Meis Adası Gezilecek Yerler: En “Bizden” Komşumuz

0
344
Meis Adası Gezilecek Yerler
Meis Adası Gezilecek Yerler

Yunan Adaları ve 12 Adalar içinde en “bizden” olan minik bir adadan bahsedelim: Meis Adası. Burası, Yunanistan’a en uzak konumda yer alan en küçük Yunan adası. Meis’in kendine en yakın Yunan adası 125 kilometre uzaklıktaki Rodos. Komik gelecektir ki adanın Türkiye sınırına uzaklığı ise yalnızca 20 kilometre.

Rum mimarisindeki pastel renkli yapıları ve Arnavut kaldırımlı dar sokakları ile sizleri etkileyecek olan Meis Adası için “bizden” dememizin birden çok sebebi var.

  • 12 Adalar içinde Yunanca ile birlikte Türkçe konuşulan tek ada.
  • Üstelik resmi para birimleri Euro olsa da, burada TL harcama yapabilirsiniz. Zaten Meis Adası sakinleri alışveriş için çoğu zaman Kaş’a gitmeyi tercih ediyor.
  • Meis’te internet tarifenizi kullanmaya devam edebilirsiniz; çünkü buradan Türkiye hattı çekmeye devam ediyor!

Eğer Kaş veya Kaş civarında iseniz, Yunan Adaları’nın uyguladığı 7 günlük kapı vizesi fırsatından yararlanarak Kaş’tan hareket eden feribotlar ile 20 dakikada Meis Adası’na ulaşım sağlayabilirsiniz.

Meis Adası’nı günübirlik seyahat edebileceğiniz gibi dilerseniz bir gün kalabilirsiniz de. Daha uzun bir seyahat tavsiye etmiyoruz; çünkü Meis Adası gezilecek yerler oldukça kısıtlı. Kafa dinlemek için bu ada oldukça uygun bir yer olsa da, yüzmek istiyorsanız buranın çok da doğru bir yer olduğunu söyleyemeyiz.

Meis Adası’na yapacak olduğunuz ziyaret öncesi izlemenizi önerdiğimiz bir film var. 1991 senesinde En İyi Yabancı Film Oscar ödülü kazananı Mediterraneo filmi Meis Adası’nda çekilmiş!

Minik bir not: Eğer ziyaret ettiğiniz yerler ile alakalı “bilmesek de olur” denebilecek detay bilgileri seviyorsanız, bir tane de Meis Adası’ndan gelsin. Yılmaz Güney, 1981’de günlük izinle hapisten çıkınca Kaş’tan Meis Adası’na, buradan da İsviçre’ye kaçmış. Sonra zaten sanatçının Fransa’ya yerleşip yaşamını orada devam ettirdiğini biliyoruz.

Meis Adası Kısa Tarihi

Meis Adası
Meis Adası

Eski adı Megisti olan Meis Adası, tarih boyunca Perslerden Roma ve Bizans İmparatorluğu’na, Venedik Cumhuriyeti’nden Osmanlı’ya kadar birçok farklı medeniyet tarafından yönetilmiş bir ada.

1512-1915 tarihleri arasında Osmanlı egemenliğindeki Meis Adası, 1. Dünya Savaşı ile İtalyan kontrolüne geçmiş. Bu dönemde Castello Rosso ismiyle adlandırıldığı için günümüzde de Kastellorizo olarak da bahsederler Meis Adası’ndan. Castello Rosso ismi nereden geliyor diyorsanız, bir zamanlar bölgenin hakimi olan St. Jean Şövalyeleri, buradaki kaleye gün batımında kırmızı renge dönüştüğü için Castello Rosso, yani Kızıl Kale ismini vermiş.

2. Dünya Savaşı’nda ada halkının çok büyük bir kısmının Mısır üzerinden Avustralya’ya göçmesiyle, ada neredeyse komple boşalıyor. 1948 yılından beri Yunanistan’a bağlı olan Meis, bugün yalnızca 300-350 kişilik nüfusa sahip.

Meis Adası Gezilecek Yerler

Günübirlik bir ziyaretle Meis Adası’nda adım atmadık yer bırakmamak mümkün! En küçük Yunan Adası Meis’te gezilecek yerler oldukça sınırlı. Sarp kayalıklardan oluşan adanın tek yerleşim yeri Kastellorizo. Bizim önerimiz ilk olarak ada limanından kalkan tekneler ile Mavi Mağara’ya gidip görün, Saint George Plajı’ndan yüzün ve sonra ada merkezine dönerek burada vakit geçirin.

Meis Adası’nda ne yapabilirim diye düşünüyorsanız işte size hazırlamış olduğumuz Meis Adası gezilecek yerler listesi.

Mavi Mağara / Blue Cave

Mavi Mağara / Blue Cave, Meis Adası
Mavi Mağara / Blue Cave, Meis Adası

Mavi Mağara, Meis Adası’nı ziyaret etmek için belki de en büyük sebep. Limandan hareket eden 5-6 kişilik deniz taksi ile 15-20 dakikada adanın arka taraflarındaki Mavi Mağara’ya ulaşım sağlıyorsunuz.

Mavi Mağara’ya yalnızca sabah saatlerinde sefer düzenleniyor. Bunun sebebi güneşi kaçırmamak. Öğleden sonra buraya gelmek isterseniz ne yazık ki yasak olduğunu söylemeliyiz. Deniz taksiyle Mavi Mağara’ya ulaştığınızda tekne içinde başınızı eğerek mağaranın içine giriş yapıyorsunuz. Yalnız kötü bir haberimiz var, deniz suları yükseldiyse mağara içine giriş yapılmıyor!

Mavi Mağara turlarında 20 dakika kadar yüzme molası veriliyor. Mağaranın girişi her ne kadar oldukça dar görünse de içeri girdikten sonra ürkütücü olmadığını göreceksiniz! Mağaranın dar girişinden sızan güneş ışınlarıyla fosforlu mavi renge dönen deniz ve mağara duvarları sizi gerçekten büyüleyecek. Burada oldukça kısa bir yüzüş gerçekleştirecek olsanız da hayatınızdaki en keyifli yüzme deneyimlerinden olacağına emin olabilirsiniz.

Minik bir not: Nisan-mayıs döneminde Meis Adası’nı ziyaret ediyorsanız Mavi Mağara turunda yavru fok balıklarını görmeniz mümkün!

St. John Kalesi

St. John Kalesi, Meis Adası
St. John Kalesi, Meis Adası

Meis’in en sembolik noktası adanın merkezinde yer alan St. John Kalesi. 14. yüzyılda inşa edilen kale, daha önceden kalma eski bir kalenin üzerine yeniden kurulmuş.  İtalya döneminde uzun yıllar Castello Rosso adıyla anılmış.

St. John Kalesi, Meis Adası gezilecek yerler arasında yer almalı ve adaya yapacak olduğunuz ziyarette kalenin zirvesine çıkıp Kaş manzarasını seyretmelisiniz. Kaleye ulaşmak için dik bir yürüyüş yapmanız ve kale duvarına monte edilmiş dik demir merdiveni çıkmanız gerekiyor. Buraya yürüyüş manzaranın tadını çıkararak ve fotoğraf çekerek bir saati bulabilir. Sonrasında ise turkuaz renkli deniz ve mükemmel bir Kaş manzarası!

Minik bir not: Kaleye yürümek istemezseniz taksiyle buraya kadar gidebilirsiniz fakat buranın güzel yanı manzarayı izleye izleye yukarıya doğru ilerlemek.

Meis Adası Gezilecek Kiliseler

St. George Manastırı, Meis Adası
St. George Manastırı, Meis Adası

Meis Adası gezilecek yerler arasına Meryem Ana Kilisesi yani Panagia tis Megalis ve Agios Konstantinos Manastırı eklenmeli!

  • 1835 senesinde inşa edilen Meryem Ana Kilisesi, Meis’in en büyük kilisesi. Ada merkezindeki bu kilise, mimarisiyle olduğu kadar sahip olduğu ikonalar ile de dikkat çekici.
  • Ada merkezinin arka taraflarında yer alan bir tepe var. Buradaki 400 basamaklı taş merdivenleri tırmanarak St. George Manastırı’na ulaşıyorsunuz. Buradan adanın her noktasını görme şansına sahipsiniz. Bizim tavsiyemiz gün batımı saatlerinde burada olmak. Gökyüzünün aldığı renklerden etkileneceğiniz gibi, Meis’in renkli yapıları ve denizin aldığı renkler de sizi büyüleyecek.

Meis Adası Müzeleri

Meis Adası Müze ve Cami
Meis Adası Müze ve Cami

Söylemiş olduğumuz gibi Meis Adası görülecek yerler oldukça kısıtlı. Buraya yapacak olduğunuz ziyarette Kastellorizo Müzesi yani arkeoloji müzesini ziyaret edebilirsiniz.

  • Kastellorizo Müzesi, Meis Adası tarihi ve kültürünü ele alan, içinde M.Ö. 4. yüzyıla kadar dayanan vazo gibi antik eserler, mermer heykeller, geleneksel kostümler, fotoğraflar sergilenen minik bir müze.
  • Bir diğer önerimiz ise eski bir Osmanlı camii içindeki Etnografya Müzesi. 1753 senesinde inşa edilen bu Osmanlı camisi, 2007’de restore edilip müzeye çevrilmiş. Şu anda içinde 20. yüzyıldan kalma Meis Adası’na dair eşyalar ve eserler bulunuyor.

Ro Adası

Ro Adası
Ro Adası

Meis Adası gezilecek yerler diğer 12 Adalar’daki kadar çeşitli değil. Bu sebeple size Meis yakınlarında bir başka Yunan Adası da öneriyoruz görmeniz için. Meis’ten hareket eden tekneler ile Ro Adası’nı ziyaret edin! Ro Adası, Türkiye kıyı şeridinden yalnızca 5600 metre uzaklıkta.

Ro Adası, Nazi işgalinde Yunan Direnişi sembollerinden Despina Achladioti’nin adası. Despina burada 40 yıl boyunca tek başına yaşamış ve her yıl Yunan bayrağını sabahları göndere çekip, akşam gün batımı ile indirmiş. Şu anda mezarı bir zamanlar her gün Yunan bayrağı dalgalandırdığı yerin hemen altında.

Meis’ten sürat tekneleri veya ahşap takalar ile Ro Adası’na yapacak olduğunuz üç dört saatlik ziyarette bu minik adayı yürüyebilir, şnorkel dalışı yaparak su altı keşfine çıkabilirsiniz.

Meis Adası Plajları

Saint George Adası, Meis
Saint George Adası, Meis

Deniz tatili için bir Yunan adasına gitmek istiyorsanız, Meis ne yazık ki doğru bir tercih değil. Ada genelinde ne yazık ki denize girilebilecek bir kumsal yok. Denize girmek isteyenler bazı kafe ve otellerin önündeki merdivenlerden denize giriyor.

Limanın bitiminde, Mandraki adında küçük bir koy var. Buradan denize girebileceğiniz gibi, önerimiz Saint George veya bir diğer ismiyle Aya Yorgi Adası. Meis Adası gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken bu ada, denizin en temiz olduğu nokta.

  • Saint George Adası’na yalnızca deniz taksi ile ulaşım sağlanıyor.
  • Burada şezlong ve şemsiye kiralamak mümkün.
  • Meis Adası’nın diğer yerlerinde olduğu gibi buradan da denize merdivenlerle iniliyor.
  • Mavi Mağara dönüşünde Saint George Adası’nda inerseniz, deniz taksiye ekstra para ödemek zorunda kalmazsınız.
  • Gün batımı Saint George Adası’nda pek güzel! Söylemeden geçmeyelim.

Meis Adası’nda Ne Yenir?

Meis Adası’nda Ne Yenir?
Adanın lezzetli deniz ürünlerini tadabilirsiniz.

Meis Adası oldukça küçük bir ada. Sahil şeridindeki salaş tavernalarda oturup caretta caretta’ları izleyerek Yunan müzikleri eşliğinde deniz ürünleri yiyebilirsiniz. Tazecik balıklar, karides, ahtapot ve deniz kestanesi önerimiz! Deniz mahsullü makarna katoumari ve soğan dolması “sousam dorması” da diğer önerilerimiz.

Meis Adası’nda Alışveriş

Meis Adası’nda Alışveriş
Meis Adası’nda Alışveriş

Meis Adası’ndan hediyelik eşya almak istiyorsanız pek bir seçeneğiniz olmadığı gerçek. Klasik olarak anahtarlık, magnet, kupa gibi hediyelikler için adanın sahil şeridindeki dükkanlara göz atabilirsiniz.

Meis Adası Ulaşım

Meis Adası Ulaşım
Meis Manzarası

Meis Adası’nı karış karış gezmek için araç kiralamaya ihtiyacınız yok, sağlam bacaklarınız olsun yeter! Meis oldukça küçük bir ada olduğu için ada içindeki her yeri yürüyerek dolaşabilirsiniz. Zaten adada tek bir yerleşim yeri var ve otobüs ile gidebileceğiniz herhangi bir yer yok. Ada içinde sizi tek zorlayacak yer, St. John Kalesi’ne çıkmak olabilir. Eğer yürümek istemezseniz taksi kullanarak yukarı çıkabilirsiniz.

Meis Adası’nın en yaygın toplu taşıması deniz taksiler. Deniz taksi kullanarak Mavi Mağara, Ro Adası ve ada plajları görülebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız