Belçika’da Ne Yenir? Belçika Yemekleri

0
2485

Belçika denildiğinde hemen hemen hepimizin aklında farklı bir lezzet beliriyor. Çikolatası, birası, ana yemekleri ve özel tatlıları ile gastronomi turlarını sevenler için Belçika öncelikli seyahat rotaları arasında yer alıyor. 

Avrupa’nın en sık ziyaret edilen şehirleri arasında yer alan Brüksel; sokakları ve görkemli mimarisi ile olduğu kadar mutfağının zenginliği ile de dikkat çekiyor. 

Belçika’da, Fransa, Almanya ve Hollanda mutfaklarının etkileri hissediliyor. Belçika’nın başkenti olan Brüksel ayrıca Avrupa Birliğinin merkezi olma özelliği taşıyor. Belçika denildiğinde ilk akla gelen şehir Brüksel olsa dahi bu şirin ülkenin dört bir yanında gastronomi tutkunları için cazip seçenekler bulunuyor. 

Belçikalılar tarafından geliştirilen özel pişirme teknikleri ve kendilerine has tarifleriyle dünya genelinde tanınan Belçika mutfağı, deniz ürünlerinden hafif tatlılara, gösterişli ana yemeklerden özel atıştırmalıklara geniş bir yelpaze sunuyor.  

Orta Çağ’da baharat ticaretinin etkisiyle baharatlar Belçika mutfağının önemli bir parçası haline gelmiş durumda. Günümüzde hala Belçika mutfağına ait tariflerde birçok baharat yoğun şekilde kullanılıyor. 

Yemeklerde tatlı-tuzlu ve ekşi-tatlı uyumunu yakalamak için kullanılan özel Belçika sosları da mutfak kültüründe önemli bir rol üstleniyor. 

Belçika soslarında baharat, kuru meyve, kuruyemiş ve sirke gibi lezzetler kullanılıyor. Tariflerde Avrupa mutfağında kullanılan şarküteri ve süt ürünlerine ek olarak Brüksel lahanası, patates ve enginar gibi farklı sebzelerde kullanılan mutfağın kendine has birçok popüler yemeği bulunuyor.

Yemekleri, mutfak kültürü ve özel tarifleriyle ünü dünyaya yayılmış küçük ve şirin bu ülke ile tanışmaya hazır mısınız? Avrupa’nın kalbinde mutlaka denemenizi tavsiye ettiğimiz lezzetleri 

inceleyerek gastronomi turunuzu daha lezzetli hale getirebilirsiniz.

Belçika’da Ne Yenir?

Stoemp

Stoemp Belçika

Belçika’nın en popüler lezzetleri arasında yer alan stoemp, havuç, pırasa ve çeşitli sebzelerle hazırlanan bir patates püresidir. Stoemp hazırlanırken isteğe bağlı olarak domuz pastırması ve kızarmış soğan gibi malzemeler de bu karışına eklenebiliyor. 

Haşlanıp kızartılan ve sonrasında patates püresi ile karıştırılarak hazırlanan Stoemp  genellikle yardımcı yemek olarak hazırlanıyor. Bölgede yer alan restoranların genelinde başlangıç menüsünde bulunuyor. 

Boulettes

Boulettes Belçika

Bir çeşit köfte olan Boulettes, Belçika’ya has özel bir domates sosuyla hazırlanıyor. Hemen hemen her restoranda ana yemek olarak sunulan Boulettes ülkenin ünlü lezzetleri arasında yer alıyor.

Domuz ve sığır eti karışımından hazırlanan kıymada ve hazırlanan yemeğin sosunda ayrıca meyve şurubu ve özel baharatlar bulunuyor. Belçika’nın en ünlü ana yemeği olan bu lezzeti mutlaka denemeniz tavsiye ediliyor.

Brüksel Lahanası (Choux de Bruxelles)

Choux de Bruxelles (Brüksel Lahanası)

Choux de Bruxelles yani bizim bildiğimiz şekliyle brüksel lahanası ülkenin özel lezzetleri arasında yer alıyor.

Bizden farklı olarak kaz yağında özel yöntemlerle pişirilerek sunulan lezzet, turistler tarafından en sık tercih edilen tatlar arasında yer alıyor.

Karides Kroket (Shrimp Croquettes)

Belçika’nın Brüksel’e özel lezzetlerinden karides kroket mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında yer alıyor.

Dışı çıtır çıtır içi ise krema kıvamında yumuşacık bu lezzet genellikle başlangıç yemeği olarak servis ediliyor.

Belçika’nın özel gri karidesleri ile hazırlanan bu özel lezzet kızartılarak sıcak şekilde sunuluyor.

Mitraillette

Mitraillette Belçika

Belçika sadece şık restoranlarıyla değil aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ayrı bir üne sahip. Belçika seyahatinde sokak lezzetlerini denemeden olmaz diyorsanız ilk seçeneği mutlaka Mitraillette olmalı. 

Özellikle ekonomik, pratik, lezzetli ve hızlı bir öğün istiyorsanız bu yöresel sandviçi denemelisiniz. Mitraillette; patates kızartması, kızarmış et ve özel soslarla baget ekmeği ile hazırlanıyor. Genellikle rendelenmiş havuç ve domatesle servis ediliyor ayrıca birçok farklı sos seçeneği sunuluyor.

Carbonnade Flamande (Stoofvlees)

Flaman Yahnisi Ghent

Özellikle et yemeklerine düşkün olan gastronomi tutkunlarının mutlaka denemesi gereken yemekler arasında Carbonnade Flamande ilk sıralarda yer alıyor. Arpacık soğanı ve sığır etinin, Belçika birası kullanılarak ağır ağır pişirilmesiyle hazırlanan yemek, patates kızartması ile servis ediliyor. 

Etin en lezzetli ve en yumuşak halini denemenize olanak sağlayan Carbonnade Flamande için kullanılan baharat defne yaprağıdır. Ancak uyarmamız gerek özellikle yerel birahanelerde Carbonnade Flamande neredeyse devasa büyüklükte sunuluyor.

Midye ve Kızartma (Moules-Frites)

Brüksel Midye

Midye seviyorum veya midyeye bir şans daha vermek istiyorum diyorsanız Belçika’nın özel lezzeti Moules-Frites kesinlikle listenize eklemeniz gereken tatlar arasında yer almalı.

Midyelerin beyaz şarap, belçika birası veya sebze suyu kullanılarak pişirilmesiyle hazırlanan bu atıştırmalıklar genellikle patates kızartmasıyla servis ediliyor.

Caricoles

Brugge veya Brüksel’e yapacağınız seyahatlerde farklı bir sokak lezzeti denemek istiyorsanız Caricoles’i değerlendirebilirsiniz.

Deniz salyangozundan hazırlanan atıştırmalık özel baharatlı sosla sunuluyor. Genelde sokak lezzeti olarak sandviç ekmekleri arasında tüketiliyor.

Patates Kızartması

Her ne kadar yöresel lezzetler arasında yer alması şaşırtan bir lezzet olsa da Belçika seyahatinizde mutlaka patates kızartmasını denemeniz tavsiye ediliyor. 

Özellikle Brüksel’in özel tatları arasında yer alan patates kızartması farklı bir teknikle iki kez kızartılıyor. İçleri yumuşacık ve dışı çıtır çıtır patates kızartmaları farklı sos seçenekleri ile servis ediliyor.

Çikolata

Brugge, Belçika Çikolatası

Belçika denildiğinde akla ilk gelen lezzet genellikle çikolata oluyor. Ülkenin simgeleri arasında yer alan Belçika çikolataları, sayısız farklı aroma ve formda servis ediliyor. 

Farklı dolgu ve aromaları olan çikolatalar konuklarına renkli bir dünya sunuyor. Özellikle hediye olarak ülkenin her köşesinde yer alan sevimli dükkanlarda satılan özel çikolatalar oldukça sık tercih ediliyor.

Waffle

Ghent Waffle

Ülkemizde de son yıllarda oldukça sık tüketilen lezzetler arasında yer alan Waffle, Belçika’ya özel lezzetler arasında yer alıyor.

Brüksel taban olarak anılan waffle çeşidini adını veren bu özel lezzet standarda göre biraz daha kalın hazırlanıyor. Kalın ve çıtır çıtır waffle hamuru, özel erimiş Belçika çikolatası ve meyveler ile hayata lezzet katan tatlar sunuluyor.

Yılan Balığı (Eel)

Belçika’nın merkezi Brüksel’in simge lezzetlerinden birisi olan Eel, Türkçe’ye yılan balığı şeklinde çevriliyor.

Yılan balığı, birçok farklı pişirme tekniği ile hazırlanabilen bir üründür ve Belçika mutfağının en sık kullanılan ürünleri arasında yer alıyor. Özellikle yeni lezzetler denemek isteyenler için güzel seçenekler arasında yer alıyor.

Speculaas

Lotus Bisküvi Hollanda

Kurabiye sevenler için harika bir deneyim yaşama fırsatı sunan bir lezzet sırrı veriyoruz.

Aziz Nicholas gününde hazırlanan çıtır çıtır bir kurabiye olan Speculaas, yılın 12 ayı marketlerde de bulunuyor.

Atıştırmalık olarak marketlerde veya mekanlarda tarçın, toz zencefil, toz muskat veya karanfille de hazırlanabilen  bu özel kurabiyeleri sıcak bir fincan kahveyle tüketmeniz öneriliyor.

Waterzooi

Waterzooi Belçika

Et ve sebzelerin uyumunu seviyorum diyenler için Waterzooi mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında yer alıyor.

Et olarak balık veya tavuk eti kullanarak hazırlanan yemek; pırasa, patates ve havuç eklenerek çömlek kaplarda pişirilir. Waterzooi genellikle krema ve tereyağı eklenerek servis edilir.

Belçika Birası

Ghent Belçika Birası

Belçika’nın yaygın şekilde tanınan lezzetlerinden bir diğeri ise Belçika birası. İçecekler konusunda da farklılıklara açığım diyorsanız Belçika’nın 1100’e yakın farklı aromayla üretilen özel biralarını mutlaka denemelisiniz.

Dünyanın ilk bira akademisi 1999 yılında, Belçika’nın Limburg Eyaletinde bulunan Herk-de-Stad’ta açılmış ve Belçika birasının tarihi, ilk Haçlı Seferleri’ne kadar dayanıyor.

Steak Tartare (Filet Americain)

Steak Tartare (Filet Americain)

Belçika ve Avrupa’nın kalbi Brüksel’in kendine has lezzetlerinden bir diğeri ise Steak Tartare. Farklı lezzetlere açığım diyorsanız sığır eti ile hazırlanan bu yemeği mutlaka denemelisiniz. 

Steak Tartare bazı restoranlarda Filet Américain olarak adlandırılıyor ve etin acı soslar, soğan ve kapari ile ağır ateşte pişirilmesiyle hazırlanıyor. Üzerine yumurta sarısı eklenerek servis edilen yemek Brüksel’in imza lezzetleri arasında yer alıyor.

Vol-au-Vent (Volovan)

Vol-au-Vent veya Volovan; Belçika’da deneyebileceğiniz, damak tadımızla en uyumlu lezzetler arasında yer alıyor. 

İçi çeşitli soslar ve malzemelerle doldurularak servis edilen bir tür hamur işi olan Vol-au-Vent; en sık tavuk, mantarlı sos veya kıyma ile hazırlanıyor. Ayrıca içi krema dolgulu hazırlanarak tatlı alternatifi olarak servis edilebiliyor.

Tomates Aux Crevettes Grises

Tomate crevette Belçika’nın yöresel mezeleri arasında öne çıkan lezzetlerden biri. Karides, mayonez, limon suyu, maydanoz ve domates suyu ile hazırlanan meze sunumuyla da göz dolduruyor. 

Domates içerisine doldurulan karidesli harç yanında patates kızartması veya taze doğranmış sebzeler ile sunuluyor. Tomates aux Crevettes Grises soğuk olarak tüketiliyor ve oldukça ferahlatıcı bir tat olarak tanımlanıyor.

Cuberdon

Ghent Cuberdon

Belçika Ghent şeklinin simgesi olan Cuberdon, ahududu aromalı ve lokuma benzer yapıda bir şekerleme. Külah şeklinde hazırlanan ve orjinal rengi mor olarak hazırlanan bu geleneksel lezzet market, şekerlemeci ve seyyar arabalarda satılıyor. 

Dışı sert yapılı bir lokuma benzeyen Cuberdon’un iç yapısı akışkan ve jölemsi formda ayrıca ismini şekil itibariyle benzediği burundan alıyor.

Blanche

Vanilyalı dondurma ve sıcak çikolata, vişne ağırlıklı olarak hazırlanan bu özel tatlı Belçika’nın ünlü lezzetleri arasında yer alıyor.

Beyazlı kadın olarak tanınan bu özel lezzet birçok farklı meyve seçeneği ile servis edilebilir.

Balık Çorbası

Balık Çorbası da Belçika’nın yerel lezzetlerindendir. İçerisinde balık ve sebzeler yer alan bu lezzet restoranlarda başlangıç olarak sık tercih edilen yemekler arasında yer alır. Belçika’nın özel balık çorbası hazırlanırken genelde beyaz şarap kullanılıyor. 

Yöresel Peynirler

Belçika’da özel olarak üretilen 100’den fazla peynir türü bulunuyor. Anvers bölgesinde ağırlıklı olmak üzere ülke genelinde peynir tadımı yapılan mağazalar yer alıyor. 

Yerel olarak üretilen Belçika peynirleri içerisinde  Remoudou, Djotte de Nivelles ve Brüksel’in özel krem peyniri oldukça sık tercih ediliyor. Peynir kültüründe özel bir konuma sahip ülkede restoranların birçoğunda aperatif seçeneği olarak peynir sunuluyor.

Hindibalı Graten (Gegratineerde Witloof)

Beşamel soslu, hindiba veya hindiba ile patates gratenden yapılan bir tür ana yemek olan Hindibalı Graten, ülkenin özel ana yemekleri arasında yer alıyor.

Her bir hindibanın bir dilim jambona sarılması ve üzerine beşamel sosla eritilmiş peynir doldurulmasıyla hazırlanıyor.

Anguille au vert

Flaman Bölgesi’ne özgü geleneksel bir Belçika yemeği olan Anguille au vert, yılanbalığının içine maydanoz, kuzukulağı, adaçayı gibi çeşitli bitkiler eklenmesiyle hazırlanıyor.

Anguille au vert genellikle soğuk yense de, normal şartlarda yanında patates kızartması ve ekmekle sıcak olarak servis ediliyor. Yılan balığı parçalarına limon sıkılarak tüketmeniz öneriliyor.

Lapin la Kriek

Lapin la Kriek, ekşi bira ile hazırlanan yağsız tavşan eti kullanılarak hazırlanan geleneksel bir Belçika yemeğidir.

Sosunda kiraz, soğan, kuru erik, kekik ve defne yaprağı kullanılır. Lapin la Kriek yanında patates kızartması veya patates püresi ile servis edilir.

Passendale Peyniri 

Passendale Peyniri Belçika

Passendale, inek sütünden üretilen yarı yumuşak özel Belçika peyniridir. Kremsi yapısı, tatlı aroması ve hafif tadı ile öne çıkan lezzet genellikle yuvarlak bir formda üretilir.

Peynirin dış kısmında beyaz küf ile hafifçe tozlanan doğal kahverengi bir kabuk yer alır. Passendale peyniri bir ekmek somunu görünümüne sahiptir.

Cramique

Cramique, Belçika

Belçika’da kuru üzüm ve sucre perlé adı verilen, iri taneli fırında erimeyen bir şeker çeşidi ile hazırlanan Cramique, özel bir ekmek çeşidi.

Cramique sade olarakta hazırlanabiliyor ve özel hamuruyla mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında yer alıyor.

Brugge Kuğu Çikolatası

Belçika’nın en ünlü lezzetlerinde ilk sıralarda çikolata yer alıyor ancak Brugge kuğu çikolatası tüm çikolatalardan daha farklı bir yere sahip. Yalnızca Brugge Çikolata Derneği üyesi olan çikolatacılar tarafından üretilebilen Brugge kuğu çikolatasının hazırlama yöntemi ve malzemeleri sır olarak saklanıyor.

Özel kuğu görünümüne sahip lezzetin badem ezmesi ve genellikle beyaz Belçika çikolatasıyla hazırlandığı biliniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız