Kırım, Tatar ve Balkan mutfaklarından izler taşıyan Eskişehir mutfağı, hamur işleri ile öne çıkıyor olsa da etli yemekler de sofralarda sıkça yer alıyor.
Ülkemizin en zengin mutfaklarından biri olan Eskişehir’de tadılmayı bekleyen pek çok lezzet var. Haşhaşın, bulgurun, etin ve tabi ki unun bolca kullanıldığı Eskişehir mutfağını daha yakından tanımaya ne dersiniz?
Eskişehir’e giderseniz ağızda dağılan leblebi kurabiyesinden, nefis bozasından, acı biber sosu pırpılçıkasından, halkalı şekerinden, Mihalıççık ilçesinin kirazından, bükme, lokum gibi haşhaşlı lezzetlerinden tatmadan ve almadan dönmeyin.
Eskişehir’e gitmeden göz atmanız gereken yazılarımız:
Eskişehir’in en meşhur lezzetleri:
İçindekiler
Dövülmüş buğday yani göce ile yapılan tarhana çorbası Eskişehir’de tadılacaklar listenizde mutlaka olsun derim.
Göcenin yanı sıra nohut ve yoğurt ile lezzeti katlanan bu nefis çorba farklı lezzetler denemeyi sevenlerin Eskişehir mutfağındaki favorilerinden.
Kıyma ve ince bulgurla hazırlanan minik köftelerin başrolde olduğu bıt bıt çorbası, Eskişehir mutfaklarında en sık pişirilen çorbalaradan biri.
İçinde aynı zamanda nohut da bulunan bıt bıt çorbası bence başlı başına bir öğün.
İç Anadolu Bölgesi’nde sıkça karşımıza çıkan çorbalardan biri de kuru bamya ile yapılan çorbalar.
Mini mini kuru bamyalar ile hazırlanan ve insanın içini ısıtan bu nefis çorbadan tatmadan Eskişehir’den ayrılmayın derim.
Özellikle kuzu eti sevenlerin Eskişehir’deki en favori lezzetlerinden biri kuzu sorpa.
Kokusu ile kendine çeken, tadı ile lezzet fırtınası estiren yoğurtlu çorba kıvamındaki kuzu sorpa, Kırımlıların Eskişehir mutfağına kazandırdığı en karşı konulmaz lezzetlerden biri.
Eskişehir’in en meşhur lezzetlerinden biri de haşlanıp püre haline getirilen ıspanakla yapılan harşıl.
Yoğurtlu ıspanak boranisi de denilen harşıl genellikle üzerine haşlanmış yumurta ilave edilerek servis ediliyor.
Eskişehir denildi mi şüphesiz ilk akla gelenlerden biri Kırım Tatarlarının Eskişehir mutfağına kazandırdığı çibörek.
İncecik hamuru, kıymalı, soğanlı hafif sulu iç harcı ile parmak ısırtan çibörek yanına bol köpüklü bir ayranla efsane oluyor.
Eskişehir mutfağında her biri birinden lezzetli pek çok farklı hamur işi var. Kavurma börek de o hamur işlerinin en lezzetlilerinden biri.
Kıymalı pirinçli iç harcı ile beğeni toplayan kavurma börek önce kızgın yağda kızartılıyor. Ardından fırında pişirildikten sonra sıcak sıcak servis ediliyor.
Geleneksel usulde toprak sac üzerinde pişirilen arası haşhaşlı incecik gözlemeler aniden bastıran açlık krizlerinin Eskişehir’deki en lezzetli çözümü.
Eskişehir’e giderseniz yanında bir bardak taze demlenmiş çayla en çıtırından bir haşhaşlı gözleme yemeden dönmeyin derim.
Göbete nam-ı diğer Tatar böreği, Eskişehir’in en özel lezzetlerinden biri.
İncecik açılan yufkaların arasına kuru soğanlı, kıymalı harç yayılarak üst üste diziliyor.
Siz de hamur işi olmadan yapamayanlardansanız kat kat yükselen lezzet göbeteyi yemelere doyamayabilirsiniz.
İncecik açıldıktan sonra kare kare kesilen hamurların ortasına yeşil mercimekli bir iç harç koyuluyor.
Sonrasında alt ve üst kenarları açık kalacak şekilde dikdörtgen şekli veriliyor.
Üzeri nar gibi oluncaya kadar fırında pişirilen ağzı açık Eskişehir’de çay saatlerinin en aranan lezzetlerinden biri.
Keşmeşe olarak da bilinen kıygaşa Tatarların Eskişehir mutfağına kazandırdığı hamur işlerinden biri.
Görünüş itibariyle pişiye benzese de kıygaşanın içi genellikle kıyma ya da çörek otlu oluyor.
Alışık olduğumuz mantılara göre biraz daha sulu servis edilen nohutlu mantı, yolu Eskişehir’den geçen herkesin asla es geçmemesi gereken lezzetlerden biri.
Nohutlu mantı, genellikle evlerde yapılan bir yemek olsa da şehir merkezindeki yöresel yemek yapan pek çok restoranda bulabilirsiniz.
Büryan denilince akıllara ilk Siirt ve Bitlis gelse de Eskişehirlilerin de kendilerine has bir tarzda hazırladıkları efsane bir büryanı var.
Peki nasılmış bu Eskişehir usulü büryan diye merak edenler için kısaca anlatalım. Hazırlanan kırmızı etli pilav yufkaya sarılarak pişiriliyor. Yufkalı büryan yanında şalgam ve ayran ile efsane oluyor, benden söylemesi.
Acı gıcı otu ya da aşina olduğumuz adı ile ısırgan otuyla yapılan efsane bir lezzet acı gıcı sarması.
Zeytinyağlı sarma denilince sizin için de akan sular duruyorsa Eskişehir’in acı gıcı sarmasından da mutlaka tadın derim.
Eskişehir’in en meşhur lezzetlerinden biri de Çerkeslerin abıstası.
Mısır unu ve Çerkes peyniri ile hazırlanan abısta Eskişehir sofralarının en aranan, en özel lezzetlerinden biri.
Yöresel yemek yapan pek çok restoranda bulabileceğiniz abıstayı denemeden Eskişehir’den dönmeyin derim.
İlk bakışta Bursa’nın pideli köftesini andıran Balaban köfte tadıyla farkını ortaya koyuyor.
Kemik suyuyla ıslatılan pidelerin üzerine sırasıyla salçalı sos, yoğurt ve tereyağı gezdiriliyor. Ardından ızgarada pişen lokum gibi köfteler ilave edilip servis ediliyor.
Siz de her lokmasında lezzet patlaması yaşatan bir tat arıyorsanız balaban köfteye mutlaka bir şans vermelisiniz.
Eskişehir’in tadı damağınızda kalacak lezzetlerinden biri de özel günlerin en aranan yemeklerinden biri olan tavşan güveci.
Odun ateşinde piştiğinde sofralarda lezzet fırtınası estiren tavşan güvecine şehir merkezindeki bazı esnaf lokantalarında denk gelebilirsiniz. Görürseniz es geçmeyin derim.
Dokusu itibariyle pişmaniyeyi andıran Eskişehir’in meşhur met helvası, tatlı severlerin asla hayır diyemediği lezzetlerden biri.
Güne keyifli bir tatlı molası vermek isterseniz silindir şeklindeki met helvası en güzel alternatiflerden biri olacaktır.
Klasik baklavalar bir yana Eskişehir’in Sivrihisar baklavası bir yana.
Şerbeti soğukken dökülen arası bol malzemeli Sivrihisar baklavasını şehir merkezindeki pek çok tatlıcıda ve pastanede bulabilirsiniz.