Uçağa Alınmayan Eşyalar Tam Listesi

0
2416
Uçağa Alınmayan Eşyalar Tam Listesi
Uçağa Alınmayan Eşyalar Tam Listesi

Bildiğiniz gibi uçaklara, yolcuların güvenliğini sağlamak ve uçuşta herhangi bir olumsuz olayın yaşanmaması adına bazı eşyalar alınmıyor. Uçuşunuz için bavul hazırlarken bu eşyaların neler olduğunu bilmenizde ve bavul ya da çantanızı buna göre hazırlamanızda fayda var. Uçağa alınmayan eşyalar listesi oldukça detaylı ve geniş olduğu için hazırlanma sırasında hangi eşyaların yasak olduğunu ya da hangi eşyaları hangi koşullar ile yanınıza alabileceğinizi hatırlamakta zorluk yaşayabilirsiniz. 

Sizler için uçakla yaptığınız seyahatlerinizde yanınıza alamayacağınız tüm eşyaların bir listesini yaptık. Uçağa alınmayan eşyalar ya da bazı eşyaların uçağa alınma şartları çoğu zaman firmalara ve ülkelere göre benzerlik gösterse de belirli noktalarda değişiklikler olabiliyor. Bu yüzden bu listenin yanı sıra yolculuğunuzdan önce bilet aldığınız hava yolu firmasının şartlarını da inceleyebilirsiniz.

Uçağa alınmayan eşyaların neler olduğunu ve hangi eşyaların nasıl koşullar altında bavula konulabileceğini merak ediyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz.

1) Sıvılar ve Jel Ürünler

Sıvılar ve Jel Ürünler
Sıvılar ve Jel Ürünler

Uçaklara binerken yanınıza belirli bir miktarda sıvı ürün alabilirsiniz. Fakat bu sıvıların 100 ml’in üzerine  çıkmaması gerekiyor. Sıvıları ya da jel ürünleri 100 ml’lik sağlam ve açılmayacağından emin olduğunuz şişe veya kilitli poşetlerin içinde bavulunuza koyabilirsiniz. 

Bunun yanı sıra bebek maması gibi ürünlerin yolculuk boyunca yeterli olacak miktarda yanınıza almanızda herhangi bir sorun olmuyor. Sıvı halde bulunan ilaçları yanınızda taşıyabilmeniz için ilacı düzenli kullanmanız gerektiğini gösteren bir raporunuzun olması gerekiyor. 

2) Delici ve Kesici Eşyalar

Delici ve Kesici Eşyalar
Delici ve Kesici Eşyalar

Bavulunuzda eşyalar arasında delici ve kesici aletlerin bulunmaması gerekiyor. Bu aletler can ve mal güvenliğini korumak amacı ile uçağa alınmıyor. Bavulunuzu hazırlarken bu tarz herhangi bir şeyi yanınıza almadığınızdan emin olun. 

Yanınızda olmaması gereken delici ve kesici aletler;

  • Makas,
  • Bıçak,
  • Çakı,
  • Şiş ve tığ,
  • Dikenli tel,
  • Jilet,
  • Şırınga ve iğne,
  • Neşter

Delici ve kesici aletlerin yanı sıra uçağa binerken bavulunuzda tehlike yaratma ihtimali olan eşyaların da bulunmaması gerekiyor. Bu yüzden beyzbol sopası ve boş mermi kovanı gibi eşyalar da uçağa alınmıyor. 

3) Yanıcı ve Patlayıcı Maddeler

Yanıcı ve Patlayıcı Maddeler
Yanıcı ve Patlayıcı Maddeler

Yanıcı ve patlayıcı maddeler de uçağa alınmayan eşyalar listemizde bulunuyor. Bu maddelerin uçağa alınmamasının başlıca nedeni, uçakta oluşan yüksek basınçtan dolayı patlamaya yol açabiliyor olmaları. Bu yüzden bavulunuzu hazırlarken aşağıdaki eşyaları bavulunuza koymayın;

  • Mavi alev veren çakmak,
  • Sprey boya,
  • Biber gazı,
  • Kolonya,
  • 100 ml’den büyük deodorant,
  • Çamaşır suyu,
  • Tiner ve asitler

Bu maddelerin yanı sıra sıkıştırılmış gazla üretilen hiçbir maddenin özellikle de el bagajında bulunmaması gerekli. Yolculuğunuz sırasında yanınızda sadece 1 adet normal çakmak taşıyabilirsiniz. 

4) Reçetesiz İlaçlar

Reçetesiz İlaçlar
Reçetesiz İlaçlar

El bagajınızda reçetesiz ilaçların bulunmaması gerekiyor. Sağlık durumunuzun gerektirdiği ve yolculuk sırasında kullanmanız ya da önlem olarak yanınızda bulunması gereken reçeteli ilaçlarınız dışında yanınızda olmasını istediğiniz ilaçları el bagajınızda taşıyamazsınız.

5) Elektronik Sigara

Elektronik Sigara
Elektronik Sigara

Son zamanlarda oldukça popüler olan elektronik sigaralar da uçuşunuz esnasında yanınıza alamadığınız eşyalar arasında bulunuyor. Kontroller sırasında el bagajınızda ya da çantanızda elektronik sigara bulunduğu takdirde çantanızdan ya bavulunuzdan çıkarmanızı isteyeceklerdir. 

Bunun yanı sıra elektronik sigara ile ilgili kısıtlamalar hava yolu firmalarına ve seyahat edilen rotaya göre de değişiklik gösterebiliyor. Bu yüzden eğer uçuşunuz sırasında yanınıza elektronik sigara almak istiyorsanız kullanacağınız hava yolu firmasının bagaj kurallarına bakın. 

6) Lityum Piller

Lityum Piller
Lityum Piller

Lityum piller de bavulunuzda olmaması gereken eşyalar arasında bulunuyor. Fakat bu pillerin bulunduğu tablet ve laptop gibi elektronik cihazlar uçağa kabul ediliyor. Bunun nedeni ise bu cihazların içinde bulunan pillerin boyutunun herhangi bir tehlike oluşturmuyor olması. Bunun yanı sıra ayrı ve tekil olarak taşınan lityum piller ile bu tarz pili bünyesinde barındıran büyük eşyaların hiçbiri uçağa alınmıyor. 

7) Tehlikeli ve Yasaklı Maddeler

Tehlikeli ve Yasaklı Maddeler
Tehlikeli ve Yasaklı Maddeler

Uçuş esnasına risk teşkil edebilecek ve herhangi bir olumsuzluğa yol açabilecek hiçbir tehlikeli ve yasaklı madde uçağa alınmıyor. Bu maddeler arasında oksitleyiciler, gazlar, yanıcı maddeler, patlayıcılar, bulaşıcı maddeler, organik peroksitler, aşındırıcılar, zehirli maddeler, radyoaktif maddeler ve manyetik maddeler bulunuyor. 

8) Silahlar ve Silah Benzeri Nesneler

Silahlar ve Silah Benzeri Nesneler
Silahlar ve Silah Benzeri Nesneler

Uçaklara tabanca, av tüfeği, hava tabancaları ve mermi gibi eşyalar kesinlikle alınmıyor. Bütün hava yolu firmaları bu tarz eşyaların taşınmasını kesinlikle kısıtlıyor. Mesleği gereği silah taşımak zorunda olan kişilere farklı bir prosedür uygulanmasının yanı sıra bunun dışındaki herhangi bir durum için silah taşınmasına izin verilmiyor. 

Ateşli silahların yanı sıra ok, yay, işaret fişeği ve silah yerine kullanılabilecek diğer herhangi bir eşyanın bavulunuzda ya da çantanızda bulunması da kesinlikle yasak. 

9) Tamir Araçları

Tamir Araçları
Tamir Araçları

Uçuş sırasında bavulunuzda bulunmaması gereken araç ve eşyalar arasında yolcuların güvenliği için tehlike oluşturabilecek olan tamir araçları bulunuyor. Tornavida, çivi, matkap ve çekiç gibi eşyaların el bagajında bulunmaması gerekiyor. 

10) Kendi Kendini Dengeleyen Cihazlar

Kendi kendini dengeleyen cihazlar
Kendi kendini dengeleyen cihazlar

Uçakta yanınıza alamayacağınız cihazlar arasında kendi kendini dengeleyen cihazlar bulunuyor. Pil bağlantısı olmasa dahi bu cihazlar büyük boyutlarda lityum pil içerdiği için uçaklara alınmıyor. Kendi kendini dengeleyen araçlara örnek olarak; elektrikli kaykaylar, şişme kızaklar, U-runnerlar ve elektrikli motorları verebiliriz. 

11) Yiyecekler 

Yiyecekler 
Yiyecekler 

Uçaklara yiyecek ile binmek yasak değil. Fakat tabi ki bu konuyla ilgili bazı kısıtlamalar bulunuyor. Sıvı ve sıvılaşmaya uygun olan yiyecekler bavul ile taşımaya uygun değil. Bunun yanında katı olan yiyecekleri belirli bir miktara kadar yanınıza alabilirsiniz. Yine de eğer yanınıza yiyecek alacaksanız seyahat edeceğiniz hava yolu firmasının bu konuyla ilgili kurallarını incelemenizde fayda var.

Önceki İçerikMeis Adası Gezilecek Yerler: En “Bizden” Komşumuz
Sonraki İçerikKos Adası Gezilecek Yerler: Hipokrat’ın Adasından Sevgiler
Dehan Fulya Türeler
İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunu. Yazmayı, araştırmayı ve okumayı çok seviyor. Kariyerine içerik uzmanı olarak devam ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız