Pekin’de Gezilecek 12 Yer

0
3596

Sahip olduğu gelişmiş karayolu ve demiryolu ağı ile Çin’in neredeyse her köşesine ulaşmak mümkün. Ayrıca Çin’deki diğer büyük şehirlerle havayolu bağlantıları da mevcut.

Pekin’de kendine özgü gezi fırsatları ve yapacak faaliyetlerin sayısı oldukça fazla. Şehir Çin Seddi’nin Badaling Geçidi’ndeki bir bölümü de dahil olmak üzere, ülkenin en ünlü turistik mekanlarına ev sahipliği yapmaktadır.

Pekin’e ulaşım ve Pekin’le ilgili ayrıntılı bilgiler için Pekin Seyahat Rehberi yazımızı inceleyebilirsiniz.

Çin uçak biletleri için tıklayınız.

Pekin’de Gezilecek Yerler

Tarihi Eserler ve Müzeler

İmparatorluk Sarayı ve Yasak Şehir

İmparatorluk Sarayı ve Yasak Şehir Pekin, Çin

Yasak Şehir olarak da bilinen İmparatorluk Sarayı, Çin’in en önemli cazibe merkezi ve geçmişi 13. yüzyıla değin uzanmakta.

Ming Hanedanlığı döneminde 1406 ile 1420 arasında, başkentin Nanking’den Pekin’e taşınmasının ardından genişlemeler sonucunda bugünkü büyüklüğüne ulaşmış. Bu güzel saray, sıradan Çinlilerin giremediği bir yer olduğu için Yasak Şehir şeklinde isimlendirilmiş.

İmparatorluk Sarayı ve Yasak Şehir Pekin

720.000 metrekarelik kompleks, dört köşesinde kuleleri olan 10 metre yüksekliğindeki bir duvarla ve 50 metre genişliğindeki hendekle çevrili ve tören ve idari amaçlı kullanılan alanlara ayrılıyor.

İmparatorluk Sarayı ve Yasak Şehir Pekin Çin

Öne çıkan özellikler arasında 1420 yılında inşa edilen Meridyen Kapısı; zengin şekilde dekore edilmiş beş beyaz mermer köprüye sahip olan Altın Nehir Köprüleri; İmparatorun ziyafet salonu olarak işlev gören Koruyucu Uyum Salonu; iç Mahkemedeki en büyük salon olan Cennetsel Saflık Sarayı; ve Askeri Cesaret Salonu; daimi ikametgah ve imparatorlar için özel seyirci salonu; ülkenin hayatta kalan en büyük ahşap binası ve görkemli bir şekilde dekore edilmiş yaldızlı emperyal taht olarak tanınan ve etkileyici 35 metre yüksekliğindeki Yüksek Uyum Salonu; Kublai Han tarafından 1287’de kurulan ve sadece 1900’de kapanmış olan yakınlardaki İmparatorluk Okulu.

Çin Seddi

Çin Seddi

Pekin, dünyanın en görkemli duvarları listesinin başında gelen Çin Seddi’ne yalnızca bir saat mesafede. Badaling Geçidi, Çin Seddi’nin Pekin’e en yakın bölümü.

Çin Seddi’nin 16. yüzyıldan kalma ve sekiz metre yükseklikteki etkileyici bir kesiminde yürüyüş yapmanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Çin Seddi

Yol boyunca, çevredeki muhteşem manzarayı sunan sayısız kule ve parapetin tadını çıkarabilirsiniz. Engebeli yürüyüş sırasında, hoş bir teleferik yolculuğu yapabilirsiniz.

Çin Seddi’nin bu bölümü en sık gezilen yeri. Bu yüzden çok kalabalık olabiliyor. Bu sebeple, seyahatinizi mümkünse günün ilk saatlerine planlamalısınız veya bir tura kayıt olmalısınız.

Cennet Tapınağı

Cennet Tapınağı Pekin

Cennet Tapınağı, Çince adıyla Tiantán, 1420 yılında inşa edilmiş. Tiantan Pekin’in en kutsal tapınaklarının bir araya gelmesiyle oluşmuş.

Yoğun bir bitki örtüsüyle kaplı bu eski mabetler, cenneti ve toprağı simgeleyen iki bölümden meydana geliyor. Burada salon geleneksel Çin ahşabı kullanılmak suretiyle ve çivi kullanılmadan inşa edilmiş.

Bir başka vurgu, 1530’da inşa edilen ve mavi çinili konik bir çatıya sahip (Cennet ve Yetkililerin törensel levhalarını saklamak için kullanılmış) olan Cennet Kasası Salonu (Huangqiong Yu).

Üç sıradışı yankı taşı tarafından abartılmış bir efekt olan tapınağın Yankı Duvarı’nı da mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Yazlık Saray

Yazlık Saray Pekin

Yazlık Saray’a Pekin şehir merkezinden yarım saatlik kısa bir yolculukla ulaşabilirsiniz.

Saray 700 yıllık bir tarihe sahip ve bir göl ve göz alıcı bahçelere sahip.

Yazlık Saray Pekin

Sık sık organize edilen turlarda görülecek en iyi şeyler batı tarzı “Mermer Gemi” (Shifang); özenli tahtıyla Refah ve Uzun Ömürlü Salon (Renshou Dian); Mutluluk ve Uzun Ömür Salonuna bitişik güzel bir avlu (Leshou Tang Salonu); ve geleneksel Çin oyunlarının ve müziğinin performanslarına şahit olabileceğiniz 19. yüzyıldan kalma etkileyici Büyük Tiyatro.

Yapılması gereken en popüler şeylerden biri, eğer zaman kalırsa, turistleri sarayın tapınaklarından birine götüren küçük bir zevk gemisinde gezintiye çıkmak.

Lama Tapınağı

Lama Tapınağı Pekin Çin

Lama Tapınağının bir diğer ismi de Yonghe Tapınağı. Tapınak, Pekin’deki cazibe merkezlerinden biri ve çok iyi korunmuş bir mabet.

1745 yılında tamamlanan bina, imparatorluğa yeni katılan Tibet’in başkentte resmi bir sandalyeye sahip olması için Lamaizm de eklenerek siyasi bir amaca da hizmet etmiş.

Cömert oranlarda inşa edilmiş ve birçok değerli sanat eseri ile donatılmış ve en önemli özelliği etrafında sembolik nesneler (kurbağa, kılıç, yılan ve kalkan) bulunan dört kralla çevrili Buda heykeli ile Cennet Kralları Salonu (Tian Wang Dian).

Ayrıca dikkat çeken bir başka ayrıntı da Budizm’in koruyucusu Weituo’nun heykeli.

Pekin Başkent Müzesi

Pekin Başkent Müzesi

Sanata ve kültüre düşkün kişiler için Pekin eşsiz fırsatlar sunmakta.

Özellikle ilgi çekici olan bir yer, ülkenin önde gelen sanat müzelerinden biri olan mükemmel Pekin Başkent Müzesi.

Pekin Başkent Müzesi 1981 yılında hizmete girmiş.

Müzede geleneksel kaliyagrafi eserlerinin yanı sıra bronz ve porselen eserler, Çin kültürü ve diğer Asya ülkelerinin kültürlerine ait birçok heykelden oluşan geniş bir koleksiyonu bulunuyor.

Pek çoğu Pekin’den ve etrafından gelen, 200.000’den fazla önemli kültürel eser koleksiyonunun diğer özellikleri arasında, yaklaşık yedi metre yüksekliğinde olan ve eski yazıları içeren devasa İmparator Qian Long steli yer alıyor.

Görülmeye değer modern bir başka simge yapı da ayrıca Dev Yumurta olarak da adlandırılan Ulusal Sahne Sanatları Merkezi (Guójia dà jùyuàn).

Asya’daki en iyi opera evlerinden biri olarak kabul edilen bina 2001’de açıldı ve o zamandan beri dünyanın önde gelen opera sanatçılarının çoğuna ev sahipliği yaptı.

Fayuan Tapınağı

Fayuan Tapınağı Pekin Çin

Hukuğun Kaynağı Tapınağı olarak da bilinen Fayuan Tapınağı (Fayuan Sì)’nın tarihi MS 645 yılına kadar uzanır ve 7. yüzyıldan kalma en eski tarihi taş yazıtların bulunduğu birkaç salondan oluşur.

Tapınak, 12. yüzyılda Pekin’in en önemli tarihi olaylarına şahitlik etmiş: İmparator Huizong’un hapsedilmesi, devletin en yüksek makamları için bir soruşturma yeri.

Bugün, tapınak bir ibadet yeri ve ayrıca Çin’deki en önemli eğitim kurumu olan Budist Akademisi’ne de ev sahipliği yapıyor.

Burada yer alan diğer önemli noktalar arasında şunlar yer alıyor: ilk avludaki çan ve davul kuleleri; ince heykelleriyle Cennet Kralları Salonu; Mahavira Salonu 18 Luohan figüründe temsil edilen bugünün, geçmişin ve geleceğin Budalarını barındırıyor; ve tapınağın en değerli nesnelerinden biri olan Dabianjue Tang Salonu’ndaki bir Han Hanedanı (AD 25-220) seramik heykeli.

Pekin Konfüçyüs Tapınağı

Pekin Konfüçyüs Tapınağı

Lama Tapınağı’na kısa bir yürüyüş mesafesinde, 1302 yılında inşa edilen ve öğretileri yüzyıllarca kamu ve özel hayatını etkileyen eden büyük filozof ve öğretmen Konfüçyus’e itaf edilen Pekin Konfüçyus Tapınağı bulunmakta.

Pekin Konfüçyüs Tapınağı

Birçok insan Konfüçyüs ismine aşina olsa da öğretilerinin dünya üzerinde çok uzun süredir oluşturduğu etkinin tam olarak farkında değildir.

Konfüçyüs’ün ortaya koyduğu Konfüçyüsçülük Çin’i etkileyen en önemli fikir akımlarından biri. Konfüçyüsçülük, ahlaki bir dürüstlük, toplumsal bir düzen ve sorumluluk etiğini ortaya koyar.

Pekin Konfüçyüs Tapınağı Çin

Çin’in en ünlü Konfüçyüs tapınaklarından biri olan Pekin Tapınağı, bir zamanlar imparatorun önderliği altındaki ismini onurlandıran birçok törene ev sahipliği yapmış.

Ön avlu, 1416’dan 1904’te kaldırılana kadar devletin en yüksek sınavlarını başarıyla geçen 51.624 Konfüçyüs bilgesinin tamamını isimlendiren 1986 steli barındırıyor.

Parklar, Meydanlar ve Önemli Bölgeler

Tiananmen Meydanı

Tiananmen Meydanı Pekin

Tiananmen’in Çince’de “Cennetteki Barış” anlamına gelmekte. Meydan, 1958 yılında Çin Halk Cumhuriyeti’nin 10’uncu yıldönümü anısına inşa edilmiş.

Bir diğer özelliği de dünyanın şehir merkezinde yer alan en geniş meydanı olması.

Komünist Çin’in merkezi olarak kabul edilen meydanın sembolik önemi 4 Mayıs 1919’daki öğrenci gösterilerinden kaynaklanmakta. Öğrenciler o tarihte Versay Antlaşması’nın Çin’e ilişkin hükümlerini bu meydanda yaptıkları göster ile protesto etmiştir.

Meydanda yer alan Halkın Kahramanları Anıtı (Rénmín Yingxióng Jìniànbei) öne çıkmakta. Bu anıt 38 metre yüksekliğe sahip bir dikilitaş. Yapımında 17 bin parça mermer ve granit kullanılmış.

Meydanda bir diğer öne çıkan unsur ise Cennet Barışı İmparatorluk Şehri. Bu kısım 1417 yılında tamamlanmış.

Bir diğer önemli bölge, Tiananmen Meydanı’na en güneydeki kapısı olan Zhengyangmen veya Qianmen’dir.

Kökleri 15. yüzyılın başlarına uzanan ve 1900’lerin başında restore edilen bu etkileyici yapı, kentin en önemli yerlerinden biri olarak kabul edilir.

Bölgedeki bir diğer yer, 1919’dan itibaren Çin devriminin çeşitli aşamalarını ve Komünist Partinin gelişimini sergileyen sergileri ve Mao’nun bir kristal lahide oturduğu Mao Zedong Türbesi’nin sergilendiği Çin Devrimi Müzesi.

Beihai Parkı

Pekin Beihai Parkı

İmparatorluk Sarayı’na kısa bir mesafede bulunan Beihai Parkı, Pekin’in hayatta kalan en eski imparatorluk bahçelerinden biri.

Söz konusu parka adını Beihai Gölü (Kuzey Gölü) veriyor. Bu açık alan 10’uncu yüzyılın başlarında inşa edilmiş.

En önemli yapılar arasında 1271-1368 Yuan döneminden kalma Yuvarlak Kale; 1690’da inşa edilen ve bir buçuk metre boyunda bir Buda’ya ev sahipliği yapan ve tek bir beyaz yeşim bloğundan oyulmuş muhteşem Aydınlanma Salonu; ve erken 12. yüzyıldan kalma oldukça büyük bir siyah yeşim vazo.

Pekin Beihai Parkı

Diğer kayda değer özellikler, Cumhuriyet’in kurucusu Sun Yat-sen’in ölümüne kadar 18 yıl boyunca yaşadığı Song Qingling ikametgahı; Pekin Operası’nın bir kadın rolü oynamakta uzmanlaşmış ünlü erkek yıldızı Mei Lanfang’ın (Mei Lanfang Guju) Yaşayan Mahallesi; ünlü yazar ve tarihçinin 1963’ten 1978’deki ölümüne kadar yaşadığı Guo Moruo ikametgahı; ve Enfes Yeşim Adası’ndaki güzel 17. yüzyıl Beyaz Pagodası.

Kömür Tepesi Parkı (Jingshan)

Kömür Tepesi Parkı Pekin

İmparatorluk Sarayı’nın Kuzey Kapısı’nın tam karşısında yer alan Kömür Tepesi Parkı (Jingshan), Pekin’deki en iyi manzaralardan bazılarını, özellikle Beihai Park Gölü ve Yasak Saray manzaralarını sunmaktadır.

Adını bir zamanlar Ming İmparatorları için burada depolanan kömürden alan büyük ölçüde insan yapımı olan bu tepe, İmparatorluk Sarayı’nın inşaatı sırasında gelen molozların atıldığı bir yermiş.

Kömür Tepesi Parkı Pekin

Şehir duvarı ve sarayı çevreleyen hendek oluşturulurken icra edilen kazıda çok büyük miktarda toprak ortaya çıkmış.

Söz konusu toprağın önceden oldukça alçak olan bu bölgeye yığılmasıyla yapay bir höyük ortaya çıkmış.

Burada çok sayıda göz alıcı bahçe ve yürüyüş yolu bulunmakta. Ayrıca, Ming hanedanının son imparatorunun intihar ederken 1644 yılında kendini astığı akasya ağacı da burada bulunmakta.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız