İpek Yolu’nun Altın Şehri Lanzhou’da Gezilecek Yerler

0
405

Çin’in Kansu Eyaleti’nin başkenti Lanzhou (Lancou), ülkenin kuzeybatısında Hexi Koridoru olarak bilinen bir coğrafi konumda yer alıyor.

Pamir Dağları ve Himalayalar arasında ulaşıma elverişli şehirlerden olan Lanzhou, tarihte doğudan ve batıdan gelen ticaret kervanlarının buluştuğu yer. Tarihi İpek Yolu’nun toplam uzunluğunun 4’te biri Lanzhou’dan geçiyor.

Günümüzde ise gelişmiş demiryolu ağıyla ülkenin her yerine ulaşım sağlayan Lanzhou, Sarı Nehir (Yellow River) üzerindeki tek şehir merkezi.

Lanzhou, konumu nedeniyle tarih boyu birçok kez farklı toplulukların yönetimine girmiş. Bu sebeple halen farklı inanç gruplarının ve kültürlerinin eşsiz bir mozaiğini bir arada yaşatıyor. Muhteşem Tao tapınakları, antik Budist heykelleri ve mezarları, gece pazarları, Sarı Nehir’in hayat verdiği ormanlar ve daha fazlası…

Lanzou, Çin’de gezilecek şehirler listenizde mutlaka yer almalı. Lanzhou uçak bileti almadan önce, Türkiye’den 1 veya 2 aktarma ile yaklaşık 19 saatlik uçuşla varabileceğiniz bilgisini de vermiş olalım. Gelin, birlikte İpek Yolu’nun altın şehri Lanzou’ya doğru kısa bir yolculuğa çıkalım…

Lanzhou’da Gezilecek Yerler

White Pagoda Mountain Park (Baitashan Park)

Sarı Nehir’in kuzey yakasında yemyeşil bir araziye kurulu olan White Pagoda Mountain Park, içindeki üç muhteşem tarihi yapı ile ünlü. 1958’de ziyarete açılan parkın içinde White Pagoda Temple (Beyaz Pagoda Tapınağı) yer alıyor.

17 metre yüksekliğindeki ihtişamlı tapınak, Cengiz Han’la görüşmek için Moğolistan’a giderken Lanzhou’da ölen Budist rahiplerin anısına inşa edilmiş.

White Pagoda Mountain Park’ta mutlaka görmeniz gerek 3 tarihi hazine ise; fil derisi tören davulu, bronz çan ve erguvan ağacı. Erguvan ağacı günümüze ulaşamamış ama davul ve çandan geriye kalanlar, tapınaktan sonra parkın en ilgi çekici nesneleri denebilir.

Keyifli bir trekking turu ile dağa tırmanan yol üzerindeki çay evlerinde mola verip manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Dilerseniz parkın güney yamacından zirveye çıkan teleferiği de kullanabilirsiniz.

Ziyaret Saatleri:

Haftanın 7 günü 06.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Giriş Ücreti:

Kişi başı 3.00 Çin Yuanı; yaklaşık 3 TL’ye denk geliyor.

Gansu Provincial Museum (Kansu Şehir Müzesi)

Lanzou’nun simgesi olan Wuwei Uçan At heykelinden dinozor iskeletlerine uzanan geniş bir sergi, Kansu Şehir Müzesi’nde sizi bekliyor.

18 bin metrekareden fazla sergi alanına sahip olan 3 katlı müzede Çin’in tarih öncesi dönemine kadar uzanan kalıntılar ve eserler sergileniyor.

İpek Yolu’nun Hexi Koridoru olarak adlandırılan bölgede yer alan Lanzou’da dönemin ticareti ve günlük yaşamına dair sayısız gereç ve vesika müzede ziyaretçileri bekliyor.

Han Hanedanı’nın İpek Yolu kervanları için yola koydurduğu ahşap tabletlerdeki fermanların İngilizce açıklamalarını okumak da müzedeki ilginç deneyimlerden biri.

Müzenin doğal tarih sergi salonunda birçok dinozor iskeleti ve ayak izinin yanı sıra 4 metrelik mamut iskeleti de yer bulunuyor.

Ziyaret Saatleri:

Pazartesi günleri hariç her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Giriş Ücreti:

Müze girişinde kimlik kartınızı göstererek ücretsiz giriş bileti alabilirsiniz.

Bingling Grottoes (Bingling – Bin Buda Mağaraları)

Bingling Grottoes (Bingling - Bin Buda Mağaraları) Lanzhou, Çin.jpeg

Milattan sonra 5. yüzyılda Budist rahiplerin dağcılar gibi bellerinden halatlarla uçurumlardan sarkarak inşa etmeye başladığı Bingling Mağaraları, yaklaşık 200 mağaradan oluşuyor.

Tibetçede “bin buda mağaraları” anlamına gelen Bingling Mağaraları’nda; çeşitli Buda heykelleri ile toplamda yaklaşık 900 metrekarelik duvar resimleri bulunuyor.

İnce detaylarla yapılmış heykelleriyle ünlü Bingling Mağaraları, Dasi Gully uçurumunda yaklaşık 200 metre yükseklikte yer alıyor. Halat merdivenler ve kayalara oyulan yollarla mağaraları gezmek mümkün.

200 kadar mağaranın hepsini gezecek vaktiniz yoksa bile 169 ve 172 numaralı mağaralar içlerinde en özel olanları. Bu mağaraları gezmek isteyenlerin ekstra ücret ödemesi gerekiyor.

Giriş ücretine dahil olan mağaraların içinde ise 125 numaralı mağara öneriliyor.

Ziyaret Saatleri:

Haftanın 7 günü 8.30-16.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Giriş Ücreti:

Müze girişi 50 Çin Yuanı,  169 ve 172 numaralı mağaralara giriş 300 Çin Yuanı.

Water Wheel Park (Su Değirmeni Parkı)

Water Wheel Park (Su Değirmeni Parkı), Lanzhou, Çin

Sarı Nehir’in içinden geçtiği Lanzou’da, çok sayıda tarihi su değirmeni yer alıyor.

Antik dönemden kalma iki dev su değirmeni modelinin yer aldığı park, nehrin güney kıyısında ziyaretçilerin büyük ilgisini görüyor.

Water Wheel Park (Su Değirmeni Parkı), Lanzhou, Çin

Değirmenleri fotoğraflamak, parktaki çay bahçesinde zaman geçirmek ve koyun derisinden sallarda nehir gezintisi yapmak Lanzou’da yapılacak şeyler listenizde yer bulabilir.

Ziyaret Saatleri:

Haftanın 7 günü 08.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Giriş Ücreti:

Giriş ücretsiz.

Zhongshan Bridge (Zhongshan Köprüsü)

Zhongshan Bridge (Zhongshan Köprüsü) Lanzhou, Çin

Sarı Nehir üzerinde inşa edilen ilk demir köprü olan Zhongshan Köprüsü, şehrin modern hayata geçişindeki ilk adımlardan biri sayılıyor.

Yapımına 1907 yılında başlanan köprü için gerekli tüm demir malzeme, araç gereç Almanya’dan getirtildi ve köprü, Alman bir iş adamının yardımıyla 1909’da tamamlandı.

Uzun yıllar Sarı Nehir üzerindeki en güvenli ve tek köprü olan bu ikonik yapı, 1989’da ömrünü tamamlasa da şehrin simgelerinden biri olarak hala ziyaret ediliyor.

Ziyaret Saatleri:

Haftanın 7 günü 24 saat ziyarete açık.

Giriş Ücreti:

Giriş ücretsiz.

Five-Spring Mountain (Beş Pınar Dağı)

Deniz seviyesinden 1.600 metre yükseklikteki bu dağ yamacında sizi Ming Hanedanı’nın en ihtişamlı günlerinden kalma Chongqing Temple (Chongqing Tapınağı) karşılıyor.

İsmini üzerinde akan beş kaynak suyundan alan dağın zirvesinde; Ganlu Spring, Juyue Spring, Mozi Spring, Meng Spring ve Hui Spring, yer alıyor.

Five-Spring Mountain, sadece bu beş pınarı ve yemyeşil atmosferi nedeniyle tanınmıyor. Birbirinden güzel tapınaklar ve köşkler de yüzyıllardır ziyaretçileri büyülemeye devam ediyor.

Taş basamaklar ve koridorlarla birbirine bağlanan muhteşem yapılar, Lanzou’da mutlaka görülmesi gereken yapılardan birkaçı. Bin Buda Tapınağı, Altın Buda Tapınağı, Wenchang Tapınağı, Kelebek Köşkü, Mahavira Salonu, Wanyuan Köşkü dağın bir zamanlar bir hac merkezi sayıldığını gösteriyor.

Ziyaret Saatleri:

Haftanın 7 günü 06.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Giriş Ücreti:

Giriş ücretsiz.

Labrang Lamasery (Lama Manastırı)

Çin’de Tibet Budizmi öğretisini tam anlamıyla öğrenmek ve yaşamak isteyenleri ağırlayan Labrang Lama Manastırı, 1982 yılında ulusal kültür mirası listesinde alındı.

Yaklaşık 82 bin metrekarelik alana yayılan manastır; 6 kutsal salon, 84 Buda holü, 31 Tibet stili yapı, Budalar için 30 saray ve 500’den fazla meditasyon odasından oluşuyor.

Görkemli yapısı ve manevi atmosferiyle sizi etkisi altına alacak bu manastırda yılda 7 kez “çağırma ayini” gerçekleşiyor. 18. yüzyıldan beri gelenekselleşen bu ayinler arasında en dikkat çekici olanı ilk Tibet ayının 8. gününde düzenlenen hayvan azat etme töreni.

Ziyaret Saatleri:

Haftanın 7 günü 8.00-16.00 saatleri arası ziyarete açık.

Giriş Ücreti:

Belirli salonlar için giriş ücreti 40 Çin Yuanı, tapınak genelini gezmek ücretsiz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız