Galata Kulesi Nerede? Galata Kulesi’ne Nasıl Gidilir?

0
8438

Onlarca kitapta adı geçen,üzerine binlerce ÅŸiir yazılmış masal diyarı Ä°stanbul’u bugün bir kere daha ben kaleme alıyorum.

GüzelliÄŸini öve öve bitiremediÄŸimiz aÅŸkın ve acının diyarı Ä°stanbul, ziyaretçilerinin kalbine dokunmakla kalmayıp onlarda yeniden Ä°stanbul’u soluma isteÄŸi uyandırıyor.

Yıllarca yaÅŸayanların bile hala Ä°stanbul’un sırlarını keÅŸfedemediÄŸi bilinse bile ben bugün sizlere Galata Kulesi’ni olabildiÄŸince anlatmak istiyorum. Ee sonuçta kocamaan Ä°stanbul tek yazıya nasıl sığsın.

Benim Galata’ya dair ilk duyduÄŸum hatta bir çoÄŸunuzun da bildiÄŸine emin olduÄŸum, “Galata’ya ilk kiminle çıkarsan onunla evlenirsin” sözü olmuÅŸtu. DoÄŸru mudur yanlış mıdır bilinmez ama ziyaretçilerin çoÄŸunun partneri ile birlikte gelmesi belki de bundan kaynaklanıyordur.

O zaman aralayalım bakalım Galata Kulesi’nin sırlar perdesini. Adından da anlaşıldığı üzere Galata Kulesi Ä°stanbul’un Galata semtinde bulunuyor.

528 yılında inÅŸa edilen bu kule ÅŸehrin en önemli sembollerinden de biri. Bizans Ä°mparatoru Anastasius tarafından Fener Kulesi olarak inÅŸa edilmiÅŸtir. 1204 yılında IV. Haçlı Seferleri sırasında tahrip edilen kule, 1348 yılında “Ä°sa Kulesi” adıyla Cenevizliler tarafından Galata surlarına ek olarak yeniden yapılmıştır.

Türklerin himayesi altına alındıktan sonra da her yüzyıl yenilenmiş ve tamir edilmiştir. Yüzyıllık tarihimizde büyük bir yol oynayan Galata Kulesi bir çok rolde karşımıza çıkmaktadır.

16. yüzyılda savaş esirlerinin barınağı olarak kullanılan kule, Sultan III. Murat zamanında rasathane olarak da kullanılmıştır.

Herkesin bildiÄŸi bu muhteÅŸem olayı anlatmadan geçmek istemiyorum, gerek kitaplardan gerekse tarih derslerinden bildiÄŸimiz efsaneyi yazmaya baÅŸlıyorum. Kız Kulesi ve Galata Kulesi birbirlerine aşık olmuÅŸtur. Ancak aralarında BoÄŸaz olması nedeniyle bir araya gelmeleri imkansızdır. Bir türlü hislerinin karşılıklı olup olmadığını anlayamayan ikilinin imdadına Hezarfen Ahmet Çelebi‘nin yetiÅŸtiÄŸi söylenir. 17. yüzyılın ilk yarısında IV. Murat döneminde Hezarfen Ahmet Çelebi, tahtadan yaptığı kartal kanatlarını sırtına takarak Galata Kulesi’ne çıkmıştır. Tam bu sırada Galata Kulesi aÅŸkını Hezarfen’in kulağına fısıldamış ve yazdığı ÅŸiirleri ona vermiÅŸtir. Ãœsküdar-DoÄŸancılar‘a süzülen Hezarfen ÅŸiirleri Kız Kulesi’ne doÄŸru bırakmıştır.

1717’den itibaren kule, yangın gözetleme noktası olarak kullanılmıştır. III. Selim döneminde çıkan bir yangın sonucunda kulenin büyük bir kısmı yansa da hemen onarılmıştır. Birçok yıl ya yangınla ya da fırtınalar sonucunda bir sürü badireler atlatan Galata Kulesi 1967’den itibaren bugünkü konumunu almıştır.

Yerden çatısına kadarki yüksekliÄŸi 66,90 metre iken; duvar kalınlığı 3.76m, iç çapı 8.95 m, dış çapı ise 16.45 metredir. Yaklaşık ağırlığı 10.000 ton olan kuleyi yılda ortalama 50-60 bin kiÅŸi ziyaret etmektedir. Kuleden panoramik olarak Ä°stanbul BoÄŸazı ve Haliç’in keyfini çıkarmak mümkündür.

Kulenin tarihinde geçen intiharlara da kısacık deÄŸinmek istiyorum. 1876 yılında bir Avusturyalı kendini kuleden atarken 1973’te ünlü ÅŸair Ãœmit YaÅŸar OÄŸuzcan‘ın 15 yaşındaki oÄŸlu Vedat intihar etmiÅŸtir. OÄŸuzcan’ın ünlü Galata Kulesi adlı ÅŸiirinin hikayesi de budur.

Ee, DoÄŸacığım söyle bakalım nasıl gideriz bu muhteÅŸem Galata Kulesi’ne diyenler için:

Galata Kulesi

Galata Kulesi ÅžiÅŸhane’nin hemen altında Karaköy’ün ise hemen üstünde yer alıyor. ÇeÅŸitli yollarla ulaşım saÄŸlamak ise çok kolay.

Eminönü, Vatan yahut Åžirinevler güzergahından geliyorsanız KabataÅŸ-BaÄŸcılar tramvayını kullanarak Karaköy durağında inerek denize sırtınızı dönüp karşıya baktığınızda Galata Kulesi’ni göreceksiniz. Orta kısmındaki büyük yokuÅŸu çıkarak kuleye ulaÅŸabilirsiniz. Hemen ÅŸikayet etmeyin sonuçta her güzellik bir çaba gerektiriyor.

Ayrıca aynı tramvayı KabataÅŸ yönünden gelirken de kullanabilirsiniz. Karaköy durağında inip dik yokuÅŸun sonunda Galata’yla karşılaÅŸacaksınız.

Doğacığım biz metrocuyuz hemen bir metro tarifi ver diyenler için; Yenikapı-Hacıosman metrosu ile Şişhane durağında inerek (derin bir nefes alın bu sefer dik bir yokuş çıkmıyorsunuz) yokuş aşağı inerek karşınızda kulenin endamıyla karşılaşacaksınız.

BaÅŸlamışken otobüse gitmeyi düşünenler için Karaköy’e sefer yapan tüm hatlarla Galata’ya ulaÅŸabilirsiniz.Karaköy istasyonunda inmeniz yeterli olacaktır. Karaköy’den geçen birkaç hattı sizin için yazıyorum;

– 26 DikilitaÅŸ-Eminönü
-26A Fulya Mahallesi-Eminönü
-26B Gayrettepe-Eminönü
-28 Topkapı/Edirnekapı-Beşiktaş
-28T Topkapı-Beşiktaş
-30D Ortaköy Dereboyu-Yenikapı

Evinizin önünden bu otobüslerden biri geçmiyorsa üzülmeyin. Gitmeden önce Ä°ETT’den sefer saatlerini ve otobüsleri sorgulayabilirsiniz. Ayrıca Taksim’e giden herhangi bir otobüse binerek de kuleye ulaşım saÄŸlamanız mümkün.

DoÄŸacığım Ä°stanbul’un denizinden şöyle püfür püfür Galata’ya yolculuk yapalım diyorsunuz duyuyorum. O zaman sizleri vapura davet ediyorum. Anadolu Yakası’ndan Ãœsküdar- Karaköy ya da Kadıköy- Karaköy vapuruna binebilirsiniz. Karaköy iskelesinde indiÄŸinizde kule sizi karşılayacak. Yine eÅŸsiz bir yokuÅŸu tırmanarak kuleye ulaÅŸabilirsiniz.

Karaköy yerine Eminönü Ä°skele’de inerseniz de buradan Galata Köprüsü‘nü geçerek yine aynı yolu izleyebilirsiniz. Ayrıca Galata Kulesi, Ä°stiklal Caddesi‘ne yakın olduÄŸu için ara sokakları kullanarak maksimum 10 dakikada kuleye ulaÅŸabilirsiniz.

DoÄŸacığım Ä°stanbul’un trafiÄŸi meÅŸhur ama olsun arabamla her yere giderim ben diyenler için de son olarak özel araçlarla ulaşımı yazıyorum. Tarlabaşı yolundan Taksim’e çıkarken sol tarafta Galata Kulesi tabelasını takip ederek kuleye ulaÅŸabilirsiniz. Ayrıca aracınızı kulenin çevresindeki otoparklarda bırakabilirsiniz. DoÄŸacığım biz karşıdan geliyoruz hemen bize hızlı bir öneri ver diyorsanız arabalı vapur kullanın diyip susuyorum.

Galata Kulesi Fiyatları

Doğacığım gitmeden bizi fiyatlar konusunda da bilgilendir diyenler için; yerli turistler Müze Kart ile girebiliyorlar.

Haftanın her günü 09.00-19.00’a kadar hizmet veren kulede 20.00’da restaurant bölümü açılmaktadır.

Özellikle hafta sonu çok kalabaık olmasıyla bilinen kuleye hafta içi erken saatlerde gitmenizi öneriyorum. Böylece manzaranın keyfini çıkarabilir ve eşsiz fotoğraflar çekebilirsiniz.

Galata’da Gezilecek Yerler

DoÄŸacığım Galata’ya o kadar gittik biraz daha gezelim diyenler için;

Galip Dede Caddesi

Galata’nın en hareketli caddesidir. Birbirinden güzel tarihi binalarıyla, enfes kafeleriyle keyifli vakit geçirmeniz için yaratılmış mükemmel bir cadde.

Galata Mevlevihanesi

Galata Mevlevihanesi

Mevlana’nın kurduÄŸu Mevlevi tarikatının temsilcisidir. Günümüzde müze olarak ziyarete açıktır. Müzede her pazar saat 17.00’da Sema Gösterileri düzenlenmektedir.

Kamondo Merdivenleri

Kamondo Merdivenleri

Galata’da Bankalar Caddesi‘nde bulunan merdivenler gün boyu fotoÄŸraf severlerin kadrajlarını süslemektedir.

Karaköy Palas

Ä°stanbul’un tarihi dokusunu bizlerle bir kere daha buluÅŸturan bu bina, tasarımıyla görenleri kendine hayran bırakıyor.

Galata Köprüsü

Galata Köprüsü

Karaköy’le Eminönü’nü birleştiren Galata Köprüsü, Haliç üzerinde yer almaktadır.

490 metre uzunluğundaki köprünün 80 metrelik bölümü deniz taşıtlarının Haliç’e girebilmesi amacıyla açılabiliyor.

Ä°stanbul’da eÅŸsiz denize karşı fotoÄŸraf çekilebilmek içinde en uygun yerlerden birisi.

***

Yazımın sonuna gelmiÅŸ bulunuyoruz.Umarım Ä°stanbul’a her gidiÅŸinizde ona daha çok aşık olursunuz ve mükemmel bir tatil geçirirsiniz. Hoşçakalın, sevgiyle ve seyahatle kalın…

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız