Gaziantep’te Ne Yenir? Nerede Yenir? Gaziantep Baklavası Nerede Yenir?

0
16401

Adı duyulduğu anda akla ilk yemek gelen şehirlerin başında Gaziantep’in geldiğine hiç şüphe yok. Biletinizi aldığınız anda, yuvalamadan şiveydize, Ali Nazik’ten küşlemeye, katmerden baklavaya onlarca yemek ve tatlı hayallerinizi süslemeye başıyor.

Gaziantep’in bir gastronomi cenneti olması sadece ülkemizde değil dünyada da ilgi odağı olmasını sağlıyor desem yeridir. Çünkü Gaziantep, Türkiye’de gastronomi alanında UNESCO’nun ‘Yaratıcı Şehirler Bilim ve Kültür Ağı’na giren iki şehirden biri.
Gelin Gaziantep’te nerede ne yenir, ne zaman yenir birlikte bir göz atalım.

Liste hazırlanırken belli bir kıstas üzerinden sıralama yapılmamıştır.

1) Orkide Pastanesi

Orkide Pastanesi Antep Yemek
Antep peynirinden nohut piyazına, kahvaltılık mezelerden özel baharatlı kasap sucuğa uzanan sonsuz bir serpme kahvaltısı olsa da Orkide Pastanesi’ne giderseniz ‘Batma Kaymak’ ve katmer yemeden masadan kalkmayın derim.

Şayet daha önce tatmadıysanız, incecik açılmış sıcak lavaşın üzerine koyulan fıstık ve bal ile taçlandırılan batma kaymağın tadına bakmanızı şiddetle tavsiye ederim.

2) Akşam Simit Fırını

Akşam Simit Fırını Antep Yemek

İlk oturduğunda masanıza gelen ‘normal’ kahvaltılıklar sizi sakın hayal kırıklığına uğratmasın, çünkü Akşam Simit Fırını’nda Antep peyniri ile yapılmış börekler, nohut piyazı, Antep zeytini, simit şeklinde açılmış çıtır çıtır katmer gibi esas bombalar yavaş yavaş geliyor sofranıza.

Değişik tatları denemekten keyif alıyorsanız Akşam Simit Fırını’nın çikolatalı simit katmerini deneyebilirsiniz.

Akşam Simit Fırını Antep Yemek

Ayrıca Akşam Simit Fırını’nın tuzlu hamur işi olan kahkeleri de mutlaka tatmanız gereken lezzetlerden, kahvaltıda yemeye fırsat bulamadıysanız bir küçük kutu alıp gün içinde atıştırmak için yanınızda taşıyabilir ya da evinize götürebilirsiniz.

3) Kahvaltım Şarküteri

Kahvaltı için nispeten daha salaş bir mekan bir mekan isterseniz adresiniz Kahvaltım Şarküteri olmalı derim.

Kavurmalı, pastırmalı yumurta, zeytin piyazı gibi lezzetli kahvaltılıkları olsa da Kahvaltım Şarküteri’nin esas olayı Paşa Dürüm dedikleri kalori bombası.

Lavaş ekmeğinin arasına bolca taze kaymak sürüyorlar üzerini fıstıkla kaplayıp bal gezdiriyorlar ve dürüm şeklinde sarıyorlar. Çılgın bir kalori ama Antep’te olmak da bunu gerektirmez mi?

4) Güllüoğlu

Her ne kadar Güllüoğlu denildiğinde akla ilk baklava gelse de, Güllüoğlu’nun böreği bir efsane.

Güne sıcacık, çıtır çıtır bir börek ve yanında tavşan kanı demlenmiş bir bardak çayla başlamak istiyorsanız düşünmeden Almacı Pazarı’ndaki Güllüoğlu’nun yolunu tutun derim.

5) Tostçu Erol

Zaten bütün gün yemek yiyeceğiz, kahvaltıda bu kadar abartmasak mı diye düşünüyorsanız Antep’te bulabileceğiniz en hafif kahvaltı seçeneği ancak tost olur!

Sosyal medyada da fenomen haline gelen Tostçu Erol’un hazırladığı farklı lezzetler ile kahvaltıyı hızlıca bitirip şehri gezmeye daha hızlı başlayabilirsiniz.

6) Recep Usta

Güne hakiki bir Antep’li gibi başlamak isterseniz de tercihinizi nohut dürümden yana kullanabilirsiniz.

Haşlanmış nohutu çeşitli baharatlarla tatlandırarak yaptıkları değişik ama lezzetli bu seçeneği yiyebileceğiniz en güzel yerlerden biri Recep Usta.

7) Metanet Beyran Salonu

Güne Antep’li gibi başlamakta kararlı olanlardansanız diğer bir seçeneğiniz de kuzu etli, bol sarımsaklı bir tas Beyran.

Birçok kişiye sabah yemek için ağır gelse de Antep’liler Beyran’a bayılıyor.

Beyran içebileceğiniz en lezzetli yerler arasında ilk sıralarda yer alan Metanet Beyran Salonu kapılarını sabah 05:00 sularında açıyor.

Mükellef bir kahvaltının üzerine şöyle okkalı bir Türk kahvesi ya da mis gibi bir menengiç kahvesi yakışır derseniz de adresiniz bir Antep klasiği olan Tahmis Kahvesi olmalı derim.

8) Tahmis Kahvesi

Tahmis Kahvesi Antep

1635 yılından beri Almacı Pazarı’nda misafirlerini ağırlayan Tahmis Kahvesi Gaziantep’in en nostaljik yerlerinden.

Kahvenizi yudumlarken bir anda içeriye giren çalgıcılar ise ilk anda sizi biraz şaşırtsa da sonrasında kendinizi davulun ritmine kaptırmanız işten bile değil.

Tahmis’de menengiç kahvesinin yanı sıra hazmı kolaylaştırıcı etkisi olan zahter çayının da tadına bakabilirsiniz. Hatta bence boşverin kahveyi siz zahter çayı için çünkü gün uzun, Antep sokaklarında tadacak daha çok lezzet var.

9) MaÄŸara Kafe

Çok turistik olmayan farklı bir yerde kahve içmek isterseniz de Tütün Han’ın içinde yer alan Mağara Kafe güzel bir alternatif olacaktır.

Özellikle yaz aylarında giderseniz buraya daha da hayran olabilirsiniz benden söylemesi.

Dışarıda kavurucu bir sıcak olsa bile mağaranın içi her daim neredeyse içinizi ürpertecek kadar serin.

10) İmam Çağdaş

İmam Çağdaş Antep

Gaziantep denilince akla ilk gelen yerlerden biri İmam Çağdaş. Ee nasıl olmasın Antep’in en eski aile işletmesi şu an dördüncü kuşak tarafından lezzetinden hiç bir ödün vermeden lezzet tutkunlarını ağırlıyor.

Ali Nazik kebabı bence İmam Çağdaş’ta tadılması gereken kebaplar arasında kesinlikle ilk sırada yer alıyor. Onun haricinde, patlıcan kebabı, soğan kebabı, ince bulgurla yapılan simit kebabı, küşleme, sadece mevsiminde bulabileceğiniz ‘yeni dünya kebabı’, tadabileceğiniz diğer lezzetlerden.

Mümkün olduğunca fazla lezzet tatmak isterseniz de, tadımlık dedikleri küçük porsiyonlardan veya ortaya bir karışık kebap söyleyerek her şeyin tadına azar azar bakabilirsiniz.

İmam Çağdaş Antep Kebap

Kebap haricinde İmam Çağdaş’ta tadabileceğiniz diğer lezzetler arasında, sadece patlıcan mevsiminde tadabileceğiniz ‘söğürmeli lahmacun’, her daim menüde yer alan soğanlı lahmacun, kızarmış Antep peyniri ile yapılan ‘Antep peynirli ekmek’ yer alıyor.

İmam Çağdaş’ın diğer imza lezzetleri de tabi ki baklavadan gelin bohçasına, bülbül yuvasından şöbiyete, kuş gözünden fıstıklı dolamaya enavi çeşit fıstıklı şerbetli tatlıları. Bu tatlılar yazarken bile insanın ağzını sulandırıyor…
Damak çatlatan yemeklerini neredeyse rüyalarınıza girecek lezzette tatlılarla taçlandıran İmam Çağdaş bence tam bir gastronomi cenneti.

Havuç dilim, klasik, kuru, kare gibi envai çeşit baklavanın yanı sıra, bülbül yuvası, yaprak şöbiyet, dolama ve fıstık ezmesi gibi doyumsuz lezzetteki tatlıları ile İmam Çağdaş Antep’te sizleri bekliyor.

11) Küşlemeci Halil Usta

Küşleme denilince akla ilk gelen yerlerden biri Halil Usta. Halil Usta’da şiş bitti mi dükkan kapanıyor.

Eğer Halil Usta’da küşleme yemek istiyorsanız elinizi çabuk tutmalı, saat 15:00’dan önce orada olmalısınız. Saati kaçırırsanız kapalı kepenklerin ardından ciğerci kedisi misali dükkanı seyretmek durumunda kalabilirsiniz benden söylemesi.

Halil Usta’nın sadece küşlemesi değil salçalı tırnak pidesi, kaşık salatası ve açık ayranı da damak çatlatan türden…

12) Küşleme Kebaphan

Küşleme Kebaphan Antep

Gaziantep’in popüler kebapçılarından bir tanesi de Küşleme Kebap Han.

Oldukça büyük bir alanda hizmet veren restoranda Antep mutfağının ‘altı ezmeli’, ‘küşleme’, ‘terbiyeli küşleme’, ’simit kebabı’ gibi enfes kebaplarının tadına bakabilirsiniz.

13) Küşlemeci Mehmet Usta

Gaziantep’te kebapları ile ön plana çıkan restoranlardan biri de Küşlemeci Mehmet Usta.

Bol köpüklü ayranı tastan kaşıkla içmek, salatayı ortadan kaşıklamak ve küşlemenin tadına doyasıya varmak istiyorsanız ‘Mehmet Usta’yı da listenize ekleyebilirsiniz.

14) Bayazhan

Aynı zamanda ‘Kent Müzesi’ olan Bayazhan’ın geniş avlusunda hem alkollü bir şeyler içebilir hem de şık bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.

15) Hışvahan

Gaziantep’in en yenileriden olan Hışvahan, şık bir akşam yemeği yemek isteyen Anteplilerin de favorileri mekanı.

Hışvahan’a giderseniz öncelikle mezelerinin tadına bakın derim. Siz de Antep usulü kuru dolmanın hayranlarındansanız cıvıklama da denilen ‘mıcık aşı’nın tadına mutlaka bakmalısınız.

Klasik usulde hazırlanan dolma içine biraz kuru patlıcan ilave edilip pilav şeklinde servis edilen bu lezzetin tadına doyamayacaksınız.

16) Mutfak Sanatları Merkezi

Belediyenin desteği ile açılan Mutfak Sanatları Merkezi’nde 250’den fazla geleneksel Antep yemeği dönüşümlü olarak menüde yerini alıyor.

Özellikle, erikli, ayvalı, kayısılı gibi meyveli kebapları ile ön plana çıkan Mutfak Sanatları Merkezi’nde şiveydiz, yuvalama, alaca çorba, kabaklama, kuru dolma, ekşili köfte gibi daha çok evlerde pişen yöresel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.

17) Yesemek

Antep yemeklerini doyasıya tadabileceğiniz bir diğer adres de Yesemek Lokantası.

Beyran, şiveydiz, çağla aşı, içli köfte, ekşili ufak köfte, soğan kebabı, patlıcanlı kebabı Yesemek’te sizi bekleyen diğer lezzetlerden sadece birkaçı.

18) Üçler Kebap Salonu

Akşam yemeği öncesinde ara öğün niyetine bir lahmacun attırmak isterseniz istikametiniz bence Antep’in en iyilerinden olan Üçler Kebap olmalı.

Bu lahmacun çıtır hamuru ve tam tadında kıyması ile yediğiniz en iyi lahmacunlar arasına girmeye aday demedi demeyin.

Boşuna dememişler ‘Dünya bir ev olsa mutfağı Gaziantep olurdu’ diye, Antep’te herkese her zevke hitap edecek bir restoran bulmak mümkün.

19) Koçak Baklava

İçeri girdiğiniz anda mis gibi bir koku ile sizi sarmalayan Koçak’ın, özel kare baklavası oldukça popüler durumda.

Her geçen gün popülerliğini iyice arttıran Koçak Baklava’nın yaprak şöbiyeti de es geçilmemesi gereken lezzetlerden.

20) Çelebioğulları

Kuru baklava denilince akla ilk gelen yerlerden biri de Çelebioğulları. Çelebioğlu’na yolunuz düşerse midye baklavanın ya da fıstıklı sarmanın tadına bakabilirsiniz.

21) Zeki Ä°nal Baklava

Malum Gaziantep demek baklava demek, hal böyle olunca usta baklavacılar kendilerine yenilik katmak adına farklı lezzetler üretmeye ya da baklava haricindeki lezzetlerinden bazılarını ön plana çıkartmaya çalışıyorlar.

İşte Zeki İnal Baklava da onlardan. Zeki İnal’ın klasik şöbiyetini tatmadan dönerseniz üzülürsünüz.

22) Cumba Künefe

Gaziantep’te künefe her geçen gün popülerliğini arttıyor ve Gaziantep’in neredeyse şehirle özdeşleşen baklavasına kafa tutuyor.

Cumba’da tadabileceğiniz tatlılar elbette künefe ile sınırlı değil. Maraş’ın efsanevi dondurması ve Antep’in muhteşem kaymağı ile harmanlanmış tatlılardan hasır, billuriye, fıstıkzade Cumba Künefe’de tadabileceğiniz fıstık bombalarından sadece birkaçı.

23) Özikizler Künefe

Antakya’dan sonra bir künefe diyarı olma yolunda hızla ilerleyen Gaziantep’te lezzetli künefe tadabileceğiniz yerler arasında yer alıyor Özikizler Künefe.

İstanbul ve Ankara’da da şubeleri bulunsa da Gaziantep’in yeri de tadı bir başka.

24) Katmerci Zekeriya Usta

Gaziantep denilice akla gelen tatlılardan bir tanesi de özellikle sabah kahvaltılarının yıldızı katmer. Katmerci Zekeriya Usta adıyla müsemma Antep’in en bilinen katmercilerinden.

Taş fırında odun ateşinde pişen bu katmerin hamuru birçok yere göre daha kalın, sipariş vermeden önce bu detayı aklınızda tutun derim.

Kim bilir, buranın lezzeti ilerlemiş yaşına rağmen hala işinin başında olan Zekeriya Usta’nın işini aşkla ve inanılmaz bir özveri ile yapmasından geliyordur belki de.

25) Katmerci Abdo Usta

Burası da bir çok Antep işletmesi gibi deden yadigar.

Süt kaymağı ile tadına tat katılmış lezzetli bir katmeri çok da popüler olmayan bir yerde yemek isterseniz adresiniz Katmerci Abdo Usta olabilir.

26) Metanet Katmer Salonu

Beyran’ın en bilinen adreslerinden olan Metanet Katmer Salonu’nun bir de katmer salonu var.

Hatta kahvaltıda beyran yediyseniz birkaç adım uzaklıktaki katmer salonuna uğrayarak bir taşla iki kuş vurabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız