İstanbul’daki En İyi 10 Çağdaş Sanat Galerisi

0
5112

Türkiye’nin her alanda öncü şehri ve adeta kalbi İstanbul sanat alanında da diğer şehirlerden bir adım öne çıkıyor. Beyoğlu’ndan Karaköy’e, Nişantaşı’ndan Tophane’ye şehrin birçok noktasında aralarına her gün yenileri katılan birçok sanat galerisi bulunuyor.

Elbette bunların hepsini gezip görmek pek mümkün değil. İstanbul’daki çağdaş sanat galerinin başlıcalarını bu yazımızda sizler için derledik. Keyifli okumalar!

1) Garaj, Beyoğlu

Beyoğlu’nun arka sokaklarında adeta gizli bir hazine olan Garaj, beton ve yapay ışığın soğukluğundan sıyrılmış, kâr amacı gütmeyen bir modern sanat alanı.

Garaj’ı değerli kılan etmenlerin başında sağlam bir duruşa ve manifestoya sahip olması geliyor. Bar ve kulüplerin çoğunlukta olduğu bir semt olan Beyoğlu’nda bulunması Garaj’ı kimi zaman bir sanat galerisi olmanın ötesine taşıyor.

Galeride zaman zaman konser, yarışma vb. gibi etkinliklere rastlamak mümkün.

Daha fazla bilgi almak isterseniz garajistanbul.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

2) Arter, Beyoğlu

İstanbul’un en hareketli noktalarından olan İstiklal Caddesi’nde bulunan Arter, restore edilmiş zarif bir İstanbul konağında karşımıza çıkıyor.

Galeri içerinde sergilenen çeşitli antika eşyalar bulunuyor.

Arter’in bir benzeri de Tanas adıyla Berlin’de yer alıyor.

Oldukça geniş ve göz kamaştıran bir atmosfere sahip olan Arter, bir sanat galerisinden çok fotoğraf stüdyolarını andırıyor.

Arteri’n kendine has bir üslubu da yok değil.

Ülkemizde iş camiasının başını çeken bir grup tarafından desteklenen galeri aslında uluslararası çapta kabul görmüş bir kültürel faaliyetin ülkemizdeki yansıması.

3) İstanbul Modern, Beyoğlu

İstanbul’un çağdaş sanat galerileri arasında en iyilerden olan İstanbul Modern, Boğaz’ın hemen yanı başında muhteşem bir manzaranın arkadaşlığıyla ziyaretçilerini bekliyor.

Eski bir depo binasının iyileştirilmesiyle oluşturulan galeri içerisinde Türk kültür ve sanatının geçmişten bugüne geçirdiği aşamaları görebiliyorsunuz. Ayrıca uluslararası mecrada ilgi gören film türü gösterimler de yapılıyor.

Fakat İstanbul Modern’in en etkileyici tarafı sahil boyunca sunduğu göz alıcı manzarası.

Girişlerin 14 TL olduğu galeri hakkında daha ayrıntılı bilgiye istanbulmodern.org sayfasından ulaşabilirsiniz.

4) Galeri Manâ, Beyoğlu

Tophane’de 19. yüzyıldan kalma bir buğday değirmeninin restore edilmesiyle oluşmuş Galeri Manâ, küratör Suzanne Egeran ile koleksiyoner Mehveş Arıburnu tarafından kurulmuş.

Restore edilirken değirmenin kırmızı tuğladan duvarları ve Osmanlı’nın ince zevkinin ürünü olan tavanı aynı şekilde korunmuş.

Manâ’da ilk sergi 2011 senesinde düzenlenmiş ve bu sergide İstanbul’da ilk kez eserlerinin sergilendiği Sol Lewitt, Levis Baltz, Nasan Tur gibi sanatçıların en ünlü yapıtları da sanatseverlerle buluşmuş.

Ziyaret etme düşüncesindeyseniz salı ve cumartesi 11.00-18.00 arası Galeri Manâ’ya gidebilirsiniz.

5) Galeri Elipsis, Beyoğlu

Karaköy’de bulunan Galeri Elipsis, ülkemizde kurulmuş olan ilk özel fotoğraf galerisi.

Misyonu; fotoğraf sanatının en nadide örneklerini koleksiyonerlere ulaşılır kılmak, mevcut koleksiyoner sayısını artırmak ve fotoğraf sanatını çok daha geniş kitlelerle buluşturmak.

Bunun yanında modern Türk fotoğrafçılığını dünya çapında bilinir hale getirmek de Galeri Elipsis’in amaçları arasında yer alıyor.

Son senelerde iyice canlanan Karaköy’deki popüler sanat galerilerinden olan Galeri Elipsis Hoca Tahsin Sokak’taki Akçe Han’da bulunuyor.

6) Galerist, Beyoğlu

Bundan tam 7 sene evvel kurulan Galerist, bugün İstanbul’da iki şubesi olan bir sanat galerisi.

Şubelerden biri Tepebaşı’nda diğeri ise Hasköy’de konumlanıyor.

Galeri hem yeni yetenekler keşfedip çağdaş sanata kazandırmayı hem de hali hazırdaki sanatçıları kendilerini tam anlamıyla ifade edebilecekleri bir alan sunmayı hedefliyor.

Galerist’in bünyesinde Hussein Chalayan, Gavin Tur, Nil Yalter, Serkan Özkaya gibi alanında dünya çapında bir üne kavuşmuş yetenekli sanatçılar yer alıyor.

7) Galeri Nev, Beyoğlu 

Ülkemizin en köklü ve saygın modern sanat galerilerinden olan Galeri Nev’in Ankara’dan İstanbul’a uzanan enteresan bir öyküsü var.

Galeri önce Ankara’da, 1984 senesinde kuruluyor. Aradan 3 yıl geçtikten sonra ise İstanbul’da açılarak sanat alanında büyük bir boşluğu dolduruyor.

Bugüne kadar 300’den fazla sergiye ev sahipliği yapan Galeri Nev bünyesinde Nejad Devrim, Nermin Er, Ali Kazma gibi modern Türk sanatının en yetenekli sanatçıların eserlerini barındırıyor.

2014 senesinde 30. yılı şerefine George Orwell’in efsane kitabı 1984’ün temasında düzenlenen sergi, sanatseverleri kendine hayran bıraktı.

8) Pera Müzesi, Beyoğlu

Kapılarını 8 Haziran 2005 tarihinde sanatseverlere açan Pera Müzesi Suna-İnan Kıraç Vakfı tarafından kurulan özel bir müze.

1893 senesinde inşa edilmiş olan Bristol Oteli vakıf tarafından 2005 senesinde restore edilmiş ve müze de bu bina içerisinde hizmet vermeye başlamış.

Müzede “Oryantalist Resim”, “Kütahya Çini ve Seramikleri”, “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri” gibi farklı temalara sahip bölümler bulunuyor. Bu bölümlerde Suna-İnan Kıraç Vakfı’na ait koleksiyonlar sergileniyor.

Bunun yanında Pera Müzesi’nde Pera Film öncülüğünde dönemsel olarak her türden filmin gösterimi yapılıyor.

9) Santral İstanbul, Haliç

Bilgi Üniversitesi Kampüsü bünyesinde bulunan Santral İstanbul konser, sergi vb. çeşitli sanatsal faaliyetlere ev sahipliği yapıyor.

118 dönüm yeşil alan üzerine kurulu olan Santral İstanbul, Haliç’in hemen yanında yer almasıyla da mükemmel bir manzaraya ev sahipliği yapıyor.

Girişlerin 5 TL olduğu Santral İstanbul’un biletlerini iskelede bulunan Kayıkhane’den temin edebilirsiniz.

Santral İstanbul 10.00-18.00 saatleri arasında kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Hafta sonu ise 10.00-20.00 saatleri arasında Santral İstanbul’u ziyaret edebilirsiniz.

10) C.A.M, Beşiktaş

1922 senesinde kurulan bu köklü galeri bugüne kadar sayısı 250’yi aşan sergi, davet vb. aktiviteye ev sahipliği yapmış.

Beşiktaş’ta bulunan C.A.M Galeri genç ve farklı sanat dallarında faaliyet gösteren sanatçıları destekliyor.

Uğramak isterseniz hemen adres de verelim. Şair Nedim Cad. No:25A Beşiktaş / İstanbul.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız