Xian’da Gezilecek Yerler

0
736

Xian, tarihi geçmişi ile göz dolduran ve Çin’in eski başkentlerinden biri olan bir şehirdir.  Şimdiki başkent Pekin’e yakın olan Xian, Çin seyahatinde mutlaka gidilmesi gereken bir yer.

Hele ki, tarih ve arkeoloji meraklısıysanız, ölmeden önce yapılacaklar listesine Xian seyahatini ekleyebilirsiniz.

Xian oldukça renkli, düzenli ve modern bir şehir. Dokusu bozulmayan yapıları duruyor olsa da genel havası oldukça yenilikçi biz çizgiye sahip.

Şehrin kendine has havasını tatmak bir yana; burada görülmesi gereken yer ve yapıların sayısı az fakat her biri çok değerli. Bu yüzden mutlaka bu şehre en azından 1-2 gün ayırmalısınız.

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Xian’da keşfedip, görmeniz gereken yerleri sizler için derledik.

Xian’da Gezilecek Yerler

Xian’daki Mimari ve Tarihi Yapılar

Zil Kulesi ve Davul Kulesi

Zil Kulesi ve Davul Kulesi, Xian, Çin

Çin’in tüm şehirlerinde zil ve davul kulesi adı verilen iki adet kule bulunur. Fakat her biri görkemli ya da görülmeye değer olmayabilir.

Xian’daki Zil Kulesi oldukça gösterişli bir yapıya sahip. İlgi çekici yeşil rengiyle ziyaretçilere göz kırpan kule, 1380 yılında yapılmıştır.

Zil Kulesi ile karşılıklı duran Davul Kulesi ise; iddialı kırmızı rengi ile daha ihtişamlı bir yapıya sahiptir.

Şehrin meydanında kudretli duruşlarıyla sizleri bekleyen bu kulelere bayılacaksınız.

Şehir Surları

Şehir Surları, Xian, Çin

Xian şehri kurulduğunda, o dönemde pek çok yerde olduğu gibi, şehri koruma altına almak için surlarla çevrilmiştir.

Surlar, tüm kudretiyle günümüze kadar gelmeyi başarmış olan etkileyici bir mimarinin ürünüdür.

Eski şehir merkezinin doğusunda bulunan surlar ile eski ve yeni şehir merkezi birbirinden ayrılmış oluyor.

Şehir surlarını bireysel olarak gezebileceğiniz gibi; yaklaşık 1.5-2 saat süren rehberli bisiklet turuna katılabilir ya da etkileyici havasını tatmak için gece turlarına da katılabilirsiniz.

Şehir surlarına otobüslerle ya da mesafenize göre yürüyerek gidebilirsiniz. Her gün ziyarete açıktır. Rehberli tur olmadığı sürece gezmek ücretsizdir.

BĂĽyĂĽk Camii

Büyük Camii, Xian, Çin

651 yılında Tang Hanedanı İmparator Gazong, Müslümanlığı kabul ediyor ve böylece Müslümanlık şehirde yayılmaya başlıyor.

Hala büyük sayıda bir Müslüman cemaat bulunduğundan dolayı, şehrin içinde Müslüman Bölgesi olarak adlandırılan bir yer var.

Müslüman bölgesinde bulunan ve bu şehre gelindiğinde kesinlikle görülmesi gereken yapılardan biri, Büyük Cami. Onu bu kadar özel kılan ise, Çin ve İslam mimarisi sentezlemesinin iyi bir örneği olması. Daha önce gördüğünüz camilere benzemediğine emin olabilirsiniz.

İbadete açıktır ve her gün ziyaret edilebilir. Şehir içi otobüslerle Müslüman bölgesine kolayca gidebilirsiniz.

Xian’daki MĂĽzeler

Terra Cota Askerleri

Terra Cotta Askerleri Xian Çin

Bu şehrin görülmesi gereken en önemli eseri hatta şehre geliş sebebi, Terra Cota Askerleri’dir. Bu heykeller, 1974 yılında köylüler tarafından kuyu kazarken tesadüfen keşfedilen ve dünyanın sekizinci harikası olarak kabul edilen yer altı ordusudur.

M.Ö. 210 yılına ait olan Terra Cota Askerleri; Qin Hanedanı’nın kurucusu Qin Shi Huang yaşarken, kendisi tarafından mezarıyla birlikte yaptırılmıştır. Hükümdarın, ölümünden sonra bile ne denli güçlü olduğunu göstermek için bu heykelleri ve devasa mezarı yaptırdığı düşünülüyor.

Heykellerin önemli ve dikkat çekici yanlarından biri; her bir askerin, farklı simalara sahip şekilde işlenmiş olmasıdır.

Toplamda; 8000 asker, 520 atı ile 130 savaş arabası ve 150 süvari atından oluşan bir heykel ordusudur. Dünyada çıplak gözle görülmesi gereken nadide eserlerden biridir.

Terra Cota Askerleri, Xian, Çin

Yakın zamanlarda Huang’ın mezarının ve Terra Cota Askerleri’nin bulunduğu alanın neredeyse 98 kilometrekareden daha büyük olduğu tespit edildi. Günümüzde kazılara da hala devam ediliyor.

2000 yıldır ayakta kalmayı başarmış olan bu gizemli ve etkileyici ordunun ziyarete açılan kısmını görmek için ortalama 3-4 saat ayırmanız gerekecektir.

Terra Cota Askerleri’nin olduğu bölgeye turla ya da tren istasyonun önünden kalkan şehir içi otobüsleriyle gidebilirsiniz. Fakat hangisini tercih ederseniz edin, bir noktadan itibaren yürüyerek ulaşmanız gerekmektedir. 1 saatlik araç yolculuğunun sonunda yarım saatlik bir yürüyüşle heykel ordusuna kavuşabilirsiniz. Daha detaylı bilgi edinerek gezmek için rehberli turlara da katılabilirsiniz.

Girişler, 150 Yuan değerindedir ve müze her gün 08.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

CEVAP VER

LĂĽtfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız