Kategoriler MarmaraYurt İçi

Çırağan Sarayı Hakkında Merak Edilen Her Şey

İstanbul’un en önemli yapılarından biri şüphesiz Çırağan Sarayı. Eşsiz mimarisi ile Osmanlı’nın son dönemlerine yakından şahitlik etmiş.

Tarih boyunca birçok aşka ev sahipliği yapmış olan bu başyapıt, birçok kez yıkılıp, adeta küllerinden yeniden doğmuş. 

İstanbul’un Sarayları yazımıza göz atarak şehirdeki diğer saraylar hakkında da bilgi edinebilirsiniz.

Çırağan Sarayı Hakkında Merak Edilen Her Şey

Çırağan Sarayı Nerede?

Öncelikle bu eşsiz yapının nerede olduğuna bakalım. Çırağan Sarayı, İstanbul Avrupa Yakası, Beşiktaş semtinde yer alıyor. Beşiktaş Meydan’dan yürüyerek rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Çırağan Sarayı’nı Kim Yaptırdı?

Önünden geçerken dönüp bakmamak mümkün değil. Her baktığımızda insanı etkileyen bir mimariye sahip. Peki bu yapıyı kim yaptırdı? 

Çırağan Sarayı’nın üzerinde bulunduğu arazi 17. yüzyılda “Kazancıoğlu Bahçeleri” diye anılıyordu. 18. yüzyılda dönemin hükümdarı 3. Ahmed, veziri azamına bu alanı hediye etmiştir. Vezir Nevşehirli Damat İbrahim Paşa, ilk olarak buraya eşi için bir yalı yaptırmış.

Related Post

19. yüzyılda 2. Mahmud döneminde yalı yıkılıp yerine klasik görünümde yeni bir yapı inşa edilmiş. Daha sonra 1857’de dönemin hükümdarı Abdülmecit, 2. Mahmud’un yaptırdığı binayı yıktırıp yerine batı tarzında yeni bir yer inşa etmek istemiş. Fakat maddi imkansızlıklardan dolayı inşa yarım kalmış.

Tahta çıkan Abdülaziz, yeni sarayın inşasını 1871’de tamamlamış. Fakat stil olarak batı değil, doğuyu örnek almış. Birçok kez yangın geçiren, savaşlara şahitlik eden Çırağan Sarayı, en son 2006 senesinde restore edilmiş.

Çırağan Sarayı Günümüzde Kime Ait?

Günümüzde otel olarak işletilen Çırağan Sarayı, aynı zamanda muhteşem boğaz manzarasına nazır restoranları ve organizasyon salonları ile dikkat çekiyor.

Günümüzde toplantı, düğün ve birçok etkinliğe ev sahipliği yapan sarayın %75’lik hissesi KazMunaiGas’a, %25’lik hissesi ise Orhan Yılmaz’a aittir. 

Çırağan Sarayı’nda Düğün Yapmanın Maliyeti Nedir?

Düğün, nişan ve birçok farklı organizasyon yapabileceğiniz Çırağan Sarayı’nda tahmin edersiniz ki fiyatlar bir hayli yüksek. Fiyatlar hazırlanan menüye göre değişiklik göstermekle birlikte bu tutar minimum kişi başı 700 Türk Lirası.

Mekan için ise, süsleme ve diğer her şey için kullanılan malzemenin kalitesine göre 600.000 Türk Lirası ile 1 Milyon Türk Lirası arasında değişiyor. Belirtmek isteriz ki bu fiyatlar 2022 yılının başlarında belirlenen fiyatlar.

Paylaş
Aysel Sokur

Medipol Üniversitesi Radyoloji mezunu. Bir süre sağlıkçı olarak çalıştıktan sonra okuma, gezme ve yazma aşkının önüne geçemedi. Şimdi kendi yolunu çiziyor.