Türkiye’nin Termal Başkenti: Afyon- Afyon Seyahat Rehberi

0
4681

Ah bu ayacıklarım” diyen teyzelerimizin kurtarıcısı Afyonkarahisar, bünyesinde sayısız termal tesis barındırdığı için Türkiye’nin termal başkenti olarak anılır.

Ayacıkları ağrıyan teyze için Afyon, kaplıca demekken tabii karnı aç bir yolcu için sucuk demek.

Ee, adında bulundurduğu yöresel ipucundan da anlayabileceğiniz gibi “Gel, burada haşhaş var, tarih kokan hisar var” dediği için albenisinin de çok olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Güzel Afyon’u bu kadardan ibaret sanıyorsanız çok yanılıyorsunuz. Hazırsanız, otobüs gezilerinin sucuk kokulu meşhur mola yeri Afyon’dan sizi çok öteye götürecek bir geziye başlıyoruz:

Afyon’da Gezilecek Yerler

Afyon'da Gezilecek Yerler

Şairlere ve yazarlara ilham veren Karahisar Kalesi, vakti zamanında Hitit kralı II. Murşil’in soğuk kış şartlarına karşı aldığı bir önlem olarak ortaya çıkar.

Kralın bu askeri taktiği bugün Afyon’a bölgenin en önemli kültürel ve tarihi değerini kazandırır.

Bunun yanı sıra Afyon Kalesi olarak bilinen bu yeri ziyaret edenler, manzarasının ekmeğini de yerler tabi ki.

Afyon’un 40 Direkli Camii Ulu Cami ve Kâbe Mescidi de görenin imana geleceğini işaret edercesine kalenin kapı komşuları olmuş.

Roma Dönemi’nden sikkeler bulunan Apameia, Dokimaia ve Amorium Antik Kentleri, İscehisar’daki Bizans Dönemi’nden kaldığı düşünülen Sarıçayır Kaya Mezarlıklarını görünce de kelimenin tam anlamıyla içiniz ürperecek.

Afyon’un Döğer Örenyeri, Memeç Kaya Kilisesi, Karacamal Mağarası, Gedik Ahmet Paşa Medresesi gibi tarihi dokusu bulunan yerlerine uğradığınızda Afyon’un değerini bir kez daha anlayacaksınız.

Sultan Divani Mevlevihanesi’ndeki çile odalarını, türbeleri görüp semazen gösterilerinin büyüsüne de kendinizi bırakabilirsiniz.

Arkeoloji Müzesi, Büyük Taarruz Şehitliği, Atatürk Anıtı, Eber Gölü ve Acı Göl İscehisar Peri bacaları, Frig Vadisi, kaplıcalar ve hepinizin bildiği o meşhur dinlenme tesisleri de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.

Afyon’da Yapılacak Aktiviteler

Termal Başkent kabul edilen Afyon’a gidip de kaplıcalara ve ılıcalara gitmezseniz Afyon’u gezdim demeniz anca hobi olarak kalır.

O yüzden mesela günlük hayatın verdiği stres ve yorgunluğun işlediği kaslarınızı gevşetecek, Frigya Kralı Midas’ın kızına şifa vererek kaplıcaların ününün baş kahramanı olan Gazlı Göl’e gidin ve mineral kaynağı bu şifalı suların tadını çıkarın.

Yaklaşık 64 derecelik sıcaklığı olan bu gölün içinde minerallerin yanı sıra iyon ve çeşitli gazlar bulunuyor.

Havasını solumanın bile faydalı olan gölün suyundan içebileceğiniz gibi içine girip yüzebilirsiniz.

Gazlı Göl yakınında veya şehrin içindeki tesislerde termal SPA, cilt bakımı, tuz terapisi, fitness gibi hizmetlerden faydalanabilirsiniz.

İkbal, Cumhuriyet gibi tesislerde sucuk yemek gibi sağlıksız ama leziz aktivitelerin yanında bu gibi sağlıklı, şifa veren aktivitelere de yer verin ki geziniz anlam kazansın. Hamamlara gidebilir veya yine kaplıcalarda çamur banyoları yapabilirsiniz de.

At Spor Kulübü’nde binicilik dersi alabilir, at binebilir veya paintball oynayabilirsiniz.

Afyon’da Yeme İçme

Afyon'da Yeme İçme

Afyon’da aşure ayına denk gelirseniz Sultan Divani Mevlevihanesi’nde aşure yiyin ve kaplıca tercihinizi Gazlı Göl’den yana kullanırsanız mutlaka maden suyu için.

Kahvaltıda yiyeceğiniz, sucuktan, köylerden gelen reçellerden, peynirlerden, baldan, kaymaktan yer kalırsa paçık, çullama, zürbiye, ağzı açık, ilibada sarması, Göce köftesi, keşkek, yanı yarma, özbek pilavı gibi tatları denedikten sonra üstüne şöyle bir düğülü haşhaş tatlısı, Afyon kaymağı tatlısı, bükme, rebit veya haşhaşlı pide yiyin.

Meşhur Afyon lokumlarının da tadına mutlaka bakmanızı tavsiye ediyoruz. Tesislerde sucuk yiyin demiştik ya, işte aslında sucuğu gördüğünüz her yerde yiyin, yedirin.

Afyon’da Konaklama

“Çok gezesim yok, dinlenmeye geldim”cilerin konaklama ihtiyacını giderebilecek Afyon’da en güzel yer Gazlı Göl yakınlarındaki termal tesisler diyebiliriz. Genel olarak şehre yayılmış bu termal tesislerde gecelik konaklama bedeli olarak 300-400 lirayı gözden çıkarmanız gerekeceği için tesislere nazaran daha hesaplı olan, şehir içindeki Afyon Otelleri de tercih edilebilir.

Çok beklentisi olmayanlar 100 liraya oda kiralayabilirken, biraz daha kalite arayanlar 150-250 lira civarı lüks odalar tutabilir.

Kalabalık gidiyorsanız kampanyalar sunan veya ödeme kolaylığı sağlayan apartlar sizin için daha uygun olabilir. Başkomutan Tarihi Milli Parkı, Akdağ Tabiat Parkı, Dandindere Tabiatı Koruma Alanı gibi alanlarda çadır kurarak da konaklayabilirsiniz. Eğer karavanla seyahat ediyorsanız bazı otel ve tesislerin alanlarını kullanabilirsiniz.

Afyon’da Alışveriş

Semt pazarlarından alabileceğiniz ekşimen, haşhaş, ısırgan otu, ebegümeci, güneyik gibi yöreye özgü tatları sevdiklerinize ve kendinize alabilirsiniz.

“Yediğin içtiğin senin olsun, gezip gördüklerini anlat” diyenlere gezip gördüklerinizin kartpostallarını, sucuk, lokum, kaymak gibi yiyip içtiklerinizden taşıyabildiklerinizi götürüp onları bir anda şaşırtabilirsiniz.

Burada daha ucuz olduğu için et alıp götürenler, daha doğal olduğu için yumurta, süt ve peynir götürenler var. Yöreye ait hamur işlerini veya kaymak şekerini de tercih edebilirsiniz elbette.

Afyon’un mermeri ün saldığı için buraya gelen ziyaretçiler mermerden yapılmış saksı, abajur, fincan, satranç takımı gibi hediyelik eşyaları da oldukça güzel.

Yöreye özgü motifleri olan dokuma ürünleri de yine bu hediyelik eşya satan mağazalarda bulmanız mümkün.

Geziniz sırasında ihtiyacınız olanları da Park Afyon, Özdilek ve Afium gibi gözde alışveriş merkezlerinden tedarik edebilirsiniz.

Afyon’da Eğlence ve Gece Hayatı

Her yıl düzenlenen Termal Turizm Festivali, Halı-Kilim Kültür Sanat Festivali, Hamza Şeyh Dede’yi Anma Festivali, Uluslararası Zafer Festivali, Bolvadin Geleneksel Kaymak Festivali, Bezelye, Kiraz ve Vişne Festivalleri gibi festivallere; Marsyas Müzik ve Sanat Şenliği ve Uçurtma Şenliği gibi şenliklere ve Karaadilli Geleneksel Yağlı Güreşleri’ne giderek Afyon’u her yönüyle tanıyabilirsiniz.

Zaman zaman düzenlenen konserleri de yakalayabilirsiniz. Son yıllarda kulüp ve barların önemi artarken hâlâ eğlence anlayışını restoranda yemek yemekle sınırlandıranlar da mevcut tabii. Alışveriş merkezlerindeki sinema, bowling gibi eğlenceli aktivitelere de katılabilirsiniz.

Afyon’a Ulaşım

Otobüs firmalarını tercih ederek şehre ulaştıktan sonra şehir içi ulaşımı sağlayan 14 hattan birini veya minibüsü kullanarak şehrin çeşitli yerlerine gidebilirsiniz. Otogardan şehre gece ulaşımını otobüslerle sağlamak mümkün.

Kişisel araçlarıyla gelenler şehir içi ulaşımda sıkıntı çekmeyecektir. Eğer rahat bir gezinti arzuluyorsanız ziyaret süresince kullanabileceğiniz bir araç kiralayabilirsiniz.

Burada sivil hava alanı olmadığı için şehirler arası ulaşımda otobüse alternatif olarak verilebilecekler arasında bir de tren var. Afyonkarahisar Garı oldukça işlek olduğu için bu konuda sıkıntı yaşamayacağınız gibi nostaljik bir atmosferi de solumuş olacaksınız.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız