Yunanistan Kapı Vizesi Hakkında Merak Edilen Her Şey

0
65935
Yunanistan Kapı Vizesi Hakkında Merak Edilen Her Şey
Yunanistan Kapı Vizesi Hakkında Merak Edilen Her Şey

Ülkemize komşu olan ve özellikle yazın pek çok kişinin tatil için tercih ettiği Yunanistan, masmavi suları, güzel mimarisi ve samimi insanları ile eğlence ve tatil için en güzel rotalardan biri. Ülkemize çok yakın olması ülkeye gidişi oldukça kolaylaştırsa da vizesiz gidilemediği için vize işlemlerinin yapılması ve onay beklenmesi gibi süreçler yorucu olabiliyor. 

Fakat 2024 yılında Yunanistan’a giriş kolaylaştıracak bir karar alındı. Yunanistan’ın belli adalarına kapıda vize ile rahat bir şekilde girilebilecek. Böylece Yunanistan’ın adalarında tatil yapmak isteyenler uzun ve yorucu vize sürecinden bağımsız bir tatil yapabilecekler. 

İşte Yunanistan kapı vizesi hakkında bilmeniz gereken her şey;

1) Yunanistan Kapı Vizesi Nedir?

Rodos Adası
Rodos Adası

Kapı vizesi, farklı ülkelerin sınır kapısından kolay bir şekilde alınabilen bir vize türü. Bu vize her ülkede geçerli olmadığı gibi kapı vizesi sadece bazı ülkelerin bazı bölgeleri ya da adalarında geçerli olabilir. Kapı vizesi ile giriş yapılabilen ülkelerde sınır kapısında belirli bir ücret ödeyerek o ülke ya da bölgede 7 gün kalma hakkına sahip olabilirsiniz.

Yunanistan kapı vizesi, Yunanistan’ın popüler 10 adasında geçerli. Mart 2024’ten itibaren geçerli olacak bu vize ile ülkeye yıl içinde 7 günlüğüne kolay giriş yapılabilecek. Yunanistan’ın adalarını gezmek ve keyifli bir tatil yapmak gibi bir planınız varsa mart ayından itibaren kapı vizesi ile Yunan adalarına giriş yapabilirsiniz. 

2) Yunanistan Kapı Vizesi Ücreti Ne Kadar?

Kalimnos Adası
Kalimnos Adası

Yunanistan kapı vizesinin 2024 yılı ücreti 60 Euro. Yunanistan’ın belirli adalarında geçerli olan bu vizenin ücretini ödeyerek Schengen Vizesi’ne ihtiyaç duymadan yıl içinde 7 günlüğüne tek girişle adaları ziyaret edebiliyorsunuz. 

3) Yunanistan Kapı Vizesine Nasıl Başvurulur?

Patmos Adası
Patmos Adası

Yunanistan’ın en popüler yerleri olan adalar, keşfetmek için en güzel rotalar arasında. Özellikle de kapıda vizesi sayesinde çok daha rahat giriş yapılabilen bu rotalara gitmeden önce yapmanız gereken birkaç işlem var.  

Kapı vizesi her ne kadar sınırda para ödenerek alınan kısa zamanlı bir vize türü olarak tanımlansa da öncesinde bu vizeyi alabilmek için başvuru yapmak gerekiyor. Fakat bu başvuru Schengen vizesine kıyasla daha hızlı sonuçlanıyor. Bu yüzden seyahate çıkmadan bir hafta önce başvuru yapmanız yeterli olacaktır. Başvuru sırasında vermeniz gereken bazı önemli evrakları da önceden toplamanız gerekiyor;

  • En az 6 ay geçerliliği bulunan bordo pasaport
  • Vize başvuru formu
  • Gidiş-dönüş feribot bileti
  • Otel rezervasyonu
  • Seyahat sigortası
  • Kimlik fotokopisi
  • Konaklama yapılacaksa 3 aylık banka hesap dökümü

Bu belgeler ile ziyaretinizden en az bir hafta önceden başvurarak kapı vizesi almak için en önemli adımı tamamlamış olursunuz. Sonrasında ise yapmanız gereken şey kapıda vize için gerekli ücreti ödemek. Fakat bu başvuruyu yaparken dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta bulunuyor. Eğer pasaportunuzda KKTC damgası bulunuyorsa maalesef Yunanistan vize vermiyor. Bu yüzden pasaportunuzda bu damganın bulunmadığına dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde bütün işlemleri boşuna yapmış olursunuz. KKTC damgası dışında ise genelde oldukça rahat alınan vizenin onayını kapı vizesi ücretini ödedikten sonra online olarak görebiliyorsunuz. 

4) Yunanistan Kapı Vizesi ile Hangi Adalara Gidilebilir?

Midilli Adası
Midilli Adası

Yunanistan kapı vizesi Yunanistan genelinde geçerli bir vize türü değil. Kapı vizesi ile Yunanistan’ın sadece belirli adalarına giriş yapılabiliyor. Bu vize ile giriş yaptığınız ada dışında başka bir ada ya da şehre gitmeniz ya da vizenin süresini uzatmanız mümkün değil. Yunanistan’da kapı vizesi ile 10 popüler adaya giriş yapabiliyorsunuz. 

  • Samos Adası (Sisam)
  • Midilli Adası (Lesvos)
  • Patmos Adası
  • Sakız Adası (Chios)
  • Kalimnos Adası
  • Leros Adası (İleryoz)
  • Kos Adası (İstanköy)
  • Simi Adası (Sambeki)
  • Rodos Adası
  • Meis (Kastellorizo)

Bu harika adalara Türkiye’den gidebileceğiniz çeşitli feribot limanları bulunuyor. Patmos, Leros, Kalimnos, Kos ve Simi adalarına Bodrum, Samos Adası’na Kuşadası, Sakız Adası’na Çeşme, Midilli Adası’na Ayvalık, Rodos Adası’na Marmaris ve Meis Adası’na Kaş‘da bulunan feribot limanlarından kalkan feribotlar ile gidebilirsiniz.

5) İdo ile Yunanistan Adaları’na Nasıl Gidilir?

Samos Adası
Samos Adası

Kapı vizesi ile gidilebilecek Yunan adalarına nisan ayından itibaren İDO feribotları ile de gidebileceksiniz. 6 Nisan 2024 tarihinden itibaren İzmir-Seferihisar ve Aydın Kuşadası limanlarından yapılacak olan seferlere bilet alarak Samos (Sisam) Adası’na yolculuk yapmanız mümkün olacak.

Seferihisar’dan Samos Adası’na 1 saatte ulaşabilirken Kuşadası’ndan Samos’a yapacağınız 30 dakikalık bir yolculuk sonrasında ulaşabiliyorsunuz. Yolculuğunuzu Seferihisar’dan yapmayı planlıyorsanız İzmir merkezden kalkan Seferihisar-Sığacık belediye otobüsleri gidebileceğin Seferihisar Sığacık Teos Marina’dan, Kuşadası’ndan yapmayı planlıyorsanız Kuşadası Ege Port’tan feribotlara binebiliyorsunuz.

Samos Adaları’na yapılacak sefer sıklığı ise mevsime göre değişiklik gösterecek. Seferihisar-Samos İDO seferleri ağustos ayına kadar hafta 3 gün olmak üzere sabah gidiş ve akşam dönüş olarak düzenlenmiş. Kuşadası- Samos seferleri ise yine sabah gidiş ve akşam dönüş olacak şekilde 15 Haziran tarihine kadar hafta 3 gün olarak düzenlenmiş. Kuşadası üzerinden İDO ile Samos adasına gitmek için 15 Haziran tarihinden sonra her gün yapılacak seferlerden birine online olarak İDO’nun resmi sayfasından bilet alarak katılabilirsiniz.

6) İDO Yunan Adaları Seferleri İçin Bilet Fiyatları Ne Kadar?

Samos Adası
Samos

Samos Adası’na alacağınız biletlerin fiyatları nereden yola çıktığınıza göre değişiklik gösteriyor. Seferhisar’dan yola çıkacaksanız ve aynı gün geri dönecekseniz gidiş-dönüş bileti için belirlenen ücret 35 Euro. Kuşadası’ndan yola çıkarak Samos’a varmayı planlıyorsanız ve aynı gün Türkiye’ye dönecekseniz gidiş-dönüş bileti için toplam 41 Euro ödemelisiniz. Samos’tan farklı gün dönüş yapacaksanız da bilet için 52 Euro ödemeniz gerekiyor. Bu ücret hem Seferihisar için hem de Kuşadası için aynı.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız