Türkiye’de Çiftçiliğin En Çok Yapıldığı Bölgeler ve İller

0
145
Türkiye’de Çiftçiliğin En Çok Yapıldığı Bölgeler ve İller

Pek çok farklı iklimin yaşandığı, pek çok farklı toprak tipinin görüldüğü ülkemizde tarım ürünlerinin çeşitliliği de oldukça fazla. Hemen hemen her bölgemizin kendine has bir tarım ürünü var desem abartmış olmam. Her ne kadar günümüzde çiftçilerin ve tarımla uğraşanların sayısı oldukça azalmış olsa da çiftçilik özellikle kırsal bölgelerinde yaşayan birçok insanın geçim kaynağı. Çevre dostu ve sağlıklı ürünlere olan talep, son yıllarda organik tarımın üretimini bir hayli arttırmış olsa da hala geleneksel tarım yöntemlerini kullanan pek çok çiftçi var.

Ülkemizde buğday, arpa, mısır, pamuk, ayçiçeği, zeytin, üzüm, narenciye, domates, salatalık ve patates gibi sofralarının olmazsa olmazı, temel tarım ürünleri çokça üretilmektedir. Diyorum ve ülkemizde çiftçiliğin en çok yapıldığı illere geçiyorum.

Türkiye’de en çok tarım yapılan iller ve yetiştirilen ürünler:

1 – Konya

Konya

Türkiye’nin en büyük tarım alanlarından biri olan Konya ülkemizin şeker pancarı deposu olarak biliniyor. Ancak Konya’nın tarım ürünleri elbette şeker pancarı ile sınırlı değil. Konya, özellikle buğday, arpa, çavdar gibi tahıl ürünleri ve nohut, mercimek, fasulye gibi baklagillerin üretimi ile öne çıkıyor.

2 – Afyon

Afyon

İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Afyon, tarım açısından önemli potansiyele sahip illerimizden biri. Türkiye’de patates denilince akıllara ilk Afyon gelse de Afyon’da haşhaştan yeşil mercimeğe, kirazdan üzüme pek çok ürün yetiştiriliyor.

3 – Çukurova Bölgesi

Çukurova Bölgesi

Türkiye’nin en verimli toprakları arasında ilk sıralarda yer alıyor Adana, Mersin ve Hatay’ı içine alan Çukurova Bölgesi. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Çukurova Bölgesi narenciyenin yanı sıra pamuk, buğday ve mısır üretimi ile de öne çıkıyor. Mersin, narenciye, limon, portakal ve muz gibi ürünlerin yetiştiriciliği ile öne çıkarken, Adana, pamuk üretiminde liderliği elinden bırakmıyor. 

4 – Antalya

Antalya

Türkiye’nin en önemli tarım alanları arasında ilk sıralarda yer alıyor Antalya. Özellikle sera tarımı ile öne çıkan Antalya’da yıl boyunca pek çok farklı meyve ve sebze üretimi yapılıyor. Şehrin birçok bölgesinde görebileceğiniz portakal bahçeleri ve muz ağaçları ile öne çıkan Antalya’da limondan nara, domatesten bibere pek çok ürün yetiştiriliyor.

5 – Ege Bölgesi

Ege Bölgesi

Zeytin ve zeytinyağı üretiminin yoğun olduğu Ege Bölgesi, aynı zamanda üzüm, pamuk, domates, incir ve narenciye gibi ürünlerinin yetiştirildiği en verimli tarım bölgelerimizden biri. İzmir, üzüm bağları, zeytinlikler ve sebzecilik alanlarında yapılan tarımı ünlüyken Aydın, üzüm, incir ve zeytin üretiminde önemli bir role sahip.

6 – Balıkesir

Balıkesir

Verimli topraklar üzerine kurulu Balıkesir tarım ürünleri çeşitliliği bakımından da oldukça zengin. Balıkesir’in kıyı kesimlerinde zeytin, incir, narenciye, üzüm gibi ürünler yetiştirilirken iç kesimlerinde ayçiçeği, pancar, tütün, susam, pirinç ve baklagiller gibi pek çok farklı ürün yetiştiriliyor.

7 – Bursa

Bursa

İznik Gölü çevresi ve Bursa ovası, meyve ve sebzecilik açısından oldukça önemli bir potansiyele sahip. Marmara Bölgesi’nin en bereketli topraklarına sahip olan Bursa’da şeftaliden armuda, kirazdan çileğe, kestaneden zeytine pek çok ürün yetiştirilmektedir. Bursa’ya giderseniz en tazesinden reçellik meyve ve konservelik sebze almanızı öneririm.

8 – Tekirdağ

Tekirdağ

Güneşi görünce boynunu büken ayçiçekleri Tekirdağ’ı ziyarete gelenlere görsel bir şölen yaşatıyor. Ekili dikili alanların en çok olduğu illerimizden biri olan Tekirdağ’da ayçiçeğinin yanı sıra karpuz, kiraz, üzüm gibi en sevilen yaz meyveleri ve buğday da bolca ekiliyor.

9 – Gaziantep

Gaziantep

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Gaziantep Türkiye’de fıstık denilince ilk akla gelen şehir olsa gerek. Ancak Gaziantep’te fıstıktan çok daha fazlası var. Zeytin, domates, biber, karpuz, üzüm, buğday, mercimek, nohut gibi mutfakların olmazsa olmazı pek ürün yetişiyor Gaziantep topraklarında.

10 – Şanlıurfa

Şanlıurfa

Yağışın az olması ve sulama imkanlarının kısıtlı olması sebebiyle sebze yetiştiriciliği pek fazla olmasa Şanlıurfa’da bolca baklagil, tahıl ve meyve yetiştiriliyor. Türkiye’nin en önemli mercimek yetiştiricilerinden biri olan Şanlıurfa’da fıstık ve zeytin yetiştiriciliğinin de önemli bir yeri var.

11 – Çanakkale

Çanakkale

Mis kokulu nefis domatesleri ile ünlü olan Çanakkale’de çeşit çeşit sebzeden ayçiçeğine, baklagillerden tahıllara pek çok ürün yetiştiriliyor. Bağcılığın da oldukça yaygın olduğu Çanakkale’nin en meşhur üzümleri arasında karasakız ve çavuş ilk sıralarda yer alıyor. Seracılık için de oldukça elverişli iklim koşullarına sahip olan Çanakkale’de tarımın ekonomiye büyük bir katkısı olduğunu söylemeden geçmek olmaz.

12 – Ordu

Ordu

Ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayalı illerimizden biri de Ordu. Her ne kadar Ordu denilince akıllara ilk fındık yetiştiriciliği gelse de Ordu’da mısırdan fasulyeye, turunçgillerden patatese, lahanadan çaya pek çok farklı ürün yetiştiriliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız