Kategoriler Listeler

Avrupa’nın En İyi Dalış Noktaları

Su altı dalışı, bir insan etkinliği olarak, çevre ile etkileşime girmek için su yüzeyinin altına inme pratiğidir. Suya daldırma ve yüksek ortam basıncına maruz kalma, ortam basıncı dalışında mümkün olan derinlikleri ve süreleri sınırlayan fizyolojik etkilere sahiptir.

İnsanlar, fizyolojik ve anatomik olarak dalışın çevresel koşullarına iyi adapte edilmemişlerdir ve insan dalışlarının derinliğini ve süresini uzatmak ve farklı türlerde çalışmalara izin vermek için çeşitli donanımlar geliştirilmiştir.

Ortam basıncı dalışında, dalgıç doğrudan çevredeki suyun basıncına maruz kalır. Ortamdaki basınç dalgıç nefes nefese dalış yapabilir veya tüplü dalış veya yüzeyden tedarik edilen dalış için solunum cihazı kullanabilir ve doygunluk dalış tekniği uzun süreli derin dalışlardan sonra dekompresyon hastalığı (DCS) riskini azaltır.

Dalışı yüksek ortam basıncından izole etmek için atmosferik dalış kıyafetleri (ADS) kullanılabilir. Mürettebattaki dalgıçlıklar derinlik aralığını genişletebilir ve uzaktan kontrol edilen veya robotik makineler insanlara riskini azaltabilir.

Çevre dalıcıyı çok çeşitli tehlikelere maruz bırakmaktadır ve riskler büyük ölçüde uygun dalış becerileri, eğitim, ekipman türleri ve kullanılan moda, derinliğe ve amacına bağlı olarak kullanılan solunum gazları tarafından kontrol edilse de, nispeten tehlikeli bir aktivite olmaya devam etmektedir.

Dalış aktiviteleri, eğlence amaçlı tüplü dalışlar için maksimum 40 metre (130 ft), ticari doygunluk dalışları için 530 metre (1.740 ft) ve atmosferik kıyafetler için 610 metre (2.000 ft) ile sınırlandırılmıştır. Dalış ayrıca aşırı derecede tehlikeli olmayan şartlarla da sınırlıdır, ancak kabul edilebilir risk seviyesi değişebilir.

Rekreasyonel dalış (bazen spor dalışı veya denizaltı denir) popüler bir boş zaman etkinliğidir. Teknik dalış, özellikle zorlu koşullar altında bir eğlence dalışı şeklidir.

Profesyonel dalış (ticari dalış, araştırma amaçlı veya finansal kazanç için dalış) su altında çalışmayı içerir. Kamu güvenliği dalışları, kolluk kuvvetleri, yangın kurtarma ve sualtı arama ve kurtarma dalış ekipleri tarafından yapılan su altı işidir.

Derin deniz dalışı, genellikle yüzeye çıkan ekipmanlarla sualtı dalışıdır ve genellikle geleneksel bakır kaskla birlikte standart dalış elbisesinin kullanılması anlamına gelir. Baret dalışı, standart bakır kask ve diğer serbest akışlı ve hafif talep kaskları dahil olmak üzere kaskla yapılan herhangi bir dalış şeklidir.

Nefes kesen dalış tarihçesi en azından klasik zamanlara dayanıyor ve su altı yüzmeyi de içerebilecek tarih öncesi avlanma ve deniz ürünlerinin toplandığına dair kanıtlar var. Çevre basıncında su altında bulunan bir dalgıç solunum gazı sağlanmasına olanak sağlayan teknik gelişmeler son zamanlarda, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra hızlanan kendi kendine yeten solunum sistemleri geliştirildi.

Hangi dalış türünü tercih ederseniz edin, şartların en uygun olduğu bir yerde dalış sporuyla tanışmak size iyi gelecektir. Avrupa, bu açıdan çok sayıda alternatif sunuyor.

Hem dalış sporu hem de spordan sonra etrafı keşfetmek için Avrupa kıtasında bulunan en iyi noktalar her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlıyor. İşte onlardan bazıları…

Avrupa’nın En İyi Dalış Noktaları

1) Tenerife, Kanarya Adaları, İspanya

Avrupa’nın en güneşli yerlerinden birinin mavi sularının tadını çıkarın! Meşhur Kanarya Adaları, her yıl dünyanın her yerinden dalgıçları ağırlıyor.

Sıcak ve berrak sularının yanı sıra inanılmaz faunası ve bitki örtüsü ile Tenerife dalgıçlar ve dalış meraklıları için adeta bir cennet gibi. Burada, çok sayıda dalış noktası bulunuyor.

2) El Porís

El Porís, her çeşit dalgıç ilgisini çekecek bir dalış rotasıdır ve kolayca erişilebilirdir.

Dalış, Tenerife’nin güneydoğu sahilinde bulunan küçük bir balıkçı köyü ve turistik yer olan Porís de Abona sahilindeki rıhtımın basamaklarından başlar.

Bol miktarda olmasa da deniz yaşamı çok çekicidir: Yumuşak kırmızı ve kahverengi alglerle kaplı kayalar, deniz atlarıyla deniz yatakları ve bahçe yılanlarıyla kum bankaları, melek balıkları ve köpek balıkları…

Burada hem gündüz hem de gece dalış yapmak mümkündür.

Dalgıçlar ziyaret etmeye karar verdiklerinde, rıhtım duvarını kesinlikle araştırmalı ve moray yılanı ve kızıl karides gibi bölgedeki bazı ilginç türleri keşfetmelidirler.

Duvarın köşelerinden birinde, küçük bir volkanik kaya çıkıntısının tepesinde duran Bakire Meryem’in 50 santim yüksekliğindeki bir taş oymasına göz atmalıdırlar.

3) Tabaiba

Tabaiba kasabası, kıyıdan kısa bir mesafede, enkaz dalışı için ideal bir yerdir.

Tabaiba’daki batık 35 metre uzunluğundadır ve “El Peñon” olarak adlandırılır.

2006’da Tenerife’nin kuzeydoğu sahilinde, bölgenin deniz yaşamını zenginleştirmek ve tüplü dalışı teşvik etmek için yapay bir resif batırıldı. Tekne, en fazla 32 metre derinlikte sancak noktasına otuz derece toplanır. Enkazın içinde canlı polipler, ahtapot ve dalgıçlar arasında ünlü bazı büyük moray yılanları bulunur.

Tabaiba’ya yakın azot dalışı orta derecede zor dalış ve su derinliği nedeniyle -enkazlardaki bazı deneyimlere sahip dalgıçların tekniklerini iyileştirmelerine olanak sağlar.

Aynı zamanda azot karışımıyla dalmak için ideal bir yerdir. Bu, yakın zamanda yaratılan söz konusu enkazın sakinlerine bakmak için daha fazla zaman harcanabileceği anlamına geliyor.

Dost trompet balık, büyük barracuda, uskumru ve amberjack enkazın etrafında çember olarak görülebilir.

4) El Condesito

30 metre uzunluğundaki El Condesito teknesi, 1971’de Tenerife adasının en güney ucunun kıyılarında karaya oturdu. Talihsiz kaza, iki önemli miras bıraktı: Talihsizliğin tekrarlanmasını önlemek için inşa edilen Rasca deniz feneri ve Tenerife’deki en eşsiz dalış noktalarından biri olan El Condesito’nun enkazı.

Birkaç parçaya bölünmüş olan batık, 20 metre derinliğinde, prizmatik oluşumlu duvarlarla çevrili ve deniz yaşamı bakımından zengin bir denizaltı kanyonunun dibindedir.

Teknenin bağlantı noktası, büyük Los Cristianos turizm beldesinin limanına 3,7 deniz mili uzaklıktadır.

Bu noktada akımlar dalışın zorluk derecesini orta seviyeye çıkarabilir.

Kıyı şeridinin yakınında yer alan çok sayıda ahtapot, mürekkep balığı ve papağan balığı vardır.

Dalış, genellikle dalgıçları basamaklarına tırmanmaya davet eden prizmatik oluşumlarıyla etrafındaki kayaların arasından geçmeyi içerir.

Batığın sığ derinliği ve iyi su görünürlüğü, şnorkelle yüzmek için imkan sağlar.

5) La Catedral

La Catedral, içinde 20 metre yüksekliğinde bir mağara bulacağınız kemerli ve tonozlu yapılarla kaplı kayalık bir alandır.

Bir katedralin içini andıran bu görkemli volkan gövdesi, Tenerife adasının kuzeyindeki Puerto de la Cruz’dan tekne ile sadece beş dakika uzaklıktadır.

Dalışlar her seviyeye adapte edilebilir ve 20 metrelik bir iniş ve alanın karmaşık topografyasının keşfi ile başlayarak 45 metreye kadar ulaşır.

Dalgıçların deneyimleri ve bölgedeki akıntıların hareketleri takip edilecek en iyi rotayı belirleyecektir.

Rafın inişinde mercan bahçeleriyle kaplı teraslar ortaya çıkar. Etkileyici ışık dalgaları yukarıdaki deliklerden düştüğü için yapı nefes kesicidir.

Deniz fotoğrafçıları, cam balık ve ıstakoz gibi karanlığa adapte olmuş türleri görmekten keyif alacaklardır. Daha maceracı dalgıçlar moray yılanları ile hoş vakit geçirebilir!

6) La Rapadura

La Rapadura, Tenerife adasını çevreleyen denizlerdeki en şaşırtıcı sualtı manzaralarından biridir.

Kuzey Tenerife’de aynı adı taşıyan köye yakın olan La Quinta sırtı, deniz yatağına kadar 120 metre düşer. Yüzeyin altında, kayalık platform keskin bir şekilde düşmeye devam etmektedir ancak tamamen farklı bir görünüme kavuşmuştur.

Deniz kayayı, katedrallerdeki gibi, farklı seviyelerde çıkan büyük mükemmel prizmatik bloklara kırmış durumdadır.

Bu zorlu ve derin bir dalış gerektirir. Ayrıca şartların da uygun olması gerekir. Bırakma noktası Puerto de La Cruz’dan üç deniz mili uzaklıktadır. 25 metreye indikten sonra, Giant’s Causeway’in prizmatik formları ortaya çıkmaktadır.

7) Costa Adeje

Costa Adeje, ziyaretçilerin meraklı büyük kaplumbağaların yanı sıra şnorkelli gezi veya dalış yapabileceği küçük, tenha bir koyla övünmektedir.

El Puertito de Armeñime olarak bilinen, küçük ev grubuyla bu davetkar kemer şeklindeki plaj, batı Tenerife’nin turizm merkezlerine sadece birkaç kilometre uzaklıkta korunan yarı dairesel bir koyda kuruludur.

Kristal berraklığındaki sularında, ağırlıkları 20 kiloya kadar ulaşan yeşil kaplumbağalar arasında yüzmek, etkileyici bir tecrübe olacaktır.

Puertito olarak da bilinen dalış çok basittir. El Puertito plajından ya da bir tekne ile erişilebilir.

Şnorkelle yüzmeyi seçerseniz, endişelenecek bir şey olmadığından ve kaplumbağalar dalgıçların varlığına çok alışkın olduklarından tüm aile katılabilir.

Sabah ilk iş olarak giderseniz kaçınılabilecek yerlerden sıkça geçen turist teknelerine dikkat etmeyi unutmayın!

8) Gozo Adası, Malta

Avrupa Birliği’nin en küçük üyelerinden biri olan Malta, Akdeniz ikliminin tüm güzelliklerini bir arada barındıran şirin bir ada ülkesidir.

Malta size Avrupa’daki en iyi iklimi ve yıl boyunca sıcak su imkanı sunar. Deniz suyu yılın çok büyük bir döneminde girmeye elverişlidir.

Gozo, Malta’da daha az bilinen bir destinasyondur ve takımadalardaki en büyük ikinci adadır. Sadece 37.000 nüfusu olan, ancak 67 km2’lik (26 mil kare) bir alanı kaplayan Gozo, çok daha sessiz bir yerdir.

Aslında, birçok insan Gozo’ya Malta’nın nasıl bir yer olduğunu, zamanın pek çok yerden daha yavaş geçtiğini gösteren bir kırsal alan diyor.

Körfezin iskelesinde oturup, Gozo feribotunu taşırken seyretmek garip bir şekilde rahatlatıcı olacaktır.

Gemiye binerken, arkanızda her günün stresini bırakarak, omuzlarınızdna çok büyük bir ağırlığın kalktığını hissedersiniz: Gozo büyülü denebilecek derecede etkileyicidir!

Tüm yıl boyunca dalış yapmak mümkün olduğu için Gozo adasının berrak sularında Akdeniz’in sualtı derinliklerini keşfedebilirsiniz. Malta’da tam gün Gozo adası gezisi veya yine tam gün olacak şekilde Mavi lagün Cruise turu yapabilirsiniz.

Gozo feribotuna bindikten sonra, adaların enfes manzaralarının tadını çıkarmak için en üst güverteye çıkın.

Malta ve Gozo’nun ortasında, sağa doğru bakarsanız, adalar arasında en çok aranan bölgelerden biri olan küçük ada Comino’yu göreceksiniz; bu, Mavi Lagün olarak da bilinen ünlü yerdir.

Related Post

Uçurumun tepesindeki kule gözünüze çarpabilir. Eğer sıkı bir film tutkunuysanız, onun Monte Cristo Kontu adlı ünlü Alexandre Dumas romanının 2002 versiyonu film uyarlamasında, kahramanın tutulduğu hapishane olduğunu fark edeceksiniz!

Eğer yeterince şanslıysanız, geminin bıraktığı izi takip ederek yunusları bile görebilirsiniz.

Feribot, araçlarını karnında serbest bırakmak için rampaları yerleştirir ve alçaltır. Aynı zamanda, yaya yolcular yakın zamanda inşa edilmiş olan yolcu terminali üzerinden iner.

Birçok yolcu, limandaki şirin restoranlardan birine kendini atmak için inerken diğerleri ise iç kesimlerde seyahatlerine devam edecektir.

Malta sakinleri çok dost canlısı ve cömert insanlardır, sizi inanılmaz ülkelerine hayran bırakacaklardır.

Gozo Adası’na ulaşmak için İstanbul’dan Gozo Adası’ndaki havalimanına uçak seferlerini inceleyebilir, rezervasyonunuzu şimdiden yaptırabilirsiniz.

Gozo’ya doğrudan bir karayolu bağlantısı bulunmadığından geçiş yapmak için Gozo feribotuna (hem yaya yolcuları hem de araçları taşıyan) yakalamanız gerekir. Feribot Kirkewwa’dan (Malta ana adasının en kuzey ucunda) sık aralıklarla ve hatta gece boyunca devam eden gezilerle kalkar.

Gozo’ya sizi havaalanından Cirkewwa’ya götüren doğrudan bir otobüs bağlantısı (rota X1) vardır. Gelen terminalinin hemen dışından otobüs terminalini bulabilirsiniz. Güzergah X1 genellikle her 45 dakikada bir kalkar. Yine de gece servisi yoktur, bu nedenle en erken yolculuk saat 05:00 civarında kalırken son otobüs terminali 22: 50’de terk eder. Potansiyel trafiği dikkate almalısınız çünkü bu kısa bir yolculuk olmayacaktır. Eğer şanssızsanız 1,5 saate kadar sürebilir. İyi haber ise fiyatta: Tek bir seyahat için kişi başı yalnızca 2 avro ödeyeceksiniz!

Alternatif olarak, bir taksi yolculuğu size 30-35 avroya mal olacaktır. Günün saatine bağlı olarak taksi yolculuğu ortalama 45 dakika sürer.

9) Losinj, Hırvatistan

Hırvatistan doğa ve dalış sevenler için bir cennettir. Korunmuş doğası ve olağanüstü manzaraları bu ülkeyi Avrupa’nın en güzel bölgelerinden biri yapar.

Losinj adasındaki kalabalık, gürültü ve kirlilikten uzak bir tatilde kendinizi şımartın!

Sualtı hazinelerini keşfetmek için Losinj’in mavi sularına dalın. Losinj, kendi havaalanına sahip olduğu için Avrupa’dan ulaşım oldukça kolaydır. Bu sebeple alternatif rotalar arayan çok sayıda Avrupalının tercihi Losinj’den yana olmaktadır.

Lošinj tarihi sualtı parkı, Mali Lošinj merkezine 1 km mesafede bulunan Čikat Körfezi’ndeki dalış merkezinde yer almaktadır.

Parkın kurulumu, suyun derinliği 5 ila 15 metre arasında olan ve adanın zengin tarihine tanıklık eden toplam 11 farklı bölgeden oluşmaktadır.

Sergilenen eşyalar arasında 16. yüzyıldan kalma toplar, eski amforaların kopyaları, 4. ve 5. yüzyıllardan çapalar, Venedik topları, II. Dünya Savaşı’ndan makineli tüfekler ve farklı dönemlere ait çeşitli materyaller yer almaktadır.

Antik bronz sporcu heykeli, aynı zamanda bir tür Mali Lošinj sembolü olan MÖ 2. yüzyıldan kalma “Apoxyomenos”u temsil eder. Apoxyomenos’un kopyası doğal boyutunda dik olarak yerleştirilmiştir.

Parkın tüm iz turu kabaca 300 metre uzunluğundadır. Tüm lisanslı dalgıçlar parkı ziyaret edebilir.

Sergi öğelerinin nispeten sığ sularda bulunuyor olması sebebiyle, herhangi bir dalış deneyimi olmayan kişiler de bir dalış eğitmeni eşliğinde tura katılabilir. Ancak dalış programına 12 yaşın altındaki çocuklar kabul edilmemektedir.

Park, 1 Mayıs ve 30 Ekim arasında, her gün (pazar günleri dahil) 08:00 – 20:00 saatleri arasında açıktır.

10) Guadeloupe, Fransa

Guadeloupe kesinlikle Fransa’nın dalış için en güzel bölgelerinden biridir! Guadeloupe Paris’ten oldukça uzak, ancak tatil ve dalış gibi etkinlikler için idealdir.

Karayipler’in ortasında, Antililerin kalbinde olan bu küçük Fransa, anavatandan 6000 km’den uzakta ve Amerika’nın kıyılarına sadece 2200 km’dir.

‘Karukera’ veya ‘Güzel su adası’ olarak da adlandırılan Guadeloupe aslında bir adalar grubudur: Grande Terre veya ‘The Big Land’ ve Petite Terre. Bu grubun eteklerinde idari olarak bağlı olan diğer üç ada, Marie Galante, la Desirade ve Azizler adalarıdır. En son Les Saintes (Azizler), 1635’te Fransız oldu.

La Guadeloupe muhteşem plajları, bir volkan, bir yağmur ormanı ve çok çeşitli ve etkileyici bir manzara ile cennet benzeri özelliklere sahiptir. Bu manzarayı su altında da tanıyacaksınız!

La Guadeloupe, “dünyanın neresinde dalış yapmalı” listeleri söz konusu olduğunda genellikle listenin en üstünde olmamakla birlikte, gerçekten de tüm seviyeler için mükemmel imkanlar sunan bir yerdir.

Yedi ada, faunanın ve floranın büyüdüğü harika bir havzadır. O zaman burada “Cousteau Marine Reserve” adlı mükemmel tesisi kurmaları şaşırtıcı değil!

Tüneller, havuzlar, mağaralar, gemi enkazları, kaplumbağalar ve inanılmaz derecede yoğun bir fauna ile muhteşem bir dalış tecrübesi yaşayabilirsiniz.

11) Sardunya, İtalya

Avrupa’da dalış deyince akla ilk gelen ülkelerden biri de kuşkusuz İtalya’dır. Akdeniz’in saklı hazinelerini keşfetmek isteyen dalış tutkunları bu ülkede en çok Sardunya Adası’nı tercih ediyor. Bu bölgede onlarca farklı dalış alanı bulunuyor.

7.000 kilometreden fazla sahil şeridi ile İtalya’nın dalgıçlarla dolu olduğuna emin olabilirsiniz.

Kumlu plajlarından dik duvarlara, sonsuz mağaraları ve kireçtaşı tünellerinden gerçek mercan ormanlarına ve renkli gorgonlarına eşsiz bir görünüme sahiptir. Sualtı manzarasının çeşitliliği, İtalya’yı ve özellikle Sardunya’yı muhteşem kılar.

İtalya ayrıca, her biri yukarıda ve su özelliklerinin altında ve çok sayıda farklı görüntü sunan büyüklükteki farklı adalara ev sahipliği yapmaktadır. İşte Sardunya, bunlar arasında başı çeker.

Sardunya’da o kadar çok küçük bölge var ki, her yıl yorulmadan dalışa gitmek mümkündür.

Sardunya suları, itibarlarını sadece açıklıklarına değil aynı zamanda orada bulacağınız faunanın kalitesine de borçludur.

Orfozları, moray yılanları, çok renkli balık çeşitleri, gemi enkazları ve daha birçok hazine Sardunya sularında bulunuyor.

Sardunya’ya geldikten sonra diğer tüm dalış rotaları sizin için bir parça eksik kalacaktır. Çünkü burada, aradığınız ve arayacağınız her şeyi bulmak mümkündür.

12) Il Grottone – Tavolara

Sardunya’daki Tavolara Deniz Rezervi yüzeyinin 15 ila 38 metre altında bulunan bir mağara ağını içermektedir.

Küçük ve büyük oyuklar arasında gezinmek için ideal olan mağaralar, kayanın yarıklarına gizlenmiş büyük toplayıcılara ve küçük karideslere ev sahipliği yapar.

Burada dalgıçlar aynı zamanda gözleri karanlığa alışınca omurgasızları ve süngerleri de gözlemleyebilecektir.

13) Omega Enkazı – Tavolara

Sardunya’daki Tavolara deniz rezervinde bulunan bu dalış bölgesine bazen Rocher des Cerri veya Les Trois Frères denir.

Rezervin uzak doğusunda bulunur ve yüzeyin 10 metre altında ortaya çıkan bir grup kayadan oluşur.

Posidonia ile çevrili olan kayalar büyük bir deniz faunasına ev sahipliği yapıyor.

Çok uzak olmayan bir tarihte, 1970’lerin sonunda batan Omega adlı bir balıkçı teknesi enkazı burada bulunur.

Enkazın etrafındaki barracuda yapılarına rastlamak mümkündür.

14) Angelica Batığı

1982’de batırılmış olan Angelika’nın kargo enkazı 12 ile 20 metre arasındadır.

Enkazlar hakkındaki tecrübeleri ne olursa olsun her dalgıç için erişilebilir.

Pilot bölüm ve vida ile birlikte kıç bölümü hala iyi durumdadır.

15) Capo Figari

Tavolara-Capocoda Cavallo Marine Reserve dışında nadir yerlerden biri. Diğer sitelerden biraz daha az balıklıdır ama ilginç topografyaya sahiptir.

16) Caprera Coticcio

Caprera adasının etrafındaki sular, balıkları çiftleştirmeye yardımcı olan topografyaya sahiptir.

İhtiyaç duyulan güvenlikle birlikte yetişen yavrular bölgede enfes bir doğa güzelliği oluşturur.

Bu nedenle çok zengin ve çeşitlidir ve hepsinden önemlisi, tüm dalgıçlar tarafından erişilebilir! Yoğun bir balık hayatının tepesinde, çok sayıda nudibranch ve crustaceans vardır.

UW fotoğrafçıları için ideal bir bölgedir.

17) La Maddalena Pilastrino

Bu site, geniş bir posidonia (kısa, güdük deniz dibi kanadı) yapısına sahiptir.

Kumlu bir deniz dibinde oturan iki büyük kaya yığınından oluşmaktadır.

Burada, özellikle Flabellinas Cratene yapıları görülür.

Kayalar, süngerler, mavi, sarı ve kırmızı gorgonian yapıları dalgıçlar için mükemmel görüntüler oluşturur.

18) Monaci Kayaları

Etkileyici bir manzarayla çevrili olan ‘The Monks’, her seviye ve deneyim için ideal bir dalış bölgesidir.

Kayaların ve dorukların arasında, çeşitli deniz yaşamlarına ev sahipliği yapan çok sayıda parazoanthus ve sünger vardır. Istakozları ve diğer kabukluları (özellikle Bahar döneminde Kral Yengeçler) bulmaya çalışabilirsiniz.

Bölge, UW fotoğrafçıları ve “havadar” atmosfer hayranları için mükemmel bir dalış noktasıdır.

Paylaş
Sena Özkurt

Çocukluğundan beri atlas karıştıran ve en büyük hayallerinden biri bir gün Avustralya'ya da adım atmak olan bir gezgin adayı. Kültürel devr-i alem yapmak için Boğaziçi'nde Batı Dilleri ve Edebiyatları okudu. Şimdi de seyahatseverleri dünyaya bağlamak için çalışıyor.