Tokat’ta Ne Yenir, Nerede Yenir?

0
2407

Ülkemizin en zengin mutfaklarından birine sahip olan Tokat mutfağı, hem Anadolu hem de Karadeniz mutfaklarından izler taşıyor.

Hak ettiği üne henüz kavuşamadığını düşündüğüm Tokat’ta hemen hemen her ilçenin kendine has bir lezzeti var: Erbaa’ın yaprağı, Turhal’ın yoğurtmaçı, Niksar’ın cevizi, Zile’nin beyaz pekmezi bunlardan sadece birkaçı.

Tokat’a giderseniz Anadolu’nun en büyük hanlarından biri olan Taşhan’da oturup bol köpüklü bir Türk kahvesi içmeden, yeşil üzüm şırası ve yumurta beyazından yapılan Zile pekmezinden, yine üzüm şırası ve cevizle yapılan Zile kömesinden tatmadan, çemen tohumu, kızılcık marmelatı ve tabi ki Erbaa’nın enfes asma yaprağından almadan, Tokat’ta özgü geleneksel mahlep şarabından denemeden dönmeyin derim.

Tokat mutfağına giriş yapıp da Tokat Kebabı’na değinmeden geçmek de olmaz. Patlıcanlı, biberli domates soslu Tokat Kebabı’nı yemelere doyamayabilirsiniz benden söylemesi diyorum ve lafı daha fazla uzatmadan ve sizi Tokat lezzet durakları ile baş başa bırakıyorum.

Tokat Lezzet Durakları

Tokat’taki Kahvaltı Mekanları

Peri Konağı

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Peri Konağı (@konagiperi)’in paylaÅŸtığı bir gönderi ()

Kendinizi evinizde gibi hissedeceğiniz bir konakta güzel bir kahvaltı etmek isterseniz istikametiniz Peri Konağı olsun derim.

Tokat Çöreği

Peri Konağı’nın tüm kahvaltılıkları güzel ama cevizli Tokat çöreği bence kahvaltının yıldızı.

Peri Konağı’nın sadece kahvaltıcı olmadığını da belirtmekte de fayda var. Tokatı’ın en keyifli mekanlarından biri olan Peri Konağı’na giderseniz baklalı sarma başta olmak üzere pek çok geleneksel Tokat yemeğini tadabilirsiniz.

Adres: Alipaşa Mahallesi, Gaziosmanpaşa Bulvarı, No: 214, Tokat Merkez

Telefon: 0356 214 16 22

Özgül Fırını

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

ÖZGÃœL EKMEK FIRINI (@sonzuza_deng)’in paylaÅŸtığı bir gönderi ()

Tokat’ın en meşhur hamur işlerinden biri de Turhal ilçesi ile özdeşleşen ‘yoğurtmaç’.

Cevizli, haşhaşlı ve fındıklı olmak üzere üç farklı çeşidi var. Özellikle cevizlisi bence bir efsane. Hele bir de fırından yeni çıkmış sıcak haline denk gelirseniz yemelere doyamayabilirsiniz.

Siz de güne sıcacık bir yoğurtmaç ile bir Tokatlı gibi başlamak isterseniz en lezzetli yerler arasında ilk sıralarda Özgül Fırını yer alıyor.

Adres: Osmangazi Mahallesi, Turgut Özal Caddesi, Turhal, Tokat

Telefon: 0532 313 67 47

Çökeliğinoğlu Yağlı Simit Fırını

Güne fırından yeni çıkmış sıcacık hamur işleri ile hızlı bir başlangıç yapmayı sevenlerdenseniz rotanızı Çökeliğinoğlu Yağlı Simit Fırını’na çevirebilirsiniz.

Çökeliğinoğlu Yağlı Simit Fırını’na giderseniz Tokat kahvaltılarının olmazsa olmazı olan yağlının tadına bakın derim.

Yalnız belirtmekte fayda var, adından da tahmin edebileceğiniz gibi oldukça yağlı bir hamur işi o yüzden sıcak sıcak yemenizi öneriyor Tokatlılar.

Siz de yağlınızı en lezzetli haliyle yemek isterseniz erken saatlerde Çökeliğinoğlu Yağlı Simit Fırını’nın yolunu tutun derim.

Adres: Yeniyurt Mahallesi, 3935. Sokak, No: 20, Tokat Merkez

Pideci Emrah

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

PIDECI EMRAH (@pideciemrah)’in paylaÅŸtığı bir gönderi ()

Kahvaltıda pide bana ağır geliyor demeyin ve hiç düşünmeden Pideci Emrah’ın yolunu turun derim. Pideci Emrah’ın öyle güzel bir çökelekli pidesi var ki insanın yedikçe yiyesi geliyor.

Pide dediğin etli olur diyenlerdenseniz de Pideci Emrah’ın yarısı kıymalı yumurtalı diğer yarısı kuşbaşılı yumurtalı pidesi de nefis benden söylemesi.

Adres: Semerkant Mahallesi, Sarayönü Sokak, No: 5/A, Tokat Merkez

Telefon: 0356 212 52 12

Tokat’ın En Ä°yi Restoranları

Pirhan Restoran

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Pirhan Restoran (@pirhan_restoran)’in paylaÅŸtığı bir gönderi ()

Şehir merkezinde, geleneksel Tokat mutfağından yemekler tadabileceğiniz en lezzetli mekanlar arasında ilk sıralarda yer alıyor bence Pirhan Restoran.

Pirhan Restoran’a hafta içi giderseniz Tokat Pehlisi’ni tadın derim. Ancak benim önerim hafta sonu gidip sadece cumartesi ve pazar günleri yapılan minicik baklalı sarmasından ya da keşkeğinden tatmanızı yana.

Pirhan Restoran’nın çalışanları geleneksel Tokat mutfağı hakkında oldukça bilgili, tüm merak ettiklerinizi sorup öğrenebilirsiniz, benden söylemesi.

Adres: Yarahmet Mahallesi, Meydan Cami Karşısı, No:1

Telefon: 0356 213 25 25

Saklıbahçe

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Siz Evde Kalın sipariÅŸlerinizi Arefe günü ve Ramazan Bayramı süresince biz size getirelim. SipariÅŸleriniz için 03562141234 – 05492141234

Tokat Saklıbahçe (@tokatsaklibahce)’in paylaÅŸtığı bir gönderi ()

Hiçbir marinasyon yapılmadan hazırlanan ender kebaplardan biri olan Tokat Kebabı’nı tadabileceğiniz lezzet duraklarından biri de Saklıbahçe.

Et ve sebzelerin şişe geçirilerek ağır ateşte uzun süre pişirilmesi ile yapılan Tokat Kebabı ağızda dağılıyor desem abartmış olmam.

Şırıl şırıl akan bir derenin kenarında güzel bir yemek yemek isterseniz adresiniz Saklıbahçe olsun derim.

Kebabın öncesinde farklı lezzetler tatmak isterseniz de asma yaprağında servis edilen bat, madımak otu kavurması ve çökelekli tuzlu katmer güzel birer alternatif olacaktır.

Adres: Sivas Yolu Üzeri, Geyras Mevkii, Beybağı Mahallesi

Telefon: 0356 214 12 34

Hacivat Köftecisi

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Hacivat Köftecisi (@ekmekarasitiyatro)’in paylaÅŸtığı bir gönderi ()

‘Ekmek arası tiyatro’ sloganı ile yola çıkan Hacivat Köftecisi’nin duvarlarını süsleyen fotoğraflar insanı zamanda nostaljik bir yolculuğa çıkarıyor.

Tadı damağınızda kalacak ev yemekleri ya da lezzetli bir köfte yemek için uğrayabileceğiniz ve içinde bir de cep tiyatrosu olan Hacivat Köftecisi farklı bir yemek deneyimi yaşamak isteyenlerin Tokat’taki favori lezzet duraklarından biri.

Adres: Gaziosmanpaşa Bulvarı, No: 257/B

Telefon: 0356 212 94 18

Çamlıbel Pidecisi

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Meshur Çamlibel Pidecisi (@meshurcamlibel)’in paylaÅŸtığı bir gönderi ()

Alt tarafı pide deyip geçmeyin Çamlıbel Pidecisi’nin Tokat’ın yerel çökelek peyniri ile yapılan pidesinin tadı çok başka.

Hızlı ama tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek bir yemek için adresiniz Çamlıbel Pidecisi olsun derim.

Adres: Tokat Sivas Yolu, Çamlıbel Merkez

Telefon: 0356 243 21 28

AykutoÄŸlu Restoran

Tokat Kebabı’nı tadabileceğiniz en iyi yerlerden biri de Aykutoğlu Restoran.

Aykutoğlu Restoran’ın sırrı bence dededen toruna geçen bir aile işletmesi olmasında saklı. Siz de aile işletmesi sıcaklığında bir mekanda güzel bir Tokat Kebabı yemek isterseniz istikametiniz Aykutoğlu Restoran olsun derim.

Adres: Gülbahar Hatun Mahallesi, GOP Bulvarı, 13. Sokak, No:4

Telefon: 0356 214 15 35

Sedirhan Ocakbaşı Restaurant

Tokat’ta keyifli bir akşam yemeği yiyebileceğiniz mekanlardan biri de otantik atmosferi ile beğeni toplayan Sedirhan Ocakbaşı Restaurant.

Sedirhan Ocakbaşı’na giderseniz kebaplara geçmeden önce bir kase içinizi ısıtacak et suyuyla yapılmış mercimek çorbası için derim.

Adres: Gülbahar Hatun Mahallesi, Meydan Cami Yanı, Tokat Merkez

Telefon: 0356 214 91 00

MollaoÄŸlu Restoran

En lezzetli kebaplar en salaş mekanlarda yenilir düşüncesini savunanların Tokat’taki favori mekanlarıdan biri de Mollaoğlu Restoran.

Siz de Tokat Kebabı’nı işin erbabı bir mekanda tam tadıyla yemek isterseniz adresiniz Mallaoğlu Restoran olsun derim.

Adres: Gübahar Hatun Mahallesi, Gaziosmanpaşa Bulvarı, 13. Sokak, No: 3

Telefon: 0356 212 62 21

Liva Restoran

Kahvaltıdan akşam yemeğine lezzetli seçenekler sunan Tokat lezzet duraklarından biri de Liva Restoran.

Liva Restoran’ın serpme kahvaltısı da çok lezzetli ama benim önerim yemeğe gidip ağızda dağılan kuzu tandırından ve Tokat usulü keşkeğinden tatmanızdan yana.

Adres: Altıyüzevler Mahallesi, İmamlık Caddesi

Telefon: 0356 228 70 00

Yıldız Dürüm ve Izgara

Adana kebap, köfte, karışık ızgara gibi seçenekler olsa da Yıldız Dürüm ve Izgara esas tavuk etli lezzetleri ile öne çıkıyor.

Pilav üstü tavuk döner, tavuk döner dürüm ya da pilav üstü piliç, Yıldız Dürüm ve Izgara’nın en beğenilen lezzetleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Adres: Gülbahar Hatun Mahallesi

Telefon: 0356 212 30 21

Farabi Pide

Ete kebaba ara verip şöyle bol malzemeli güzel bir pide yemek isterseniz istikametiniz Farabi Pide olsun derim.

Ama adına aldanıp da Farabi’yi sadece pideci sanmayın. Mezelerden güveçte köfteye pek çok lezzet Farabi Pide’de sizi bekliyor.

Adres: Karşıyaka Mahallesi, Orhangazi Caddesi, No: 128, Tokat Merkez

Telefon: 0356 222 10 11

Almus Öğretmenevi

Almus’a giderseniz pek çok yerin menüsünde somon balığı göreceksiniz. Ama somon dediysem öyle Norveç usulü pembe somon beklemeyin. Almus’un somonu daha çok alabalığa benziyor.

Tokata’a gelirseniz dışı çıtır içi yumuşacık olan Almus usulü somonun en lezzetlisi için istikametiniz Almus Öğretmenevi olsun derim.

Almus Öğretmenevi’nde harika bir göl manzarasının da sizi beklediğini söylemeden geçmek olmaz.

Adres: KurtuluÅŸ Mahallesi, Almus, Tokat

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız