künefeyi doya doya tüketebilirsiniz.

Zengin ve leziz mutfağı ile ünlü olan bölgede kendinizi yüzmeye fazla kaptırıp da damağınızı şenlendirmeyi pas geçmeyin. Şehrin zengin mutfağını keşfetmek için Hatay Lezzet Rehberi yazımıza mutlaka göz atmalısınız.

***

Hatay’a kadar gelmişken buradaki tarihi yapılar olan St. Pierre Kilisesi, St. Symeon Manastırı, Seleukeia Pieria Antik Kenti, Habib-i Neccar Cami, Hatay Arkeoloji Müzesi, İskenderun Deniz Müzesi, İskenderun Katolik Katedrali ve Bakras Kalesi’ni de ziyaret etmenizi öneririm.

Hem deniz, hem kültür hem de yemek turizmi açısından çok güzel bir yer olan Hatay’da keyifli zamanlar geçirmeniz dileğiyle.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız