Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti olan Pekin, ülkenin siyasi, iktisadi ve kültürel merkezi. Kuzey Çin’de, Tianjin liman kentine yakın ve kısmen Hebei Eyaleti ile çevrili olan şehir, aynı zamanda en önemli ulaşım merkezi ve giriş limanı olarak da hizmet veriyor.
Çin’deki altı antik kentten biri olan Pekin, uzun tarihi boyunca siyasetin kalbi ve ruhu olmuş ve gezginlere şehrin geçmişini ve heyecan verici modern gelişimini keşfetmeye sevk etmiş. Pekin bugün, yılda 140 milyon Çinli turist ve 4,4 milyon uluslararası ziyaretçi ile dünyanın en popüler seyahat noktalarından biri.
Çin’in başkenti Pekin’de görülmesi gereken tarihi eserler ve Pekin’in doğal güzellikleri ile ilgili ayrıntılı bilgi Pekin’de Gezilecek 12 Yer yazımızı inceleyebilirsiniz.
İçindekiler
Pekin’i tüm yıl boyunca ziyaret edebilirsiniz. Ancak, ilkbahar aylarında sıkça görülen kum fırtınaları, yaz aylarında havanın aşırı sıcak, kış aylarında ise aşırı soğuk olması göz önüne alındığında, şehri ziyaret etmek için en iyi dönemin Eylül ve Ekim ayları olduğunu söyleyebiliriz.
Bahardan yaza geçişteki ılıman havayı da düşündüğümüzde, Mayıs ve Haziran ayları da iyi seçenekler.
Umuma Mahsus (bordo) pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Çin Halk Cumhuriyeti’ne ziyaretleri için vize almaları zorunlu. Diplomatik, Hizmet ve Hususi pasaporta sahip vatandaşlarımız Çin’e yapacakları seyahatlerde 30 güne kadar vizeden muaftırlar. Çin’in özel statüye sahip Hong Kong ve Makau bölgelerine gidecek Türk vatandaşları Çin vizesi almadan yolculuklarını gerçekleştirebilirler.
Turizm amaçlı Çin’e bireysel olarak Çin Vizesi başvuru yapılamamakta. Turizm amaçlı vize başvurusu grup olarak yapılabilmekte.
Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti Pekin’e direkt ve aktarmalı uçuşlarla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük şehirlerden uygun fiyata uçak biletleri bulmanız mümkün. Çin uçak biletleri için tıklayınız.
Çin’in başkenti olan Pekin, şehre ve şehir içinde seyahat etmek için oldukça gelişmiş bir ulaşım sistemine sahip. Pekin içinde ulaşım seçenekleri oldukça çeşitli ve rahat.
Pekin’de iki havaalanı var: Pekin Başkent Uluslararası Havaalanı ve Nanyuan Havaalanı. Yurt içi ve yurt dışı uçuşların çoğu Başkent Uluslararası Havaalanı’na yapılır. Pekin uçak biletleri için tıklayınız.
Başkent Uluslararası Havaalanı, Çin’deki en büyük, Asya’daki en işlek ve yolcu açısından ise dünyanın en yoğun ikinci havalimanı. Havaalanının Pekin şehir merkezine uzaklığı yaklaşık 25 kilometre.
Pekin Başkent Uluslararası Havaalanı’ndan Pekin merkezine ulaşım için birden fazla alternatif mevcut. Airport Express, 28 kilometre uzunluğunda bir metro hattı ve havaalanından Dongzhimen’e yalnızca 20 dakika sürüyor. Bilet fiyatı 25 yuan (3,5$).
Havaalanı servis otobüsü her 30 dakikada hizmet vermektedir ve Pekin Tren İstasyonu da dahil olmak üzere farklı güzergahlara hareket etmektedir. Ücreti 16 yuan (yaklaşık 2 $).
Otel servisini kullanmak da ulaşım için uygun bir yol. Çoğu büyük otel bu hizmeti veriyor. Otel rezervasyonu yaparken, otelin havaalanı servis otobüsü olup olmadığını öğrenmelisiniz.
Pekin Başkent Havaalanı – Tianjin arası otobüsler de mevcut. T2’nin 15 numaralı kapısından ve T3’ün 1 numaralı kapısından kalkıyorlar. Ücret kişi başı 82 yuan (12 $) ve 2 saat 45 dakika sürüyor.
Pekin içinde ulaşım için çok fazla seçenek mevcut: Metro, otobüs, taksi, çekçek ve bisiklet bu seçenekler arasında yer almakta.
22 hattı ile Pekin metro sistemi dünyanın en büyüklerinden biri. Pekin’de metroyla seyahat etmek hızlı ve ucuz. Bununla birlikte, özellikle yoğun saatlerde kalabalık. Ücretler 3 Yuan (0,5 $) ile 8 Yuan (1,2 $) arasındadır.
Metro hatları 1 ve 2 turistler için en faydalı olanları. Bunlarla Yasak Şehir, Tiananmen Meydanı, Davul Kulesi, Lama Tapınağı, ana tren istasyonu ve Wángfǔjǐng gibi alışveriş merkezlerine gidebilirsiniz.
Pekin geziniz için 3 adet gezi otobüsü kullanabilirsiniz: 1, 2 ve 3 numaralı turist otobüsleri. 1 ve 2 numaralı otobüsler Yasak Şehir ve Tiananmen Meydanı’na götürür. 3 numaralı otobüs ise Olimpiyat Parkı’ndaki Kuş Yuvası ve Su Küpünü görmeye götürür. Ücret yaklaşık 10-20 yuan (1,5-3 $).
Pekin, Çin’in ekonomik gelişmesine bağlı olarak her geçen gün daha pahalı hale gelen bir şehir. Ancak yine de sunduğu imkanlar göz önüne alındığında seyahat için oldukça hesaplı.
Pekin’i ziyaret edecekler için kişi başına günlük ortalama harcama 80 Dolar. Pekin’de bir gün içinde üç öğün yemek ve su fiyatı 15 Dolar. Ulaşım için 5 Dolar ve eğlence için 30 Dolar. Pekin’de ortalama bir otelde bir çift için ortalama kalış masrafı 30 Dolar.
Çin’de o kadar çok yemek çeşidi vardır ki Pekin’e ilk kez seyahat edenler nereden başlayacaklarını bilemezler.
Kafanızdaki karışıklığı gidermek için aşağıya en önde gelen alternatifleri sıraladık.
Pekin’e gelen herkesin yapması gereken üç şey: Pekin ördeği yemek, Çin Seddi’ne tırmanmak ve Panjiayuan Antik Pazarını ziyaret etmek.
1864 yılında kurulan Quanjude restoranı, ördeğin kalitesine göre, 238 RMB yuan (36 USD) karşılığında onaylı “fırında kızarmış ördek” yiyebileceğiniz bir yer.
Quanjude, Pekin’in dört bir yanında neredeyse 20 şubeye sahip.
Yağlı kızarmış ördek yedikten sonra, canlandırıcı bir Eski Pekin içeceği nasıl olur? Tatlı armutlardan kaynamış ve yenilebilir beyaz mantar, kristal kaya şekeri, yeşil erik ve Çin kurt üzümü eklenen bu içecek boğazınıza ve ciğerlerinize iyi gelmesi gereken besleyici bir içecek.
İçeceği çoğunlukla 1960’larda kullanılan, vintage tarzı termos şişelerinde servis edilen Juqi ve Xiaodiaolitang gibi Pekin mutfağı restoranlarının çoğunda deneyebilirsiniz.
İşte sebze severlerin mutlaka denemesi gereken bir yemek.
Qing Hanedanlığı’ndaki Qianlong İmparatoru’nun adını alan yemeğin, imparatorun tebdili kıyafet biçimde saray dışındaki bir gezisinde imparator tarafından sipariş edildiği söylenir.
Lahana yaprakları susam sosu, sirke ve bal (ve bazen yemeğin üstüne siyah susam) ile yapılmış olmasına rağmen, Pekin’in en ünlü geleneksel yemeklerinden biridir ve bugün Pekin mutfağı restoranlarının çoğunda bulunabilir.
Alışveriş, Pekin turunun vazgeçilmez bir parçası. Pek çoğu yeni kurulan alışveriş merkezleri, plazalar ve alışveriş caddeleri sayesinde, Pekin’de alışveriş yapmak çok uygun.
Pekin’de akla gelebilecek her çeşit ürün bulunabilir. Aşağıda Pekin’deki en öne çıkan alışveriş mekanlarını sıraladık.
Wangfujing Alışveriş Caddesi
Qianmen Caddesi
Xidan Ticaret Caddesi
Sanlitun Köyü
Nanluogu Şeridi ve Davul Kulesi Bölgesi
The Place
Xiushui Caddesi
Xizhimen’deki Jiamao Alışveriş Merkezi
Solana Uluslararası Ticaret Alanı
Panjiayuan Antika Pazarı
Pekin’den eve dönerken burada geçirdiğiniz anları anımsamak için alabileceğiniz hediye seçeneklerini aşağıda sıraladık:
Çay.
Tatlı su incileri.
Kıyafetler ve aksesuarlar.
Mücevher.
Deri ürünleri.
Antika
İpek ürünleri