Yesemek Nerede?

0
489

Gaziantep, ‘gastronomi cenneti’ olarak anılsa da tarihi açıdan da hatırı sayılır zenginliklere ev sahipliği yapıyor.

Zeugma Müzesi, Bakırcılar Çarşısı, Zincirli Bedesten, Bayazhan, Gaziantep Oyuncak Müzesi gibi önemli yapıların içinde Yesemek Açık Hava Müzesi de yer alıyor. 

Yesemek, adını çok duymadığımız kıymetli alanlardan biri. Bu yazımızda onu biraz mercek altına almak istedik. Böylece Gaziantep’te görülmesi gereken yerler listesine bir madde daha eklemiş olacağız. 

Yesemek Açık Hava Müzesi’nin (Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi) Tarihi

İlk olarak 1890 yıllarında Zincirli kazılarını yapan arkeolog Felix Von Luschan tarafından keşfedilen tarihi bölgede, Prof. Bahadır Alkım tarafından sürdürülen kazı çalışmaları 1958-1961 yılları arasında devam etmiştir. O dönem yaklaşık 200 heykel gün yüzüne çıkarılmıştır.

Bu çalışmalara 1988-1991 yılları arasında İlhan Temizsoy tarafından yürütülen kazı çalışmaları da eklenmiştir. Bu sayede çıkarılan heykel sayıları da 300’ü bulmuştur.

M.Ö. 2000 yıllarında açılan taş ocaktan, Geç Hitit dönemine kadar uzanan bir sürecin vatanı olduğu düşünülen Yesemek, 2005 yılında Gaziantep Müzesi tarafından açık hava müzesi olarak düzenlenmiş ve ilan edilmiştir. 

Hitit kralı I. Şuppilulima döneminde heykel çalışmaları yapılan Yesemek’teki eserler, bugüne kadar ayakta kalmıştır. Friglerin hâkimiyetini sürdürdüğü dönemde heykel çalışmalarına ara verilmiş, Geç Hitit Dönemi Sam’al Krallığı döneminde heykel çalışmalarına devam edilmiştir.

Bunlara bağlı olarak, günümüzde hâlâ gün yüzüne çıkarılmayan heykellerin olduğu düşünülmektedir. 

Hur, Arami, Asur ve Hitit gibi milletlerinin izlerinin bulunduğu bölge, birbirinden farklı süreçlerden geçmiştir.

Dağ Tanrılarının bölgesi olarak da tanımlanır ve onları temsil eden yapılar bulunmaktadır. Bunların yanı sıra, aslan ve sfenks heykelleri de yer almaktadır. 

Çevre düzenlemesi ile “Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi” olarak adlandırılan müze, ziyaretçilerini ağırlarken bir yandan heykel atölyelerinin gerçekleştirildiği bir sanat okulu niteliği taşımaktadır.

Fakat uzmanlar, bu dönemin teknolojik gelişmelerine rağmen Yesemek’in eski ev sahipleri kadar heykel üretilemediğinin de altını çiziyorlar. Hatta bunun, o dönemki insanların sanata verdikleri önemin daha yüksek olmasından kaynaklandığını da belirtiyorlar.

Yesemek Taş Ocağı, 2012 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edildi.

Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi Nerede?

Yesemek, Gaziantep’in İslahiye ilçesinde bulunmaktadır.

Özel aracınızla Kilis yolu üzerinden ya da Gaziantep Karapolat ile Akınyolu köyleri arasında bulunan güzergahı takip ederek ulaşabilirsiniz.

Ayrıca, İslahiye ilçesine giden minibüslerle de ulaşabilirsiniz. 

100 dönüm araziye kurulmuş olan antik kent, İslahiye ilçesinden 22 km uzaklıkta yer almaktadır.

Şehir merkezinden hareketle ortalama 40 dakika süren bir yolculuk sonunda Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi’ne varabilirsiniz.

Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi Giriş ücreti ve Saatleri

Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi’ne nisan ve ekim ayları arasında 09.00-19.00 saatleri arasında, ekim ve nisan ayları arasında ise 08.00-17.00 saatlerinde, pazartesi günleri dışında ziyaret edilebilir.

Giriş ücretsizdir. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız