Japonyada en çok ne yenir?
Japonya’da en çok tüketilen ve dünya çapında ün kazanmış yiyeceklerden biri sushidir.
Japonya neyi ile meşhur?
Japonya, ileri teknolojisi, zengin kültürel mirası, eşsiz mutfağı ve estetik anlayışıyla dünyaca ünlüdür.
Japon mutfağı nasıl olur?
Japon mutfağı, taze ve mevsimsel malzemelerle hazırlanmış, sade ama zengin lezzetlere sahip, estetik sunumlarla sunulan sağlıklı yemeklerin buluşma noktasıdır.
Japonya, sadece gelişmiş teknolojisi ve eşsiz kültürüyle değil, aynı zamanda dünya çapında ün kazanmış mutfağıyla da büyüleyici bir destinasyon. Japon mutfağının en ikonik ve lezzetli tatlarından başlayarak; sushi, ramen, tempura, onigiri ve daha birçok yemeği keşfe çıkacağımız bu yazıdan önce Japonya Gezilecek Yerler yazımıza bir göz atarak ülkenin en güzel rotalarını keşfedebilirsiniz.
Şimdi gelin, Japonya’nın dört bir yanından seçtiğimiz, her damak zevkine hitap eden, gelenekselden moderne uzanan 16 eşsiz Japon yemeğini yakından tanıyalım.
İçindekiler
Japonya yemekleri denilince tabi ki de akla ilk olarak ünü ülke sınırlarını aşarak tüm dünyaya yayılmış sushi geliyor. Genelde sushi, geleneksel yöntem olan sirke ile tatlandırılmış kısa taneli pirinç, taze balık, deniz ürünleri, sebze ve bazen tropikal meyvelerle hazırlanıyor. Oldukça fazla çeşide sahip olan sushinin nigiri, maki, sashimi ve temaki çeşitleri ise en popülerinden sadece birkaçı.
Nigiri, bir parça balığın küçük bir pirinç topu üzerinde sunulduğu bir lezzettken maki ise nori (deniz yosunu) ile sarılmış pirinç ve malzemelerden oluşan rulo şeklinde servis ediliyor. Diğer bis sushi çeşidi olan sashimi ise pirinçsiz, çiğ deniz ürünlerinin ince dilimlenmiş haliyle servis ediliyor.
Bir sushi çeşidi olduğundan bahsettiğimiz sashimi aslında ayrı bir yemek olarak da değerlendirilebilir. İnce dilimlenmiş, taze çiğ balık veya deniz ürünlerinden oluşan sashimi sushi’den farklı olarak pirinç içermez. Genellikle wasabi, ince doğranmış daikon turpu ve soya sosuyla birlikte servis edilen sashimi yapımında kullanılan malzemelerin hepsinin özenle seçilmesi ve taze olması oldukça önemli. Yiyenlere doğrudan denizin tazeliğini hissettiren sashimi Japon kültüründe safiyetin ve ustalığın simgesi olarak da kabul ediliyor.
Japon kültürünün en az sushi kadar ünlü olan yemeklerinden bir tanesi de ramen. Çok çeşitliliğiyle öne çıkan bir noodle çorbası olan ramen dünya çapında sıklıkla tüketiliyor. Genellikle buğday unundan yapılan eriştiler, zengin ve aromatik bir et, tavuk veya sebze suyunda pişirilen ramen üzerine dilimlenmiş et, yumurta, yeşil soğan, bambu filizi gibi çeşitli garnitürler ile süsleniyor.
Ramenin temelini oluşturan çorba, Shoyu (soya sosu bazlı), Shio (tuz bazlı), Miso (fermente soya ezmesi bazlı) ve Tonkotsu (domuz kemiği ile hazırlanan yoğun beyaz sütlü) olmak üzere 4 ana tarza ayrılıyor. Ramen, zengin lezzet derinliği ve kişiselleştirilebilir yapısıyla her damak zevkine hitap eden bir yemek. Hem tadı hem sunumuyla, sıcak bir kase ramen hem bedeninizi hem de ruhunuzu ısıtan, keyifli bir deneyim yaşamınızı sağlayabilir.
Dehan’ın’nun notu: Japonya’da her bölgenin kendine has ramen varyantları bulunuyor; örneğin, Sapporo miso rameni ya da Kyushu tonkotsu rameni gibi.
Tempura genellikle hafif bir tempura sosu (tentsuyu) eşliğinde, rendelenmiş daikon turpu, zencefil ve taze yeşilliklerle birlikte sunulan tempura Japon mutfağının en tanınmış ve sevilen kızartma teknikleri arasında bulunuyor. Tempura; sebze, deniz ürünleri veya bazen et gibi malzemelerin hafif ve çıtır bir hamurla kaplanarak kızartılmasıyla hazırlanıyor.
Tempura sosu ise genellikle soya sosu, mirin, dashi ve şarap bazı ile hazırlanıyor. Bu sos tempuranın çıtırlığını ve tazeliğini tamamlayıcı bir lezzet kattığı için oldukça önemli.
Yumuşak dokusu ve doyurucu lezzetiyle hem sıcak hem de soğuk olarak servis edilen Udon, aslında Japon mutfağının temel taşlarından biri olan kalın buğday unu eriştesidir. Japonlar arasında günlük beslenmenin vazgeçilmez bir parçası olan udon, genellikle lezzetini dashi bazlı çorbada sıcak servis edilmesinden geliyor. Fakat udon servisi ve yapılışı bölgeden bölgeye farklılık gösterebiliyor.
Sıcak udon çorbaları, üzerinde yeşil soğan, tempura kırıntıları, nar ekşisi veya yuzu kabuğu gibi garnitürlerle sunuluyor. Bunun yanı sıra soğuk udon özellikle yaz aylarında tercih ediliyor. Buzlu su veya dashi ile servis edilen udon yanında soya sosu veya ponzu sosu ile birlikte sunuluyor.
Dehan’ın notu: Udon yemeğinde eriştelerin taze hazırlanmış olmasına dikkat edin. Taze udon, daha dolgun ve yumuşak bir dokuya sahip olduğunu da belirtelim.
Eriştenin var olduğu bir başka Japon lezzeti ise soba. Bu yemeğin özelliği ise karabuğday unundan yapılıyor olması. Hem sıcak hem de soğuk olarak sunulabilen soba, özellikle sağlıklı ve hafif yemek seçenekleri arayanlar için harik abir seçenek oluşturuyor. Japonya’da geleneksel soba, özellikle yılbaşı günlerinde “Toshikoshi Soba” (yıl sonu sobası) olarak tüketiliyor. Yılbaşında soba yemenin uzun ömür ve sağlık dileklerini sembolize ettiğine inanılıyor.
Eğer siz de Japonya’nın geleneksel lezzeti olan sobayı evde denemek isterseniz karabuğday unu alıp pratik tariflerle kendi soba eriştelerinizi hazırlayabilirsiniz.
Japoncada “ızgara tavuk” anlamına gelen Japon mutfağının popüler sokak ve bar lezzetlerinden biri olan yakitori tavuk etinin çeşitli parçalarının bambu şişlere dizilip odun ateşinde veya ızgarada pişirilmesiyle hazırlanıyor. Ayrıca yakitori için tavuk göğsü, but, ciğer, kalp, bağ dokuları gibi çeşitli tavuk parçaları kullanılabiliyor. Ayrıca yemeğe asıl tadını veren unsurlardan arasında pişirme esnasında tuz (shio) veya tatlı ve tuzlu bir sos karışımı olan tare kullanılarak lezzetlendirilmesi bulunuyor diyebiliriz.
Japonya’da izakaya yani Japon meyhane kültürünün vazgeçilmez bir parçası olan yakitori yemeğinde etin dışının hafif ve çıtır, içinin ise sulu kalması gerekiyor. Sosun dengesi ise yemeğin anahtar noktasıdır diyebiliriz. Yakitorinin sosunun aşırı tatlı veya tuzlu olmaması gerekiyor.
Okonomiyaki, Japonca’da “istediğin gibi pişir” anlamına geliyor. Adından da anlaşılacağı üzere kişisel tercihlere göre hazırlanabilen bir krep türü olan okonomiyaki, kalın ve doyurucu bir hamuru oluşundan dolayı sıklıkla tercih ediliyor. Genellikle lahana, hamur, yumurta, deniz ürünleri veya et gibi çeşitli malzemelerle hazırlanan okonomiyaki, özel bir sos, mayonez, deniz yosunu (aonori) ve bonito kırığı (katsuobushi) ile süsleniyor.
Dehan’ın notu: Eğer okonomiyakiyi evde yapacaksanız sosun ve mayonezin oranının yemeğin lezzetinde belirleyici olduğunu aklınızda bulundurun.
Miso çorbası, Japon mutfağının temel taşlarından biri olan ve hemen her Japon yemeğinin yanında servis edilen hafif bir başlangıç çorbasıdır diyebiliriz. Adını, fermente soya fasulyesinden yapılan “miso” ezmesinden alan bu hafif çorba genellikle dashi adı verilen bir deniz ürünleri veya sebze bazlı et suyuyla hazırlanıyor.
Miso çorbası, Japonya’da sabah kahvaltı masasının vazgeçilmez bir parçası oaral görülmekle birlkte aynı zamanda sağlıklı beslenmeye destek olduğu da düşünülüyor.
Geleneksel yöntemle yapımında “mochitsuki” adı verilen süslemeli dövme tekniği kullanılarak yapılan Mochi; pirinç, su ile ıslatılıp, buharla pişirildikten sonra tokmaklarla dövülerek pürüzsüz, yapışkan bir kıvama getiriliyor. dışı hafif tozlanmış nişasta ile kaplanmış, içi yapışkan, hafif çiğnenebilir bir dokuya sahip olan bu lezzet genellikle tatlandırıcılarla veya dolgu malzemeleriyle zenginleştiriliyor.
Özellikle Yeni Yıl kutlamalarında (Shogatsu) vazgeçilmez bir öğe olan Mochi günümüzde, dondurma sarma (mochi ice cream) gibi modern formlarda da karşımıza çıkabiliyor.
Matcha muffin, geleneksel Japon yeşil çayı tozu (matcha) kullanılarak yapılan, lezzetli ve aromatik bir tatlı olarak karşımıza çıkıyor. Bu muffinler, matchanın kendine özgü hafif acımsı ve tatlımsı tadını içlerine yansıtırken aynı zamanda yumuşak ve nemli dokusuyla da klasik muffine de oldukça benziyor.
Matcha muffin Japonya’da antioksidan özelliklerinden dolayı sağlıklı bir tatlı tercihi olduğu için oldukça seviliyor. Matcha muffinler, Japon yeşil çayının eşsiz lezzetini tatlı bir atıştırmalıktan beklenen yumuşaklık ve tatlılıkla birleştirirken, hem göze hem damağa hitap eden modern bir tatlı deneyimi yaşamanızı da sağlar.
Japon mutfağının geleneksel tatlılarından biri olan Manju, genellikle buharda pişiriliyor. Yumuşak dış hamuru içinde tatlı dolgu bulunan küçük bir çörek şeklinde olan bu tatlının dolgusu genelde tatlı kırmızı fasulye ezmesi (anko) olarak kullanılsa da günümüzde çeşitli meyve, pasta kreması veya çikolata gibi alternatif dolgular da kullanılıyor. Manju, Japonya’da özellikle çay seremonileri sırasında ve özel günlerde sunulan popüler bir tatlı olmasını yanında el yapımı manjular, zengin tat ve kıvam özellikleriyle sanatsal bir lezzet sunuyor.
Japonya’nın popüler tatlarından bir diğeri ise onigiri tabi ki. Japon mutfağının en popüler ve pratik atıştırmalıklarından biri de olan onigiri, genellikle pirinç topları veya üçgen şekilli pirinç yumakları olarak biliniyor. Onigiri, çeşitli iç dolgularla zenginleştirilebilen, el ile yenilebilen pratik bir yiyecek olduğu için de sık sık tercih ediliyor.
Dehan’ın notu: Onigiride pirincin çok yapışkan veya kuru olmaması, ideal bir onigiri deneyimi için önemli.
Gyoza için Japon mantısı desek çok yanlış olmaz. Japonya’da genellikle atıştırmalık olarak tüketilen gyoza, ince hamurun içinde kıyılmış et ve sebze karışımı bulunan mantı benzeri bir yemek. Genellikle Japonya’ya özgü yöntemlerle yapılsa da yemeğin kökeni Kökeni Çin’in jiaozi’sine dayanıyor. Gyoza’nın kilit noktası ise, dış katmanın hafif çıtır ve iç harcın sulu olmasıdır. Evde de kolayca yapılabilecek gyoza pek çok insanın hoşuna gidebilecek bir lezzet.
Japonca’da pirinç anlamına gelen gohan, Türkiye’deki pirinç pilavı ile hemen hemen aynı şey. Japon yemek kültüründe çok daha derin bir anlama sahip olan gohanı yaparken pirincin suyu iyice emmesi pişirme sırasında yapışkan bir doku oluşturması oldukça önemli. Sade olarak ana yemeklerin yanında servis edilen gohan, Japon sofralarında genellikle küçük porsiyonlar halinde sunulan pirinç, miso çorbası, sebze ve et yemekleriyle birlikte besleyici bir taban oluşturuyor.
Kobe bifteği, Japonya’nın Hyogo bölgesinde yetiştirilen özel Wagyu sığırından elde edilen, dünyaca ünlü ve son derece değerli bir et türü. Oağanüstü mermerleşme oranı, yumuşak dokusu ve zengin lezzetiyle bilinen Kobe Bifteği, etin içinde ince yağ çizgileri şeklinde dağılmış mermerleşmiş yağ sayesinde, pişirildiğinde adeta ağızda erir. Bu yoğun yağ içeriği ise etin lezzetini ve yumuşaklığını en üst düzeye çıkaran önemli bir etmen. Kobe bifteği, genellikle sade bir şekilde tuz ve karabiberle baharatlanarak veya hafifçe kızartılarak servis ediliyor.