Zonguldak’ta Gezilecek Yerler

0
6520

Ülkemizin en zengin taş kömürü madenlerine sahip olan Zonguldak, Karadeniz kıyısında yer alıyor.

Zonguldak ve çevresindeki kömür ocakları ilk olarak Fransızlar tarafından işletilmiş. Ayrıca Fransızlar kömür havzasını belirtmek için şehirde rakımı en yüksek yer olan Göldağı’nı kullanmış. Bu yüzden de Zonguldak ismini bölge anlamına gelen Fransızca “zone” ve Türkçe “Göldağı” kelimelerinin bir araya gelmesi ile almış. “Zone Göldağı” söylene söylene Zonguldak olmuş anlayacağınız.

Zonguldak ve çevresini kaplayan yerler tarih öncesi dönemde Paflagonya olarak isimlendirilmiş.

Karadeniz Ereğlisi bölgesinden söz eden en eski kaynağın Homeros’un yazmış olduğu İlyada olduğu düşünülüyor.

Milattan önce 2500’lü yıllara dayanan bir geçmişi olan şehirdeki arkeolojik kalıntılar Zonguldak’a ilk yerleşen halkın Hattiler olduğunu göstermiş. Zonguldak daha sonra Hititler, Persler ve Makedonyalılara ev sahipliği yapmış.

Bir süre Pontus Devleti’nin bir parçası olan şehir sonrasında Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirilmiş. Sırası ile Anadolu Selçuklu Devleti, Cenevizliler ve Candaroğulları Beyliği’nin egemenliği altında kalan Zonguldak, 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarına katılmış.

Zamana tanıklık etmiş bir şehir olan Zonguldak, hem Karadeniz’in dillere destan doğal güzellikleriyle hem de kadim tarihi ile insanı büyülüyor. Zonguldak’taki gezilecek yerleri derlemiş olduğum yazımın sizler için faydalı olması dileğiyle.

Zonguldak’ta Gezilecek Yerler

Zonguldak’taki Doğal Güzellikler

Kozlu Ilıksu Kaplıcası

Kozlu – Aşağıçayır Kaplıcası olarak da bilinen Kozlu Ilıksu Kaplıcası, Zonguldak – Karadeniz Ereğlisi Karayolu üzerinde bulunuyor.

Şu an herhangi bir tesisin bulunmadığı kaplıcanın turizme kazandırılması planlanıyor.

Sularının şifalı olduğuna inanılan Kozlu Ilıksu Kaplıcası, Zonguldak – İstanbul Karayolu’nun dördüncü kilometresinde yer alıyor.

Yolun kenarında bulunan bu kaplıcadaki su sıcaklığının 27 derece olduğu belirtilmiş. Egzama gibi cilt hastalıklarına iyi geldiği düşünülen kaplıca suları aynı zamanda yüzmek için de kullanılıyor.

Adres: Zonguldak – Karadeniz Ereğli karayolu, Aşağıçayır Köyü, Kozlu, Zonguldak

Çayır Köyü Su Mağarası

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde bulunan Çayır Köyü Su Mağarası, ilçe merkezine 12 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Çayır Köyü mevkiinde bulunan mağaranın içerisinde bulunan sarkıt ve dikitlerin sahip oldukları özel yapı sebebiyle burası dünyanın en önemli mağaralarından biri olarak anılıyor.

Muhteşem bir görünüme sahip olan mağarada 1300 metre uzunluğunda bir yer altı nehri de bulunuyor.

Botla gezilebilen bu nehirde alabalık yetiştiriliyor ve rivayete göre bu balıkların bazı hastalıklara şifa olduğunu inanılıyor.

Mağaranın biri Göl Dağı’ndan gelen diğeri ise Gökgöl Mağarası’ndan gelen iki adet soğuk su kaynağı bulunuyor.

Aynı zamanda Çayır Köyü’nde Osmanlı dönemine ait iki tane kemer köprü bulunuyor. Köprülerden bir tanesi mağaranın yakınında, diğeri ise köy merkezinde sizleri bekliyor.

Mağaranın önündeki piknik alanı nedeniyle Çayır Köyü Mesire Yeri olarak da bilinen bu doğa harikası mekanda mağaranın keşfini yaptıktan sonra piknik de yapabilirsiniz. 

Adres: Çayır Köyü, Çaycuma, Zonguldak

Gökgöl Mağarası

Gökgöl Mağarası, Zonguldak

3350 metrelik uzunluğuyla ülkemizin en büyük onuncu mağarası olan Gökgöl Mağarası, ayrıca 875 metrelik yürüyüş yoluyla Türkiye’nin en büyük mağara gezi yoluna da sahip.

Aydınlatması yapılmış olan bu yürüyüş yolunu takip ederek Fosil Giriş, Astım Salonu, Büyük Çöküntü Salonu, Harikalar Salonu ve Mucizeler Salonu isimleri verilmiş olan yerleri kolaylıkla gezebilirsiniz.

Aktif bir damlataş mağarası olan Gökgöl, Zonguldak – Ankara Karayolu’nun dördüncü kilometresinde bulunuyor.

Zonguldak’ın Üzülmez bölgesinde yer alan Gökgöl Mağarası, sarkıt, dikit, sütun ve bayrak damlataşları bakımından oldukça zengin bir yapıda.

Yaklaşık olarak 350 milyon yaşında olan bu tarihi mağaranın derinliği ise 11 metre.

Adres: Zonguldak Ankara Karayolu, Zonguldak Merkez, Zonguldak

Cehennemağzı Mağarası

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde bulunan Cehennemağzı Mağarası, 2008 yılında Doğal ve Arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmiş.

Mağara, antik dönemdeki ismi Achelon Vadisi olan bölgede bulunuyor.

Cehennemağzı Mağarası aynı zamanda mitolojik olarak da çok önemli bir yer. Eurystheus’un Herkül’e vermiş olduğu 12 görevden sonuncusu ve en zor olanı Cehennem Köpeği Kerberos’u hiçbir ölümlünün geri dönemediği Ölüler Ülkesi Hades’ten kaçırmasıymış. Cehennemağzı Mağarası da Herkül’ün Ölüler Ülkesi’ne indiği yer olarak biliniyormuş.

Herkül Mağarası olarak da isimlendirilen Cehennemağzı, yan yana üç mağaradan oluşuyor. Bunlardan ilki olan Kilise Mağarası paganizmin yaygın olduğu fakat Hıristiyanlığın yasak olduğu dönemde ilk Hıristiyanlar tarafından gizli bir ibadet merkezi olarak kullanılmış. Mağaranın içerisinde bulunan ve erken Hıristiyanlık Dönemi’nin izlerini taşıyan motifler bunu kanıtlar nitelikte.

İkinci mağara halk arasında Koca Yusuf olarak biliniyor.

Ayazma Mağarası ismindeki üçüncü mağara ise insan eliyle yapılmış bir su sarnıcı aslında.

Tarihi açıdan da çok önemli bir yapı olan Cehennemağzı Mağarası, Zonguldak’a geldiğinizde mutlaka uğramanız gereken yerler arasında bulunuyor.

Adres: Süleymanlar, Cehennem Ağzı Mağaraları Sokak No:59A, 67300 Ereğli, Zonguldak

Fetih Çınarları 

Osmanlı Ordusu İstanbul’un fethine hazırlanırken Rumeli ve Anadolu hisarlarını onarmak ve yapımında kullanmak için sur taşına ihtiyaç duymuş.

Anadolu’nun birçok yerinden olduğu gibi Karadeniz Ereğli’den de İstanbul’a büyük miktarda taş gönderilmiş.

Şehrin yapmış olduğu yardımlara teşekkür etmek amacıyla Fatih Sultan Mehmet Ereğli’ye 6 adet çınar dikilmesi için ferman yollamış. Ereğli ilçesinde bulunan çınarlar bu yüzden Fetih Çınarları olarak isimlendirilmiş.

Neredeyse 550 yaşındaki bu ulu çınarları şehirden ayrılmadan mutlaka görün.

Adres: Müftü, Yukarı Sokak No:18, 67300 Ereğli, Zonguldak

Danaağzı Tabiat Parkı

Zonguldak’ın Karadeniz Ereğli ilçesinde bulunan Danaağzı Tabiat Parkı, Tepeören Köyü’ne 21 kilometre mesafede bulunuyor.

57 hektarlık bir alanı kaplayan park adeta el değmemiş saklı bir cennet.

Danaağzı Tabiat Parkı’na ulaşmak biraz zor olsa da burada doğada bir gün geçirebilirsiniz.

Doğa yürüyüşü, kuş gözlemciliği ve piknik yapabileceğiniz bu güzel parkta daha fazla kalmak isterseniz kamp da yapabilirsiniz.

Adres: 67300 Tepeören, Ereğli, Zonguldak

Göldağı Tabiat Parkı

Doğanın kucağında huzurlu bir gün geçirebileceğiniz diğer bir park olan Göldağı, Zongukdak’ın Çaycuma ilçesine 21 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Her mevsimde ayrı bir güzelliğe sahip olan ağaçların arasında kuş sesleri eşliğinde yürürken temiz hava soluyacağınız bir yer Göldağı Tabiat Parkı.

Parka giriş ücreti sadece 20 TL. Göldağı Tabiat Parkı’na otomobilinizle girmek isterseniz de 45 TL ödemeniz gerekiyor.

Adres: 67900 Taşçılı, Çaycuma, Zonguldak

Çitdere Tabiat Koruma Alanı

Resmi olarak Karabük ilinin sınırları içerisinde bulunan Çitdere Tabiat Koruma Alanı, Zonguldak’a yakın olduğu için bu listede bulunuyor.

Doğanın bize bir lütfu olan bu bölgeye Zonguldak – Ankara Karayolu’nun Yenice sapağından ayrılıp 45 kilometre yol alarak ulaşabilirsiniz.

721.5 hektarlık geniş bir alanı kaplayan bölgede çok sayıda bitki ve hayvan türleri yaşıyor. Bu sebeple koruma altına alınan Çitdere Tabiat Koruma Alanı, sadece turistler tarafından değil araştırmalarını yapmak için gelen bilim insanları tarafından da ziyaret ediliyor.

Adres: Sofular Köyü, 78400 Eskipazar, Yenice, Karabük

Zonguldak’taki Tarihi Yerler

Filyos Kalesi

Filyos Kalesi, Zonguldak

Romalılar dönemine ait olduğu düşünülen Filyos Kalesi, Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde bulunuyor.

İri taşlar kullanılarak inşa edilen kale denize hakim olan bir tepe üzerinde yer alıyor.

Ücretsiz bir şekilde ziyaret edebileceğiniz Filyos Kalesi, harika bir manzaraya da ev sahipliği yapıyor.

Romalılardan kalan tarihi eserlerin sergilendiği kale, Zonguldak’ta görülmesi gereken yerlerden.

Buraya yaz aylarında gelirseniz kalenin hemen önündeki Filyos Plajı’na uğrayıp kısa bir denize girme molası verebilirsiniz.

Adres: 67970 Filyos, Çaycuma, Zonguldak

Teion Antik Kenti

Teion Antik Kenti, ismini şehri kuran din adamı Tios’tan almış. Filyos Antik Kenti adı ile de bilinen antik kent Filyos Nehri’nin Karadeniz’e döküldüğü yerde kurulmuş.

Günümüzde Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinin Filyos beldesinde bulunan kentte arkeolojik kazılar neredeyse 15 yıldır devam ediyor.

Yapılan kazılarda yukarıda yazmış olduğum Romalılar döneminde yapılan kale, harabe durumunda bir tapınak, amfitiyatro ve Çayır Mağarası’ndan çıkan suyu şehre taşıyan su kemeri kalıntıları ortaya çıkarılmış.

Uzmanlar Teion Antik Kenti’nin Karadeniz bölgesindeki günümüze kadar ulaşabilmiş tek antik kent olduğunu düşünüyor.

Adres: Adres: 67970 Filyos, Çaycuma, Zonguldak

Orhan Gazi Cami

Bizanslılardan kalmış olan Ayasofya Kilisesi, camiye çevrildikten sonra Orhan Cami ya da Orta Cami ismi ile anılmış.

Burası, ülkemizde yer alan dokuz Ayasofya Kilisesi’nden ilkiymiş ve İstanbul’daki Ayasofya Kilisesi’nden tam 100 yıl önce inşa edilmiş.

Zonguldak merkeze 49 kilometre uzaklıkta bulunan tarihi yapı, Karadeniz Ereğli ilçesinde Orhanlar Mahallesi’nde bulunuyor.

Orhan Gazi Camii’nin karşısındaki Göztepe’de ise Seyid Nasrullah Efendi’nin türbesi yer alıyor.

Adres: Orhanlar, 67320 Ereğli, Zonguldak

Köprülü Cami

1661 yılında Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa tarafından yaptırılan Köprülü Camii, Zonguldak’ın merkezinde bulunuyor.

Kare planlı bir mimariye sahip olan caminin avlusunda şadırvan, güneş saati, kütüphane ve muvakkithane olarak kullanılan bir bina yer alıyor.

Osmanlı döneminden kalmış olan bu tarihi camii, 2019 yılında geçirmiş olduğu restorasyon sonrasında tekrar ibadete açılmış. 

Adres: Eski Çarşı Safranbolu, Zonguldak

Zonguldak’taki Müzeler

Maden Müzesi

Şehir merkezinde yer alan Zonguldak Maden Müzesi, 2016 yılında açılmış.

Zonguldak’ın en önemli kaynaklarından taş kömürü madenciliği kültürünü korumak ve aktarmak amacına hizmet eden müze “bir avuç kömür için bir ömür verenlere” adanmış.

Ülkemizin ilk ve tek Maden Müzesi olma özelliğini taşıyan bu özel yerde madencilik hakkında birçok şey öğrenebilirsiniz. Hazır oraya gitmişken müzenin yanında bulunan 130 yıllık maden ocağını da gezebilirsiniz.

En güzel haberi ise sona bıraktım, Maden Müzesi’ne girişler ücretsiz

Adres: Çınartepe, Dağyolu Sokak, 67040 Merkez, Zonguldak

Ereğli Müzesi

Ereğli Müzesi, 19. yüzyılın sonlarında Padişah II. Abdülhamit döneminde Sancak Beyi Halil Paşa Karamahmutoğlu tarafından yaptırılmış olan Halil Paşa Konağı’nda hizmet veriyor.

Deniz kenarında muhteşem manzaralı bir yerde bulunan konağın mimarisi de kesinlikle çok ilgi çekici.

1998 yılında açılan müze arkeoloji ve etnografya müzesi özelliklerine sahip.

Tunç Çağı, Grek, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait eserlerin sergilendiği Ereğli Müzesini hafta içi her gün ücretsiz olarak gezebilirsiniz. 

Adres: Orhanlar Mahallesi Yalı Caddesi No:96 Meydanbaşı, Karadeniz Ereğli, Zonguldak

Gazi Alemdar Gemisi Müzesi

Karadeniz Ereğli’nin merkezinde, sahilde bulunan Gazi Alemdar Gemisi Müzesi, çok güzel bir tarihi olayı gelecek nesillere aktarıyor.

Kurtuluş Savaşı esnasında işgal altında olan İstanbul’dan kaçırılan Alemdar savaş gemisi Zonguldak’a getirilmiş. O dönemde Karadeniz’e hakim olan Fransızlar tarafından ele geçirilmek istenen Alemdar Gemisi, vatansever halk tarafından karaya oturtularak Fransızların emellerine ulaşmaları engellenmiş.

İşte bu şanlı direnişin anısını yaşatmak için Gazi Alemdar Gemisi’nin bire bir örneği yapılarak 2008 yılında müze olarak ziyarete açılmış.

Bana Samsun’da bulunan Bandırma Gemi Müzesi’ni hatırlatan bu güzel müzeyi ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

Adres: Müftü, Atatürk Bulvarı, 67300 Ereğli, Zonguldak


Yeşil, mavi ve siyahın buluştuğu güzel şehir Zonguldak’ı “Yüz karası değil, kömür karası” isimli şiiri ile ölümsüzleştiren Orhan Veli’ye saygılarımı sunar sizlere de güzel bir gezi dilerim.

“Güneşli bir günde

Masmavi göreceğiz Karadeniz’i

Balkaya’dan Kapuz’a kadar,

Karış karış biliriz bu şehri;

*EKİ’nin çiçekli bahçeleri,

Rıhtıma kömür taşıyan vagonlarıyla;

Paydos saatlerinde yollara dökülen,

Soluk benizli insanlarıyla.

Siyah akar Zonguldağın deresi

Yüz karası değil, kömür karası

Böyle kazanılır ekmek parası.”

*EKİ: Ereğli Kömürleri İşletmesi

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız