48 Saat 1 Rota: Bozcaada

0
1262
48 Saat 1 Rota: Bozcaada

Bozcaada ya da diÄŸer adıyla Tenedos özellikle yaz aylarında pek çok kiÅŸinin yaz tatili için tercih ettiÄŸi bir ada. Hem tarihi bir ada olması hem de ziyaretçilerine sunduÄŸu diÄŸer artılardan dolayı her yıl pek çok ziyaretçi alıyor. Ä°ster deniz tatil için isterseniz de kültür tatili için buraya gelin tatiliniz çok keyifli olacak. 

Bozcaada’nın bir baÅŸka artısı ise buranın 48 saatlik bir zamanda bile gezebileceÄŸiniz bir ada olması. 48 saatte adanın pek çok yerini görebilir ve çok keyifli iki gün geçirebilirsiniz.

İşte eğlenceli ve dolu dolu 48 saatte Bozcaada rotası:

Bozcaada’ya Nasıl Gidilir?

Bozcaada’ya Nasıl Gidilir?

Bozcaada, Çanakkale üzerinden kolayca ulaşılabilen bir bölge. Ä°stanbul gibi yakın konumlardan Bozcaada’ya birkaç farklı ÅŸekilde ulaşım saÄŸlanabiliyor. Ä°stanbul’dan Bozcaada’ya ulaşım, en kolay olan ulaşım rotalarından. 

Ä°stanbul’dan arabayla Bozcaada’ya gideceksen kullanabileceÄŸin üç farklı yol var. Öncelikle feribota binmeden Bozcaada’ya ulaÅŸmak mümkün deÄŸil. Bu yüzden hangi yolu seçerseniz seçin feribota binmeniz gerekecek. Arabanızla Çanakkale BoÄŸazı’nı geçmek için üç farklı yol var. Ä°lki, Çanakkale-Lapseki arabalı feribotuna binmek. Bu yol yaklaşık olarak 20 dakika sürüyor. DiÄŸer bir yol ise Eceabat-Çanakkale arabalı feribotuna binmek. Bu yolculuÄŸun yaklaşık süresi ise 20 dakika. Son yol ise Kilitbahir-Çanakkale arabalı feribotuna binerek yolculuk yapmak. Bu rota en kısa süren rota. Yaklaşık olarak 10 dakikalık bir yolculuktan sonra hedefine ulaÅŸmış oluyorsunuz. 

Arabalı feribotların yanı sıra yeni yapılan köprüyü de kullanabilirsiniz. Bu köprü ile birlikte Ä°stanbul-Çanakkale arası yol 50 km azaldı. Çanakkale’ye ulaşım saÄŸladıktan sonra Geyikli- Bozcaada tabelalarını takip ederek Geyikli Yükyeri Ä°skelesine gidebilirsiniz. Çanakkalle boÄŸazını geçtikten sonraki bu yol yaklaşık olarak 50 dakika sürüyor. 

Araba ile ulaşım saÄŸlamanın bir diÄŸer yolu ise Yenikapı-Bandırma hızlı feribotunu kullanmak. Hızlı feribotlar ile yolculuk yaklaşık olarak iki saat sürüyor. Her gün sabah ve akÅŸam saatlerinde yapılan seferler ile Bozcaada’ya ulaÅŸmak için Bandırma üzerinden Lapseki-Çanakkale rotasını takip ederek Geyikli Yükyeri Ä°skelesi’ne varmanız gerekiyor. Bu yolculukta yaklaşık olarak 3 saat sürüyor. Geyikli Yükyeri Ä°skelesi’nden ise feribot ile Bozcaada’ya geçebilirsiniz. Burada bineceÄŸiniz feribot için önceden internetten bilet almanızda fayda var. Aksi takdirde özellikle, yaz aylarında, yoÄŸunluk olduÄŸu için bilet almakta ve bulmakta bazı sorunlar yaÅŸayabilirsiniz. 

Ä°zmir tarafından Bozcaada’ya gidecekseniz, Çanakkale’ye uÄŸramadan iskeleye gitmeniz mümkün. Bunun için Ezine ve Geyikli tabelalarını takip etmeniz gerekiyor. Böylece daha kısa bir ÅŸekilde feribot iskelesine varabilirsiniz. 

Özel araba yerine otobüsle gitmeyi de tercih edebilirsiniz. BüyükÅŸehirlerde özellikle yaz aylarında her gün için Bozcaada’ya otobüs seferleri düzenleniyor. Otobüsler, sadece yaz dönemlerinden Geyikli Yükyeri Ä°skelesi’ne kadar gidiyorlar. Kış aylarında ise otobüsler, sadece Ezine’ye kadar gidiyor. EÄŸer kış ayında Bozcaada’ya gidiyorsanız Ezine otobüs garına vardıktan sonra Geyikli Yükyeri Ä°skelesi’ne minibüs ya da taksi ile varabilirsiniz. 

Bozcaada’ya gitmenin son yolu ise uçak kullanmak. Bozcaada’ya en yakın havaalanı 56 km uzaklıkta bulunan Çanakkale Havaalanı. Buraya Ankara ve Ä°stanbul’dan direkt uçuÅŸlar bulunabiliyor ve bu uçuÅŸlar yaklaşık olarak 50 dakika sürüyor. Çanakkale Havaalanı’na varışlar genelde geceyarısı olduÄŸu için Çanakkale’ye vardıktan sonra bir gece Çanakkale’de konaklamanız gerekiyor. Çünkü gece yarısı adaya ulaşım saÄŸlamanız mümkün deÄŸil. 

Bozcaada’da Nerede Kalınır?

Bozcaada’da Nerede Kalınır?

Bozcaada, her yeri ayrı güzel ve etkileyici olan bir rota. Bu yüzden nerede kalırsanız kalın oldukça güzel bir tatil yapacağınızdan hiç şüpheniz olmasın. Fakat bu iki gün içinden nasıl bir tatil yapmak istediÄŸiniz de tabi ki çok önemli. Kısa süreli tatil yaparken genelde en çok tercih edilen merkezde konaklama oluyor. Çünkü her yere neredeyse eÅŸit uzaklıkta olmak veya ulaşım araçlarına kolay ulaÅŸabiliyor olmak kısa süreli tatiller için çok önemli. Merkezde konaklamanın yanı sıra plaja yakın konumdaki otellerde ya da evlerde de kalabilirsiniz. Son ve diÄŸer bir seçenek de tabi ki baÄŸ evlerinde kalmak. BaÄŸ evlerinde kalmak özellikle kalabalık aile ve arkadaÅŸ grupları için ideal fakat evlerin bulunduÄŸu konumdan dolayı gezmeyi zorlaÅŸtıran bir seçenek. Bu yüzden arabanız yoksa ve sadece  iki gününüz varsa baÄŸ evleri yerine merkezdeki ev, otel ya da pansiyonlarda kalabilirsiniz. 

1.Gün:Bozcaada Müzesi, Bozcaada Kalesi ve Polente Feneri

Bozcaada Kalesi

Bozcaada denilince akla deniz, kum ve güneÅŸ gelse de Bozcaada sadece denize girip sahilde keyif yapacağınız bir yer deÄŸil. Tarihi bir ada olan Bozcaada’da pek çok gezilecek yer var. Sadece iki günlüğüne geldiÄŸiniz bu harika adada deniz kenarında dinlenerek vakit geçirebilirsiniz. Fakat eÄŸer dolu dolu ve tam olarak adayı tanıdığınız bir tatil yapmak istiyorsanız 48 saate sığdırabileceÄŸiniz çok güzel yerler var. 

Ä°lk gün için ise önerimiz Bozcaada Müzesi’den baÅŸlayarak Ayazma Manastırı ve Polente Feneri’ni ziyaret etmek. Ama uzun bir gün olacağı için ilk baÅŸta vakitlice kalkmak ve güzel bir kahvaltı yapmak gerekiyor. Ä°ster otelinizde isterseniz otelinizin çevresinde bulunan bir restoran ya da kafede  kahvaltınızı yapabilirsiniz. Merkezde konakladığınızı varsayarak gideceÄŸiniz yerlerin size oldukça yakın olacağını söyleyebiliriz. Konaklama yeri merkezden uzaklaÅŸtıkça gideceÄŸiniz yerlere gitme süreniz de deÄŸiÅŸecektir. 

Merkezden Bozcaada Müzesine gitmek için kısa bir mesafe yürümeniz yeterli. Nispeten ufak taÅŸ bir bina olan Bozcaada Müzesi, 15 dakika içinde gezebileceÄŸiniz bir müze. Fakat çok keyif alacağınızı söyleyebiliriz. Çünkü burada resmen Bozcaada tarihi saklı. Eskiden Yunanistan ve Ä°talya KonsolosluÄŸu olarak kullanılan binanın ÅŸuan ki sahibi Hakan Gürüney. Kendisi aynı zamanda buraya gelen ziyaretçilerin biletlerini de kesiyor. Küçük samimi bir müze olan Bozcaada Müzesi, adanın köklü ailelerinin hikayelerinden tutun adanın yemek kültürüne kadar geniÅŸ bir skalada birikim içeriyor. Bozcaada’da ilk gezmeniz gereken yer için burayı önermemizin sebebi de tam olarak bu. Bozcaada Müzesi’ni gezdikten sonra adanın tarihine ve kültürüne kendinizi çok daha yakın hissedeceksiniz. 

Müzeden sonraki ilk istikamet Bozcaada Kalesi. Burasının kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığı tam olarak bilinmese de Fatih Sultan Mehmet tarafından restorasyonun yaptırıldığı ve  1815’te II. Mahmut tarafından neredeyse tamamen yeniden yaptırıldığı biliniyor. Küçük bir adaya göre oldukça büyük bir kale olmasının nedeni ise Çanakkale BoÄŸazı için önemli bir konumda olması. Zamanında oldukça önemli olan kale ÅŸuan misafirlerini ağırlıyor. Burada müze kart geçmiyor. İçeri girerken bilet almanız gerekiyor. İçeride görülecek çok fazla ÅŸey yok. Bazen belediye bu kalenin içinde çeÅŸitli konserler düzenliyor. GideceÄŸiniz döneme denk gelen bir konser varsa bu konseri kesinlikle kaçırmayın deriz. Kalenin dışarıdan görünümü ve etrafındaki çeÅŸitli kafe ve publar ise oldukça keyifli. Kalenin içerisine girmek istemezseniz dahi kaleyi yakından görüp etrafındaki mekanlardan birine oturmanızı ve hem dinlenip hem muheteÅŸem manzraların keyfini çıkarmanızı öneriyoruz. 

Bozcaada Kalesi’ni gördükten ve etrafında keyifli bir ÅŸekilde dinlenip vakit geçirdikten sonra sıra Polente Feneri’nde. Polente Feneri, rüzgar türbinlerinin bulunduÄŸu bir falez. Fenerin bulunduÄŸu konum,  gün batımını izlemek için mükemmel bir yer. Bu yüzden Bozcaada’ya gelen pek çok kiÅŸi buraya uÄŸramadan dönmüyor. Günü bitirmek için harika bir yer olan Polente Feneri’ne minibüsle de gidebiliyorsunuz. Minibüsler buraya gelmek için saat 19.30’da  kalkıyor. Fakat o saatlerde trafik çok yoÄŸun oluyor. Bu yüzden eÄŸer arabanız varsa buraya gitmek için en az iki saat önceden yola çıkın. Hem trafiÄŸe yakalanmadan yolun tadını çıkarabilirsiniz hem de gün batımını izlemek için çok daha güzel bir konum belirleyebilirsiniz. Polente Feneri ile ilgili bir baÅŸka önemli nokta ise buraya gelirken yanınıza almanız gerekenler. Gün batımını izlerken keyifli bir ÅŸekilde yemek yemek isteyebilirsiniz. Yanınıza pizza gibi yemekler ve atıştırmalıklar alabilirsiniz. Ayrıca burada bu ÅŸekilde keyif yapmak o kadar popüler ki buraya özel gün batımı paketleri alabiliyorsunuz. Fenere giderken yol üstünde sandalye, masa, tirbüşon ve ÅŸarap gibi çeÅŸitli ihtiyaçlarınızı satan kiÅŸilere rastlamak mümkün. Buraya vardıktan sonra güzelce yerleÅŸerek ve hazırlanarak gün batımının keyfini çıkarmaya baÅŸlayabilirsiniz. 

Günü bitirmenin en güzel yönlerinden biri olan Polente Feneri manzarası ve güzel atıştırmalıklarla günü burada batırıyoruz. Sonrasında buranın keyfini çıkarabilir ve istediÄŸiniz zaman otelinize dönebilirsiniz.  

2.Gün: Ada Sokakları ve Meryem Ana Kilisesi

Rum Mahallesi ve Meryem Ana Kilisesi

İkinci günde biraz daha sokaklarda dolaşacağınız bir gün olacak. Ama bunun için güzel bir kahvaltı yapmanızı öneriyoruz. Çünkü bugün aynı zamanda geri dönüş günü. Adanın sokaklarında dolaşmak da en az müze ve ören yerlerini gezmek kadar keyifli. Rum Mahallesi ve Türk Mahallesi birbirine çok yakın mahalleler. İkisini de keyifli bir şekilde gezmenizi öneriyoruz. İkisinde de muhteşem ezgiler taşıyan yerler ve çok güzel yerler keşfedeceksiniz

Rum mahallesinde, eskilerden olduÄŸu kadar Rum kesimi yok. Ama yinede o kültür adada devam ettiriliyor. Özellikle Rum mahallesinde, Rum kültürüne ait çok güzel tınılar bulmak mümkün. Buralarda oturabileceÄŸiniz çok güzel kafe ve restoranlara oturabilir ve adaya özgü tatları tadabilirsiniz.  

Türk mahallesi ise Rum mahallesine göre daha sakin ve daha dar yapılı bir mahalle. Burada daha çok Türk kültürüne ait mekanlar bulmak mümkün. Burada restoran yerlerinden daha çok konaklama imkanları mevcut. 

Buralarda keyifli bir kültürel gezi yaptıktan sonra Rum mahallesine çok yakın olan Meryem Ana Kilisesi’ne uÄŸrayabilirsiniz. Burası sadece Pazar günleri ayin için açılıyor. Onun dışında kiliseyi ziyaret etmeniz mümkün deÄŸil. Ama kiliseyi yakından görmek de oldukça keyifli ve zaten gezinin son günü büyük ihtimalle pazar gününe geleceÄŸi için açık olacak olan kiliseyi gezebilirsiniz. Daha sonra ise burada oldukça popüler olan Madamın Kahvesi’ne de uÄŸramanızı öneririz. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız