Kategoriler KonaklamaKültür

Arkadaş Tatili Yapabileceğiniz Yerler

Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte tatil planları yapılmaya başlanıyor. Tatil planı yaparken nereye gidileceğini seçmek bazen zorlayıcı olabiliyor. Daha önce gidilmeyen yer keşfetmek mi, yoksa daha önce gidip beğendiğiniz bir yere gitmek mi? sorusu kafaları kurcalıyor.

Yaz tatilinde kimi zaman ailemiz ile birlikteyken kimi zaman da arkadaşlarımızla tatil yapmayı tercih ediyoruz. Bizler de bu yazımızda işinizi kolaylaştırmak adına arkadaşlarınızla beraber tatil yapabileceğiniz yerleri sizler için sıraladık. Listemizin sizler için faydalı olması dileğiyle.

1 – Marmaris

Arkadaş tatili yapabileceğiniz yerler listemizin ilk sırasına Marmaris’i yerleştirdik. Bunun sebebi Marmaris’te eğlencenin gece gündüz devam etmesi. Siz de arkadaşlarınızla beraber Marmaris’e gelerek keyifli bir tatil yapabilirsiniz.

Muğla’nın ilçesi Marmaris il merkezine 55 kilometre, Dalaman Havalimanı’na ise 95 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Muğla Otogarı’ndan, Marmaris minibüslerine binerek tatil beldesine ulaşabilirsiniz. Arkadaşlarınızla birlikte bir “road – trip” yapmak isterseniz, İstanbul – Marmaris arası yol, ortalama 7,5 saat sürüyor. Yolda daha az yorulup, enerjinizi tatile saklamak isterseniz de bulunduğunuz şehirden Dalaman Havalimanı’na uçarak, servisler aracılığıyla Marmaris’e gelebilirsiniz.

Marmaris’e ulaşıp konaklayacağınız yere yerleştikten sonra bir yıl boyunca hayalini kurduğunuz tatilinize başlayabilirsiniz. Marmaris’in güzel plajları, sizin ve arkadaşlarınızın deniz, güneş ve kum üçlüsünün tadını çıkarmanıza yardımcı olacak. Marmaris’teki kişisel favorim olan Sedir Adası’ndaki Kleopatra Plajı, kendinizi Maldivler’de hissetmenize neden olacak.

Gün içerisinde deniz keyfi yaptıktan sonra arkadaşlarınızla beraber Marmaris gecelerine akabilirsiniz. Barlar Sokağı’ndaki eğlenceli mekânlarda kendinizi müziğin ritmine bırakabilirsiniz.

2 – Bodrum

En gözde tatil rotalarından olan Bodrum, listemize ikinci sıradan giriyor. Masmavi koyları ve gece hayatı ile öne çıkan Bodrum’da arkadaşlarınızla birlikte eğlenceye doyacaksınız.

Muğla’nın bir diğer ilçesi Bodrum, il merkezine 109 kilometre, Milas – Bodrum Havalimanı’na ise 36 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bodrum merkez havaalanına yakın bir konumda olduğu için şehre uçak kullanarak gelmek mantıklı. Fakat Bodrum’a uçmak yerine otobüs veya özel araç kullanarak da gidebilirsiniz. Yol aracı seçimi tamamen size ve arkadaşlarınıza kalmış.

Bodrum tatilinize güzel bir kahvaltı yaparak. Coğrafi işaretli mandalinası ile yapılan reçelleri ve el açması böreklerin ön planda olduğu Bodrum kahvaltısı, sizin ve arkadaşlarınızın yol yorgunluğunu atmasına yardımcı olacak.

Mavi renge kendi adını vermiş olan Bodrum, güzel koyları ve plajları ile sizlere deniz keyfini sonuna kadar yaşatacak. Bodrum’da nerede konakladığınıza bağlı olarak arkadaşlarınızla birlikte gitmek istediğiniz plajlara karar verebilirsiniz. Her yer ayrı güzel olduğu için nereye gittiğiniz çok da bir önemi yok aslında, önemli olan hep beraber eğlenmek.

Bodrum’da akşam yemeği için yerel lezzetler sunan restoranlara gidebilirsiniz. Ev yemeği özleyen arkadaşlarınız olursa hep birlikte esnaf lokantalarını deneyebilirsiniz. Denize karşı rakı – balık keyfi yapmak da bir diğer seçenek.

Bodrum gezinize kültürel bir yön eklemek isterseniz Bodrum’daki şirin köyleri gezebilirsiniz. Bodrum’a gelmişken arkadaşlarınızla birlikte Bodrum Kalesi ve kalenin içindeki Sualtı Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Halikarnas Mozolesi, Bodrum sahilinde yürüyüş yaparken sizleri selamlayacaktır.

3 – Olimpos

Doğada vakit geçirmek isteyen arkadaş grupları için listemizin üçüncü sırasına Olimpos ve Çıralı’yı yerleştirmeyi uygun gördük. Buradaki bungalovlarda konaklayabileceğiniz gibi arkadaşlarınızla birlikte kamp da yapabilirsiniz.

Antalya merkeze 78 kilometre uzaklıktaki Olimpos, Antalya Havalimanı’na ise 92 kilometre mesafede bulunuyor. Uçak, otobüs veya araba kullanarak ulaşabileceğiniz Olimpos, bir antik kent olarak karşımıza çıkıyor.

Bir yandan tarihi kalıntılar arasında vakit geçirirken diğer yandan Beydağları Milli Parkı’nın yeşili ile çevrili olacağınız Olimpos arkadaş grupları için çok güzel bir yer. Olimpos’ta deniz keyfi yapmak isterseniz Sulu Ada, Phaselis Koyu veya Çıralı Plajı’nı tercih edebilirsiniz. Arkadaş grubu ile trekking yapmayı seçenler Likya Yolu’nu takip edebilirler.

Olimpos akşamlarında ise Yanartaş etrafında toplanıp arkadaşlarınızla keyifli bir zaman geçirebilirsiniz. Yanınıza yiyecek ve içecek bir şeyler alırsanız birlikte piknik yapma şansınız olur.

4 – Kaş

Arkadaş tatili yapmak isteyenler için Kaş’ı listemizin dördüncü sırasına aldık. Kaş’taki butik otellerde konaklayabileceğiniz gibi birbirinden güzel kamp alanlarında çadır kurarak tatilinizi biraz daha ekonomik bir hale getirebilirsiniz.

Kaş yakınındaki havalimanlarına uzak bir konumda olduğu için diğer tatil beldelerine göre biraz daha korunmuş durumda. Sizler de Kaş’a gelmek için arkadaşlarınızla birlikte bir “road – trip” yapabilirsiniz. Eğer bu yol size uymuyorsa Antalya’ya otobüs ile gelerek Kaş minibüslerine binebilirsiniz ama yol biraz uzun sürüyor, uyarmadı demeyin.

Kaş’a vardıktan sonra yapılacak ilk şey kendinizi deniz sularına atmak. Serin ve temiz deniz sizleri biraz olsun kendinize getirecek ve yol yorgunluğunu atmanızı sağlayacaktır. Kaş’taki deniz o kadar temiz ki bırakın balıkları deniz kaplumbağalarını bile görebilirsiniz.

Kaş yüzölçümü olarak ufak olduğu için gezmeniz çok kolay olacaktır. Kaş Antik Tiyatrosu gün batımını izlemek için harika bir yer. Yanınıza içeceklerinizi alıp arkadaşlarınızla birlikte güzel geçen bir tatil gününe kadeh kaldırabilirsiniz.

5 – Fethiye

Deniz tatili yanında spor aktiviteleri de yapmak isteyenler için Fethiye listemize beşinci sıradan giriş yapıyor. Çok sayıda antik kent ve doğal güzelliğe sahip olan Fethiye’de tatilin tadı bir ayrı çıkıyor.

Fethiye Dalaman Havalimanı’na 45 kilometre, Antalya il merkezine ise 195 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bu yüzden Fethiye’ye gelmek için en kolay yol Dalaman Havalimanı’na uçmak.

Related Post

Merkezdeki Çalış Plajı’ndan tutun Ölüdeniz bölgesindeki Belcekız Plajı’na kadar, Fethiye’de denize girebileceğiniz birçok güzel yer bulunuyor. Deniz manzarasını kuş bakışı izlemek isteyen adrenalin tutkunları, Babadağ’da yamaç paraşütü yapabilirler. Babadağ’ın eteklerine bakan Faralya köyü de içerisinde türlü güzellikleri barındıran saklı bir cennet.

Fethiye’de eğlenceli etkinliklerle geçen gününüzü arkadaşlarınızla birlikte güzel bir akşam yemeği yiyerek taçlandırabilirsiniz. Çalış Sahili’nde yer alan restoranlar Fethiye’deki inanılmaz renklere sahip olan gün batımını izlemek için güzel bir seçim olabilir.

6 – Çeşme

İzmir’in güzel ilçesi Çeşme, listemizde altıncı sırada kendini gösteriyor. Çeşme’ye sadece 14 kilometre uzaklıktaki Alaçatı da arkadaşlarınızla keşfetmeniz gereken bir tatil rotası.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na 94 kilometre uzaklıktaki Çeşme, son yılların popüler seyahat yerlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Çeşme’ye hava yolu veya kara yolu araçlarını kullanarak ulaşabilirsiniz.

Çeşme tatilinize ünlü Alaçatı kahvaltısı yaparak başlamak yerinde olur. Uzun bir kahvaltı masasında arkadaşlarınızla sohbet ederek kahvaltı yapmanın keyfi paha biçilemez.

Güzel bir kahvaltının ardından kazandığınız bu enerjiyi Çeşme’nin güzel plajlarında yüzerek değerlendirebilirsiniz. Çeşme denizi hafif serin olsa da suyu tertemiz ve çok berrak. Hem yaz sıcaklarının üstesinden gelmenin en iyi yolu serin sularda yüzmek değil de nedir?

Çeşme’de rüzgâr sörfü yapmak için harika bir yer. Eğer sizler de arkadaşlarınızla birlikte sörf yapmak isterseniz Pırlanta Plajı’na gidebilirsiniz. 

7 – Bozcaada

Arkadaş tatilinizi bir adada yapmak isterseniz, sizlere önerimiz Bozcaada olacaktır. Listeye 7. sıradan giren Bozcaada, deniz ve kültür tatilini bir arada sunan yerlerden.

Rum mimarisini yansıtan sevimli evleri ve şaraplarıyla Bozcaada’nın tadına doyum olmuyor. Bozcaada’ya gitmek için Çanakkale’den feribota binmeniz gerekiyor. Böylelikle kısa da olsa arkadaşlarınızla birlikte deniz yolculuğu yapma fırsatınız oluyor. Çanakkale’ye ise ister kara yolu ister hava yolu araçlarını kullanarak ulaşabilirsiniz.

Yıl boyunca çeşitli festivallerin düzenlendiği Bozcaada’ya gitmeden önce bu etkinliklerin tarihlerini takip etmeniz iyi olacaktır. Bozcaada ve festival denilince akıllara ilk olarak Bağ Bozumu Festivali geliyor. Bu keyifli festival, 2 – 3 Eylül tarihlerinde düzenleniyor. Ayrıca, Ayazma Manastırı’ndan düzenlenecek olan Bozcaada Caz Festivali, bu sene 8 – 10 Eylül tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Arkadaşlarınızla beraber bir festivale katılarak tatil deneyiminize biraz renk katabilirsiniz.

Bozcaada’nın el yapımı reçelleri ile yapacağınız kahvaltısı sizleri mest edecek. Güzel bir kahvaltıdan sonra adada tekne turu yaparak güzel koyları keşfedebilirsiniz. Yalnız şimdiden uyaralım, Bozcaada denizinin suyu her zaman biraz serin. Engin maviliklere doyduktan sonra akşam planınıza şarap tadımı yapmayı ekleyebilirsiniz. Adanın her daim taze sunulan güzel şarapları eşliğinde arkadaşlarınızla uzun sohbetler edebilirsiniz.

8 – Ağva

İstanbul’a yakın konumdaki Ağva’yı tatil için pek fazla yol gitmek istemeyenler için listemizin sekizinci sırasına ekledik. Doğa ile iç içe bir tatil fırsatı sunan Ağva’ya şehrin stresinden biraz olsun uzaklaşmak isteyenler, hafta sonu kaçamağı olarak bile gidebilirler.

İstanbul’a sadece 112 kilometre uzaklıktaki Ağva, Karadeniz kıyısında bulunuyor. İstanbul’dan Ağva’ya gidecekler, ortalama 2 saatlik bir araba yolculuğu ile şehre ulaşabilirler. Şile’ye 30 kilometre uzaklıktaki Ağva, sakin bir tatil yapmak isteyen arkadaş grupları için uygun.

Birbirinden güzel kahvaltı mekânlarını bünyesinde barındıran Ağva’da yapılacakların başında nehirde tekne ile gezintiye çıkmak geliyor. Ayrıca Ağva’nın çeşitli yürüyüş parkurlarında doğa yürüyüşü yaparak arkadaşlarınızla birlikte temiz hava alabilirsiniz. Gezinizi biraz daha hareketlendirmek isterseniz de ATV ile tur yapabilir veya paintball oynayabilirsiniz.

Ağva’da konaklama için butik oteller yerine kiralık villaları tercih ederek arkadaşlarınızla birlikte daha samimi bir ortam yaratabilirsiniz. Bu villaların bazıları havuzlu olduğu için havuz başında parti bile düzenleyebilirsiniz.

9 – Kotor, Karadağ

Karadağ’ın sahil kasabası Kotor, deniz tatilini yurt dışında yapmak isteyen arkadaş grupları için listemizin 9. sırasında yer alıyor. Türk vatandaşlarının vizesiz giriş yapabileceği Karadağ, 2006 yılında Sırbistan’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmiş.

Karadağ’ın en güzel şehirlerinden birisi olan Kotor, arkadaşlarınızla birlikte hem deniz hem de kültür gezisi yapabileceğiniz bir yer. UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Kotor şehri, yüzölçümü olarak küçük olsa da barındırdığı tarihi ve mimari eserler açısından oldukça büyük. Bölgenin önemli limanlarından birine ev sahipliği yapan şehre ulaşmak için, şehre sadece 10 kilometre uzaklıktaki Tivat Havalimanı’na uçabilirsiniz. İstanbul’dan Tivat Havalimanı’na direkt uçuşlar bulunuyor.

Kotor’a sadece 20 kilometre uzaklıktaki Budva şehri de Karadağ’ın turizm merkezlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Karadağ’ı ziyaret edip bu iki güzel şehri arkadaş gurubunuzla beraber gezebilirsiniz. Bu iki şehirdeki yerel lezzetler de aklınızı başınızdan alacak.

10 – Ohri, Kuzey Makedonya

Deniz tatili yerine yurt dışında kültür turizmi yapmak isteyenler için Makedonya’nın Ohri şehrini listemizin sonuna yerleştirdik. Arnavutluk sınırına yakın bir konumdaki şehir, Ohri Gölü’nün kenarına kurulmuş.

Kuzey Makedonya’ya gitmek için vize almanıza gerek yok. Ülkenin turizm merkezlerinden olan Ohri’ye gitmek için ise Üsküp’e uçup, oradan araç kiralayabilirsiniz. Ohri ile Üsküp arasında ortalama 180 kilometrelik bir mesafe bulunuyor.

Kuzey Makedonya’nın incisi Ohri’de keşfedilecek çok şey bulunuyor. Şehirdeki tarihi eserler ve doğal güzellikler arkadaş gezinizi keyifli hale getirecek. Ohri Gölü’nde sandal ile gezinerek gün batımını izleyebilirsiniz. Eğer hava koşulları el verirse Ohri Gölü’ne girmeniz bile mümkün. (Kabul ediyorum, ben yaz tatilinde yüzmeyi tercih edenlerdenim.)

Hepinize arkadaşlarınızla birlikte yapacağınız keyifli tatiller dileriz.

Paylaş
Etiketler Kültür
Tuğba Dursun Usal

1989 yılında Samsun’da doğan yazar, Ankara Fen Lisesi’nin ardından ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nü bitirmiştir. Yüksek lisans ve doktorasını ODTÜ Biyoteknoloji Bölümü’nde ‘Biyomalzemeler ve Doku Mühendisliği’ üzerine yapmıştır. Okumaya ve gezmeye pek meraklı olan yazar, 2014 yılından beri Hayalürünü Yayıncılık’ta editör olarak çalışmaktadır. Yazdığı ‘Janus’ isimli bilim kurgu öyküsü “ODTÜ Öğrencilerinden Bilim Kurgu Öyküleri” kitabında yayımlanmıştır. Gezmiş olduğu yerleri fotoğraflamak ve anlatmak en büyük hayallerinden biri olup, bunu gerçekleştirmek için blog yazmaktadır.