Patmos Adası’nda Gezilecek Yerler

0
222
Patmos Adası Gezilecek Yerler
Patmos Adası Gezilecek Yerler

İtalyan zarafeti ile cazip Yunan mimarisini birleştiren Patmos, bizce insanı ruhani yönden de farklı hissettiren bambaşka bir ada. On İki Adalar’ın en kuzeyinde yer alan Patmos, Hristiyanlar arasında kutsal ada olarak da biliniyor. Nedeni ise rivayete göre Hz. İsa’nın On İki Havarisi’nden biri olan Yuhanna’ya bu adada bir mağarada görünmüş. Hristiyanlığın yedi hac merkezinden biri olan Patmos Adası’nda yer alan Aziz Yuhanna Manastırı’nın ve Kıyamet Manastırı’nın bulunduğu Chora Bölgesi UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor.

Tertemiz denizi, upuzun plajları ve bozulmamış mimarisi ile dikkat çeken Patmos Adası’nın en büyük şehirleri: başkent Chora ve ana limanın yer aldığı Skala. Lafı daha fazla uzatmadan sizi Patmos gezi rehberimiz ile baş başa bırakıyoruz.

1) Aziz Yuhanna Manastırı

Aziz Yuhanna Manastırı, Patmos
Aziz Yuhanna Manastırı, Patmos

Patmos Adası’nın en ikonik ve en önemli tarihi yapısı Saint John ya da nam-ı diğer Aziz Yuhanna Manastırı. 10. yüzyılda inşa edilen bu Rum-Ortodoks Manastırı hala işlevselliğini sürdürüyor. Manastırın içinde 10 farklı şapel, lokanta, müze, kilise, kütüphane, hazine odası, keşişlere ait hücreler gibi pek çok farklı bölüm var. Hristiyanlar için oldukça önemli olan bu manastırda günümüzde de dini eğitimler veriliyor. O yüzden manastırın sadece küçük bir kısmı ziyarete açık. Son bir bilgi daha verecek olursak manastırı ziyaret etmek isterseniz dizlerinizin ve omuzlarınızın açık olmadığı kıyafetler giyinmeniz gerekiyor.

2) Apokalipsis Mağarası

Apokalipsis Mağarası, Patmos
Apokalipsis Mağarası, Patmos

Aziz Yuhanna’nın İncil’in Vahiy kitabı olan “Kıyamet”i burada yazdığına inanılıyor. Rivayete göre Aziz Yuhanna Mahşer Mağarası olarak da bilinen mağarada inzivaya çekilmiş ve ardından vahiyler almaya başlamış. Aziz Yuhanna Manastırı’nın içinde bulunan mağara, UNESCO tarafından da koruma altına alınmış. Hristiyanlar için kutsal olan Apokalipsis Mağarası’nı gezmek istiyorsanız uzunca bir sıra beklemeyi göze almalısınız. Aklınızda bulunsun!

3) Skala

Skala, Patmos Adası
Skala, Patmos Adası

Patmos Adası’na feribotla gelenlerin ilk durağı genellikle adanın en canlı yeri Skala oluyor. Pasaport işlemlerinin ardından limanda keyifli bir yürüyüş yapabilir, ardından gözünüze kestirdiğiniz bir kafede kahvaltı keyfi yapabilirsiniz. Sonrasında ise sağlı sollu sıralanan dükkanları gezebilir, mini bir alışveriş turu atabilirsiniz.

4) Chora

Chora, Patmos Adası
Chora, Patmos Adası

Skala Bölgesi’nin kuzeyinde yer alan Chora’daki evlerin ve tarihi yapıların geçmişi 16. yüzyıla uzanıyor. Günbatımı saatlerinde Chora’da olursanız hemen girişinde bulunan yel değirmenlerini gezip muhteşem manzaralara tanıklık edebilir, ardından da Chora’nın dar sokaklarında dolaşıp vitrinlere göz gezdirebilirsiniz. 

5) Psili Ammos

Psili Ammos, Patmos
Psili Ammos, Patmos

Avrupa’nın en iyi plajı ödülüne layık görülen Psili Ammos Bölgesi, altın rengi kumsalları ve masmavi denizi ile her yıl binlerce turisti ağırlıyor. Yaz aylarında oldukça hareketli olan Psili Ammos’u daha sakinken görmek isterseniz bahar aylarında gitmenizi öneririz. Söylemeden de geçmek olmaz; yaz aylarında da olsa sahilde yer yer şiddetli rüzgarlar esiyor. Aklınızda bulunsun!

6) Batnoz Petra Plajı

Batnoz Petra Plajı, Patmos
Batnoz Petra Plajı, Patmos

Doğal kaya oluşumu ve muazzam doğa manzarası ile kendine hayran bırakan Batnoz Petra Plajı, Patmos Adası’nın en popüler destinasyonlarından biri. Kendinizi kristal taşlı kumsalından serin sularına atabileceğiniz Batnoz Petra Plajı özellikle bahar aylarında çok keyifli oluyor.

7) Grikos Koyu

Grikos Koyu, Patmos
Grikos Koyu, Patmos

Adanın hem en sakin hem de en popüler sahil kasabalarından biri de Grikos Koyu. Sadece plajların, otellerin ve restoranların yer aldığı Grikos Koyu’nda sizi çokça huzur, bolca mutluluk bekliyor. Demedi demeyin.

Geçmişte Patmos Adası’nın yerlileri korsanlardan altın ve değerli taşlar alıp el işçiliklerini konuşturarak onları muhteşem takılara dönüştürürlermiş. O yıllardan beri de Patmos Adası takıları ile de meşhur olmuş. Patmos’a giderseniz kuyumcuların ve butiklerin vitrinlerini süsleyen takılara bakmayı ihmal etmeyin deriz. Ayrıca Patmos’a giderseniz doya doya deniz ürünü yemeden, Kalikatsu Kayası’nı görmeden, adanın keyifli sokaklarında bolca yürüyüş yapmadan dönmeyin.

Türkiye’den Patmos Adası’na Nasıl Gidilir?

Türkiye'den Patmos Adası'na Ulaşım
Patmos Adası

Yunanistan Kapı Vizesi ile kolaylıkla ziyaret edebileceğiniz Patmos Adası’na Bodrum’dan hareket eden feribotlarla gidebilirsiniz. Ayrıca Patmos Adası’ndan Kos, Leros, Rodos, Symi, Kalymnos ve Samos adalarına da geçip, harika bir keşif deneyimi yaşayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız