Güneye İnmek İstemeyenler İçin Alternatif: Kuzey Ege Köyleri

0
600
Güneye İnmek İstemeyenler İçin Alternatif: Kuzey Ege Köyleri

Yaz kış ılıman havası ile kendine hayran bırakan Kuzey Ege, son yılların en popüler tatil destinasyonları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Kuzey Ege pek çoğu Rumlardan kalma taş evleri, önlerine tahta sandalyeler masalar atılmış köy kahveleri, arnavut kaldırımlı dar sokakları, etrafınızı çevreleyen zeytin ağaçları ve tabi ki masmavi bir deniz ile ziyaretçilerini kucaklıyor. Kuzey Ege’de tüm bunları size aynı anda sunan, çokça mutluluk, bolca huzur vadeden pek çok köy var. Diyorum ve sizi Kuzey Ege’nin en güzel köyleri ile baş başa bırakıyorum. Yazıyı okuduktan sonra kendinizi tatil planları yaparken hatta bir anda bilet almış olarak bulabilirsiniz. Demedi demeyin.

Kuzey Ege’nin en keyifli köyleri:

1 – Adatepe Köyü, Çanakkale

Adatepe Köyü, Çanakkale

Meşhur Zeus Altarı’nın bulunduğu Adatepe Köyü Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı. 1989 yılında sit alanı ilan edilen Adatepe Köyü Kuzey Ege’nin koruma altındaki köylerinden biri. İlyada Destanı’nda ‘Gargaros’ olarak geçen Adatepe Köyü’nde başlatılan restorasyon çalışması bittiğinde ise köyde 400 hane olacağı ve daha fazla yapıya izin verilmeyeceği söyleniyor. Adatepe Köyü’ne giderseniz adanın en tepesine çıkıp taş evlerin manzarasına bir de tepeden bakmadan, köy meydanındaki dev çınar ağacının gölgesinde bol köpüklü bir yorgunluk kahvesi içmeden, zeytinyağı başta olmak üzere, zeytin sütü, zeytin kolonyası gibi envai çeşit zeytinli ürünlerden almadan dönmeyin derim. 

2 – Yeşilyurt Köyü, Çanakkale

Yeşilyurt Köyü, Çanakkale

Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi’ne bağlı en popüler, en keyifli köyler arasında ilk sıralarda geliyor bence Yeşilyurt Köyü. Türkmenlerden ve Rumlar’dan kalma taş ve ahşap yapıları ile beğeni toplayan Yeşilyurt Köyü denizden ise sadece üç kilometre uzakta. Kaz Dağları’nın müthiş doğasında mis gibi bir havaya uyanmak istiyorsanız rotanızı hiç düşünmeden Yeşilyurt Köyü’ne çevirin. Emin olun pişman olmazsınız.

3 – Assos, Çanakkale

Assos, Çanakkale

İnsanı her adımda masalsı bir güzellikle, muhteşem bir doğayla buluşturan illerimiz arasında ilk sırada geliyor bence Çanakkale ve köyleri. Assos da Ayvacık’ın ilk yerleşimin M.Ö 6. Yüzyılda başladığı bilinen en güzel köylerinden biri. Athena Tapınağı, Behram Kalesi, Antik Liman, Hüdavendigar Camii gibi pek çok tarihi yapıya ev sahipliği yapan Assos deniz severler için de bir cennet.

4 – Kayalar Köyü, Çanakkale

Kayalar Köyü’ne gitmeye karar verirseniz Çanakkale merkezden yola çıkın derim. Çünkü zeytin ağaçları ile dolu bu yol çok keyifli. Kaz Dağları’nın eteklerine kurulu Kayalar Köyü Çanakkale’nin bakirliğini koruyan nadir köylerinden biri. Taş evlerin sıralandığı arnavut kaldırımlı sokakları, mis gibi kekik kokan yolları, birbirinden güzel mekanları ile kendine hayran bırakan Kayalar Köyü Kuzey Ege’nin en görülesi köylerinden biri bence.

5 – Babakale, Çanakkale

Babakale, Çanakkale

Biga Yarımadası’nın en batı ucunda yer alan Babakale için huzurun ve dinginliğin adresi desem yeridir. Masmavi bir deniz, Ege’nin tadı damaklardan uzun süre silinmeyecek zeytinyağlıları, deniz ürünleri ve büyüleyici manzaralar eşliğinde keyifli bir tatil geçirmek isterseniz Babakale’ye bir şans verin derim. Babakale’de özellikle günbatımı muhteşem oluyor.

6 – Küçükçetmi Köyü, Çanakkale

Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi’ne bağlı en keyifli köylerden biri de Küçükçetmi. Kazdağları’nın eteklerine kurulu Küçükçetmi Köyü denize de sadece üç kilometre uzaklıkta. Fatih Sultan Mehmet Dönemi’nde kurulan köye yıllar içinde Midilli’den gelen Rumlar yerleşmiş. Hem Türklerden hem de Rumlardan izler taşıyan Küçükçetmi Köyü’nde her sabah kuşların muhteşem senfonisi eşliğinde uyanabilir, mis gibi dağ havasını içinize çekerek güne merhaba diyebilirsiniz.

7 – Zeytinliköy, Çanakkale

Zeytinliköy, Çanakkale

Gökçeada’nın en tatlı Rum Köyleri’nden biri de Zeytinliköy. Tarihi Rum evleri, dar sokakları, şirin dükkanları ve kafeleri ile dikkat çeken Zeytinliköy yaz aylarında yüzlerce turisti ağırlıyor. Zeytinliköy’e giderseniz kendinize Madam’ın Kahvesi’nde en güzelinden bir dibek kahvesi ısmarlamayı ihmal etmeyin derim. Zeytinliköy hakkında minik bir bilgi daha verecek olursam Ortodoks Hristiyanların lideri 1. Bartholomeos ,1940 yılında burada doğmuş.

8 – Geyikli, Çanakkale

Geyikli, Çanakkale

Çanakkale’nin Ezine İlçesi’ne bağlı Geyikli pek çok kişi için Bozcaada feribotu demek olsa da Geyikli’de tahminlerinizin üzerinde pek çok güzellik sizi bekliyor. Dünyanın en ünlü antik kentlerinden biri olan Truva Antik Kenti, Eski İstanbul ismi ile de bilinen Alexandria Troas Antik Kenti bunlardan sadece birkaçı. Tarihi güzelliklerin yanı masmavi bir deniz ve yemyeşil bir doğaya sahip Geyikli kalabalıktan uzakta tatil yapmayı tercih edenlerin uğrak destinasyonlarından biri.

9 – Nusratlı, Çanakkale

Çanakkale’nin özellikle de Ayvacık’ın köyleri yazmakla bitmez. Ayvacık’ın bir diğer güzel köyü de Kaz Dağları’nın güney yamacında yer alan Nusratlı Köyü. 15. Yüzyılda kurulan Nusratlı Köyü için minik bir huzur durağı desem yeridir. Köyün içinde zeytin, zeytinyağı gibi yerel lezzetlerin yanı sıra organik ürünler de satan minik bir dükkân var. Onun haricinde ise evden pansiyona dönüştürülmüş birkaç taş ev var. Biraz inzivaya çekilmek kendinizle ve doğayla baş başa zaman geçirmek isterseniz Nusratlı Köyü güzel bir alternatif olacaktır. Son söz olarak söylemeden de geçmek olmaz. Nusratlı Köyü dağ sporları ile ilgilenenler için de keyifli bir destinasyon. Aklınızda olsun!

10 – Çamlıbel Köyü, Balıkesir

Kuzey Ege’nin en tarihi köylerinden biri diyebileceğim Çamlıbel’in geçmişi Bizans Dönemi’ne uzanıyor. Balıkesir’in Edremit İlçesi’ne bağlı Çamlıbel Köyü şehir hayatından bunalanlar için mükemmel bir kaçış noktası bence. Hayata kısa bir mola vermek, çam ağaçlarının gölgesinde oksijene doymak bolca keyif yapmak isterseniz istikametiniz Çamlıbel Köyü olsun.

11 – Tahtakuşlar Köyü, Balıkesir

Balıkesir’in Edremit İlçesi’ne bağlı Tahtakuşlar Köyü Türkiye’nin ilk özel etnografya müzesine ve bir sanat galerisine ev sahipliği yapıyor. Orta Asya’dan Anadolu’ya göç eden Türk boylarının kültürel yansımalarını görebileceğiniz etnografya müzesinde aynı zamanda dünyanın en büyük kaplumbağasının kabuğu da sergileniyor. Türkmenlerin yoğunlukta olduğu Tahtakuşlar Köyü’nde pek çok Türkmen geleceği hala yaşatılıyor. Siz de tatillerinizde farklı kültürlerin izini sürmeyi, tarihi geziler yapmayı seviyorsanız Tahtakuşlar Köyü gezilecek yerler listenizde mutlaka olsun.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız