Kayseri Kart (Kart38) ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

0
1872

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı tüm toplu taşıma araçlarında kullanabileceğiniz Kayseri Kart Kart38 olarak da biliniyor.

Toplu ulaşımda temassız bir şekilde biniş yapmanızı sağlayan bu akıllı kart ile Kayseri’de ekonomik ve pratik bir biçimde seyahat edebilirsiniz. 

Bizler de bu yazımızda sizlere bir şehir içi ulaşım kartı olan Kayseri Kart yani Kart38 hakkında ihtiyaç duyabileceğiniz bilgileri sunmaya çalışacağız.

Kayseri Kart (Kart38)

Kayseri Kart’ın Türleri Nelerdir?

Kart38’in Tam Kart, Öğrenci Kart, Öğretmen Kart, Abonman Öğrenci Kart, Abonman Tam Kart ve Ücretsiz Kart olmak üzere farklı çeşitleri bulunuyor.

Kayseri Kart Nasıl Alınır? 

Kayseri Kartı, Kart38 İşlem Merkezlerinden, Kart38 Satış Noktalarından, 7/24 hizmet veren SMART ve Mini Bankolardan alabilirsiniz.

Kişiselleştirilmiş Kart38 başvurularınızı https://www.kayseriulasim.com/kartbasvurusu internet sitesi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Kayseri Kart başvurusu kişinin kendi dışında her iki kişinin de kimlik aslı ibrazı yapılarak anne baba eş ya da çocuklar tarafından yapılabiliyor.

Öğrenci Kart almak isteyenler son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet vesikalık fotoğraf ve nüfus cüzdanı fotokopisi ile başvuru yapabilirler. Ülkemizin sınırları içerisinde öğrenci olan kişilerin bilgisi Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi’nden (MERNİS) alınan bilgiler ile sistem tarafından görülebildiği için öğrenci belgesine gerek yok.

Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı okullarda çalışan öğretmenlerin bilgileri MERNİS sistemi ile MEB veri tabanından onay alınırsa görev yeri belgesi istenmiyor. Bu kişiler son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet vesikalık fotoğraf ile Öğretmen Kart başvurularını yapabilirler. Fakat sözleşmeli olarak çalışan öğretmenlerin Öğretmen Kart başvurusunda görev yaptığı resmi kurumdan belge isteniyor.

65 yaş üstü kişiler, engelliler, refakatçiler, yabancı uyruklu öğrenciler, gazi ve eşi, şehit dul ve yetimleri, basın kartı ve sürekli basın kartı sahipleri gerekli belgeleri ibraz ettiklerinde ücretsiz seyahat kartlarından faydalanabiliyorlar.

65 Yaş Üstü Kart38 almak isteyen kişilerin gün, ay ve yıl olarak 65 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Kart başvurusu esnasında TC kimlik numarasını gösteren nüfus cüzdanı ve 1 adet vesikalık fotoğraf ibraz ediliyor.

Engellilerin ve Refakatçilerin ücretsiz Kart38 alabilmesi için başvuru sırasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan alınan “Engelli Tanıtım Kartı”, nüfus cüzdanı ve 1 adet vesikalık fotoğrafın ibraz edilmesi gerekiyor. Refakatçi kartının alınabilmesi için kişinin Engelli Tanıtım Kartı’nda “Ulaşımda refakatçi hakkı vardır” ibaresi yer almalı.

Yabancı Uyruklu Öğrenci Kart38 almak isteyen kişilerin Emniyet Müdürlüğü’nden alınmış yabancı uyruklu öğrenci ikametgâh tezkeresi, öğrenci belgesi, pasaport fotokopisi ve son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet vesikalık fotoğraf ile başvurusu yapması gerekiyor.

Basın Kartı ve Sürekli Basın Kartı Sahiplerinden Kart38 başvurusu sırasında istenen belgeler arasında Basın ve Yayın Genel Müdürlüğü’nce verilmiş basın kartı veya Sürekli Basın Kartı’nın aslı ve fotokopisi, son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet vesikalık fotoğraf bulunuyor.

Şehit yakını ve Gaziler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından bu kişilere verilmiş olan kart ile ücretsiz bir şekilde seyahat edebiliyorlar.

Kayseri Kart Nerelerde Kullanılır? 

Kayseri Kartınızı Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı tüm toplu taşıma araçlarında kullanabilirsiniz.

Kayseri Kart ve Vize Ücretleri Nelerdir?

Kişiselleştirilmiş Tam Kart ücreti 55 TL; Öğretmen, Kamu Personeli, Engelli Serbest, Refakatçi Serbest, 65 Yaş Üstü Serbest, Basın Mensubu, Yabancı Uyruklu Kayseri Kart ücreti de 55 TL. En uygun fiyatlı olan Öğrenci Kartın ücreti ise sadece 40 TL.

Öğrenci kartına sahip olanlar 30 TL ödeyerek vize işlemlerini yapabilirler. Öğretmen, Kamu personeli, Engelli Serbest ve Refakatçi Serbest kartlarının vize ücreti 55 TL iken 65 Yaş Üstü Serbest kartlarının vize ücreti 75 TL. Basın mensubu olanlar 75 TL ödeyerek vize işlemlerini yaptırabilirler.

Tüm kartların yenileme ücreti 55 TL‘dir.

Kayseri Kart’a Nasıl Bakiye Yüklenir?

https://www.kayseriulasim.com/kart-dolum-noktalari internet adresi üzerinde bulabileceğiniz dolum noktalarını kullanarak Kart38’e bakiye yüklemesi yapabilirsiniz.

Bakiye yükleme işlemini online olarak yapmak isterseniz de Kayseri Ulaşım mobil uygulamasını kullanabilirsiniz.

Kayseri Kart Vize İşlemleri Nasıl Yapılır?

Tam Kayseri Kart için vize işlemi yapılmasına gerek yok. Fakat İndirimli ve Serbest kartların kart tipine göre belirlenen vize süresi dolduğunda vize işlemi yapılması gerekiyor.

Tüm İndirimli ve Serbest Kartların vize işlemi yapılırken güncel belgeler ibraz edilmeli.

Vize işlemi gerçekleştirilmeyen Abonman Kartların ücret kesimi normal tarife üzerinden yapılıyor.

Sizler de bu konuda herhangi bir mağduriyet yaşamamak adına vize sürenizi takip edip vakti geldiğinde vizenizi yaptırmayı unutmayın.

Kayseri Kart Mobil Uygulaması Nasıl Kullanılır?

Kayseri Ulaşım mobil uygulamasını Google Play Store veya App Store’dan telefonunuza indirebilirsiniz. Bu uygulama sayesinde toplu ulaşımda ihtiyaç duyacağınız tüm bilgilere akıllı telefonunuzdan istediğiniz zaman anlık olarak ulaşabilirsiniz.

Kayseri Ulaşım mobil uygulaması sayesinde istediğiniz durağa ait otobüs güzergâh bilgilerine ve varış saatlerine erişebilirsiniz.

Ayrıca otobüse ait konumu cep telefonunuzdan anlık olarak takip edebilirsiniz.

Telefonunuzun konum özelliği açıksa etrafınızdaki durakları liste ve harita şeklinde görüntüleyip durağın size olan uzaklığını öğrenebilirsiniz.

Sıklıkla kullandığınız durak veya toplu taşıma aracını kişiselleştirme özelliği sayesinde Favoriler bölümüne ekleyip kolayca erişebilirsiniz.

Uygulamada harita üzerinde herhangi bir durağı seçtiğinizde o duraktan geçen toplu ulaşım araçlarının hat bilgilerine ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu araçların kaç dakika sonra ilgili durağa varacağı bilgisini de görebilirsiniz.

Herhangi bir hattı uygulama üzerinden seçtiğinizde o hatta ait olan tüm araçların ana duraklardan kalkış saatlerine erişebilirsiniz.

Yine hat seçimi yaparak ilgili hattın geçtiği tüm durakları sırası ile liste ve harita olarak görüntüleyebilirsiniz. Gösterilen harita üzerinde hatta ait tüm araçların konumu gösteriliyor.

Kayseri Ulaşım mobil uygulamasının Alarm Kurma özelliği sayesinde otobüse binmek için durakta bekleyerek zaman kaybetmeyi engelleyebilirsiniz. Uygulama eviniz ya da iş yerinizden durağa yürüme sürenizi belirliyor. Siz uygulamada alarm kurduğunuzda otobüsünüz bu süre içerisinde durağa yaklaştığı zaman size haber veriliyor. 

Uygulamanın Hat Durak Arama özelliğini kullanıp ilgilendiğiniz durak veya hattı arama kısmına yazarak sorgulama yapabilirsiniz.

Kayseri Ulaşım mobil uygulamasının Dinamik Araç Durak Takibi kısmı ise harita üzerinde ilgili hatta ait araçların anlık olarak nerede olduğunu görüntülemenize olanak sağlıyor.

Kayseri Kart HES Kodu Eşleşmesi Nasıl Yapılır?

Kayseri Kart ve HES kodu eşleştirmenizi https://www.kayseriulasim.com/heskodkayit internet sitesi üzerinden kolaylıkla yapabilirsiniz.

Sitedeki uygun yerlere adınızı, soyadınızı, TC kimlik numaranızı ve HES kodunuzu girip vermiş olduğunuz bilgilerin doğruluğunu beyan edip “HES Kodu ile Kart Numarasını Eşleştir” kısmına tıkladığınızda işleminiz gerçekleşiyor.

Kırık, Arızalı ve Yıpranmış Kayseri Kart İşlemleri Nasıl Yapılır?

Kayseri Kartınızın kırılması ya da arızalanması durumunda içerisindeki elektronik devre zarar göreceği için kart okuma makineleri (validatör) tarafından okuma işlemi yapılamıyor. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız yeni bir kart başvurusunda bulunmanız gerekiyor.

Bu durumlar dışında ulaşım kartınızın üzerindeki kişisel bilgilerinizin ya da fotoğrafınızın silinmesi halinde de kart yenileme işlemi yapmalısınız. Çünkü bu bilgilerin silinmiş olduğu kartlara bakiye yükleme işlemi yapılamıyor.

Kartınızı yenilediğinizde eski kartınızın içinde bulunan ücret yeni kartınıza aktarılıyor. 


Sağlıklı günlerde seyahat etmeniz dileğiyle.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız