Dünyanın En Meşhur Peynirleri

0
6188

Peynirin nereden dünyaya yayıldığına dair pek çok rivayet var. Onlardan bir tanesi de göçebe Orta Asya Türkleri’nden dünyaya yayıldığı. Orta Asya Türkleri göç dönemlerinde sütlerini özel bir hayvan derisinin içinde taşıyorlarmış. Rivayet odur ki taşınan süt derinin içinde kendi kendine mayalanmış ve peynir olmuş. Böylelikle peynir keşfedilmiş ve Orta Asya’dan dünyaya yayılmış. Dünyada en çok tüketilen yiyecekler arasında ilk sıralarda yer alan peynirin derya deniz dünyasına kıyısından da olsa kısa bir giriş yapmaya ne dersiniz? İşte dünyanın en meşhur peynirleri:

1 – Cheddar / İngiltere

Genellikle inek sütünden yapılan cheddar peyniri sert yapılı ve oldukça yağlı bir peynir. Çoğu zaman eritilerek tüketilen cheddar peyniri cheeseburger, sandviç, tost gibi fast food yiyeceklerinde bolca kullanılıyor. Geleneksel yöntemi ile çiğ süt kullanılarak hazırlanan cheddar peyniri marketlerde ince ince dilimlenmiş olarak satılıyor.

2 – Mozarella / İtalya

Dünyanın en bilinen ve mutfaklarda en çok kullanılan peyniri olsa gerek mozarella. İtalya kökenli olan mozarella bir tür taze peynir. Pizza, makarna ve salata başta olmak üzere her türlü yemekte kullanabileceğiniz mozarella peyniri ile harika sandviçler de hazırlayabilirsiniz. Özellikle pesto sos ve zeytin ile bence mükemmel oluyor.

3 – Pecorino Romano / İtalya

Koyun sütünden yapılan sert yapılı pecorino peyniri İtalya’nın en özel yöresel peynirleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Yapımı oldukça zahmetli olan pecorino peynirinin bazı yörelerde karabiber ya da kırmızı biber ile harmanlanmış versiyonunu da bulabilirsiniz. Ancak bence sadesinin tadı da mutfaklardaki yeri de bir başka. Özellikle şarapla güzel bir uyum içinde olan pecorino peynir ve şarküteri tabaklarının da olmazsa olmazlarından.

4 – Ricotta / İtalya

Yoğun aromalı peynirleri sevmiyorsanız İtalyanların en sevilen taze peynirlerinden biri olan ricotta tam size göre. İtalyanlar ricottayı mutfağın her alanında kullanıyor ancak bence en çok meyve ve tatlılara yakışıyor. Mesela bir dilim kızarmış ekmek üzerine ricotta sürüp incir ya da çilek koyun. Biraz balla da son dokunuş yapıp afiyetle yiyin.

5 – Burrata / İtalya

Dünyanın en iyi taze peynirlerinden biri olarak gösterilen burrata peyniri yumuşacık dokusu, akışkan kıvamı ile gönülleri fethediyor. Salataların, makarnaların ve pizzanın tadına tat katan burrata peyniri bence başlı başına bir lezzet bombası. Mutfaklarda pesto sos ile sıkça buluşturulan burrata peynirini hala denemediyseniz bence çok şey kaybediyorsunuz.

6 – Parmesan (Parmiggiano Reggiano) / İtalya

Makarnalara efsanevi son dokunuşu yapan, sosların tadına tat, kıvamına kıvam katan, peynir tabaklarının yıldızı, şarküteri ürünlerinin vazgeçilmez eşlikçisi Parmiggiano Reggiano İtalya’nın coğrafi işaretli peynirlerinden biri. Tekerlek, üçgen porsiyonlanmış, rendelenmiş ya da toz… Özellikle yurt dışında marketlerde parmesan peynirin pek çok farklı halini bulmak mümkün.

7 – Brie / Fransa

Dünyanın en popüler ve en özel peynirlerinden biri olan ve peynirlerin kraliçesi olarak görülen brie Fransa’da yasalarla koruma altına alınmıştır. Tekerlek formunda üretilen ve dışında bir kabuk bulunan brie peynirinin içi ise yumuşacık. İster sade hali ile peynir tabağınızın baş köşesine yerleştirin. İsterseniz de fırında hafif kızarttıktan sonra üzerine kırmızı orman meyveleri reçeli dökerek kızarmış ekmeğinizin üzerine sürün. Brie peynirinin her hali ayrı lezzetli.

8 – Camambert / Fransa

Kokusu pek cezbedici olmasa da Fransızların meşhur camambert peynirinin seveni çok. Brie peyniri ile karıştırılan camambert peynirinin üzerinde ince bir küf tabakası bulunuyor. Camambert peyniri fırında biraz kızartıldıktan sonra tıpkı brie peyniri gibi yanında reçel ile ve tuzlu kraker ile nefis oluyor. Benden söylemesi.

9 – Rokfor / Fransa

Bir tür küflü peynir olan rokfor ilk olarak Güney Fransa’nın Roquefort kasabasında üretilmiştir. Genellikle koyun sütünden yapılan yumuşak yapılı rokfor peyniri mayalanma işleminin ardından birkaç ay dinlendiriliyor. Dinlendikçe aroması daha da belirginleşen rokfor peyniri Fransızlar için şarabın olmazsa olmaz eşlikçilerinden. Söylemeden de geçmek olmaz rokfor peyniri ile muhteşem soslar da hazırlayabilirsiniz.

10 – Gouda / Hollanda

Peynirleri ile meşhur ülkelerden biri de Hollanda. İnek, keçi gibi farklı sütleri birleştirerek yapılan gouda peynirinin dışı genellikle balmumu benzeri bir malzeme ile kaplı oluyor. Açık sarı tonlardaki gouda peyniri pizza, makarna ve etli yemeklerle mükemmel bir uyum içinde. Ancak bence gouda ve üzüm ikilisinin de hakkını yememek lazım. Yanında tuzlu bir krakerle nefis oluyor.

11 – Feta / Yunanistan

Genellikle keçi ve koyun sütü karıştırılarak yapılan Feta peyniri Yunan mutfaklarında en çok kullanılan peynirlerden biri. Yunan salatalarının olmazsa olmazı feta peyniri kızartıldıktan sonra üzerine biraz susam ve bal gezdirilerek ara sıcak olarak da servis ediliyor. Ve bence muhteşem oluyor. Tatlı tuzlu lezzetlerin buluştuğu tatları seviyorsanız menüde kızarmış fena peynirini görürseniz asla es geçmeyin derim.

12 – Emmantel / İsviçre

Orta sertlikteki dokusu, delikli yapısı ve hafif keskin kokusu ile İsviçre’nin en popüler peynirlerinden biri olan emmantel dünya mutfaklarında da kendine bolca yer buluyor. En az dört aylık bir olgunlaştırma döneminin ardından tezgahlarda yerini alan emmantel peyniri İsviçre’nin meşhur peynir fondüsünün olmazsa olmazı. Ek bir bilgi daha verecek olursam peynirin karakteristik özelliklerinden biri olan deliklerine İsviçre’de peynirin gözleri deniliyor.

13 – Gravyer / İsviçre

Her ne kadar dünyada gravyer peyniri denilince akıllara ilk İsviçre gelse de ülkemizde de muhteşem gravyer peynirleri üretiliyor. Özellikle Kars’ta üretilen gravyer peynirinden bir kere tattınız mı bir daha vazgeçemeyebilirsiniz. Tekerlek formunda üretilen iç dokusunda iri delikler olan gravyer peyniri ile muhteşem soslar hazırlayabileceğiniz gibi kahvaltı sofralarınızın da tadına tat katabilirsiniz.

14 – Küflü Peynirler

Pek çok ülkenin kendine has yöntemlerle ürettiği küflü peynir çeşitleri var. Danimarkalılar kremamsı yapıdaki meşhur küflü Danish blue peynirleri ile muhteşem soslar hazırlarken, ülkemizde Konya ve Van başta olmak üzere pek çok ilimizde üretilen küflü peynirler kahvaltıların ve tuzlu hamur işlerinin tadına tat katanı. Yoğun kokusu nedeniyle en çok tüketilen peynirlerden biri olmasa da sevenlerinin asla vazgeçemediği küflü peynir çeşitlerine denk gelirseniz tatmadan geçmeyin derim.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız